PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
Moderator: Shino
Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
skirmisherzy (w tym latacze) nie ściągają rank ale dostają donus za szarże od boku (+1) i o d tyłu (+2)(jeśli mają US 5 lub większy)
carriony mogą zaszarżować na np. działo wroga w pierwszej turze a skorpion i swarmy nie.symek pisze:cariony są dobre ale skorpy i swarmy lepsze
i w tym przypadku warto wystawić jednego więcej niż załogantów w artyleriach wroga by łamać je strachem(imperium 4 carriony, krasie 5 carrionów, elfy 3 carriony)
może i tak ale jeśli będziemy mieli kiepskie rzuty na inkantacje albo przeciwnik dobrą antymagie to cariony utkną na środku stołu a jak przeciwnik zaczyna to mogą oberwać strzelaniem albo magią (przynajmniej u mnie zazwyczaj tak było)
skorp jest pewniejszy pod tym wzgledem (choć moge tak uważać bo podczas prawie 3 lat grania tk tylko 3 razy miałem missfire na wykopywaniu się)
ale głównie skorp jest lepszy ponieważ jest uniwersalniejszy i wytrzymalszy i jak deklaruje się nim szarże na lorda na smoku to przeciwnik ma stracha
już nieraz miałem sytuacje że skorp w szarży od boku zjadał ciężką kawe a cariony raczej tego nie zrobią
skorp jest pewniejszy pod tym wzgledem (choć moge tak uważać bo podczas prawie 3 lat grania tk tylko 3 razy miałem missfire na wykopywaniu się)
ale głównie skorp jest lepszy ponieważ jest uniwersalniejszy i wytrzymalszy i jak deklaruje się nim szarże na lorda na smoku to przeciwnik ma stracha

Witam, dokładnie tak jak mówisz Symek. Ja również wole skorpiony, bo mogą wiecej zdziałać (choć ostatnio w czasie bitwy na 3 wyszedł mi jeden do 6 tury, ale zjadł oddział luczników i balistę He). Carriony są fajne, ale nie na wszystkie armie.symek pisze:może i tak ale jeśli będziemy mieli kiepskie rzuty na inkantacje albo przeciwnik dobrą antymagie to cariony utkną na środku stołu a jak przeciwnik zaczyna to mogą oberwać strzelaniem albo magią (przynajmniej u mnie zazwyczaj tak było)
- gerald_tarrant
- Masakrator
czy mogę nie chcieć się wykopywać w danej turze?
Działa to bardzo dobrze
A tak już serio kaszkiet to taki tomb kingowy ołtarz bitewny-takie można mieć najbliższe skojarzenia. Działa on na zasadzie takiej- pod sam koniec tury magii (tzn. jako ostatni) kaszkiet odpala inkantacje z siłą 2d6. Jest to zwykły (a raczej niezwykły bo tomb kingowy ;]) czar, który może normalnie dispellować- czy to kośćmi, czy dispel scrollem. Jeżeli jednak inkantacja nie została poskromiona, każdy oddział który widzi Cascket dostaje 2d6+2-LD woundów (bez armour save). Jest to magiczny atak, a rany rozdzielane jak przy strzelaniu.
A co do zdjęcia tego ze stołu- IMO najłatwiej to zabić lisza (to jest jedyny sposób ^^). A najłatwiej jest go zabić z Cannona, albo ew. ze strzelania (mała szansa że rozdzielimy woundy na lisza, ale zasze jakaś jest). Z powodu Terroru, ciężko to ugryźć oddziałem z małą liderką, zresztą takie armie mają zawsze duży problem z Tomb Kingami.

A tak już serio kaszkiet to taki tomb kingowy ołtarz bitewny-takie można mieć najbliższe skojarzenia. Działa on na zasadzie takiej- pod sam koniec tury magii (tzn. jako ostatni) kaszkiet odpala inkantacje z siłą 2d6. Jest to zwykły (a raczej niezwykły bo tomb kingowy ;]) czar, który może normalnie dispellować- czy to kośćmi, czy dispel scrollem. Jeżeli jednak inkantacja nie została poskromiona, każdy oddział który widzi Cascket dostaje 2d6+2-LD woundów (bez armour save). Jest to magiczny atak, a rany rozdzielane jak przy strzelaniu.
A co do zdjęcia tego ze stołu- IMO najłatwiej to zabić lisza (to jest jedyny sposób ^^). A najłatwiej jest go zabić z Cannona, albo ew. ze strzelania (mała szansa że rozdzielimy woundy na lisza, ale zasze jakaś jest). Z powodu Terroru, ciężko to ugryźć oddziałem z małą liderką, zresztą takie armie mają zawsze duży problem z Tomb Kingami.
"Niech piaski zakryją całą ziemię..."
Na rydwanowej fajnie wygląda. 

Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
- gerald_tarrant
- Masakrator
czy jeśli używając flail of skulls zabijam zwykłego szeregowca to ginie dwóch? czy tylko jeden?
i jeszcze jedno: czy hieratic jara można użyć poza kolejnością castowania spelli?
i jeszcze jedno: czy hieratic jara można użyć poza kolejnością castowania spelli?