Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
No jak przecież jest to opisane w podręczniku w zasadzie "Arboreal Predators" że terki od małego trenują latanie w gęstej dżungli i śmigają tam jak na otwartym terenie.
Andrzej pisze:A trochę mniej enigmatycznie?Kozioł pisze:Tak, ale na trochę innych zasadach niż normalnieAndrzej pisze:Co do tych teradonów. Wiem, że mogą spuszczać kamienie w lesie. Czy mogą je spuścić także do oddziału w domku?
Co pamiętam (nie chcę w błąd wprowadzać ) maksymalnie do domku może wpaść d6 kamieni / strzałow wszelakiej maści .
Przykład 4 terki zrzucą 12 kamieni więc maksymalnie mogą zrzucic d6 nie więcej.
Kolejny przykład 4 terki zrzucą 4 kamienie , a ty podczasz rzutu uzyskasz wynik 3 a więc spadły tylko 3 kamyczki
Tlumaczylem na pyramid vaulcie amerykanskim nobrainom, ze tak sie gra,ale oni uparcie twierdzili, ze domek nie zmniejasz ilosci hitow w zaden sposob.
W Polsce gra sie tak jak Gokish napisal.
Ziemko pisze:Tlumaczylem na pyramid vaulcie amerykanskim nobrainom, ze tak sie gra,ale oni uparcie twierdzili, ze domek nie zmniejasz ilosci hitow w zaden sposob.
No kurde jest progress czytają RB i dział zasad na forum
- PapaProtoss
- Wałkarz
Czy można rzucać MM przy pomocy telepatii użytej na skinku, który jest w combacie? Załóżmy, że jest na silniku i ma los do czegoś poza tym z czym aktualnie walczy. Ostatnio kłóciłem się o to z kumplami i ostatecznie doszliśmy do wątpliwego rozwiązania, że można, ponieważ wczytując się w angielskiego booka zasada ta jest sformułowana następująco:
"The spell is cast as if the Slann was where the Skink Priest model is."
Czyli w sumie to Slann w tej sytuacji osobiście w combacie nie jest, więc powinien móc MM puszczać. Ale wiadomo jak to bywa z odpowiednią interpretacją zasad. Dlatego wolę się upewnić.
"The spell is cast as if the Slann was where the Skink Priest model is."
Czyli w sumie to Slann w tej sytuacji osobiście w combacie nie jest, więc powinien móc MM puszczać. Ale wiadomo jak to bywa z odpowiednią interpretacją zasad. Dlatego wolę się upewnić.
"Jestem Żółtą Magnetyczną Gwiazdą, która otacza centralny, zielony Zamek Symbolizacji
Przewodnikiem mi Żółty Samoistny Człowiek
Jestem otwarty dla wyższych wymiarów
I przekraczam granice wyobraźni..."
- PapaProtoss
- Wałkarz
Można tak powiedzieć, nawet fluffowo ma to sens poniekąd, ale imo to i tak dyskusyjna kwestia. Jak by nie było jedno jest pewne - na turnieju nie pozwolą mi rzucić MM w ten sposób, bo podpada to pod naginanie zasad. Prawda?
"Jestem Żółtą Magnetyczną Gwiazdą, która otacza centralny, zielony Zamek Symbolizacji
Prawda.PapaProtoss pisze:Jak by nie było jedno jest pewne - na turnieju nie pozwolą mi rzucić MM w ten sposób, bo podpada to pod naginanie zasad. Prawda?
A tak na marginesie, ja bym tego nie nazwal naginaniem, tylko wałowaniem.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
- PapaProtoss
- Wałkarz
Wałowanie to w tym przypadku myk zaproponowany przez GW na ich stronce w artykule z "taktykami" do lizardmenów - jakiś typ napisał, że to wspaniały pomysł, aby skinkiem na stegadonie wybić do przodu i z telepatii castnąć obszarówkę w stylu flary z lighta. GW gratulujemy konsekwencji i znajomości zasad, które sami napisali.
GW w swoich taktykach wychwala special characterów, w poradniku dla Bretonii pisze o pegazach z 4+ savem i o ignorowaniu przez Questing Knightów paniki wywołanej przez jednostki z Knightly Vow, w poradniku dla Skavenów (6 ed.) wychwala Ratogry i Master Mouldera...
Queek.
Jasifku - ale telepatii uzywa sie tylko do transferowania niestety MM. Flara + engine - niestety nie.