Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Re: Rozpiski

Post autor: theudulf »

hmm ciekawe no ja osobiście w tej edycji tez nie przepadam za gralowcami, jak wyjadę na strzelającą armię to w ostatniej bitwie na 3k oddział wraz z bsbkiem nawet nie dojechał do walki, 2 bełtniki, cannon, flame, grudge i 2x thundki, kowadło, zjadły lorda na hipie, gralowców, kilku errantów, pegaza od drugiego lorda. reszta nie miała szans się przebić w 70% walk. Żyro zabił oba trebki i posprzątane. questy dojechały w wielkości 5+ czarodziejka, w 2 turze walki lord na tarczy i reszta hammererów zabiły 4. w nast rundzie padła czarodziejka i sztandarowy. Jak masz za przeciwnika armię strzelającą, to gralowców zostaw w domu....
Największa maruda na Border Princes 8)

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

na takie max strzelanie fajni są soliści - przejadą między klockami, Bsb olewa własciwie cały ostrzał, oprócz balist, pegazeria też daje radę, trebki są dobre, bo albo krasie się rozciągną, albo będą od 3 trebuszy dostawały 2 centry/tura, a mina krasnoluda, jak się dowie, że jego bezcenne machiny ranisz na 2+... bezcenne. Zresztą, na krasie można chyba było popróbować 2 proroczek, wtedy już masz właściwie pewność, że 1 kometę dostaniesz, jak dobrze pojdzie to 2... a z 2 kosci powera to on tego nie rozproszy, a antymagii na bretkę też raczej nie wezmie. Do proroczek jako bonus 2 małe czarki, żeby była jakaś popychaczka i krasnolud miał problem co rozpraszać i jazda :D

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

na jakie punkty grasz skoro wystawiasz 3 treby.Z tego co mi wiadomo to na zawodach zazwyczaj limit jest na 2
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Post autor: The Miz »

theudulf pisze:w ostatniej bitwie na 3k
: )

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Ale ja generalnie staram się nie brać rozpy pod konkretną armię, ale dla mnie to nie jest honorowe, poza tym nauczę się jak ustawiać w miarę zbilansowaną rozpiskę ;) Mogę i mieć parcie na wygraną, ale nie ustawiam się pod przeciwnika.

Paulus
Pseudoklimaciarz

Post autor: Paulus »

Wszystko ladnie, wszystko pieknie.. ale tylko czysto teoretycznie. Krasnale o dziwo potrafia pozbyc sie trebkow czy fruwaczy, a nawet (o dziwo) pojedynczych herosow. Na papierze wszystko ladnie wyglada, ale w zderzeniu z rzeczywistoscia moze byc skontrowane w najmniej spodziewany sposob. Ot taki bolec w oko pojedynczemu herosowi moze sie przydazyc (ew cannon). Takie pegazy moga dostac z organek albo z runu chonotu przykleic sie do hammererow. A przerazajace treby moga dostac niespodzianke w stylu 5-7 minersow i solo thane z dwurakiem, wardem na 2+ przeciw strzelaniu i rune of brotherhood. A takie cos jak rzadko uzywany flame cannon moze spanikowac przypadkiem duza czesc armii. Oczywiscie to dziala takze w druga strone. Rownie dobrze krasnalkowe pewniaki czy jakichkolwiek innych armii moga zupelnie nie wypalic w zderzeniu z rzeczywistoscia.

Irytuje mnie zalozenie, ze cos napewno niszczy to, tamto, siamto i przeciwnik wrecz placze na widok tego lub tamtego. Czasem jednostki, ktore wzbudzaja smiech lub pogarde u przeciwnika, sa tymi najmocniejszymi.

Awatar użytkownika
Gregor
Chuck Norris

Post autor: Gregor »

Taka nie turniejowa rozpa.Co o niej sądzicie? (tylko nie mówcie ,że mam wywalić relikwie i wszystko co ma questing vow ,bo są ch*#&waci :P)

Bretonian Lord @ 243 Pts
General; Questing Vow
Armour of Agilulf
Sword of the Quest
Virtue of Confidence

Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll
Dispel Scroll

1 Warhorse

Magic Level 1
The Silver Mirror

1 Warhorse @

Paladin @ 126 Pts
Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Lance of Artois
Virtue of the Joust

Paladin Battle Standard Bearer @ 124 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Knightly Vow
Sword of Might
Virtue of Duty

7+1 Questing Knights @ 301 Pts
FCG
Valorous Standard [50]

4+1 Pegasus Knights @ 305 pts
FCG

16 Peasant Bowmen Skirmishers @ 117 Pts
Braizers

10 Peasant Bowmen @ 65 Pts
Braizers

Braizers

Field Trebuchet @ 90 Pts

Field Trebuchet @ 90 Pts

5 Mounted Yeomen @ 97 Pts
Light Armour; Shield; Musician

1 Grail Reliquae @ 235 Pts

19 Battle Pilgrims

7+1 Knights of the Realm @ 241 Pts
FCG
War Banner [25]

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 94
Total Army Cost: 2349

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Ogłaszam konkurs, bez nagród.
Powyższa rozpa jest niezgodna z AB. Dlaczego?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Nie ma modelu z Grail Vow, a jest relikwia.

Źle policzony koszt Damselek btw :wink:
Queek.

Awatar użytkownika
Gregor
Chuck Norris

EDIT: Kervyn ubiegł mnie jak zmieniałem rozpe w AB :P

Bretonnian Lord @ 243 Pts
General; Questing Vow
Armour of Agilulf
Sword of the Quest
Virtue of Confidence

Magic Level 1
Dispel Scroll
Dispel Scroll

1 Warhorse

Magic Level 1
The Silver Mirror

1 Warhorse @

Paladin @ 126 Pts
Heavy Armour; Shield; Grail vow
Lance of Artois
Virtue of the Joust

Paladin Battle Standard Bearer @ 124 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Knightly Vow
Sword of Might
Virtue of Duty

7+1 Questing Knights @ 301 Pts
FCG
Valorous Standard [50]

4+1 Pegasus Knights @ 305 pts
FCG

13 Peasant Bowmen Skirmishers @ 96 Pts
Braizers

Braizers

Braizers

Field Trebuchet @ 90 Pts

Field Trebuchet @ 90 Pts

5 Mounted Yeomen @ 97 Pts
Light Armour; Shield; Musician

1 Grail Reliquae @ 235 Pts

19 Battle Pilgrims

7+1 Knights of the Realm @ 241 Pts
FCG
War Banner [25]

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 94
Total Army Cost: 2349

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Jak masz Armour of Agilulf To nie możesz mieć innych itemów ani cnot, Czy to się tyczy tylko tego WS 10 że nie może być zmieniany przez cnoty i itemy?? Bo już nie czaje tego ;/
Rozpiska bardzo fajna nie ma grali a to może być jakąś opcją. Aczkolwiek te treby mimo wszystko są losowe bardzo, ale grali nie ma gdzie zmieścić tutaj.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

runu chonotu
moze sie czepiam ale jak mam wykonac szarze ktora posypie mi pol armii to wole dac flee. bez blessingu tez sie da zyc.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Jak masz ten armour to mozesz miec normalnie pkt w itemach itd.

Po prostu tego WS juz nie podbijesz - tego sie tyczy.

Ja natomiast zwrócę uwagę na w/w armour - jak go masz nie mozesz uzywac broni dwuręcznej, a zatem ciagle bijesz z s4 bez sava - slaby deal :P

wywal armour z jołmenów bo nie dość, ze podraza fasta, to jeszce zabiera im zasadę fast cavalry ;)

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

gralem luzny sparing z beastyjkami nowymi:
przeciwnik: beastlord z 8S,1+AS, minos bsb z regenka, lord shaman z nowym lorem i podswietlaczem, 2lvl death + bound 5d6S1, 2lvl z death
20beastigory, 20gory, 20 unogry, 4x 5 lucznikow w skirmishu, 1x3pumba,centigory,3 rydwany, 3x psy,gorgona, jabberslythe (mniej wiecej)

ja: duke na koniku z mieczykiem gralowym, profetka na pegazie (falcon/ds,potion), bsb solista, damsell z +1cast life lore, damsell na koniku z mirrorem, paluch na pegazie z VoHeroism
2x5 errantow,2x21 piechoty, 2x10 lucznikow,12 skirmish,8 realmow z war bannerem, 3 pegazy, 2x5fasta,2x trebek, 8 grali.

wrazenia z bitwy:
jabber jest nieprzyjemny->szczegolnie wsrod kmieci pozbawionych Ld. Gorgona-stubborn troche boli
beastigory-calkiem sensowne.
ungory rankowe-meh
gory-ok
ungory w skirmishu i z ambushem-> naprawde dobra rzecz. 33pkt a jak sola w oku (5 z lukami i muzkiem).
razorgor->dzialaja tylko w zasiegu generala. potem z 6Ld sa o klase slabsze.

piechota jest zenujaco slaba, nie dawala rady przepchnac nawet rydwanu w szarzy od frontu. przy coturowym hate u przeciwnika ataki wchodzily jak w maslo.
paluch zabojca swiatow- chlopak mial swoje 2 tury walki; nie rzucil KB. ma sens tylko przy lordzie i dodatkowym ekwipunku.
lore of life-raczej bida. to juz nie to samo co w 6ed.
czarka na pegazie-> fajna ale: 3T-WTF!. Podstawiaja nam elfa czy co? no i lore takie malo "ofensywne". taniej i pewniej jest trzymac ja na koniku w oddziale.
lance raczej dal doopy...punkty zdobywali "solisci" oraz kmiecie z lukami/yeomeni.

generalnie zabilismy sobie po ok 2300pkt (3000) remis ze wskazaniem na mnie

wnioski:
paladyn na pegazie- jednak wole konika. mam mobilnosc i szybkosc w zestawie z papierzana wytrzymalka.
za duzo magow.
za malo lucznikow
piechota jest wyzsza szkola jazdy. ale nadal poprobuje z tym razem 1 oddzialem (Piekielne PółKopy...bendem tfffardy i przejda do legendy)
min 1 duza lanca na kazde 1000pktow. /wbije to sobie jako dogmat/
solo bohaterzy sa o klase lepsi od "oddzialowych". chyba ze w oddziale maja konkretne zadanie do spelnienia (np odp na paniki)
trebki sa ok. ale zawsze jak mam 2 szt to sie okazuje ze wymiekam bo w poblizu potencjalnego celu kreca sie mojejednostki i troche zal byloby jakby "znioslo". chyba trzeba byc twardym i wierzyc w soltysa.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Wszystko ladnie, wszystko pieknie.. ale tylko czysto teoretycznie. Krasnale o dziwo potrafia pozbyc sie trebkow czy fruwaczy, a nawet (o dziwo) pojedynczych herosow. Na papierze wszystko ladnie wyglada, ale w zderzeniu z rzeczywistoscia moze byc skontrowane w najmniej spodziewany sposob. Ot taki bolec w oko pojedynczemu herosowi moze sie przydazyc (ew cannon).
Paulus: raz, bawimy się troszkę w teoryhammera, zaprezentowalem, co się dobrze sprawdza przeciw krasiom, a nie co zawsze się sprawdzi. Jak ktoś chce samograja to niech gra w formacie open demonami ;)

Awatar użytkownika
Gregor
Chuck Norris

Jagal pisze: Ja natomiast zwrócę uwagę na w/w armour - jak go masz nie mozesz uzywac broni dwuręcznej, a zatem ciagle bijesz z s4 bez sava - slaby deal :P

wywal armour z jołmenów bo nie dość, ze podraza fasta, to jeszce zabiera im zasadę fast cavalry ;)

pzdr!

No i zepsułeś całą koncepcje lorda (AB o tym nie mówi ,a nie sprawdzałem w booku zasad dokładnie) :P Co do light armourów to przez przypadek musiałem je zaznaczyć.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Możesz m zamiast tego dać np. dragons claw, ward na 5+ zawsze się przyda, a sv na 3+ z gr8 weaponem nie jest taki zły ;), ew zamiast pazurka daj tress of isoulde, jak trzaśniesz takiego herosa/chempiona na 2+ to mu się odechce wojować ;).

Awatar użytkownika
Gregor
Chuck Norris

To już nie to samo, nie będzie miał 10ws :(

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

No tak, ale przeżuty na hity i woundy dają ci całkiem sporo, a takiego chempiona wyrwiesz zanim zda sobie sprawę co go trafiło - overkill murowany, nawet magiczne przedmioty u HE chempionów niewiele im dają. Tress jest na bardziej wytrwałych dupków, np. dwarf lord/arch lector of sigmar/grand master/herosi khorne'a z svem na 0+, chociaż z tym lektykiem trzeba uważać, bo van horstman's specullum może zaboleć. Jeszcze lepiej jak jak dwarfy mają oath stone'a, takiego chwasta to masz na talerzu, bo on sam musi chellenge rzucać ;]

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Gregor dalej masz za drogą Damselkę z Mirrorem :)

ODPOWIEDZ