Jakie chcecie zasady na WI???

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Jakie chcecie zasady na WI???

Post autor: Jankiel »

granie samemu ma jeszcze taką wadę, że spowalnia całą grę para gra sprawniej i szybciej
Jasne. Oczywiście czytają sobie w myślach i ani chwili nie potrzebują na konsultacje.
i bez mozliwosci grania samemu!!!
A czemu? Bo zobaczysz jednostki, z których istnienia w AB nie zdawałeś sobie sprawy? W zeszłym roku miałem bodajże 250 modeli - przegląd wszystkich jednostek z armybooka. W dwóch pierwszych bitwach zdobyliśmy chyba 3 punkty.
czemu bładze????
1 nie bedzie takiej pary bo to srednia z dobra armią
Taa... biorąc pod uwagę, że najprawdopodobniej dobre z dobrymi nie będą mogły się sparować.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

jAk wygraja krasie z vc to może wybrac Cole lub piwo
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Robson pisze:granie samemu ma jeszcze taką wadę, że spowalnia całą grę :) para gra sprawniej i szybciej, może nie każda :P ale z regóły tak własnie jest.
Pewnie masz większe doświadczenie w tej kwestii, ale o ile obaj gracze ogarniają kuwetę to super i idzie to szybko. Wystarczy, że będą mieli różnice co do oceny sytuacji na stole i już czas leci bo pogadać trzeba :) a takich par nie zgranych ze sobą moim zdaniem jest więcej
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Jak ktoś jest nieogarnięty to i w parze ledwo zdąży skończyć 3 turę w 5h.

Sloty raczej jak złożenie 2x2... , więcej core ale i specjal. Klimaty będą tylko przechodzić więc to bez różnicy

misha
Wielki Nieczysty Spamer

morgan10005 pisze:Sloty raczej jak złożenie 2x2... , więcej core ale i specjal. Klimaty będą tylko przechodzić więc to bez różnicy
Jest różnica o tyle, że musisz wpakować ptk w jakiś badziewny core, a slotów specjal ani rare możesz i tak nie wykorzystać. Lepszy przegląd innych typów jednostek bardziej dodaje klimatu niż core będący 2-3 klonem, a bądź co bądź na 4000+ trzeba mieć 5 jednostek core to i tak jest dużo, więc po co wpychać 6 która i tak będzie prawdopodobnie powtórzeniem innych corów. Skłaniałbym się do zasad AB co do 1 armii jeśli będzie taka możliwość.

PS. Jak ktoś zechce pochwalić się 4 rodzajami goblinów albo wszystkimi kombinacjami state troops to i będzie mógł :D

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

różnica 1 cora wychodzi (jak dla ciebie 80pkt), a dochodzą 2 specjale :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Patrząc ogólnie. Większość armii nie będzie w stanie wykorzystać tego, więc dodatkowe sloty są moim zdaniem zbędne. HE mają większy wybór specjali i mają więcej slotów same z siebie i ok, Orki dostały na BP dodatkowe sloty spoko także mają w cholere typów do wyboru, ale nadal wątpie czy zwyczajnie nie zabraknie punktów na wcisnięcie wszystkich slotów specjal, a przecież są jeszcze rare które też nie mało kosztują w niektórych armiach.
Nie wiem czy próbowaliście składać takie armie w builderze, ale to się tylko tak wydaje, że tam się zmieści wszystko. Pomyłka na wszystko zabraknie punktów i bez dodatkowych slotów.

Patrząc z mojej perspektywy, skoro już tak mnie wywołałeś - jako VC, może i tak to "tylko" 80ptk, ale widzę lepsze wykorzystanie ich niż wciskanie kolejnego klona oddziału zombi albo ghuli, bo szkielety 20szt kosztować będą 200 :wink: Zresztą core za 80ptk to marnotrawienie ptk, wymuszony nieprzydatny zapychacz.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

niektóre specjale bierze się 2-3 razy

Na przykładzie VC- 2-3 szt (fell baty) a na inne brakuje miejsca ( gwardia+jazda+duchy).

IMP- 3 lub 4 armaty, a pozostaje do wyboru jeszcze 5 specjali
DE-6 specjali do wyboru
O&G -9 do wyboru
Dwarfy-7 do wyboru

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Tak kwestia się zatem nasuwa - jak będą wyglądały ograniczenia BP 1.5 przy solowej armii na 4000+? Mam oczywiście na myśli przede wszystkim te dedykowane najmocniejszym armiom.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Tylko czy będzie wersja 1.5??

misha
Wielki Nieczysty Spamer

morgan10005 pisze:..
Moim zdaniem to mając 6 slotów special na te ptk a HE i O&G będa miały więcej nie widzę powodu dla którego na siłę kogoś chciałbyś uszczęśliwić 2 slotami extra zmuszając do następnego core. Nie da się na te ptk wsadzić wszystkiego po prostu bo zabraknie ptk.

Np. Empire są 3 specjale do wyboru z czego canon teoretycznie wystąpi 3x no i super jest miejsce dla 2x outridersów i wielkiego kloca Greatswordów. Ale jak gracz chce mieć 4 canony to musi dokonać wyboru. Tak samo inne armie coś masz, ale z czegoś innego rezygnujesz. Wszystkim dobrze nie da się zrobić, żeby wystawić się dało wszystkie możliwe specjale i to jeszcze po kilka razy ( [-X ), a przy okazji zmusić do dodatkowego core. Uważasz, że 2 sloty urozmaicą rozpiski chcących grać 1 armią bo ja nie :) raczej jednostki będą dublowane, a ptk i tak na wszystko nie starczy zwłaszcza przy 8 slotach+4rare.
Zresztą ile takich osób będzie 5? Nie warto moim zdaniem aż tak wnikać. Ale zobaczymy jak coś ustalicie. Tak czy siak będzie dobrze.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Dodatkowe sloty były by zajebiste w końcu mógłbym wystawic 3 cannony i dwa fasty :mrgreen:

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

na razie trzeba szukać argumentów za każdą opcją i dopiero wtedy wybrać lepszą.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Dzisiaj sobie z crusem kminilismy fajne, klimatyczne sojusze:
HE + Emp: 10 cannonow (jesli dopuszczone bedzie DoW), ksiazka/vortex shard
Dwarfy + Chaos Dwarfy: kowadlo, 2 organki, 10 klop (w tym 2 earthshakery)

A to chlopaki z Nemezis: black tongue, puppet + trickster pendant, przedmiot z he, ze 2 razy rzuca sie miscasta + 2 smoki (jeden z bramka), 2 helgi, 4 cannony/bolce

No uwielbiam po prostu format WI.

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

swieta_barbara pisze:A to chlopaki z Nemezis: black tongue, puppet + trickster pendant, przedmiot z he, ze 2 razy rzuca sie miscasta + 2 smoki (jeden z bramka), 2 helgi, 4 cannony/bolce
Judaszu wredny, miałeś nikomu tego nie zdradzać. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Robson pisze:granie samemu ma jeszcze taką wadę, że spowalnia całą grę :) para gra sprawniej i szybciej, może nie każda :P ale z regóły tak własnie jest.
twierdzenie ze para gra szybciej to czysta herezja.
praktyka pokazuje, ze w wiekszosci przypadkow para gra duzo wolniej. niby czemu to wlasnie na parowkach jest najwiekszy klopot z nie dogranymi bitwami?

i na koniec szczypta zlosliwosci - z reguly :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

win7 wgrany bez pomocy naukowych jeszcze ;]

opierałem się na własnych doświadczeniach, rok temu handełek strasznie nie radził sobie z 4444pkt na stole :)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

No w końcu trafił sie kolejny analfabeta na forum oprucz mnie :)

Barbara - fajne combosy

Już wiecie dlaczego na WI trzeba naprawde sporo posiedziec nad zasadami by właśnie tych combo było jak naj mniej :)

Holan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Holan »

Witam.
Na starcie od razu chciałem uspokoić klimaciarzy, gdyż będzie opcja grania jedną armią, na takich zasadach jak w zeszłym roku.
Przedstawiliście sporo ciekawych propozycji, z których napewno, chociaż częściowo skorzystamy.
Mogę też dodać iż robiliśmy coś w stylu wewnętrznej ankiety i chyba wyrażę opinie nas wszystkich, że DoW serdecznie dziękujemy, tzn do wystawienia tylko jako oddzielna armia.
Myślimy nad lekkim zmniejszeniem punktów, np 2100 x 2, ale to się jeszcze zobaczy. Natomiast napewno będzie dwóch Lordów, gdzyż inaczej wydłużyłoby to nam bitwy.

Pozdrawiam
Holan

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

EJ HOLAN MAM TAKIE PYTANKO: czy możecie szybciej powiedziec na ile pkt gramy bo chcielibysmy przepróbować rozpiske i znaleźć słabe jej punkty i je naprawic
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Zablokowany