Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: szafa@poznan »

Aldean pisze:
Kołata pisze:HE sa duzo mocniejsze od WoCh.
30 miejsce ma WoCh
27 mają high elfy.
duzo mocniejsze.
30 i 27 miejsce w czym?

Pograj sobie jednym i drugim, pogadamy.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

szafa@poznan pisze:
Aldean pisze:
Kołata pisze:HE sa duzo mocniejsze od WoCh.
30 miejsce ma WoCh
27 mają high elfy.
duzo mocniejsze.
30 i 27 miejsce w czym?

Pograj sobie jednym i drugim, pogadamy.
w lidze.
pograj dluzej niz 2 miesiące, pogadamy.
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Jankiel pisze:Co do WoCh - nie liczyłbym na coś takiego w BP. Na tarcze bsb też - to nic nie zmieniająca głupota.

Ale łączony chaos z radością dopuszczę u siebie prawem organizatora. Żeby było ciekawiej.
Alleluja Jankiel. Tego się trzymaj.
Zgadzam się, że WoCh to obecnie armia jedno kopytna, kodeks ma zjebany w opór, ale generalnie nie jest armią ani mocną ani słabą.
Może się mylę ale BP nie był chyba robiony by było fajnie i kolorowo, ale w celu wyciągnięcia w górę totalnych plew (ogry, orki...) i ograniczenia potencjału najlepszych armii (VC, Demony...).
Skoro WoCH ma tam jakąś w miarę skuteczną taktykę (magia oparta na bardzo mocnych lorach i bardzo mocnych przedmiotach+śmieci+kontra rycerzy+2 heleny) to chyba BP nie ma tu nic do roboty.
Jeśli bowiem zaczniemy łączyć kodeksy to czemu np. nie połączyć brety i welfów. Może LS powinna zostać zasypywana płaczem od biednych graczy tych dwóch armii, które nie są słabe, ale mastera na duże pkt też nimi nie da się wygrać. A argumenty też mamy mocne:
- bo te armie świetnie się uzupełnią (Pasiak bierze gralowych paladynów, pedzie, 1-2 ciężkie kawy i może trebka, ja z przyjemnością przytulę typa z chodą, łuczników, driady).
- bo my biedne żuczki nie dostaliśmy nowego kodeksu :cry: i strasznie nudzi nas granie tyle lat na tym samym;
- na bazylu były tylko dwie bretki, z czego Karli zgodził się tak w ostatniej chwili żeby nie było mi smutno;
- bo to świetny pomysł;
- bo skoro inni dostali to ja też chcę;
- bo breta i welfy to sojusz, który ma flufowe uzasadnienie
- bo powstała kombinacja nie będzie przegięta
itd.itp.
Od razu wyjaśniam, że z taką propozycją nie mam zamiaru wyskakiwać, ale z przyjemnością będę się przyglądał kontynuacji trwającego koncertu życzeń. :mrgreen:
pozdr.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Dębek ujął to idealnie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Aldean pisze:
Gram najróżniejszymi chaosami od mniej więcej 8 lat, Ty na oko patrząc po ID pewnie z 1/3 tego, więc jak mawiają klasycy - peace&practice.

@Dębek - dwa pytania:
1. Uważasz że Woch to armia na poziomie WE i Brety?
2. To samo co o przeciętności Wochu uważasz o bestiach?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Nasi drodzy oponenci. Tacy jak wy kazali biec przed samochodem gościowi z czerwoną chorągiewką. Na szczęście historia do dziś ma z nich niezły ubaw czego wam najserdeczniej życzę...

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

szafa@poznan pisze:
Aldean pisze:
Gram najróżniejszymi chaosami od mniej więcej 8 lat, Ty na oko patrząc po ID pewnie z 1/3 tego, więc jak mawiają klasycy - peace&practice.
gram lat 10. moj 1 turniej to wojenny mlot 2004 albo 03 jak dobrze pamietam.
wracajac do tematu. high elfy rowniez mastera nie wygraly od wyjscia kodeksu. moze wiec dajmy im Drake jak w wojnie o brode? wtedy bedzie mozna super offens zrobic. albo limit punktowy dla herosow z wojny o brode! i powrót honorów. Zagralbym na book of hoeth z seerem.
ergo, usiądz, pokombinuj, nie poddawaj sie po 5 bitwach rozegranych bestiami.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

W kwestii grywalnosci bestii - nie będę się wielce spierał, przetrenowałem raptem kilka buildów, w żadnym nie dostrzegłem ani krzty potencjału. Armia ta napawa mnie tak ogromnym pesymizmem i brakiem jakichkolwiek perspektyw, że na pewno nie będę tego dalej testował - każdy plan jest z miejsca rozjebany, jak w praktycznie każdej turze musze zdać po 3-4 paniki na ld 6-7, w porywach czasem 8, każdy kluczowy oddział z miejsca albo dostaje silny ostrzał który go warzywi albo test paniki co ture od wystrzelanego skrina etc. Ta armia w żadnej opcji nie ma racji bytu przy obecnym metagejmie (i wierz mi - to jest opinia którą podziela każdy kto choc na chwile powazniej do tego usiadł).

Warriorami pograłem sporo więcej, i jest to załośnie nudny przeciętniak - full magii, full rycerzy, dwie heleny, jakieś fasty do zapchania corów, i modlitwa o ifkę i siłę 11-12 na bramie...zrzygac się mozna.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

szafa@poznan pisze: Warriorami pograłem sporo więcej, i jest to załośnie nudny przeciętniak - full magii, full rycerzy, dwie heleny, jakieś fasty do zapchania corów, i modlitwa o ifkę i siłę 11-12 na bramie...zrzygac się mozna.
Gra na arcy to tez modlitwa o wylosowanie czaru, a pozniej o brak miskasta i streeta.
A jak trafisz na hoteka to kaplica.
Rozpiska jest monotematyczna, ale nie zgodze sie ze chaos ssię po same kule.
Wymyślając zmiany pamietaj o innych armiach które tez nie mają kolorowo z top5.
co do bestii to nie wiem, ale jakbys poswiecil caly rok na woch to na pewno cos bys z tego wycisnąl.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

a bedziesz sprzedawał WOCH i Bestie? Jeśli tak to za ile?
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Woch ma na papierze środki by grać jak równy z równym z VC i Demonami. Bretonnia takich papierowych środków nie ma.
Jeśli ktoś nie daje rady to BP chyba mu w tym nie pomoże.
Co do pozostałych dwóch topowych armii tj. DE i Lizaków nie wiem jak ma z nimi WoCH, ale bretka w teorii... no co ja będę pisał niech się gady i gejowizna same wypowiedzą :wink:
Inna sprawa, że nie o bretce i welfach tu rozmawiamy.
IMO boosty dla Woch zdecydowanie nie.
Dla bestii: wstrzymam się od głosu.
Niech się ktoś najpierw odważy tym zagrać na masterze (BTW Crus stara się jak może i wyniki ma coraz lepsze :wink: ).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

szafa@poznan pisze:
Murmandamus pisze:Załóżmy przez chwilę że dojdzie do połączenia. Samo w sobie ciekawym pomysłem jest ale wierzysz Szafa że nei powstanie znów uber-jedyny-słuszny schemat tyle że na połączonych kodeksach? Który tylko będzie stosowany olewając inne możliwości z połączenia. Będzie rycerze Rycerze, skirmish ungory ew harpie i dalej rycerze i maruderzy konni+mengile i ew helena
Mengile nie - za duzo kosztują jak na tak droga i elitarna armię; poza tym mengile wymagaja armii magicznej a magiczny chaos to hiperlosowe warzywo.

Mając harpie mozna pokusic się co najmniej o 3 różne warianty rozpiski - o klasyczny smoczy ofens, hordę z konnym lordem i lekka wspierającą magią i o monster trucka ze wsparciem bestiowych herosów/speciali/rarów.

Dodatkowo w bestiach pojawia się kilka innych buildów - pseudodefens z helenami i konkretna kontrą (rycerze); podobny jak wyżej monstertruck z rycerzami i fastami; armia magiczna z pewnymi, niepanikującyc maruderami z magami chaosu... jak na mnie pojaiwa sie co najmniej kilka wcale nie przegiętych, ale ciekawych kminów!
jestem zdecydowanie przeciwny zasadom laczenia jak w VI ed.
core -> special
special -> rare
IMO herosow i rarow nie transferujemy, prowadzi to do za duzych combosow
Dębek pisze: (BTW Crus stara się jak może i wyniki ma coraz lepsze :wink: ).
ale nadal slabe

@Aldean, gralem turniejowo HE 6 lat, Chaosem starym tez jakies 6; roznorodnosc jaką daje obecny WoCh w porownaniu do obu tych armii jest ekstremalnie zenujaca

pzdr
Ostatnio zmieniony 9 mar 2010, o 11:55 przez thurion, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Moze po prostu bardziej osłabic topowe armie. zrobic im euro. moze sie sprawdzi.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

thurion pisze: @Aldean, gralem turniejowo HE 6 lat, Chaosem starym tez jakies 6; roznorodnosc jaką daje obecny WoCh w porownaniu do obu tych armii jest ekstremalnie zenujaca

pzdr
a ile grales turniejowo nowych chaosem?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Aldean pisze: a ile grales turniejowo nowych chaosem?
dwa turnieje i jedna kampania, starczy

rozpa (bez DoW) jest zenujaco prosta
2x helka, 2x rycerze, 3x mag + bsb + smietnik; w HE masz chociaz opcje SD/ksiazka/duzo kostkowa magia...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Wzmacnianie WoCh jako armii o power levelu podobnym do DoW jest IMO nie na miejscu.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Furion pisze:Wzmacnianie WoCh jako armii o power levelu podobnym do DoW jest IMO nie na miejscu.

pozdrawiam
Furion
urozmaicanie Furion, mi osobiscie chodzi o urozmaicanie ;)
chcialbym jescze kiedys skutecznie zagrac mortalowym ofensem...

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Furion pisze:Wzmacnianie WoCh jako armii o power levelu podobnym do DoW jest IMO nie na miejscu.

pozdrawiam
Furion
DoW jest wzmacniane, a WoCh nie, więc skoro hipotetyzujesz że maja podobny poziom to ta druga też imho powinna dostać boosta.

Już nie wspominając o tym że DoW jest niepomiernie ciekawszą i urozmaiconą armią...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

W mojej ocenie na zasady BP DoW i WoCh to równie silne armie. A myślę, że moja ocena nie jest kompletnie z czapy, bo grałem dużo bitew i jedną, i drugą armią, i z jedną, i z drugą armią, żeby to ocenić.

A że DoW jest ciekawe i urozmaicone to ja wiem :)
thurion pisze:urozmaicanie Furion, mi osobiscie chodzi o urozmaicanie
IMO jest to niepotrzebna ingerencja w system... nie żeby to był jakiś nie do zbicia argument, ale dla mnie ma to jakąś wartość.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

szafa@poznan pisze:

pozdrawiam
Furion
DoW jest wzmacniane, a WoCh nie, więc skoro hipotetyzujesz że maja podobny poziom to ta druga też imho powinna dostać boosta.

Już nie wspominając o tym że DoW jest niepomiernie ciekawszą i urozmaiconą armią...
Myślę, że porównując DoW do DoCh Furion miał na myśli DoW już po wzmocnieniu go w ramach BP.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ