Warhammer DoW PC Mod By Smh
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Warhammer DoW PC Mod By Smh
Witajcie bracia (i siostry) w batlu Opis z fotami ponizej glownie dotyczy modyfikacji komputera, jednak figurki takze sie tam znalazly, wiecej fotek figsow wstawie jesli ktos wyrazi chec
No i sie stalo... taaaaak, konkurs Allegro przyczynil sie do zmotywowania mnie by zaczac (i skonczyc!) moja modyfikacje.
Historia w/w siega gleboko, dawno i daleko... szczegoly niektorych jej czesci omawialismy przy browarku ze znajomym grubo ponad 4 lata temu, ale jakos nie bylo ani czasu, ani motywacji, teraz sie udalo, i prace ida sie naprzod...
ze wzgledu na to, iz w modyfikacji bedzie zastosowane kilka rzeczy, ktore nie chcialbym (na razie) ujawniac, wiec czesc prac bedzie owiana tajemnica do czasu pokazania calosci. Mam nadzieje, ze wybaczycie ;]
Co moduje:
zdecydowalem NIE modyfikowac klawiatury ani myszki... powod? prosty - nie mam takich jakbym chcial miec docelowo, a modowac cos by to pozniej zmienic jakos mi nie lezy ;]
- obudowa: zdecydowanie TAK! Rdzeniem calosci jest obudowa desktop Chieftec BE-01W-W-W b/z, dajaca duze mozliwosci ;]
- monitor LCD Iiyama ProLite E483S - ech, a co mi tam, gwara juz minela, a matryca konczy swoja swietnosc, zawsze chcialem przerobic LCD'ka, jak zdechnie nie bedzie szkoda ;]
a, no fakt, jeszcze takie male cos jak "temat pracy" hyhyhy
tematem przewodnim bedzie gra, a raczej Imperium z Warhammer Dawn of War (oraz niespodzianka nr.1)
na czym opieram sie przy robociznie? oto kilka screenow i na dzien dzisiejszy zakoncze...
update:
po calym dniu walczenia z roznymi klejami poddalem sie! elementy "ozdobne" + wysokiej jakosci plastik Chiefteca nie chcialy sie polaczyc. Zrobilem cos czego jestem przeciwnikiem! Uzylem dwustronnej tasmy klejacej, na szczescie udalo sie zalatwic tasme 3m... po sklejeniu ta tasma trzeba sie na prawde moooocno postarac by cokolwiek oderwac... np skalpel od stolu ;]
kilka fotek:
kilka detali na froncie pozostalo jeszcze, plus "brama" wejsciowa do bazy i front bedzie gotowy do malowania
ciut zmienilem terminarz prac i wlasnie zdradzam niespodzianke nr.1 (niespodzianka nr2, dopiero na samym koncu bedzie zdradzona;] )
Glownym elementem obudowy bedzie scena batalistyczna z intro gry (obejzec mozna tutaj: http://www.youtube.com/watch?index=2&f...&playnext=1 ), ktora bedzie sie rozgrywac na topie obudowy... tylko jednoego moda widzialem, ktory uzywal figurek, sadze, ze jest to jakas nowosc w tym temacie... ten typ nazwalem "Diorama Mod" - moze zyska popularnosc w Polsce... w koncu wiele jest gier, filmow i czegokolwiek jeszcze, a wiele osob chcialoby miec to u siebie ;]
Calosc wojska pochodzi z zestawu startowego Warhammer 40k: Inwazja na Czarną Grań - tutaj wiecej info: http://bard.pl/?act=showProduct&catId=...d=4839&l=pl
zmienilem malowanie pod oddzial Blood Ravens, ktory wystepuje w grze ;]
Oto kilka fotek z prac dioramy:
podstawa, na ktorej beda przyklejone plyty piankowe (na nich bede formowal teren)
przyklejone plyty oraz wstepne rozrysowanie terenu, zapory, oraz ulozenie modeli
wstepnie wyciety teren i ustawione wojsko Space Marines (Orkowie jeszcze nei sa do konca pomalowani i sklejeni, wiec nie bede ich wystawial), dodatkowo to moje pierwsze malowanie figurek Warhammera, wiec znawcy tego tematu zapewne beda wieszac na mnie psy za "plewne" malowanie... ale przynajmniej pierwsze koty za ploty ;]
Teren jeszcze nie skonczony, dojdzie do tego jeszcze szpachla, posypka i malowanie... oraz oczywiscie dodatkowe figurki
na top przyszla szpachla...
ciut czarnego podkladu oraz kasza jako wieksze kamienie ;]
i ciut czerwonego podkladu... pozniej zostaja rozne brazy do nalozenia
dodatkowo zaslepka na naped optyczny...
oraz "przod" bazy, ktorego brama wejsciowa bedzie przykrywala przyciski i sterowanie serwomechanizmu ;]
najpierw "stol":
doszly nowe kolory oraz dodatkowa posypka w postaci maku... ;]
podstawki pod figurki zrobione w stylistyce podloza
prawie finalne ulozenie figurek na stole
z innej strony ;]
kolej na front, tutaj prace posunely sie znacznie ;]
zaslepka na 3,5" w ktorej beda zielone swiatla w "okienkach" - mocno widoczny element na szkicu bazy, dla przypomnienia ponizej
szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla
nie mam fotek ze szlifowania tego... ech... jakos nie chcialem tego uwieczniac ;]
ogolnie zaczelo to jakos wygladac ;]
tak przedstawia sie front z "drzwiami" do bazy, pod nimi znajduja sie przyciski power, reset, sterowanie serwomechanizmem, panel i/o. Na razie wszystko nieruchome, lecz niedlugo bedzie na zawiasie sie pieknie zamykac ;]
dodatkowo caly naped cd w miare mozliwosci takze w czerwieni
tacka
panel przedni oryginalny
po zamontowaniu
czas na monitor
moja ofiara ;]
... od tylu ;P
tutaj juz bez przedniej pokrywy - sama matryca
malowanko wstepne
przednia pokrywa oparta o pokrywe obudowy - piekna czerwien Ferrari ^^
i tyl, a na nim z plezi plytka stanowiaca mocowanie dla malej "ozdoby" ;]
monitor dostal nowe ramie podtrzymujace
a w tym miejscu nastapila ponad 6cio miesieczna przerwa w budowie... az tu nagle...
pare rzeczy w miedzyczasie sie 'robilo', ostre prace w ostatnich dwoch tygodniach nabraly tempa... jak nie rok temu to moze na ta edycje konkursu uda sie trafic ;P
ale nie owijajac w bawelne...
niestety musialem zmienic monitor, tamten okazal sie za siezki...
ponizej fotki nowej ofiary i odchudzania... nie wiem po co w 7,5kg monitorze, 3kg stali w podstawce... chyba by zabic lub wybic nim szybe ;]
tyle niepotrzebnego 'zlomu' ;]
elektronika monitora - to sie moze przydac ;]
tylna plyta wzmacniajaca... przyczepimy do niej ramie
pierwsze przymiarki
W miedzyczasie frontem sie zajalem...
zupelnie nowa podstawa, oraz lepiej dopasowane boki, skrecone srubami dla pewnosci, poprzednia wersja nie byla wytrzymala niestety
maskowanie gotowe do malowania
jeszcze power button ;]
tak sie prezentuje front z zamontowanym power buttonem
topem takze czas sie zajac, przymocowac makiete do obudowy i zaszpachlwoac niedociagniecia, niestety ze wzgledu na brak ewentualnych pomocnikow, brakuje czesci fotek, wolalem nie szpachlowac aparatu ;P
a teraz obiecywana tak dlugo, kolejna niespodzianka, glowna idea mial byc monitor LCD podnoszony wraz z odpaleniem kompa, dzieki Olinkowi2 za pomoc w realizacji projektu (zaprojektowal i wykonal sterownik do tego!), tak naprawde ten proces pochlanal najwiecej prob, zaczalem eksperymenty od 'pylonow' z plexi... pozniej jednak szybko wskoczylem w 15mm grubosci aluminium ;]
ponizej prezentuje filmik z prob podnoszenia i opadania ;] Jak widzicie dziala calkiem dobrze
Link do YT
no i stac sie stalo... mimo, iz modyfikacja nie wyglada w 100% jak to zalozylem (jeszcze z tydzien by sie przydal), poszlo zgloszenie na konkurs... ale to nie koniec prac z modem ooo nie! musze poprawic rzeczy, ktore mnie wkurzaja, na pewno 'otoczke' monitora... w kazdym razie, ponizej fotki po wstepnym skonczeniu. Sorry za oswietlenie, lecz zmeczenie i pozna pora skutecznie wplynely na ich jakosc, w razie potrzeby moge pstryknac jakies w ciagu dnia
Pomyslow wpadlo kilka, np gorna czesc zamienic na glowna strefe obronna z balkonami i dialkami pplot i innymi... wiadomo ze kupa bitsow i innych elementow pojdzie na te gore, bo teraz wyglada oblesnie
ha! i udalo sie przejsc do 'finalu' moze cos z tego bedzie
http://allekomp.allegro.pl/edycja/3/Zestaw-94
Pozdr
Smh
P.S. Dla niezorientowanych w temacie modyfikacji, w sumie jako pierwszy na swiecie zrobilem podnoszony monitor (lub tez, nigdzie indziej nie widzialem takiego rozwiazania) oraz malo widzialem komputerow w ktorych uzyto figstow (jeden badz dwa dokladnie )
No i sie stalo... taaaaak, konkurs Allegro przyczynil sie do zmotywowania mnie by zaczac (i skonczyc!) moja modyfikacje.
Historia w/w siega gleboko, dawno i daleko... szczegoly niektorych jej czesci omawialismy przy browarku ze znajomym grubo ponad 4 lata temu, ale jakos nie bylo ani czasu, ani motywacji, teraz sie udalo, i prace ida sie naprzod...
ze wzgledu na to, iz w modyfikacji bedzie zastosowane kilka rzeczy, ktore nie chcialbym (na razie) ujawniac, wiec czesc prac bedzie owiana tajemnica do czasu pokazania calosci. Mam nadzieje, ze wybaczycie ;]
Co moduje:
zdecydowalem NIE modyfikowac klawiatury ani myszki... powod? prosty - nie mam takich jakbym chcial miec docelowo, a modowac cos by to pozniej zmienic jakos mi nie lezy ;]
- obudowa: zdecydowanie TAK! Rdzeniem calosci jest obudowa desktop Chieftec BE-01W-W-W b/z, dajaca duze mozliwosci ;]
- monitor LCD Iiyama ProLite E483S - ech, a co mi tam, gwara juz minela, a matryca konczy swoja swietnosc, zawsze chcialem przerobic LCD'ka, jak zdechnie nie bedzie szkoda ;]
a, no fakt, jeszcze takie male cos jak "temat pracy" hyhyhy
tematem przewodnim bedzie gra, a raczej Imperium z Warhammer Dawn of War (oraz niespodzianka nr.1)
na czym opieram sie przy robociznie? oto kilka screenow i na dzien dzisiejszy zakoncze...
update:
po calym dniu walczenia z roznymi klejami poddalem sie! elementy "ozdobne" + wysokiej jakosci plastik Chiefteca nie chcialy sie polaczyc. Zrobilem cos czego jestem przeciwnikiem! Uzylem dwustronnej tasmy klejacej, na szczescie udalo sie zalatwic tasme 3m... po sklejeniu ta tasma trzeba sie na prawde moooocno postarac by cokolwiek oderwac... np skalpel od stolu ;]
kilka fotek:
kilka detali na froncie pozostalo jeszcze, plus "brama" wejsciowa do bazy i front bedzie gotowy do malowania
ciut zmienilem terminarz prac i wlasnie zdradzam niespodzianke nr.1 (niespodzianka nr2, dopiero na samym koncu bedzie zdradzona;] )
Glownym elementem obudowy bedzie scena batalistyczna z intro gry (obejzec mozna tutaj: http://www.youtube.com/watch?index=2&f...&playnext=1 ), ktora bedzie sie rozgrywac na topie obudowy... tylko jednoego moda widzialem, ktory uzywal figurek, sadze, ze jest to jakas nowosc w tym temacie... ten typ nazwalem "Diorama Mod" - moze zyska popularnosc w Polsce... w koncu wiele jest gier, filmow i czegokolwiek jeszcze, a wiele osob chcialoby miec to u siebie ;]
Calosc wojska pochodzi z zestawu startowego Warhammer 40k: Inwazja na Czarną Grań - tutaj wiecej info: http://bard.pl/?act=showProduct&catId=...d=4839&l=pl
zmienilem malowanie pod oddzial Blood Ravens, ktory wystepuje w grze ;]
Oto kilka fotek z prac dioramy:
podstawa, na ktorej beda przyklejone plyty piankowe (na nich bede formowal teren)
przyklejone plyty oraz wstepne rozrysowanie terenu, zapory, oraz ulozenie modeli
wstepnie wyciety teren i ustawione wojsko Space Marines (Orkowie jeszcze nei sa do konca pomalowani i sklejeni, wiec nie bede ich wystawial), dodatkowo to moje pierwsze malowanie figurek Warhammera, wiec znawcy tego tematu zapewne beda wieszac na mnie psy za "plewne" malowanie... ale przynajmniej pierwsze koty za ploty ;]
Teren jeszcze nie skonczony, dojdzie do tego jeszcze szpachla, posypka i malowanie... oraz oczywiscie dodatkowe figurki
na top przyszla szpachla...
ciut czarnego podkladu oraz kasza jako wieksze kamienie ;]
i ciut czerwonego podkladu... pozniej zostaja rozne brazy do nalozenia
dodatkowo zaslepka na naped optyczny...
oraz "przod" bazy, ktorego brama wejsciowa bedzie przykrywala przyciski i sterowanie serwomechanizmu ;]
najpierw "stol":
doszly nowe kolory oraz dodatkowa posypka w postaci maku... ;]
podstawki pod figurki zrobione w stylistyce podloza
prawie finalne ulozenie figurek na stole
z innej strony ;]
kolej na front, tutaj prace posunely sie znacznie ;]
zaslepka na 3,5" w ktorej beda zielone swiatla w "okienkach" - mocno widoczny element na szkicu bazy, dla przypomnienia ponizej
szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla
nie mam fotek ze szlifowania tego... ech... jakos nie chcialem tego uwieczniac ;]
ogolnie zaczelo to jakos wygladac ;]
tak przedstawia sie front z "drzwiami" do bazy, pod nimi znajduja sie przyciski power, reset, sterowanie serwomechanizmem, panel i/o. Na razie wszystko nieruchome, lecz niedlugo bedzie na zawiasie sie pieknie zamykac ;]
dodatkowo caly naped cd w miare mozliwosci takze w czerwieni
tacka
panel przedni oryginalny
po zamontowaniu
czas na monitor
moja ofiara ;]
... od tylu ;P
tutaj juz bez przedniej pokrywy - sama matryca
malowanko wstepne
przednia pokrywa oparta o pokrywe obudowy - piekna czerwien Ferrari ^^
i tyl, a na nim z plezi plytka stanowiaca mocowanie dla malej "ozdoby" ;]
monitor dostal nowe ramie podtrzymujace
a w tym miejscu nastapila ponad 6cio miesieczna przerwa w budowie... az tu nagle...
pare rzeczy w miedzyczasie sie 'robilo', ostre prace w ostatnich dwoch tygodniach nabraly tempa... jak nie rok temu to moze na ta edycje konkursu uda sie trafic ;P
ale nie owijajac w bawelne...
niestety musialem zmienic monitor, tamten okazal sie za siezki...
ponizej fotki nowej ofiary i odchudzania... nie wiem po co w 7,5kg monitorze, 3kg stali w podstawce... chyba by zabic lub wybic nim szybe ;]
tyle niepotrzebnego 'zlomu' ;]
elektronika monitora - to sie moze przydac ;]
tylna plyta wzmacniajaca... przyczepimy do niej ramie
pierwsze przymiarki
W miedzyczasie frontem sie zajalem...
zupelnie nowa podstawa, oraz lepiej dopasowane boki, skrecone srubami dla pewnosci, poprzednia wersja nie byla wytrzymala niestety
maskowanie gotowe do malowania
jeszcze power button ;]
tak sie prezentuje front z zamontowanym power buttonem
topem takze czas sie zajac, przymocowac makiete do obudowy i zaszpachlwoac niedociagniecia, niestety ze wzgledu na brak ewentualnych pomocnikow, brakuje czesci fotek, wolalem nie szpachlowac aparatu ;P
a teraz obiecywana tak dlugo, kolejna niespodzianka, glowna idea mial byc monitor LCD podnoszony wraz z odpaleniem kompa, dzieki Olinkowi2 za pomoc w realizacji projektu (zaprojektowal i wykonal sterownik do tego!), tak naprawde ten proces pochlanal najwiecej prob, zaczalem eksperymenty od 'pylonow' z plexi... pozniej jednak szybko wskoczylem w 15mm grubosci aluminium ;]
ponizej prezentuje filmik z prob podnoszenia i opadania ;] Jak widzicie dziala calkiem dobrze
Link do YT
no i stac sie stalo... mimo, iz modyfikacja nie wyglada w 100% jak to zalozylem (jeszcze z tydzien by sie przydal), poszlo zgloszenie na konkurs... ale to nie koniec prac z modem ooo nie! musze poprawic rzeczy, ktore mnie wkurzaja, na pewno 'otoczke' monitora... w kazdym razie, ponizej fotki po wstepnym skonczeniu. Sorry za oswietlenie, lecz zmeczenie i pozna pora skutecznie wplynely na ich jakosc, w razie potrzeby moge pstryknac jakies w ciagu dnia
Pomyslow wpadlo kilka, np gorna czesc zamienic na glowna strefe obronna z balkonami i dialkami pplot i innymi... wiadomo ze kupa bitsow i innych elementow pojdzie na te gore, bo teraz wyglada oblesnie
ha! i udalo sie przejsc do 'finalu' moze cos z tego bedzie
http://allekomp.allegro.pl/edycja/3/Zestaw-94
Pozdr
Smh
P.S. Dla niezorientowanych w temacie modyfikacji, w sumie jako pierwszy na swiecie zrobilem podnoszony monitor (lub tez, nigdzie indziej nie widzialem takiego rozwiazania) oraz malo widzialem komputerow w ktorych uzyto figstow (jeden badz dwa dokladnie )
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
hehe spoko ,czekam z niecierpliwością na dalsze postępy
do skasowania
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, o 18:24 przez Smh, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
ee tam, ten drugi kosztowal 90pln, wiec nawet jak zdechnie nie bedzie to problememRaptor pisze:Módl się żeby ci monitor nie padł
edit
ze wzgledu na 'niezalapanie' sie na nagrody w konkursie Allegro (zgodnie z moim przewidywaniem, wygraly mody bardziej dopracowane) prace nad buda ciut zwolnia (liczylem na doplyw $ z nagrod), ale bedzie skonczony modzik
na poczatku mocniejsze serwo i laczenia, odatkowo nowy plan odnosnie ramienia monitora by podnosilo sie plynniej, wygladalo znosniej i nei zajmoawlo tak duzo miejsca z tylu
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Jesteś szalony
Gratuluję pomysłu jak i wykonania.
thx!Furion pisze:Jesteś szalony
dobra, wsparcie needed
jakby ktos z Wro mial i odstapilby bitsy lub jakies czesci budynkow ktore moglbym uzyc do moda bylbym mocno wdzieczny
jesli macie pomysly na dodatko piszcie poprosze, zapewne macie lepsze wyobrazenie o modyfikacjach figsow niz ja
edit:
wiem, ze BP traktuje nie o fantasy, lecz gloria ma jakies opory przed odpowiedziami
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
co do chcenia, ja sobie np nie wyobrazam sobie malowania armii na 4k...Klafuti pisze:Że ci się chciało... nic tylko gratulować ale figurki przydałoby się pocisnąć jeszcze trochę.
co do figurek, to marinsi moj pierwszy oddzial w zyciu, orkowie drugi... postaram sie jutro pstryknac ladniejsze foty, na razie zdemontowalem wszystko, czekam na nowe bebechy do kompa
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Fakt, jesteś szalony... To można z całą pewnością powiedzieć!
jakieś pomysły na to? Kurde nie wiem... Myszka w kształcie heavy boltera? Grałem troche w DoWa, genialna gra ogólnie rzecz biorąc, ale jakoś pomysłu zeby to usprawnic nie mam...
Pomysł po prostu poskładal mnie, miazga stary...
jakieś pomysły na to? Kurde nie wiem... Myszka w kształcie heavy boltera? Grałem troche w DoWa, genialna gra ogólnie rzecz biorąc, ale jakoś pomysłu zeby to usprawnic nie mam...
Pomysł po prostu poskładal mnie, miazga stary...
dobry pomysl z jednym i drugim, dodatkowo mysle nad logo krukow na przodzie budy w centrum lub na lewo w roguKlafuti pisze:co do pomysłów, to tak sobie pomyślałem żeby dorobić mu purity seala np. na monitorze do tego jakaś czerwona myszka z "krwawym krukiem" może?
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
szacun chłopie, genialny pomysł i super wykonanie...
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!