Warhammer DoW PC Mod By Smh

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Warhammer DoW PC Mod By Smh

Post autor: Smh »

Witajcie bracia (i siostry) w batlu ;) Opis z fotami ponizej glownie dotyczy modyfikacji komputera, jednak figurki takze sie tam znalazly, wiecej fotek figsow wstawie jesli ktos wyrazi chec ;)

No i sie stalo... taaaaak, konkurs Allegro przyczynil sie do zmotywowania mnie by zaczac (i skonczyc!) moja modyfikacje.

Historia w/w siega gleboko, dawno i daleko... szczegoly niektorych jej czesci omawialismy przy browarku ze znajomym grubo ponad 4 lata temu, ale jakos nie bylo ani czasu, ani motywacji, teraz sie udalo, i prace ida sie naprzod...

ze wzgledu na to, iz w modyfikacji bedzie zastosowane kilka rzeczy, ktore nie chcialbym (na razie) ujawniac, wiec czesc prac bedzie owiana tajemnica do czasu pokazania calosci. Mam nadzieje, ze wybaczycie ;]

Co moduje:

zdecydowalem NIE modyfikowac klawiatury ani myszki... powod? prosty - nie mam takich jakbym chcial miec docelowo, a modowac cos by to pozniej zmienic jakos mi nie lezy ;]

- obudowa: zdecydowanie TAK! Rdzeniem calosci jest obudowa desktop Chieftec BE-01W-W-W b/z, dajaca duze mozliwosci ;]
- monitor LCD Iiyama ProLite E483S - ech, a co mi tam, gwara juz minela, a matryca konczy swoja swietnosc, zawsze chcialem przerobic LCD'ka, jak zdechnie nie bedzie szkoda ;]

a, no fakt, jeszcze takie male cos jak "temat pracy" hyhyhy

tematem przewodnim bedzie gra, a raczej Imperium z Warhammer Dawn of War (oraz niespodzianka nr.1)

na czym opieram sie przy robociznie? oto kilka screenow i na dzien dzisiejszy zakoncze...

Obrazek

Obrazek

update:

po calym dniu walczenia z roznymi klejami poddalem sie! elementy "ozdobne" + wysokiej jakosci plastik Chiefteca nie chcialy sie polaczyc. Zrobilem cos czego jestem przeciwnikiem! Uzylem dwustronnej tasmy klejacej, na szczescie udalo sie zalatwic tasme 3m... po sklejeniu ta tasma trzeba sie na prawde moooocno postarac by cokolwiek oderwac... np skalpel od stolu ;]

kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kilka detali na froncie pozostalo jeszcze, plus "brama" wejsciowa do bazy i front bedzie gotowy do malowania :)

ciut zmienilem terminarz prac i wlasnie zdradzam niespodzianke nr.1 (niespodzianka nr2, dopiero na samym koncu bedzie zdradzona;] )

Glownym elementem obudowy bedzie scena batalistyczna z intro gry (obejzec mozna tutaj: http://www.youtube.com/watch?index=2&f...&playnext=1 ), ktora bedzie sie rozgrywac na topie obudowy... tylko jednoego moda widzialem, ktory uzywal figurek, sadze, ze jest to jakas nowosc w tym temacie... ten typ nazwalem "Diorama Mod" - moze zyska popularnosc w Polsce... w koncu wiele jest gier, filmow i czegokolwiek jeszcze, a wiele osob chcialoby miec to u siebie ;]

Calosc wojska pochodzi z zestawu startowego Warhammer 40k: Inwazja na Czarną Grań - tutaj wiecej info: http://bard.pl/?act=showProduct&catId=...d=4839&l=pl

zmienilem malowanie pod oddzial Blood Ravens, ktory wystepuje w grze ;]

Oto kilka fotek z prac dioramy:

Obrazek

podstawa, na ktorej beda przyklejone plyty piankowe (na nich bede formowal teren)

Obrazek

przyklejone plyty oraz wstepne rozrysowanie terenu, zapory, oraz ulozenie modeli

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wstepnie wyciety teren i ustawione wojsko Space Marines (Orkowie jeszcze nei sa do konca pomalowani i sklejeni, wiec nie bede ich wystawial), dodatkowo to moje pierwsze malowanie figurek Warhammera, wiec znawcy tego tematu zapewne beda wieszac na mnie psy za "plewne" malowanie... ale przynajmniej pierwsze koty za ploty ;]

Teren jeszcze nie skonczony, dojdzie do tego jeszcze szpachla, posypka i malowanie... oraz oczywiscie dodatkowe figurki :)

na top przyszla szpachla...

Obrazek
Obrazek

ciut czarnego podkladu oraz kasza jako wieksze kamienie ;]

Obrazek
Obrazek

i ciut czerwonego podkladu... pozniej zostaja rozne brazy do nalozenia :)

dodatkowo zaslepka na naped optyczny...

Obrazek
Obrazek

oraz "przod" bazy, ktorego brama wejsciowa bedzie przykrywala przyciski i sterowanie serwomechanizmu ;]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

najpierw "stol":

Obrazek
doszly nowe kolory oraz dodatkowa posypka w postaci maku... ;]

Obrazek
podstawki pod figurki zrobione w stylistyce podloza

Obrazek
prawie finalne ulozenie figurek na stole

Obrazek
z innej strony ;]

kolej na front, tutaj prace posunely sie znacznie ;]

Obrazek
zaslepka na 3,5" w ktorej beda zielone swiatla w "okienkach" - mocno widoczny element na szkicu bazy, dla przypomnienia ponizej

Obrazek

Obrazek
szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla

Obrazek

Obrazek

nie mam fotek ze szlifowania tego... ech... jakos nie chcialem tego uwieczniac ;]

Obrazek
ogolnie zaczelo to jakos wygladac ;]

Obrazek
tak przedstawia sie front z "drzwiami" do bazy, pod nimi znajduja sie przyciski power, reset, sterowanie serwomechanizmem, panel i/o. Na razie wszystko nieruchome, lecz niedlugo bedzie na zawiasie sie pieknie zamykac ;]

Obrazek
dodatkowo caly naped cd w miare mozliwosci takze w czerwieni

Obrazek
tacka

Obrazek
panel przedni oryginalny

Obrazek
po zamontowaniu

czas na monitor :D

Obrazek
moja ofiara ;]

Obrazek
... od tylu ;P

Obrazek
tutaj juz bez przedniej pokrywy - sama matryca

Obrazek
malowanko wstepne

Obrazek
przednia pokrywa oparta o pokrywe obudowy - piekna czerwien Ferrari ^^

Obrazek
i tyl, a na nim z plezi plytka stanowiaca mocowanie dla malej "ozdoby" ;]

Obrazek

Obrazek
monitor dostal nowe ramie podtrzymujace

a w tym miejscu nastapila ponad 6cio miesieczna przerwa w budowie... az tu nagle...

pare rzeczy w miedzyczasie sie 'robilo', ostre prace w ostatnich dwoch tygodniach nabraly tempa... jak nie rok temu to moze na ta edycje konkursu uda sie trafic ;P

ale nie owijajac w bawelne...

niestety musialem zmienic monitor, tamten okazal sie za siezki...

ponizej fotki nowej ofiary i odchudzania... nie wiem po co w 7,5kg monitorze, 3kg stali w podstawce... chyba by zabic lub wybic nim szybe ;]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tyle niepotrzebnego 'zlomu' ;]

Obrazek

elektronika monitora - to sie moze przydac ;]

Obrazek

tylna plyta wzmacniajaca... przyczepimy do niej ramie

Obrazek

Obrazek

pierwsze przymiarki

W miedzyczasie frontem sie zajalem...

zupelnie nowa podstawa, oraz lepiej dopasowane boki, skrecone srubami dla pewnosci, poprzednia wersja nie byla wytrzymala niestety

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maskowanie gotowe do malowania

Obrazek

Obrazek

jeszcze power button ;]

Obrazek

Obrazek

tak sie prezentuje front z zamontowanym power buttonem

topem takze czas sie zajac, przymocowac makiete do obudowy i zaszpachlwoac niedociagniecia, niestety ze wzgledu na brak ewentualnych pomocnikow, brakuje czesci fotek, wolalem nie szpachlowac aparatu ;P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz obiecywana tak dlugo, kolejna niespodzianka, glowna idea mial byc monitor LCD podnoszony wraz z odpaleniem kompa, dzieki Olinkowi2 za pomoc w realizacji projektu (zaprojektowal i wykonal sterownik do tego!), tak naprawde ten proces pochlanal najwiecej prob, zaczalem eksperymenty od 'pylonow' z plexi... pozniej jednak szybko wskoczylem w 15mm grubosci aluminium ;]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ponizej prezentuje filmik z prob podnoszenia i opadania ;] Jak widzicie dziala calkiem dobrze

Link do YT

no i stac sie stalo... mimo, iz modyfikacja nie wyglada w 100% jak to zalozylem (jeszcze z tydzien by sie przydal), poszlo zgloszenie na konkurs... ale to nie koniec prac z modem ooo nie! musze poprawic rzeczy, ktore mnie wkurzaja, na pewno 'otoczke' monitora... w kazdym razie, ponizej fotki po wstepnym skonczeniu. Sorry za oswietlenie, lecz zmeczenie i pozna pora skutecznie wplynely na ich jakosc, w razie potrzeby moge pstryknac jakies w ciagu dnia :)

Pomyslow wpadlo kilka, np gorna czesc zamienic na glowna strefe obronna z balkonami i dialkami pplot i innymi... wiadomo ze kupa bitsow i innych elementow pojdzie na te gore, bo teraz wyglada oblesnie :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ha! i udalo sie przejsc do 'finalu' :) moze cos z tego bedzie ;)

http://allekomp.allegro.pl/edycja/3/Zestaw-94

Pozdr
Smh

P.S. Dla niezorientowanych w temacie modyfikacji, w sumie jako pierwszy na swiecie zrobilem podnoszony monitor (lub tez, nigdzie indziej nie widzialem takiego rozwiazania) oraz malo widzialem komputerow w ktorych uzyto figstow (jeden badz dwa dokladnie ;))
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

Módl się żeby ci monitor nie padł :D
Obrazek

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

hehe spoko ,czekam z niecierpliwością na dalsze postępy :)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

do skasowania
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, o 18:24 przez Smh, łącznie zmieniany 1 raz.

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Raptor pisze:Módl się żeby ci monitor nie padł :D
ee tam, ten drugi kosztowal 90pln, wiec nawet jak zdechnie nie bedzie to problemem :)

edit

ze wzgledu na 'niezalapanie' sie na nagrody w konkursie Allegro (zgodnie z moim przewidywaniem, wygraly mody bardziej dopracowane) prace nad buda ciut zwolnia (liczylem na doplyw $ z nagrod), ale bedzie skonczony modzik ;)

na poczatku mocniejsze serwo i laczenia, odatkowo nowy plan odnosnie ramienia monitora by podnosilo sie plynniej, wygladalo znosniej i nei zajmoawlo tak duzo miejsca z tylu ;)

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jesteś szalony :shock:

Gratuluję pomysłu jak i wykonania.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Furion pisze:Jesteś szalony :shock:

Gratuluję pomysłu jak i wykonania.
thx! :)

dobra, wsparcie needed :)

jakby ktos z Wro mial i odstapilby bitsy lub jakies czesci budynkow ktore moglbym uzyc do moda bylbym mocno wdzieczny :)

jesli macie pomysly na dodatko piszcie poprosze, zapewne macie lepsze wyobrazenie o modyfikacjach figsow niz ja ;)

edit:

wiem, ze BP traktuje nie o fantasy, lecz gloria ma jakies opory przed odpowiedziami ;)

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Że ci się chciało... nic tylko gratulować =D> ale figurki przydałoby się pocisnąć jeszcze trochę.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Klafuti pisze:Że ci się chciało... nic tylko gratulować =D> ale figurki przydałoby się pocisnąć jeszcze trochę.
co do chcenia, ja sobie np nie wyobrazam sobie malowania armii na 4k... ;)

co do figurek, to marinsi moj pierwszy oddzial w zyciu, orkowie drugi... postaram sie jutro pstryknac ladniejsze foty, na razie zdemontowalem wszystko, czekam na nowe bebechy do kompa

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Fakt, jesteś szalony... To można z całą pewnością powiedzieć!

jakieś pomysły na to? Kurde nie wiem... Myszka w kształcie heavy boltera? :P Grałem troche w DoWa, genialna gra ogólnie rzecz biorąc, ale jakoś pomysłu zeby to usprawnic nie mam...

Pomysł po prostu poskładal mnie, miazga stary...

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

co do pomysłów, to tak sobie pomyślałem żeby dorobić mu purity seala np. na monitorze do tego jakaś czerwona myszka z "krwawym krukiem" może?
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Klafuti pisze:co do pomysłów, to tak sobie pomyślałem żeby dorobić mu purity seala np. na monitorze do tego jakaś czerwona myszka z "krwawym krukiem" może?
dobry pomysl z jednym i drugim, dodatkowo mysle nad logo krukow na przodzie budy w centrum lub na lewo w rogu

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

:shock: :shock: :shock:
szacun chłopie, genialny pomysł i super wykonanie...
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Rączek
Wałkarz

Post autor: Rączek »

Gratulacje =D> Space Marnies Attack !!!
,, Człowiek człowiekowi wilkiem , a zombie zombie zombie "

ODPOWIEDZ