HE 1650
HE 1650
1650 Pts - High Elves Army
1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Seerstaff of Saphery [30]
Dispel Scroll [20]
1 Noble @ 168 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Sacred Incense [30]
1 Elf Steed: Barded @ [0] Pts
2x 1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts
1x 10 Archers @ 110 Pts
1x 7 Swordmasters @ 111 Pts
Musician
1x 4 Dragon Princes @ 230 Pts
Standard; Musician
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [35] Pts
Amulet of Light [15]
1x 9 White Lions @ 178 Pts
Standard; Musician
Lion Standard [25]
1x 5 Ellyrian Reavers @ 95 Pts
Bow (swap);
1x 8 Phoenix Guard @ 188 Pts
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 53
Total Army Cost: 1650
Ponieważ dopiero zaczynam, czekam na konstruktywne komentarze.
1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
1 Noble @ 168 Pts
Sacred Incense [30]
1x 10 Archers @ 110 Pts
1x 7 Swordmasters @ 111 Pts
Musician
Standard; Musician
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [35] Pts
Amulet of Light [15]
Standard; Musician
Lion Standard [25]
1x 5 Ellyrian Reavers @ 95 Pts
Bow (swap);
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 53
Total Army Cost: 1650
Ponieważ dopiero zaczynam, czekam na konstruktywne komentarze.
Możesz wystawić minimum 5 Dragon Princów.
Nie polecam Sword Masterów. Żadko dochodzą do walki, bo ostrzał robi z nich warzywa. Wstaw za to więcej white lionsów. Phoenixy są fajni na armie z niskim LD typu O&G czy szcurki. Ellyriani to fajny pomysł na armie z machinami. Lecisz flanką i wpadasz w obsługantów. Myślę że graczom będzie szkoda czasu na takie szmaty a ty im wtedy zrobisz sito z tyłów.
Ja bym proponował drugą 5 DP zamiast 9x WL.
Ogólnie rooster spox, choć niestety standardowy.
Pozdro
Nie polecam Sword Masterów. Żadko dochodzą do walki, bo ostrzał robi z nich warzywa. Wstaw za to więcej white lionsów. Phoenixy są fajni na armie z niskim LD typu O&G czy szcurki. Ellyriani to fajny pomysł na armie z machinami. Lecisz flanką i wpadasz w obsługantów. Myślę że graczom będzie szkoda czasu na takie szmaty a ty im wtedy zrobisz sito z tyłów.
Ogólnie rooster spox, choć niestety standardowy.
Pozdro
Warhammer to gra wyobraźni. Grajmy karteczkami.
na małe pkt, taki zestaw magii jest najodpowiedniejszy.EmpGeX pisze: 1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
Tylko, że jeśli rozpa układana pod BP, to nie mieści sie w limicie 8 PD. 4 za lvle + 2 bazowe + 2 za BoS + 1 za bounda = 9PD. Musiałbyś chyba wywalic bounda jakbys chcial grac wedlug zasad BP.
Sacred Incense nie przydaje sie tak bardzo, zwlaszcza na male pkt. Są w sumie dwa złożenia BSB:1 Noble @ 168 Pts
Sacred Incense [30]
- Helm Of Fortune, Sword of Might, Barded Steed, Shield, Dragon armour <- na małe pkt polecam bardziej tego. (mniej kosztuje, biega po łucznikach/maszynach/słabszych oddziałach z magami itp., a i tak na małe pkt nie ma za bardzo wiekszyc kloców coby BB mógł je przepchnąć)
- Battle Banner, Barded Steed, Shield, Dragon Armour, Lance
Zamiast SM, wrzuciłbym druga 5 DP (za 150pkt)
WL dopadkowałbym do 12 (bo to min. liczba)
Pkt na powyższe zmiany znajdzesz likwidując muzyków z Dp/WL/PG, łuki z ER, 3 PG oraz championa z DP(przydaje sie w sumie tylko na wrighty i na drewniaki, a zamieniając BSB na tego ze Sword of Might, magiczne ataki bedziesz mial na BSB i masz takze sporo magii). PG w liczbie 5 wystarczą. Oni nie są do walki, tylko do +d3 PD, wiec ich musisz stawiać daaaallleeeekkkkoooo od CC np. w domku lub od biedy za górką, w/za lasem.
BSB w WL musowo, a magów... mozesz 1 walnąć też do WL, a jednego np. do łuków/bolców
a pan UP raz mówi co innego, a raz co innegoWstaw za to więcej white lionsów.
nie polecam wywalania WL, są bardzo dobrą i uniwersalną jednostką.
DP jest 5, a nie 4. Niżej jest dodany jeszcze champion, wystarczy przeliczyć sobie koszty oddziału...Możesz wystawić minimum 5 Dragon Princów
magowie na 2 lvl generują 2 kości powera czyli jeżeli masz 2x 2 poziomowego maga to są już 4 kości powera dodaj do tego 2 armijne które masz zawsze czyli już jest 6 i BOS to już jest 8.
Co do rozpiski to wywal championa z dragonów i polecam zastanowić się nad noblem(pokombinuj czy może coś ciekawego wyniknąć jak dasz mu helm of fortune czy jakoś tak, nie zauważyłem że ktoś ci podał juz ta kombinacje wyżej ), za zaoszczędzone punkty z championa DP dorzuć 6 albo zwiększ liczbę swordmasterów. Rozpiska jest do dopracowania ale pograj trochę i sam dojdziesz do tego czym ci się najlepiej gra.
pozdro
Co do rozpiski to wywal championa z dragonów i polecam zastanowić się nad noblem(pokombinuj czy może coś ciekawego wyniknąć jak dasz mu helm of fortune czy jakoś tak, nie zauważyłem że ktoś ci podał juz ta kombinacje wyżej ), za zaoszczędzone punkty z championa DP dorzuć 6 albo zwiększ liczbę swordmasterów. Rozpiska jest do dopracowania ale pograj trochę i sam dojdziesz do tego czym ci się najlepiej gra.
pozdro
+ RoF... = 9Kołek pisze:magowie na 2 lvl generują 2 kości powera czyli jeżeli masz 2x 2 poziomowego maga to są już 4 kości powera dodaj do tego 2 armijne które masz zawsze czyli już jest 6 i BOS to już jest 8.
podał podałCo do rozpiski to wywal championa z dragonów i polecam zastanowić się nad noblem(pokombinuj czy może coś ciekawego wyniknąć jak dasz mu helm of fortune czy jakoś tak, nie zauważyłem że ktoś ci podał juz ta kombinacje wyżej )
Wiem trochę mi sie porypało z tymi kościami (powerowe z dispelowymi)- bolączka początkującego
Właśnie tu jest ten problem że magiczne ataki są potrzebne. Jakiś czas temu grałem inną rozpiską z VC i writy (czy jakkolwiek się to nazywa) narobiły mi takiego zamieszania... Są mobilne i jak nie mam niczego z magicznymi atakami to nie mam czym ich ugryźć, a magia jak nie przyfarci to się nie przebije...
Za SM (fakt, mi też jeszcze do walki nie doszli, ale staty mają fajne ) Może fasta 2go wsadzić i wtedy będę miał rospe na czarowanie i strzelanie głównie xD
No i kwestia tego RoF, bo sie ludzie często czepiają BP (choć mi sie on nie specjalnie podoba ), pasuje go na coś wymienić - Reaver Bow ?? Czy raczej w obronę zainwestować - w sumie to generał ...
Właśnie tu jest ten problem że magiczne ataki są potrzebne. Jakiś czas temu grałem inną rozpiską z VC i writy (czy jakkolwiek się to nazywa) narobiły mi takiego zamieszania... Są mobilne i jak nie mam niczego z magicznymi atakami to nie mam czym ich ugryźć, a magia jak nie przyfarci to się nie przebije...
Za SM (fakt, mi też jeszcze do walki nie doszli, ale staty mają fajne ) Może fasta 2go wsadzić i wtedy będę miał rospe na czarowanie i strzelanie głównie xD
No i kwestia tego RoF, bo sie ludzie często czepiają BP (choć mi sie on nie specjalnie podoba ), pasuje go na coś wymienić - Reaver Bow ?? Czy raczej w obronę zainwestować - w sumie to generał ...
bsb jadący w 5 dp w której zawiera sie równiez czempion traci look outa. krasie raz ci przkatapią i " jeden szlus ajn rus"!
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Tak, tylko, ze BSB ma jeszcze 4 potencjalne oddziały w których moze przebywac.
Co do BSB, Żbika propozycja jest imho bardzo dobra, taki BSB jest upierdliwy, bo fajnie strzela w połączeniu z dwoma bolcami i 10 lukami ściągasz organki krasnoludzkie na przykład, do tego zawsze jego szarża od boku moze pomoc, bo ma te 3 ataki z siłą 6 (licze, ze ma lance) i ataki orła. I zawsze tam gdzie jest potrzebny, będzie, bo lata. A jak trafisz na jakiś defens, to przeciez zamsowany atak magiczno-bełtowy powinien unicestwic zagrożenie dla BSB.
Imho nie bawiłbym się w AoL na DP i chamiona, daj 6 z elyrianem, wystarczy, na eteryków masz magię.
Wywal 7 SM i podpakuj WL, im jest ich wiecej tym lepiej. Reszta zostaje, i juz rozpiska robi się przyjemniejsza.
Co do BSB, Żbika propozycja jest imho bardzo dobra, taki BSB jest upierdliwy, bo fajnie strzela w połączeniu z dwoma bolcami i 10 lukami ściągasz organki krasnoludzkie na przykład, do tego zawsze jego szarża od boku moze pomoc, bo ma te 3 ataki z siłą 6 (licze, ze ma lance) i ataki orła. I zawsze tam gdzie jest potrzebny, będzie, bo lata. A jak trafisz na jakiś defens, to przeciez zamsowany atak magiczno-bełtowy powinien unicestwic zagrożenie dla BSB.
Imho nie bawiłbym się w AoL na DP i chamiona, daj 6 z elyrianem, wystarczy, na eteryków masz magię.
Wywal 7 SM i podpakuj WL, im jest ich wiecej tym lepiej. Reszta zostaje, i juz rozpiska robi się przyjemniejsza.
Już mi się zdarzyło zagrać z krasimi taką kawalerią. Co prawda udało się dzięki ułożeniu terenu, ale nie zmienia to faktu, że w 2 tury wyciąłem 3 maszyny i odział strzelaczy tracąc 2 DP.
Zmieniłem tą rozpę na:
1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
1 Noble @ 183 Pts
War Banner [20]
Helm of Fortune [25]
1x 10 Archers @ 110 Pts
Standard; Musician
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [35] Pts
Amulet of Light [15]
Standard; Musician
Lion Standard [25]
2x 5 Ellyrian Reavers @ 95 Pts
Bow (swap);
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 51
Total Army Cost: 1649
Wczoraj (w niedzielę) grałem w Imperium. Co prawda przegrałem, ale tylko ze względu na brak doświadczenia, bo nie wiedziałem, że czołg nie może po lesie jeździć i nie wycofałem tam PG z magami. Niemniej ogólnie to działa przyzwoicie i jak na takiego nooba jak ja te jetem z siebie dumny
Zmieniłem tą rozpę na:
1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
1 Noble @ 183 Pts
War Banner [20]
Helm of Fortune [25]
1x 10 Archers @ 110 Pts
Standard; Musician
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [35] Pts
Amulet of Light [15]
Standard; Musician
Lion Standard [25]
2x 5 Ellyrian Reavers @ 95 Pts
Bow (swap);
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 51
Total Army Cost: 1649
Wczoraj (w niedzielę) grałem w Imperium. Co prawda przegrałem, ale tylko ze względu na brak doświadczenia, bo nie wiedziałem, że czołg nie może po lesie jeździć i nie wycofałem tam PG z magami. Niemniej ogólnie to działa przyzwoicie i jak na takiego nooba jak ja te jetem z siebie dumny
bsb nie moze miec i magicznego sztandaru i magicznych itemów. Albo jedno, albo drugie.EmpGeX pisze:
1 Noble @ 183 Pts
War Banner [20]
Helm of Fortune [25]
Standard; Musician
Lion Standard [25]
koniecznie wiecej WL