Scenariusze

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asyrian
Pseudoklimaciarz

Scenariusze

Post autor: Asyrian »

Czy ktoś się kiedyś w to bawił?
No ja tak napisałem kiedyś kilka, teraz pisze scenariusz dla 3 armii (HE,O&G,D).Tylko nie wiem jeszcze gdzie się rozegra. :?:
:D Zawsze dodaje do takiego scenariusza dodatkowe zadania i rozwinięcia(daję też PD 8) )
Ogólnie nie robię dłuższych niż 5-6 bitew :twisted: .W scenariuszu "Dragon Hill" w ostatniej bitwie między HE a Bret. wygrany walczy ze smokiem no itd. Kombinujcie chętnie zagram w jakiś scenariusz.
Niedługo dokończę to wystawię. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Jak sie pisze taki scenariusz :? ??
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Asyrian
Pseudoklimaciarz

Proste :) .Wymyślasz gdzie się dzieje,twożysz na rysunku bądz opisujesz pole bitwy,ilość jednostek graczy,robisz tak z 2-3 bitwy wymyślasz po co się biją 8) no i dodajesz tam takie różne.Moje scenariusze najczęściej nie posiadają wyboru jednostek co daje floofową grę,ale ciężko ocenić czy jest po równo.Jednak czasami robi się scenariusze w których jedna ze stron nie ma szans np. oddział Sperów broni ostatni punkt obrany w blabla bla i atakuje na nich horda demonów.W tym przypadku zwyciężyć elfy mogą gdy np. przeżyją 2 najazdy itp. itd. :D
Najlepiej czasami dopiłować zasady WFB, np. dać możliwość zmiany szyku (do niektórych scenariuszy niezbędny)
No i piszesz. :roll:

Awatar użytkownika
Asyrian
Pseudoklimaciarz

Oto kilka zmodyfikowanych zasad powiedzcie czego brakuje i czy waszym zdaniem sprawdzi się. :?
Ja testowałem to było ok

Szyk:
Każdy oddział może wyjść z szyku co nie oznacza że są w Harcownikami więc nie uzyskują -1 do trafienia ze strzelania. Każdy model może udać się w dowolnym kierunku i nie liczą już się jako wspólny oddział. W walce pojedynczy szyk uznaje się tylko wtedy gdy w walce bierze udział maksymalnie 6 osób. Jeżeli jest to większa ilość walka toczy się w normalny sposób.

Psychologia:
Walka w normalnym sposób (w oddziałach) nie zmienia się jednak pojedyncze walki rozlicza się następująco: walczące jednostki pod koniec bitwy robią identyczny test zwycięstwa w tym że punkty dostaje się za co innego a pule punktów które należy odjąć od ZP by zrobić test złamania dzieli się na pół dopełniając do mniejszej liczby.
Przykład:
2 Krasnoludy walczą z 3 goblinami rezultat to 4 do 3 dla krasnoludów(K: 2 Pkt. za jednostki 2 pt. za trafienia G: 3 Pkt. za jednostki)Bitwa wygrana jednym Pkt. Dzielonym na pół to 0,5 przybliżony do mniejszej to 0 Pkt. Gobliny robią test złamania bez ujemnych modyfikacji.
Pkt. Dodatnie:
-1 za każdą jednostkę w walce.
-1 za trafienie(nie koniecznie śmiertelne)
-1 za sztandar
-1 za muzyka

*Strach i terror:
Gdy jednostka wzbudzająca strach/terror atakuje model to działa nie tylko na szarżującą jednostkę ale także na sprzymierzone jednostki w promieniu 6 cali.

*Opanowywanie: Nie musimy opanowywać każdej jednostki po kolei. Jednostki mogą się opanowywać wspólnie jednak muszą być wszyscy w promieniu 6 cali od wybranego modelu.

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

fajnie to brzmi

rozumiem że bitwy do 300 pts? (no max na 500 to widzę)
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Jeśli chodzi o scenariusze to jakoś nigdy nie wymyślałem żadnych, ale ostatnio czytam kampanie do Lusrti i jak namówię kumpla to może moje elfy założą kolonie w nowym świecie :D
I sold my soul for rock'n roll

Awatar użytkownika
Asyrian
Pseudoklimaciarz

kupiłeś czy ściągnąłeś??
Jak Ściągnąłeś to daj linka.Bo szukam i nie mogę znalesc.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Asyrian pisze:kupiłeś czy ściągnąłeś??
Jak Ściągnąłeś to daj linka.Bo szukam i nie mogę znalesc.
Ściągnąłem, ale nie dam linka bo nie mam :( ,Wujek Google mi pomógł
I sold my soul for rock'n roll

ODPOWIEDZ