PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
symek
Chuck Norris

Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Post autor: symek »

skirmisherzy (w tym latacze) nie ściągają rank ale dostają donus za szarże od boku (+1) i o d tyłu (+2)(jeśli mają US 5 lub większy)

Awatar użytkownika
Bravd
Pseudoklimaciarz

Post autor: Bravd »

kotson pisze:Co do ściągania premii za szeregi w rulebooku jest wyraźnie zaznaczone że nie ściągają
Ahh, to przepraszam za wprowadzenie w błąd ;] Jeżeli tak to rozumiem ;P
"Niech piaski zakryją całą ziemię..."

Awatar użytkownika
haggis
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: haggis »

symek pisze:cariony są dobre ale skorpy i swarmy lepsze
carriony mogą zaszarżować na np. działo wroga w pierwszej turze a skorpion i swarmy nie.
i w tym przypadku warto wystawić jednego więcej niż załogantów w artyleriach wroga by łamać je strachem(imperium 4 carriony, krasie 5 carrionów, elfy 3 carriony)

symek
Chuck Norris

może i tak ale jeśli będziemy mieli kiepskie rzuty na inkantacje albo przeciwnik dobrą antymagie to cariony utkną na środku stołu a jak przeciwnik zaczyna to mogą oberwać strzelaniem albo magią (przynajmniej u mnie zazwyczaj tak było)

skorp jest pewniejszy pod tym wzgledem (choć moge tak uważać bo podczas prawie 3 lat grania tk tylko 3 razy miałem missfire na wykopywaniu się)
ale głównie skorp jest lepszy ponieważ jest uniwersalniejszy i wytrzymalszy i jak deklaruje się nim szarże na lorda na smoku to przeciwnik ma stracha :wink: już nieraz miałem sytuacje że skorp w szarży od boku zjadał ciężką kawe a cariony raczej tego nie zrobią

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

symek pisze:może i tak ale jeśli będziemy mieli kiepskie rzuty na inkantacje albo przeciwnik dobrą antymagie to cariony utkną na środku stołu a jak przeciwnik zaczyna to mogą oberwać strzelaniem albo magią (przynajmniej u mnie zazwyczaj tak było)
Witam, dokładnie tak jak mówisz Symek. Ja również wole skorpiony, bo mogą wiecej zdziałać (choć ostatnio w czasie bitwy na 3 wyszedł mi jeden do 6 tury, ale zjadł oddział luczników i balistę He). Carriony są fajne, ale nie na wszystkie armie.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

czy mogę nie chcieć się wykopywać w danej turze?

symek
Chuck Norris

nie nie mozesz nie chcieć, jeśli na kosci wyrzucisz tyle aby się wykopać to musisz to zrobic

Lizard
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Lizard »

Mam pytanie odnośnie Casket of Souls. Jak to działa, i jak to najszybciej i najbezpieczniej zniszczyć?

Awatar użytkownika
Bravd
Pseudoklimaciarz

Działa to bardzo dobrze ;)

A tak już serio kaszkiet to taki tomb kingowy ołtarz bitewny-takie można mieć najbliższe skojarzenia. Działa on na zasadzie takiej- pod sam koniec tury magii (tzn. jako ostatni) kaszkiet odpala inkantacje z siłą 2d6. Jest to zwykły (a raczej niezwykły bo tomb kingowy ;]) czar, który może normalnie dispellować- czy to kośćmi, czy dispel scrollem. Jeżeli jednak inkantacja nie została poskromiona, każdy oddział który widzi Cascket dostaje 2d6+2-LD woundów (bez armour save). Jest to magiczny atak, a rany rozdzielane jak przy strzelaniu.

A co do zdjęcia tego ze stołu- IMO najłatwiej to zabić lisza (to jest jedyny sposób ^^). A najłatwiej jest go zabić z Cannona, albo ew. ze strzelania (mała szansa że rozdzielimy woundy na lisza, ale zasze jakaś jest). Z powodu Terroru, ciężko to ugryźć oddziałem z małą liderką, zresztą takie armie mają zawsze duży problem z Tomb Kingami.

symek
Chuck Norris

a podchodząc do casketa też trzeba bardzo uważać bo zazwyczaj pilnuje go klocek TG i princem/kingiem i ikoną

Lizard
Powergamer Rozpiskowy

Jeszcze jedno, jeżeli się jej nie poskromi to ona zadaje obrażenia czy najpierw musi trafić? Czy są pancerze które bronią przed tą Inkantacją?

symek
Chuck Norris

jeżeli jej nie zdispelujesz to wszystkie oddziały które widzą ołtarz TRACĄ (czyli odrazu giną)woondy równe 2k6+2 - LD danego oddziału i na każdy oddział rzuca się osobno 2k6+2 (i są bez armour savea)

Lizard
Powergamer Rozpiskowy

Rozumiem. Ostatnie, czy jeżeli je z'dispell'uje to wtedy całe to zaklęcie idzie w diabły, aż do nastepnej tury tak?

symek
Chuck Norris

tak jeżeli zdispelujesz to można to rzucić dopiero w następnej turze

Awatar użytkownika
Kolumb
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kolumb »

Jaką podstawkę moge dać pod katapultę???
Życie jest jak papier toaletowy. Długie,szare i do dupy.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Na rydwanowej fajnie wygląda. :)
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

czy jeśli używając flail of skulls zabijam zwykłego szeregowca to ginie dwóch? czy tylko jeden?
i jeszcze jedno: czy hieratic jara można użyć poza kolejnością castowania spelli?

Awatar użytkownika
Mazi88
Wałkarz

Post autor: Mazi88 »

Z flaila ginie tylko jeden
May will be done!

Awatar użytkownika
Bravd
Pseudoklimaciarz

A co do Jara, to w kolejności spelli masz teżtakie coś jak "use liche priest's/liche high priest's items". Czyli używanie przedmiotów też ma swoją kolejność ;)

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Mazi88 pisze:Z flaila ginie tylko jeden
Tak przy okazji z Destroyera też ginie tylko jeden

ODPOWIEDZ