Ice vs Bless :D starcie ostateczne

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Re: Ice vs Bless :D starcie ostateczne

Post autor: bless »

Kosmo pisze: A zatem, rozpatrzmy cannona big pasiaka. Dla mnie model zarabisty tak jak i cała armia, wybralem ten bo chyba wiekszosc ludzi ogarnia jak on wyglada i z tego co mi wiadomo pojawil sie ten model na bazyliszku. Według twojej definicji proksa
1. typ jednostki - monster, wielkosci treemana, calkiem spore jak na armate, wieksze pare razy od great cannona imperium.
2. kolorystyka - stosowana jest kolorystyka innej rasy, wood elfów, a to jak wiemy cannon dogs of war.
3. rasa - "to nie ludzie... drzewa"
4. Cechy anatomiczne - jak na armate, to az za wiele

Wiec czemu nie zszedl ze stolu? Czyżby zasady nie dotyczyly niektorych osob z jakichs nieznanych nam powodow?
Przyznaje, ze armata Pasiaka jest dla mnie na granicy proksa, budzi moje watpliwosci. Jedyne, co ratuje lesne działko w mojej definicji to to, ze jest ono prezentowane przez model, ktory ma element palny duzego kalibru. Element ten jest zainstalowany w drzewie, co przy odrobinie dobrych chceci mozna uznac za element ozdobny do struktury wlasciwiej.
Wspomnialem o watliwosciach - jesli takowe mialem, to na turnieju rozstrzygalem je na korzysc gracza. Nie tylko w przypadku Pasiaka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Post autor: Kosmo »

Przyznaje, ze armata Pasiaka jest dla mnie na granicy proksa, budzi moje watpliwosci.
I to jest dla mnie najbardziej chore w tym wszystkim... Że sami nie wiecie jak do konca zdefiniowac proksa, bo dokladnej definicji nie ma. Mówienie że armata pasiaka, ktora dla mnie jest jednym z bardziej oryginalnych pomyslow jakie widzialem z super wykonaniem i komponujaca sie w armie jak mało co, jest proksem jest chore.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

@Yudo Jankiel
Proszę bardzo wyluzujcie w temacie (macie wielką siłę przekazu - nie marnujcie jej w ten sposób) - nie było was tam - nie widzieliście armii - ja widziałem. Dla mnie pomimo trudu włożonego przez autora w konwersje i malowanie część armii to była ordynarne proksy. I apel do wszystkich - problemem są armie śmiecie na masterach, w stylu: kupa gówna zmieszanego z ziemniakiem z listkami sałaty zamiast skrzydeł itd. Prosze was bardzo [-o< dobrze, że Bless tak zareagował - , źle, że jest flejm, źle, że dyskusja jest momentami żałosna odbiegająca od tematu. I nie pierdolmy tutaj o tym jakie są fajne konwersje (siemka Cosmo pałko nie spłycaj tematu). Porozmawiajmy o problemie gówna na stołach masterowych.

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Necro »

Więc krótka piłka - gówno trzeba zamiatać ze stołu. Bless to zrobił. Więc aktualne pytanie, oczywiście jak dla mnie, co zrobić, żeby nikt nie darł mordy, że w końcu odgrażanie się organizacji odnośnie ściągania śmieć armii ze stołu stało się realne i namacalne. :wink:

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

bless pisze: Przyznaje, ze armata Pasiaka jest dla mnie na granicy proksa, budzi moje watpliwosci. Jedyne, co ratuje lesne działko w mojej definicji to to, ze jest ono prezentowane przez model, ktory ma element palny duzego kalibru. Element ten jest zainstalowany w drzewie, co przy odrobinie dobrych chceci mozna uznac za element ozdobny do struktury wlasciwiej.
Wspomnialem o watliwosciach - jesli takowe mialem, to na turnieju rozstrzygalem je na korzysc gracza. Nie tylko w przypadku Pasiaka.
Sensowne uzasadnienie. Dzięki.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Więc krótka piłka - gówno trzeba zamiatać ze stołu. Bless to zrobił.
Necro, troszke przyhamuj. Armia Ice-T (szczegolnie kilka wymienianych modeli) wprawdzie nie pasują do battla, ale koleś włożył w to duzo pracy i wyglądają naprawdę fajnie. Mówiąc o tym w ten sposób wystawiasz sobie sam świadectwo. Może kiedys ktoś nazwie "gównem" model nad którym sam się "nasiedzisz".

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Wywołany czuję się władny do zabrania głosu.
Czego brakuje temu cannonowi?
Lepiej żeby to było zwykłe działko czy taki model?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest załoga.
Jest maszyna.
Organiczna bo to WE i technologia jakoś tu nie pasuje.
Jakoś nie pasuje Butan?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

@ 4 Karabiny
Szczerze, trochę dosadnie, ale celnie i na temat :D

Według mnie nie da się zdefiniować proxa. Bo według definicji niektórych nawet armatka Zembola (ta z Kroxem prezentowana już przeze mnie w tym temacie) jest proxem. A na pierwszy rzut oka widać co to jest i nie powinno być o to pretensji, podobnie działo Pasiaka. Potrzebny jest zdrowy rozsądek i odrobina obiektywnego podejścia. Dla mnie, żeby niestandardowy model / zamiennik z innej armii nie był proxem, to musi:

1. Być jasne co model sobą reprezentuje. Żeby patrząc na niego można było powiedzieć np "O, pewnie ten model to CoK"
2. Mieć rozmiar podobny do reprezentowanego modelu, żeby się mieściło na właściwiej podstawce.
3. Mieć chociaż w części (najlepiej całe ) uzbrojenie zgodne z reprezentowanym modelem.
4. Jeśli to model z innej armii WFB, to niech ma cokolwiek skonwertowane / zmienione, nawet niewiele, ale jednak cokolwiek...
5. Trzymać styl danej armii i najlepiej być pomalowane tak jak reszta armii.

Oczywiście są modele, które jednego z tych warunków nie spełniają a i tak nikt nie uzna ich za prox, ale jeśli te warunki są spełnione na pewno nie powiem o czymś, że to prox...
Obrazek

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Shades:
http://www.mgla.pl/index.php?p=14&&id_k=401&&id_p=4232
http://www.mgla.pl/index.php?p=14&&id_k=401&&id_p=4233

Hydra:
http://www.mgla.pl/index.php?p=14&&id_k=196&&id_p=3965

Poganiacze do hydry:
http://www.mgla.pl/index.php?p=14&&id_k=196&&id_p=1240

Oczywiście poganiaczom dorobie baty. Czy te modele zostałyby ściągnięte na masterze? (mile widziana odpowiedź Blessa)
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

lol ,odpowiem za Blessa : absolutnie nie byłyby - są zajebiste
Obrazek
T

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

bigpasiak pisze: Jest załoga.
Jest maszyna.
Organiczna bo to WE i technologia jakoś tu nie pasuje.
Jakoś nie pasuje Butan?
Mi jak najbardziej pasuje :) Po prostu nie pasuje do:
(...) powinen zachowywać wszystkie jego cechy specyficzne, szczegolnie: typ jednostki (maszyna, lekka jazda, ciezka jazda, piechota wielkosci czlowieka, piechota wielkosci ogra, potwory wg opisu w podreczniku), uzbrojenie, ubiór, ornamenty i symbole, kolorystykę (jeżeli nawet nie stosuje podrecznikowej, to nie powinien stosowac kolorystyki inne rasy) , rasę, cechy anatomiczne (wielkość, liczbe konczyn, uformowanie ciała, itp) (...)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Mhroczny Rycerz pisze: Czy te modele zostałyby ściągnięte na masterze? (mile widziana odpowiedź Blessa)
Odpowiedz blessa: nie zostałyby zdjete jesli trzymaja skale WFB.
W 100% mieszcza sie mojej definicji, bo zarowno hydra jak i shades sa: odpowiednim typem jednostki, maja odpowiednie uzbrojenie (kusze w przypadku shades), ubiór (luzne szaty zwiadowcow, plaszcze kaptury - shades), ornamenty i symbole, kolorystykę (tu zalezy, jak pomalujesz, ale zakladam, ze nie odstawisz radykalnej akcji w stylu pomaraczowy w jaskrawozielony ciapki) , rasę (elfy/hydra), cechy anatomiczne (shades to elfy w pelnym tego slowa znaczeniu, a hydra to sporych rozmiarow potwor, ktory ma kilka glow i ogolnie wyglada jak jakas hydra).
Nie mam zadnych zastrzezen. To jest moim zdaniem kierunek, w ktorym najlepiej isc, jesli szuka sie oryginalnosci i nie chce sie ryzykowac, ze ktos uzyje wobec zebranej armii slowa "prox".
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Mhroczny Rycerz pisze:...
szejdzi dopuki nie stana sie fanami doktora mengele to sa wypasni :)

jedyne do czego mozna by sie przyczepic to hydrostwor. ale to pewnie ze wzgledu na fotke.

Pamietaj tylko, ze maszynowe fogsy sa troche mniejsze od batlowych i nie wiem czy to by nie przeszkadzalo :)
Jednak jeśli ktoś wystawia model, który jest niezgodny z naszymi wyobrażeniami lub obrazkami z podręczników GW, to wcale nie oznacza dla mnie proxa. Hydra jaka jest - każdy widzi w kodeksie GW. Jednak z opisów hydry lernejskiej:

Hydra [...] wielogłowy wąż wodny
Hydra podobna była do psa, lecz miała 8 lub 9 wężowych łbów
Według innych wersji, Hydra miała nawet 50 lub 100 głów

nie ma to aż tyle wspólnego z hydrą GW
innymi slowy dla ciebie gdyby ktos przyszedl z hydra do imperialnej gwardii z 40k to nie byloby problemu bo w koncu to tez jest hydra tak?

rhino jako rhinoxy tez u was przechodza?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

A tak BTW... Kurwa żeście 12 stron lekkim ch... walnęli...
Nie miałem sił na całość zupełnie...

Prox przeważnie to subiektywna ocena danego modelu.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Shino pisze:
Mhroczny Rycerz pisze:...
rhino jako rhinoxy tez u was przechodza?
Nie no jebnę sobie chyba w opis.
Tak BTW - ch..a wiecie o antycznych hydrach. Te dopiero były fajne. :mrgreen: :mrgreen:
Idę spać
Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

No to fajnie. Pozostaje mi tylko jeszcze sprawdzić skale i uskładać kase na zamówienie.

Shino właśnie ten hydrostwór jak go nazwałeś bardziej mi pasuje do opisu hydry z BA DE. GW napisało, że jest to stwór chaosu, mutacja taka i w sumie ten model idealnie odzwierciedla to jak ją sobie wyobrażałem.

PZDR
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Pamietaj tylko, ze maszynowe fogsy sa troche mniejsze od batlowych i nie wiem czy to by nie przeszkadzalo
Warmachine/Hordy to skala 30 mm. Chociaz Teraph jest troche mniejszy niz obecna hydra - bardziej jest w skali poprzedniej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

4 karabiny pisze:@Yudo Jankiel
Proszę bardzo wyluzujcie w temacie (macie wielką siłę przekazu - nie marnujcie jej w ten sposób) - nie było was tam - nie widzieliście armii - ja widziałem.
właśnie skończyłam amlowanie na dziś, więc wreszcie mogę odpisać. Karabin, nie jesteś tu pierwsząosobą, która zarzuca mi (nam), że mnie tam nie było. Nie doczytałeś pierwszego mojego posta: ja armię Ice-T oglądam co najmniej raz w miesiącu na turniejach lokalnych i znam dokładnie proces jej powstawania, bo Ice nieraz przychodził do mnie i pokazywał, co pomalował, czy posklejał. Więc nie musiałam tam być, a odezwałam się, ponieważ - jak też pisałam w pierwszym poście - to trochę moja wina, że Ice pojechał z taką armią, na pałę.Ponad to znam armię Pasiaka, bo mnie zachwyca i dokładnie jej się przyjrzałam.
Znam też wiele innych armii, bo interesuję się tym z zawodowego punktu (prowadzę firmę artystyczno - modelarską i spędzam z figurkami kilkanaście godzin na dobę, siedem dni w tygodniu).

Bless - wybacz, odpiszę Ci za kilka godzin, jak się prześlię, bo zaraz zaryję twarzą w klawiaturę.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

tryton
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tryton »

Abstrahujac od możliwości wystawiania DoW w innych armiach i od tego , że działo dla WE to dla mnie osobiście jakaś myślowa masakra.
Armata w Treemenie - figurka spoko zrobiona i co z tego, normalne działo to działo a nie potomstwo enta i kolubryny.
To DoW, jednostka najemna...która z założenia może być wynajmowana przez PRAWIE każdą armię, co implikuje: jednostka uniwersalna (w sensie może być wystawiona w każdej armii z dopuszczonych nie budząc sprzeciwu pod względem dopasowania modelu). Sensowność wystawienia takiej Treemenowodziałowej jednostki np w Ograch ( pod tą postacią - a przecież to cały czas działo - budzi wasze zastrzeżenia?) moje budzi. I co z tego , że fajnie zrobiona, prox na maxa - to nie jest działo DoW, to drzewo z zamontowaną lufą w konarze. Nie rozumiem co to ma wspólnego ze spójnością armii - moim zdaniem nic.
Tomekjar pisał o wystawianiu działa z obsługą ChD - gdzie jest napisane, że ChD ma jakieś "normalne" działa?

Żeby było jasne - mnie koncepcja grania z takimi armiami NIE PRZESZKADZA. W świetle nieuznania feniksa to jednak trivium.
I takie mętne tłumaczenie...na granicy prox ;) jest dla mnie masakrą.

Dopuściliście ChD które właśnie składam...wszystkie figurki to będą proxy.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

tryton pisze:...

Tomekjar pisał o wystawianiu działa z obsługą ChD - gdzie jest napisane, że ChD ma jakieś "normalne" działa?

...
Może i Chadecja nie ma u siebie normalnych dział. Ale skoro mam armię Warriorów Chaosu, która grabi, gwałci i morduje próbując zniszczyć Imperium i ludzkość jako całość, to jeśli chodzi o działa najemników, to bardziej wyobrażam sobie grupę Chaos Dwarfów je obsługujące, niż paru ludzi. Gdyby tylko maruderzy mieli ładniejsze modele na pewno bym pokonwertował paru, żeby trzymali wycior, kulę, czy coś takiego, ale modele są stare i się według mnie po prostu nie nadają.

Czyli według Ciebie tryton działo z obsługantami robionymi tak, by pasowali do armii, w której to działo jest wystawiane jest proxem (mimo, że wiadomo dokładnie, co sobą reprezentuje, czy to będąc drzewem, czy to mając obsługę z Dwarfów, a nie ludzi)? Dziwne podejście...
Ostatnio zmieniony 4 mar 2010, o 08:25 przez tomekjar, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Zablokowany