Ice vs Bless :D starcie ostateczne

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Re: Ice vs Bless :D starcie ostateczne

Post autor: Jedy Knight »

Dębek pisze: ...

Daruj sobie.
Szkoda naszych oczu na te bzdury.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

OK, to może teraz ja. Przede wszystkim myślę, że należą się wyjaśnienia z mojej strony, bo troszkę w tym mojej winy jest. Otóż: w piątek, przed masterem, zadzwonił do mnie Ice i zapytał, czy może na pałę jechać grać, skoro nie wysłał nic, czy Go przyjmą. Z pełnym spokojem stwierdziłam, że raczej nie będzie problemu. Nie wzięłam jednak pod uwagę tego, że problemem może być armia Ice'a. Znam Jego armię, wiem, jak jest pomalowana, bo nieraz przychodził do mnie z pytaniami technicznymi. Wiem, co tam jest jeszcze niedokończone, niedomalowane, widziałam konwersje. Faktem jest, że DE Ice-T są nietypowe. Nawet jak na konwersję. Ale napewno nie jest to armia na szybko i byle jak złożona ze śmieci , które zostały w pudle. Ice naprawdę sporo pracy i serca włożył w to, co widzicie na zdjęciach.
Teraz najistotniejsze pytanie: jakie są granice konwersji? Ile oryginalnej figurki musi być w konwersji, żeby była konwersją, nie proxem? Czy np. u Pasiaka, którego WE są prześliczne, jest na jednej podstawce wampir i koleś WE, to można to uznać za proxa, bo nie wiadomo, z której to armii? Czy ma sens altar Koconia zrobiony z Black Coacha, co do którego Bless również miał wątpliwości (choć jak w mordę strzelił jest tam martwy imperialny rycerz w trumnie, metaliczny posąg i priest z alternatywnych figsów)? Błędem Ice-T jest, że wcześniej nie przysłał orgom zdjęć z pytaniem.
Skoro mają się zdarzać takie sytuacje, to może przed każdym turniejem będzie jasno określone w regulaminie, że "przepuszczamy Dark Riderów zrobionych z koników WE i wiedźm (jak u Jankiela), a nie przepuszczamy altara zrobionego z coacha i figurek alternatywnych". I - tym samym - będziemy ograniczać konwersje i pasjonatów, którzy godzinami ślęczą nad blatem, żeby ich armia była oryginalna?
Albo może zostawić w spokoju tych ludzi, którzy po prostu są twórczy i im się chce, a zająć się ściganiem plastelinowych kulek udających demony, kartoników czy treemanów wystawionych jako abominacje?

Tak czy inaczej - mimo całej mojej sympatii do Blessa - IMHO zdjęcie tej armii ze stołu w całości było sporym przegięciem i chyba Ice'owi należałyby się przeprosiny.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

To ja mam takie pytanie-ile %pkt danego formatu muszę wystawić?
80% - czyli 2000 na 2500??

W przypadku jak sędzia zdejmie proxa(y) to kiedy armia spada?

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Tomku, ten Krox trzyma w rece armate a nie JEST armata ;P Tego drzewka-cannony trzeba sie domyslic za co robi. DOMYSLIC. Ludzie marudza ze mimo ze cos ma trzech obslugantow, lapka jak cannon i stoi z tylu to wcale nie znaczy ze to Cannon. To mnie dobija. Bo przeciez konwersja jest zajebista. Nie rozumiem czepiania sie golych lasek z pistoletami w rekach na szczuplych konikach. Ewidentny fast i pasuje do klimatu reszty armii. Chociaz faktem jest ze zamiast mieczy moglyby miec speary.
Po prostu schodze z tematu figurek Ice'a na temat konwersji jako takich. Zeby naswietlic co jest konwersja a co proksem. Bo widze ze ludzie roznie to rozumieja. Czyli drzewo z luncherem moze strzelac jak Cannon, statek ciagniety przez wiesniakow moze szarzowac na 14", ale Feniks jako smok jest juz be? Kurwa ktos chyba zapomnial geneze Dark Elfow, ma klapki na oczach, albo nei lubi Ice'a. Bo wedlug mnie wszystkie trzy rzeczy sa zajebiste :) <rozklada lapki bezradnie>

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Niezależnie od tego co się stało, piąteczka Ice-T za podejście. Grunt to nie tracić luuzu.

pozdro ziomuś

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

zgadza się, chodzi o granicę konwersji...ale to chyba organizator turnieju powienien je określić. było jasno napisane w zasadach turnieju, co jest dopuszczalne oraz jakie grożą konsekwencję. można była spytać- czy nie? nie zapytaliscie- a teraz wszczynacie larum i domagacie się przeprosin. cosmo- jesli uważasz, że fajne jest wyciąganie smrodów pod forum publiczne i debatowanie jakie to faux pas popełenił bless to ok. dla mnie jest to niesmaczne i zczeniackie.następnym razem- poczekam na jakąś decyzję sędziego i będę się nad nią pastwił wraz z moimi kumplami przez 30 stron tematu.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

@ Yudokuno, myślę, że jako komentarz do Twojego posta najlepiej posłuży wypowiedź przed kilku stron tematu, bo jak czytam argumenty przemawiające za armią Ice Tea to ten post nabiera dla mnie coraz większego znaczenia:
ja szykuję na mastera w lublinie armię pokemono - beastową. figurki moich ulubionych pokemonów są sprowadzane z Chin. skala 28 mm, malowanie - NMM w najwyższym wydaniu. chciałem być oryginalny -tylko nieliczni rozumieją jak bardzo cierpi artysta ograniczony przez narzucony z góry schemat. każdy mój kolega powie - że moja armia jest odjechana w kosmos. musze tylko je poprzyklejać na odpowiednie podstawki. chyba to nie problem, zeby przeciwnik nauczył się na pamięć co jest co, zresztą ma przecież moją rozpiskę i zawsze moze pytać, jak nie ogarnia jednostek na stole. jeśli nie może zrozumieć, że największy pokemon o kolorze czarnym na stole to doombull a dwa mniejsze z kijem w łapie to szamani - to chyba ma poważne problemy z percepcją. pytać orgów o pozwolenie nie zamierzam - bo po co? przecież mnie nie wyrzucą- jechałem całe 200 km. od razu zaznaczam, że jak mi je ktoś spróbuje ściągnąć ze stołu moją armię - to nie odpuszczę. narobię takiego smrodu na forum, że LS będzie musiała zrobić osobne uściślenie
Co do przeprosin i zdjęcia całej armii ze stołu to pragnę zwrócić Twoją uwagę na fakt, że zgodnie z bardzo jasno i klarownie przygotowanym regulaminem:
- dopuszczane były lekkie proxy
- gracz mógł mieć co najwyżej jeden taki oddział na stole
Przyznając nawet w każdym puncie Ci rację to chyba zgodzisz się, że dwie hydry i shadzi byli niczym innym jak tylko proksami. Nie wchodząc w ocenę pozostałych jednostek mamy już 3 poważne proxy w armii co na bazyliszku oznaczało dyskwalifikację całej armii.
Za co bless ma więc przepraszać, za to że zachował się fair wobec innych graczy, którzy nie proxowali. Jako przykład podaje jeszcze raz Tomaka Tutaja, z którym grałem. Spytałem po co ci eternale w armii skoro nawet nie masz odpowiedniego herosa by dać im stubborn. Odpowiedział, ze nie miał innych figurek więc za pozostałe pkt wystawił to co miał - 10 eternali z championem.
Jak słusznie podkreślano bless otworzył osobny temat, przeglądał go non stop i odpowiedział na każdą PMkę, którą dostał.
Za co więc ma przepraszać bo naprawdę nie rozumiem. Skoro regulamin był zły i zbyt surowy, to dlaczego pobadał się prawie wszystkim graczom, którzy do nas przyjechali. "Rzetelna ocena malowania" takie dominują spostrzeżenia.
Robienie z "Ice Tea" ofiary zajścia jest moim zdaniem nie fair. Piętnowanie tym samym człowieka, któremu coś chciało się zrobić (bo jeśli nie wiesz cała ocena hobbystyczna była na jego głowie) kolejne nie fair.
pozdr.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Hurtmaker pisze:...następnym razem- poczekam na jakąś decyzję sędziego i będę się nad nią pastwił wraz z moimi kumplami przez 30 stron tematu.

Stań w kolejce - to główne hobby na tym forum, a nie jakieś tam plasto-ludki.

Choć jestem zaprzysięgłym wrogiem faszyzujących koncepcji malarskich Blessa (nie, sposób w jaki patrzy na moje konwulsje nie ma tu nic do rzeczy, no prawie nic...), to w tej sprawie stoję za nim murem.
Twierdzenia, że powinien był zdjąć tylko hydry i kocioł, zaś resztą pozwolić grać - są demagogiczne.
A zdjęcia jednostek Ice-T podobają mi się i to bardzo. Oby więcej takich jednostek. Regimentów i ludzi.
Skoro pojechał „na pałę” to OK, odszczekuję tezę o prowokacji. Dobrze, że miał w zapasie „normalną” armię.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Yodukuno wydaje mi się że jest duża różnica między lordem elfów walczącym na podstawce z wampirem w armii wood elfów , a jakąś zabawką w zupełnie innej skali - która nie ma nic wspólnego z tym co ma reprezentować?

I proszę nie wyjeżdżaj kolejny raz z tymi fastami bo przecież do nich nikt się nie przyczepiał i było to już parokrotnie wyjaśniane że mowa głównie o hydrach i shadach które były poprostu proxami.
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

No właśnie, ten Statek o którym mówisz wygląda jak Altar. Ma złotego Gryfa i Priesta widocznego, a nie perdol***ętą na podstawkę dużą figurkę...
Altar Koconia też miał priesta, złotą statuę, a do tego nawet dwa imperialne koniki. Został zrobiony z black coacha, zgodnie z aktualnym imperialnym "gotyckim" klimatem jako karawan z poległym herosem imperium w trumnie. I też o mało co nie wyleciał, bo to proks. Łatwiej jest pokazać stanowczość wobec jakiegoś przypadkowego gracza znikąd, niż wywalić Pasiakowi armatę, która wygląda jak treeman w otoczeniu driad. Jak bym był równie głupi, jak przedstawiany przez Was statystyczny gracz, też bym mógł pomylić armatę z treemanem.

W armii Ice nie widzę nic niestosownego w chimerach będących hydrami, w fastach wyposażonych w pistolety czy w BG. Raził mnie tylko kocioł z gumiludka, ale nie dlatego, że nie jestem w stanie ogarnąć, że to kocioł, tylko dlatego, że jest śmieszny.
shadach które były poprostu proxami
Shadów miał innych.

PS. Ostrzeżenie dla Raptora za rebusy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Yudokuno pisze:Tak czy inaczej - mimo całej mojej sympatii do Blessa - IMHO zdjęcie tej armii ze stołu w całości było sporym przegięciem i chyba Ice'owi należałyby się przeprosiny.
Dokładnie, Ja jeszcze postuluję o to żeby Bless przeprosił wszystkich, którzy dostali mniej niż 10 pkt z malowania, a Kacper tych co nie dostali punktów za rozpiskę! Jak przepraszać, tych co dostali po łapach za niestosowanie się do regulaminu to na całego! Na wszelki wypadek przeproście też tych co zdobyli mniej niż 30 pkt w 5 bitwach, to chamstwo ze strony orgów, że na coś takiego pozwolili!

EDIT
Aha, zapomniałem tez dodać, ze Shino powinien przeprosić, że sędziował, Asasello za to ze wpisywał wyniki, a Raptap za przyznawanie nagród na Słonecznikach.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 13:26 przez Kalesoner, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Ice-T powninien zapytać orgów, czy dopuszczą jego armię. jadąc na turniej akceptował jego regulamin.
Miałem podobną sytuację- nie miałem krasnoludzkich kuszników. zabrałem warriorów ( z great weaponami) a na podstawkę 40x40mm za nimi wcisnąłem kilka kusz. mail do orga i nie było problemu.
jeśli sam wtopiłeś to nie obwiniaj organizatorów....
odnosnie flejmów- widać, że część osób rekompensuje sobie małe rozmiary tego i owego...

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Miałem w sumie chyba 4 armie 'count as', głównie orków albo gretchinów udających armie imperialne. Ostatnia, z której jestem najbardziej zadowolony, zbiera pozytywne opinie, ale już parę razy usłyszałem, że dopuszczono mi ją tylko dlatego, że ma pełen, 100% wysiwyg. Kilku przeciwników otwarcie powiedziało, że gdyby nie to, że chimera to u mnie 100% chimera, tylko z włazu wystają gretchiny zamiast gwardzistów to nie chcieliby z tym grać. I że jeśli wystawiałbym zamiast niej trukka to znaczy, że po prostu mam przeciwników w dupie. Skoro nawet wyluzowani Irole mają takie podejście to coś w tym musi być - armia, która używa innych modeli niż oryginały musi mieć pełen wysiwyg.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Jankiel pisze: Shadów miał innych.
A to przepraszam , zasugerowałem się pierwszym postem.
Obrazek
T

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Hurtmaker pisze:cosmo- jesli uważasz, że fajne jest wyciąganie smrodów pod forum publiczne i debatowanie jakie to faux pas popełenił bless to ok. dla mnie jest to niesmaczne i zczeniackie.następnym razem- poczekam na jakąś decyzję sędziego i będę się nad nią pastwił wraz z moimi kumplami przez 30 stron tematu.
Jeeeny, ale sam Bless w temacie Bazyla pisał, zeby opublikować zdjęcia modeli i wtedy można będzie podyskutować. No, może jeszcze Ice'owi chciałoby się pstryknąc fotę całej armii jaką miał na Bazylu, to dopełniłoby obrazu całości. No i tych bardziej aktualnych shadów, bo ponoć te ze zdjęć nie występowały na bazylu, a sieją zamęt.
Podobnie jak kilku przedmówwców uważam, ze część tych modeli spokojnie może być, a kilka wymaga dodatkowych prac, no i te bolsze modele możnaby jakoś "dołorhameryzować" (tu jestem w stanie zrozumieć decyzję sędziego o zdjęciu). Ale dopuszczaliśmy tę armię do gry na turach i większych problemów nie było z odróżnieniem co jest co. Feniks jako smok jest IMO bardzo OK, widziałem większe wykroczenia przeciwko "czystości" WFB. Nad "Black Guardem" rzeczywiście możnaby jeszcze usiąść, ale tez jak napisał Cosmo - jest elf, ma ciężką zbroję i halabradę i pomalowany jest w klimacie całej armii (choć te "obsidiany" rzeczywiście wyglądają miodnie). I widać włożoną pracę w spójność i ideę armii, a nie że to kolekcja pozbierana od kilku kumpli i pociapana na szybko, zeby tylko się całości trzymala i z grubsza przypominała armię.
Nie chciałbym żeby ktoś odniósł wrażenie, ze najeżdżam na Blessa. Po lekturze paru wątków jestem przekonany, ze zrobił dobra i niewdzięczną robotę. Dlatego od hobbystyki mam na naszych turniejach kumpla, który nie ma miętkiego serca i obcina punkty bez litości. Podoba mi się też pomysł zrobienia osobnego tematu szczegółowo objaśniającego hobbystykę.

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Re Hurtmaker: Stary, Ty chyba masz jakies problemy z rozumieniem tekstow. Przeciez pisalem ze Bless slusznie postapil sciagajac te Hydry ze stolu i trzymajac rygor, wiec mi z laski swojej nie wmawiaj czegos czego nie napisalem. A kolejne moje posty juz w ogole turnieju nie dotycza. A juz tym bardziej wyciagania jego smrodu na forum <puka sie w czolo niedwuznacznie>

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

No jak czytam ze pheanix guard nie moze byc black guardem to mnie krew zalewa. chyba zapomnieliscie po co zaczeliscie zbierac figurki. zapomnieliscie o elemntarnej radosci jaką daje posiadanie super przerobionej figurki a co dopiero calej armii.
"bo ja myslalem ze ta kawaleria nie ma sztandaru"! "a ja myslalem ze Ci shaddzi mają tylko jedną bron"

Btw, gobotonie tez bys zdjąl ze stołu? albo khorne orków? i dare you.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Grazbird pisze: jeśli sam wtopiłeś to nie obwiniaj organizatorów....
Najlepszy w tym całym temacie jest to, że Ice-T wcale się nie wykłuca (napisał chyba ze 3 posty).
Robią to inni.

Wielkie graty dla Ice-T za podejście... i na turnieju i teraz na forum. Nie podżega flejma. W sumie to zapoczątkował całkiem ważna dyskusję.

Widziałem armie Ice-T na masterze (jak bless powiedział ze komuś zdjął armie musiałem to zobaczyć na własne oczy). Te wielkie posągi to na serio było przegięcie. Na stole tez były jakieś niebieskie HE - ale nie wiem czy to była już ta druga armia Ice-T, czy też była to cześć armii DE ale mniejsza o to.
Rzeczywiste konsekwencje jakie go spotkały to 0 pkt z malowania oraz to, że musiał zmienić armie (wszystkie osoby co miały proxy musiał się ich pozbyć do niedzieli - zrobiły to) - zagrał pełne 5 bitew, jak sam pisze bawił się dobrze, więc sadze ze aż tak poszkodowanym nie jest.

Lepiej zejdźcie z tematu Ice-T i popiszcie ogólnie o proxach, niepomalowanych figurkach i konwersjach na masterach (jak Cosmo już zaczął)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

ależ ja wcale nie twierdzę, że Bless nie miał prawa zdjąć samych hydr, ponieważ były one kontrowersyjne. Chodzi o sciągnięcie CAŁOŚCI. Jak ktoś tu zauważył - było określenie proxów w regulaminie. Tyle, że armia Ice-T nie jest sproxowana.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Ani troszkę.
Obrazek

Zablokowany