GW-bashing :)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Buhaha.Ciekawe ilu nowych graczy przybędzie dzięki tym podwyżkom?.Już dawno ludzie się dziwili,że ktoś to kupuje.Teraz i ja zaczynam się zastanawiac czy nie jest to przypadkiem chore.Dobrze że jest allegro i wiele alternatywnych firm robiących figurki.Z resztą ostatnią figurkę jaką kupiłem to było dobrych pare lat temu,szkoda tylko ze od tego czasu nikogo nie udalo mi sie namowic nowego do grania,wlasnie dzieki wspanialej polityce GW.Keep on rollin :roll: .

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Polityka cenowa GW już mnie od bardzo dawna odstraszyła od kupowania figurek GW (chyba ze z drugiej ręki). Bardziej jednak bolało mnie systemetyczne zmiejszanie ilości modeli w blisterkach i boxach zwiększając jednocześnie ich koszt. To ostatecznie zadecydowało, że nie będę kupował figurek GW. Podwyżki rozumiem, ale nie podwyżki i zmniejszanie ilości produktu naraz - to jak walenie po gębie :).

Druga sprawa to przerzucanie się na plastiki, które pomijając już jakość sprawę jakości figurek metalowych i platikowych, cenowo raczej się nie różnią (przy czym ma systematycznie rosnąć). Stąd armie zaczynam składać z figurek innych producentów, które nie są gorszej jakości od figurek GW (nieraz znacznie lepsze), a przy okazji tańsze (tu przoduje gamezone).

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

http://uk.games-workshop.com/storefront ... orignav=13

Jak widać metalowe krasie podrożały z 20 funtów za box 10 figsów, na 24 funty (dwa mini boxy po 5 figurek). Brawo. :?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

http://www.asur.org.uk/ulthuan/viewtopi ... 73&start=0

Dalszy ciąg sukcesów Genialnego Wytfurcy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Jankiel pisze:http://www.asur.org.uk/ulthuan/viewtopi ... 73&start=0

Dalszy ciąg sukcesów Genialnego Wytfurcy.
nic nowego. zawiodly rynki uksztaltowane takie jak UK czy NE. wynikiem tego sa zmiany organizacyjne oraz zamkniecie nierentownych sklepow firmowych w Europie Zachodniej.
Polska trzyma sie dzielnie - EM zanotowalo wzrost 15%.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Większość z was mówi że jakoś wykonania plastkików, do metali jest słaba. To czemu teraz oni dają prawie same plastkiki??? czemu plastkiki są w cenie metali??? ;/
ja wychodze z założenia że np. 5 plastkikowych terminatorów powinno kosztować jakieś 80zł ale nie 140 zł, taka sama była cenna ich poprzedników metali!!!
Niewiem niemożna czegoś zrobić aby oni zmniejszyli swoje cenny ???
o strajku nie licze :lol2: :P ale pewnie jak ludze przestaną kupować ich produkty, to pewnie ich cenny się zmniejszą, przynajmniej za wychodzę z takiegiego załorzenia.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Nowe plastiki są całkiem niezłe, nie wykluczone, że nawet lepsze od metali. Ale ich cena jest kompletnie z kosmosu. Koszty wytworzenia jednej ramki są znikome, więc GW mogłoby sobie spokojnie pozwolić na obniżenie kosztu o 30-50%. Z drugiej strony, mogliby dawać dwa razy więcej ramek do jednego pudła. Ale po co.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

Wróżę im pad na ryj bez podpórki :? niestety, bo jak ich nikt nie wykupi to wszyscy będziemy mieć problem. Ja sobie nie wyobrażam świata bez WFB :cry:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jankiel pisze:Nowe plastiki są całkiem niezłe, nie wykluczone, że nawet lepsze od metali. Ale ich cena jest kompletnie z kosmosu. Koszty wytworzenia jednej ramki są znikome, więc GW mogłoby sobie spokojnie pozwolić na obniżenie kosztu o 30-50%. Z drugiej strony, mogliby dawać dwa razy więcej ramek do jednego pudła. Ale po co.
ale za to koszt matrycy jest znacznie wiekszy... to cos jak z instalacja gazowa do fury.. niby paliwko prawie za darmo, ale zanim wyzeruje ci sie te 5-6 tysiecy jakie zaplaciles za instalacje to minie pare lat.. GW tez musi jakos odzyskac kase za sama matryce :)

dla mnie plastiki sa ok, dobra jakosc, nie odpada farba, nie niszczxa sie, fakt ze moglyby byc nieco tansze.. albo po prostu starczyloby nie zmienaic cen boxow z 12 na 15 z 15 na 18 itp.. tylko zostawic na jednej cenie i tyle..

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Thurion-No ale ja obawiam się że tak nigdy niebędzie, cenny cały czas rosną, i chyba możebyć tylko gorzej :cry:
No chyba że ludzie przestaną kupować w co wątpię, to albo całkowicie zamkną interes GW albo zaczną obniżać cenny i to tak ostro.

Awatar użytkownika
pacy
Mudżahedin

Post autor: pacy »

Ja tam pamietam jak kilka lat temu wsio praktycznie bylo metalowe a plastiki byly ohydne, np. box WE strzelcow. Ceny byly jakie byly czyli blisterek 28 pln za dwoch kolesi piechotnych no ale full metal przynajmniej. No teraz gdy praktycznie wsio jest w plastiku ceny wyzsze to sie troche smutno robi ze nikt w GW nie pomyslal tak jak kiedys polski rzad gdy obnizal akcyze na alkohol. Bo uwazam ze gdyby box palstikowych figsow kosztowal polowe swojej ceny to sprzedaz bylaby pewnie z 3 razy wieksza niz teraz.

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Im się po prostu ciągle wydaje, że są jedyni na rynku, a taki Gamezone Miniatures nie wyrabia już dzięki temu z zamówieniami :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Gamezone jest wypasiony, ale chce zeby GW padło na ryj bez kitu, bo oni daja takie cenny że na polskie zarobki to poprostu nedza.
Niewiem ale jak dla mnie to Gw robi i pewnie będzie robiło podwżkę cen. Oni sa poprostu łakomi, aż kiedyś ludzie przestana kupować bo się niebędzie opłacało.
I wtedy zobaczoł jak to jest. bitewniaki nie należą do najtańszysz systemów ale bez przesady, wszystko ma swe granice.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Już się przekonali, że są zbyt drodzy - ich zyski spadają na pysk. Ale ratunkiem ma być nie obniżka cen, lecz obcinanie kosztów. Oni po prostu nie biorą pod uwagę obniżki cen w celu zwiększenia sprzedaży - nie mieści im się to w ich pazernych łbach. Do tej pory podwyższali ceny i wszystko było spoko, więc nie chcą zmieniać taktyki. Więcej akcji promocyjnych, reklamy - ok, obniżka - nigdy. Dlatego mogą się cholernie przejechać, o ile się nie obudzą.
Ostatnio zmieniony 6 sie 2007, o 11:51 przez Duderson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

ale za to koszt matrycy jest znacznie wiekszy... to cos jak z instalacja gazowa do fury.. niby paliwko prawie za darmo, ale zanim wyzeruje ci sie te 5-6 tysiecy jakie zaplaciles za instalacje to minie pare lat.. GW tez musi jakos odzyskac kase za sama matryce
A nie wydaje Ci się, że gdyby plastiki były tańsze, to schodziłoby ich więcej? Jednego boxa za 100 zł nie kupię. Ale dwa za 150 już prędzej.
Oni sa poprostu łakomi,
Głupi, nie łakomi.
Na wiele różnych sposobów można zwiększać przychody - przeważnie tnie się wszelkie mozliwe koszty i stara zwiększyć sprzedaż.

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Głupi, bo powinni po prostu zróżnicować ceny - jeśli powódź plastiku to figsy w cenie wody, dla koneserów z cięższym portfelem odjechane metalowe figurki w cenie ciężkiej wody, a takiego Gamezone'a powinni po prostu wykupić razem z pracownikami :?
Nic, mam nadzieję, że będzie na odwrót i ktoś z rosądniejszym podejściem do hobby wykupi szeryfów z Nottingham, a Szaman nie straci przy tym pracy. I żebyśmy wszyscy zdrowi byli... :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

2 boxy w cennie 150zł to brzmi zajebi...... to bym napewno se kupił ale, skoro oni mają taki iloraz inteligencji co ściana betonowa to już nie nasza wina.
Przeciesz to wiadome za jak obniżą cenny o 35-40% to ludzie będą kupowac tego ile w lezie, że asz GW niebędzie nadązało.
np.taki plastikowy land rider, ok wykonanie bardzo fajne ale jakby jego cenna była 160zł a nie 200zł no to sorry.
Przynajmniej ja wychodze z tego założenia.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Nilgar pisze:Głupi, bo powinni po prostu zróżnicować ceny - jeśli powódź plastiku to figsy w cenie wody, dla koneserów z cięższym portfelem odjechane metalowe figurki w cenie ciężkiej wody, a takiego Gamezone'a powinni po prostu wykupić razem z pracownikami :?
Nic, mam nadzieję, że będzie na odwrót i ktoś z rosądniejszym podejściem do hobby wykupi szeryfów z Nottingham, a Szaman nie straci przy tym pracy. I żebyśmy wszyscy zdrowi byli... :wink:
W ramki oprawić, na ścianie powiesić. Ja też uważam, że zróżnicowanie cen figsów i wydawanie ich w wersji metal - dla wybrednych i plastik - dla niezamożnych to świetny pomysł. I wilk syty, i owca cała, ale bez obniżek się nie obejdzie. Oby okazją do nich nie była wyprzedaż magazynowa...
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Jeszce dojdzie do tego że GW będzie miał takie same cenny jak forge wolrd ;/ a to by była katastrofa.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Artek'sWorkshop pisze:Gamezone jest wypasiony, ale chce zeby GW padło na ryj bez kitu,
jak padnie GW to i padnie Gamezone - nie beda mieli do czego robic figurek... :mrgreen:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

ODPOWIEDZ