Codex 7 edycji dla besti?

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Re: Codex 7 edycji dla besti?

Post autor: Crusader »

Crane pisze:Są minotaury, jest wciąż magia shadowa no i jest Cygor 8)

..chociaż pitka chyba nie działa na steam tanka...
Pitka nie działa.

Przeprowadź proszę symulację szarży minotaurów na STanka, bardzo proszę :)

pozdro

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Przeprowadź proszę symulację szarży minotaurów na STanka, bardzo proszę
przeprowadziłem symulację szarży 2 minotaurów (załóżmy, że jeden odpadł od strzelania itp.)
Steam Tank jest warzywiony w 1-2 tury

Pozdro

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

Również przeprowadziłem taka symulację i zgadzam się z Cranem. Nawet jak impacty zabiją tego 1 minosa na wstępie to 2 pozostałe i tak z łatwością zwarzywiają tanka w 1 turę.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A wiecie chlopcy, ze kazdy model z impact hitami, ktory wpada w czolg dostaje D6 S6 hitow?

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Pragnę zaznaczyć Wam drodzy koledzy, że KAŻDY minotaur zadajacy impact STankowi dostaje d6 S6 hitów na poczatku fazy walki.

Prawdopodobnym bardzo jest, że nawet nie zdążą zaatakować :)

Pozdro

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Cała zabawa z Minosami polega na wyborze odpowiednich celów na szarżę. Wiem, frenzy to utrudnia, ale da się. Potęga Minosów objawia się po paru wygranych walkach, kiedy Bloodgreed daje im niesamowitego kopa.
Ostatnio 3 Minosy z Bsb Gorebull-em wyciągały po 27 ataków z s5 i 10 ataków z przerzutem hitów( Axes of Khorgor na bsbku). Ale była sieczka:)

PS. Szarżować na czołg minosami to nie jest dobry pomysł.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 16:10 przez Varinastari, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Zakłądając, że dostawią się 4 minosy ( do frontu 80mm - 2 do podstawki, 2 po skosie, ew. 3 minosy jak czołg ma podstawkę rydwanową ) to otrzymają 4k6 kont-impaktów. Średnio 13 hitów. Rany na 2+, 11 ran. Siła 6 to dla minosów bez sejwa, 3 minosy giną, czwarty na jednej ranie.

Impakcty od minosów zadają 4 hity ( nie pamietam w tym momencie, czy kontr-imakty czołg robi przed tymi wroga czy po. Zakładam, ze po ), Ranią 2 ( w zasadzie to 1,5 ale zaokrąglam w górę ), czołg ma sejwa na 3+ i jeden odbija.

Ocalały minos ( zakłądając że ma dwuraka ) bije 4 atakami z siłą 7 ( 3 z bazy + frenzy ), rani trzema, czołg ma sejwa na 5+ i jeden odbija.

Minosy zadały 3 rany, prawdopodobnie mają sztandar - CR 4

Czołg "zadał" 11 ran, na przewagę liczebną ( minosów w szarży musiało by być co najmniej 7 by nie miał ) - CR 12.

Czołg wygrywa o 8 i ma prawdopodobnie terror out-number :P .

Nie pokręciłem nic 8) ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

:mrgreen: Sądziłem że oddział dostaje D6 a nie każdy z osobna... W takim wypadku minosy są do dupy na tanka :wink:

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Infernal dobra symulka, ale jest mała rzecz na korzyść minosów. Każdy model dostaje impacty z osobna. Tzn. jeśli jeden dostanie 6 impactów to i tak dostaje max 3 rany i nie przechodzi na oddział. No ale skoro nie może być sytuacji że jeden minos ma jedna rane a kolejny dwie to w ostatecznym rozrachunku to sie i tak przenosi na oddział, ale troszke korzystniej dla minoskow :D

Pozdro

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Tak czy inaczej czołg jest dle besti dużym ( w końcu to LT :wink: ) problemem. Heh, ludzie narzekają na abominacje i hydry, a zapominają że to od czołgu się zaczeło :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Dziki
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dziki »

Tylko czy one wytrzymają tyle? Symulacja Infernala pokazała, że jednak nie są za dobre na czołg. Nawet jak przeżyją to odbijają się od ST także nie za fajnie.
"...And in that time of darkness,
Man became Beast and Beast became Man..."

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

mój błąd, zapomniałem o tej ich nowej zdolności, ksiazka od wczoraj, trzeba sie douczyć
Symulacja Infernala pokazała, że jednak nie są za dobre na czołg. Nawet jak przeżyją to odbijają się od ST także nie za fajnie.
jak przeżyją? przecież ostał się tylko jeden na 1 woundzie, co jeden minotaur może zrobić czemukolwiek co jest od niego liczebniejsze/większe? Wygląda na to że już lepiej ich podstawić pod szarżę ST niz samemu szarzowac
A wiecie chlopcy,
...acha, nie wiem ile masz lat Św. Barbaro, patronko/patronie górników, ale ja mam 26 i nazywanie mnie "chłopcem" brzmi cokolwiek dziwnie

Awatar użytkownika
Dziki
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dziki »

Crane pisze:jak przeżyją? przecież ostał się tylko jeden na 1 woundzie, co jeden minotaur może zrobić czemukolwiek co jest od niego liczebniejsze/większe? Wygląda na to że już lepiej ich podstawić pod szarżę ST niz samemu szarzowac
No właśnie o to mi chodziło tylko źle się wyraziłem.
"...And in that time of darkness,
Man became Beast and Beast became Man..."

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Hmm..chyba Razogory mogłyby dać radę Steam Tankowi

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Statystycznie 4 Razorgory, jak wpadną to:
8 woundów, 4 rany.
W następnej turze
+-5 Woundów, koło 2 ran ;]
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

No i ST zostaja 4 rany a to go myślę skutecznie warzywi- to nie Blooodzio, że na jednej ranie dalej siecze pół armii

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... dition.pdf <-- byc moze wynika z tego,ze wybiera sie 1 jednostke (1 minotaura/cos) stykajacego sie ze steam tankiem i to tylko ten 1 dostaje te D6 impact hitsow ,ale nie jestem pewien.
A co do nowego codexu , ktorego dopiero co dostalem to musze stwierdzic ,ze armia jest ciekawa (ma fajny klimat) , jest mocno mobilna , fajne special rules i w miare mocne przedmioty magiczne (stonecrusher mace dobra na np steam tanka) czy chaos gifty ;)
Szkoda ,ze "centaury" nie maja lukow ,ale coz , to nie jest armia gdzie liczy sie artyleria .
Jak cos poprzekrecalem to wybaczcie , nie znam az tak zasad 7edycji
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Razorgory są na 40x40mm podstawkach? GW uważa inaczej:
This box set contains one metal Razorgor miniature. This 13-piece model is supplied with a 50mm square base.
Czyżby podstawki GW się kiepsko sprzedawały i trzeba zachęcić klienta do kupna zestawiku?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Szkoda ,ze "centaury" nie maja lukow ,ale coz , to nie jest armia gdzie liczy sie artyleria
ale mają toporki wciąż 8)

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Crane pisze:
Szkoda ,ze "centaury" nie maja lukow ,ale coz , to nie jest armia gdzie liczy sie artyleria
ale mają toporki wciąż 8)
No tak ,zapomnialem , wiec w sumie 6" S5 w reakcji na szarze nie jest takie zle ;) Ciekawe czy mozna po s&s jeszcze normalnie odpowiedziec w hth czy nie (pewnie nie) :oops:
WFB playing since 1994

ODPOWIEDZ