No wymiatasz z tymi championamiAves pisze:No chyba ze na championow przestaja dzialac ew. bonusy ze sztandarow.
Ale nie obrazaj swojej inteligencji.
Krasnoludzcy Inżynierowie
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Re: Krasnoludzcy Inżynierowie
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Aves pisze:Shino to jest semantyka ale mam nadzieje ze zalapiesz.
Zbanowałbym od niechcenia, strzepując okruszki z mankietu.
Ta nowa generacja moderatorów, to jacyś święci.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Wiesz Jedy nie zakladam ze kazdy forumowicz ma magisterke z translatoryki, w tej akurat wypowiedzi nie zamierzalem byc uszczypliwy.
Ale twoje podejscie jest wyjatkowo godne szacunku, bije od niego odpowiedzialnoscia oraz godnoscia osobista.
Ale twoje podejscie jest wyjatkowo godne szacunku, bije od niego odpowiedzialnoscia oraz godnoscia osobista.
Shaman says:
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
w ab jest crew.Shino pisze:ale runa ma napisane nie unit tylko crewmen & me. Gdybys najpierw zajzal do opisu ruby wiedzialbys, ze nie dziala...Aves pisze:A na malego E dziala z automatu bo sa czescia oddzialu.
ale wedlug avesovej interpretacji to EN nie jest objety unb.
innymi slowy a potrzeby ruby jest zawsze crew ale w fazie shootingu moze wybrac czy jest crew czy nie? (w koncu zasada jesli dobrze pamietam nazywa sie additional crew)Aves pisze: Jezeli chodzi o rune unbreakable to 3 crew+ E + ME dostaje efekt.
Jezeli chodzi o shooting phase to E i ME musi zadeklarowac co bedzie w danej fazie robil.
nie do konca rozumiem jak zalogant i ewentualny potencjalny zalogant to jedno i to samo... Wydaje mi sie, ze sam sobie przeczysz. Dodatkowo skoro sie tak wczytujesz w zasady inzynierow to masz ewidentnie napisane, ze na faze shootingu sie moga stac crew. poza nia juz crew nie sa. Ergo nie sa unbreakable.
jak masz napisane banner gives +1 to hit to riders to chcesz wmawiac ludziom, ze przeciez wierzchowcom tez daje bo inaczej by championom mial sztandar bonusus nie dawac to chyba nie moja inteligencja jest obrazana...No chyba ze na championow przestaja dzialac ew. bonusy ze sztandarow.
Ale nie obrazaj swojej inteligencji.
Jakbys nie zrozumial zamien sobie slowka riders i crew
Zdecydowanie nie może być tak, że jesteś załogantem kiedy Ci wygodniej, a nie jesteś kiedy nagle wyskakują Ci misfire'y. Z tym raczej każdy się zgodzi.Shino pisze:innymi slowy a potrzeby ruby jest zawsze crew ale w fazie shootingu moze wybrac czy jest crew czy nie? (w koncu zasada jesli dobrze pamietam nazywa sie additional crew)
Tylko teraz, skoro doszliśmy do momentu, kiedy Engineer'a uważamy za oddzielny "byt" (ze wszystkimi tego konsekwencjami) i nagle walą się nam zasady, zapominamy, że on wciąż posiada koherencję z resztą "crew", a to dlatego, że "Engineer acts as unit champion in all respects". Jest czempionem, ale nie jest "crew". To, że działa jak czempion oznacza, że podlega tym samym zasadom (czyli w tym przypadku gunner's pride, unbreakable z runy itp.), ma takie samo uzbrojenie, trochę lepsze statystyki, walczy, ucieka, goni, porusza się razem z resztą "crew". Tylko nie jest "crew", bo z takiego nie został stworzony i wyjątkowo, posiada również odmienne od "crew" zasady - chodzi tu oczywiście o te całe wybieranie z trzech opcji na początku fazy strzelania (kolejny wyjątek od zwykłych championów oddziałowych). Tym właśnie się różni od takiego orc bully, że działa (podkreślam "działa", nie "jest") jak czempion oddziału ze specjalnymi zasadami, które trzeba pamiętać by uwzględnić (bo częściowo one znoszą zasady zapisane w Rulebook'u, takie jak ta, że czempion oddziału podlega tym samym efektom co cały oddziały, np. misfire'om - zasady w AB Dwarfów, właśnie tą zasadę dla Engineer'a znoszą i dołączają tylko w specyficznej sytuacji).
W końcu wychodzi na to, że:
- Engineer działa jak czempion (ze wszystkimi tego skutkami), ale nie będący zarazem załogantem. Posiada własne zasady i cierpi z powodu misfire'ów, tylko wtedy gdy wybierze opcje działania jak załogant, na co wskazuje ta część tabelki ze strony 39 AB Dwarfs:
PORĄBANE TO - TYLE POWIEM. Im głębiej to wychodzę tym bardziej io pogmatwane, im dalej o tym myślę, tym jest coraz gorzej. To do czego doszedłem teraz, w tym poście, wydaje mi się (imo) jedynym logicznym rozwiązaniem, bo jak inaczej połączyć to co jest zapisane w tabelce na stronie 39 AB Dwarfs, ze stwierdzeniami, że Engineer jest załogantem/częścią oddziału?If a war
machine has been joined by a Master Engineer
and/or Engineer, then they may act as crew. If so,
they will suffer the consequences of any Misfire
result.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Dobra, przeczytałem ten temat, ale nie bardzo rozumiem, w czym jest problem. Chodzi mi tylko o praktyczne konsekwencje Waszej dyskusji, bo dywagacje na temat istoty inżynierów są bezcelowe.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Chodzi o to Jankielu, ze jak ktos powie na turnieju "crewmen" zamiast "crew" to zeby nie dostal WP za oszukiwanie.
nie tylko, jak w obsudze zostal sam ME to dzialo/katapa moze strzelac raz na 2 tury bez K6 ran, przezutu.
Tak samo jak jest E to nie ma rerola na misfire.
Jezeli zostal 1 obsugant i ME to mozna strzelac co 2 tury z bonusami albo co ture bez bonusow.
To jest zmiana ktora wplywa nie tylko na krasnale ale ich przeciwnikow.
Dlatego wydaje mi sie ze dobrze zrobilem ze podnioslem temat.
Jezeli zostal 1 obsugant i ME to mozna strzelac co 2 tury z bonusami albo co ture bez bonusow.
Shaman says:
co wyscie sie uczepili tego jednego kawalka additional crew, w opisie E/ME jest jasne ze ME join, a E jest part of crew, a jak wspomnialem wyzej , jezeli w w/w zasadzie bylo by "artillery crew" to raczej nie bylo by takich kwiatkow.Mac pisze: W końcu wychodzi na to, że:
- Engineer działa jak czempion (ze wszystkimi tego skutkami), ale nie będący zarazem załogantem. Posiada własne zasady i cierpi z powodu misfire'ów, tylko wtedy gdy wybierze opcje działania jak załogant, na co wskazuje ta część tabelki ze strony 39 AB Dwarfs:PORĄBANE TO - TYLE POWIEM. Im głębiej to wychodzę tym bardziej io pogmatwane, im dalej o tym myślę, tym jest coraz gorzej. To do czego doszedłem teraz, w tym poście, wydaje mi się (imo) jedynym logicznym rozwiązaniem, bo jak inaczej połączyć to co jest zapisane w tabelce na stronie 39 AB Dwarfs, ze stwierdzeniami, że Engineer jest załogantem/częścią oddziału?If a war
result.
NIe kumam, zrozumial / dobrze ze podniosl tematAves pisze:nie tylko, jak w obsudze zostal sam ME to dzialo/katapa moze strzelac raz na 2 tury bez K6 ran, przezutu.
ale moze ci ktos walka pocisnac ze En jest add crew i ma 4 bs i pizga co ture na lepszym bs jak ma 1 zaloganta albo jak jest sam to co dwie na lepszym bs.Lidder pisze:Chodzi o to Jankielu, ze jak ktos powie na turnieju "crewmen" zamiast "crew" to zeby nie dostal WP za oszukiwanie.
A Ty za to uczepiłeś się stwierdzenia i rozróżniasz "artillery crew" od "crew" - co w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia. A tak, gdybyś spojrzał na to jak zatytułowana jest cała ta tabelka, może i tego czepialstwa by nie było...jurak pisze: co wyscie sie uczepili tego jednego kawalka additional crew, w opisie E/ME jest jasne ze ME join, a E jest part of crew, a jak wspomnialem wyzej , jezeli w w/w zasadzie bylo by "artillery crew" to raczej nie bylo by takich kwiatkow.
Ponadto, w tym cytacie:
Jest "joined by" odnoszące się zarówno do ME jak i E...If a war
result.
Kwiatki to tworzysz sam twierdząc, że ME i E nagle zmieniają swoje staty na te, które posiada artillery crew, w momencie, kiedy używają opcji "acts as additional crew"...
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Mac pisze:A Ty za to uczepiłeś się stwierdzenia i rozróżniasz "artillery crew" od "crew" - co w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia. A tak, gdybyś spojrzał na to jak zatytułowana jest cała ta tabelka, może i tego czepialstwa by nie było...jurak pisze: co wyscie sie uczepili tego jednego kawalka additional crew, w opisie E/ME jest jasne ze ME join, a E jest part of crew, a jak wspomnialem wyzej , jezeli w w/w zasadzie bylo by "artillery crew" to raczej nie bylo by takich kwiatkow.
Ponadto, w tym cytacie:Jest "joined by" odnoszące się zarówno do ME jak i E...If a war
result.
Kwiatki to tworzysz sam twierdząc, że ME i E nagle zmieniają swoje staty na te, które posiada artillery crew, w momencie, kiedy używają opcji "acts as additional crew"...
to wytlumacz mi prosze z jakiego bs bedzie strzelala maszyna jak bedzie w niej sam ME?
pozatym dla mnie jedno joined nie wyklucza znowu En z crew.
zreszta jak shino wskazal jak wystawisz valiant rune na jakiej kolwiek maszynie to en bedziesz mial nielegalnie.
jurak to nie bylo do ciebie, tylko do Jankiela ktory nie wiedzial dlaczego wydaje sie to graczom krasnoludzkim istotne.NIe kumam, zrozumial / dobrze ze podniosl temat
Shaman says:
imo istoty problemu nie przedstawiles, bo podales wlasciwa wersjeAves pisze:jurak to nie bylo do ciebie, tylko do Jankiela ktory nie wiedzial dlaczego wydaje sie to graczom krasnoludzkim istotne.NIe kumam, zrozumial / dobrze ze podniosl temat
oczywiscie ze podalem wlasciwa wersje, ktora najpierw sam postulowalem, w tym nie ma problemu.
Shaman says: