"Nieprawdopodobne" szarże

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

"Nieprawdopodobne" szarże

Post autor: Gogol »

Co uznajemy za szarże nieprawdopodobną ?

Czy np:

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: - szarżujące szkielety
|
|
|
6"
|
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: - kawaleria
|
|
|
|
|
|
|
18"
|
|
|
|
|
:twisted: :twisted:
:twisted: :twisted: - skorpion

Sytuacja wygląda tak, że kawaleria może dać flee (w stronę skorpiona) z powodu oblanego feara, lub własnej decyzji (np nie chce stracić sztandaru) - w tym wypadku skorpion miał by zasięg szarży... czy może zadeklarować ?

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

w żadnym wypadku.

Jezeli szarżę skorpiona uznajemy za niemożliwą już na początku, to dekralujesz szarżę szkielami, kończy się możliwość deklarowania szarż, sprawdzasz czy zdali feara, potem jest dopiero reakcja na szarżę.
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Właśnie chodzi raczej o to, że w świetle drugiego FAQ'a do RB, taka szarża byłaby możliwa do zadeklarowania. Ponieważ może ona się udać, jeśli pewne warunki zostaną spełnione.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

W mojej opinii ta szarża ta jest jak najbardziej możliwa do zadeklarowania.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

a jesli by tam bylo 30 cali??? to tez jest mozliwa?? w koncy jak kawa rzuci 3x6 na ucieczke to skorpion dojdzie....
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Tu się pojawia zdrowy rozsądek. Generalnie, gdyby taka szarża nie miała przynieść żadnej innej korzyści niż ewentualne zniszczenie tej kawalerii, to bym zezwolił nawet przy 30 calach.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

zasada nie jest niemożliwa ze względu na zasięg. tylko na ilość skrętów to że nie można szarżować strefy w której się jest itp.

według mnie można deklarować taką szarżę jaką pokazał gogol.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Wg mnie nie.

Tu po prostu nie ma zasięgu scorpem i dla mnie pali szarże... choć... :-k
W sumie nie można deklarować nieprawdopodobnych szarż a ta jest nieprawdopodobna w momencie deklaracji.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Dlaczego jest nieprawdopodobna w momencie deklaracji? Przecież prawdopodobne jest niezdanie feera albo flee w reakcji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Szarża jest prawdopodobna dlatego może zostać zadeklarowana. To tak samo jak z szarża dwóch jednostek na skirmish, początkowo jedna nie ma zasięgu, natomiast po dostawieniu drugiej zasięg się zgadza. Warunkiem dopuszczenia takiej szarży jest dodatnie prawdopodobieństwo.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

No tak... tylko jak obliczyć prawdopodobieństwo?
0,1 % na plusie już pozwala taką szarże zadeklarować?

Zadeklaruję szarżę drzewcem na tę lancę od przodu, ale najpierw driady zaszarżują pegazy zasłaniające mi drogę a one dadzą flee albo uciekną od feara plus wildzi od tyłu tak zaszarżują, że trzeba ją [ tę lancę ] będzie dostawić do nich [ teren impasible ;] jest i inaczej się nie da ] co w efekcie końcowym spowoduje, że lanca ta przekrzywi się w stronę drzewka o 0,5 cala i da to finalnie zasięg do szarży!

Mogę narysować, ale chyba zainteresowani wiedzą co i jak...
Bawimy się dalej?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

oj, czuję przegięcia w powietrzu- na wysokich stołach, gdzie gracze mają wyczucie ile to jest 8, a 10 cali i szarże bywają z błędami mierniczymi rzędu milimetrów, takie sytuacje byłyby niedopuszczalne.

Gdyby mi ktoś próbował coś takiego wciskać, to bym zaczął mówić, ze Overguessy są w porządku bo "prawdopodobne".

Gdyby skorpion miał tak z 14-15" to szarża jest pawdopodobna... 18" to trochę za duzo

Gdyby, ale to właśnie "możliwości" ;)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Kiedys BArb to dobrze zinterpretowal, szarza jest mozliwa, gdy oddzial moze dosc do pierwotnego miejsca celu szarzy, a nie uwzgledniajac ucieczki

Imo jest to zdroworozsadkowae i sensowne. Tzn mozna uwzlednic niezdany fear na oddziale szarzowanym, ale nie mozna z 38" szarzowac smokiem na cos i wymuszac flee od niego, poniewaz jest szansa, ze przeciwnik da flee i ucieknie na 18"...

Byla o tym dyskusja, szarza jest mozliwa, gdy mozliwe jest dojscie do pierwotnego miejsca celu szarzy.
Tyle.

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... +warunkowe
tu jest jakies potwierdzajace gloswoanie

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

bigpasiak pisze:No tak... tylko jak obliczyć prawdopodobieństwo?

Zadeklaruję szarżę drzewcem na tę lancę od przodu, ale najpierw driady zaszarżują pegazy zasłaniające mi drogę a one dadzą flee albo uciekną od feara plus wildzi od tyłu tak zaszarżują, że trzeba ją [ tę lancę ] będzie dostawić do nich [ teren impasible ;] jest i inaczej się nie da ] co w efekcie końcowym spowoduje, że lanca ta przekrzywi się w stronę drzewka o 0,5 cala i da to finalnie zasięg do szarży!

Bawimy się dalej?
ok, pegazy uciekaja, lanca sie przestawia, drzewo dochodzi. Wszystko dzięki kolejności szarż

To co jest w uściśleniach:
Opcja A: Szarże można deklarować zawsze, kiedy istnieje jakakolwiek szansa, że szarżujący oddział będzie w stanie dobiec do oddziału szarżowanego w jego pierwotnej pozycj
Co więc z szarżami lączonymi na skirmish ? Gdy drugi odział doszarżowuje to cała sytuacja jest rozpatrywana od nowa. Pozycja pierwotna przestaje mieć znaczenie.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Szarża jest nie możliwa. Nie wiem jakim ktoś musiał by być nowicjuszem żeby 4 cale sie pomylić...

Xet Jeśli jakiś ododział do szarżowuje na skirmish to aktualna pozycja skirmishera czyli walki jest pierwotną.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

GarG pisze: Xet Jeśli jakiś ododział do szarżowuje na skirmish to aktualna pozycja skirmishera czyli walki jest pierwotną.
Jeżeli kawaleria uciekła po szarży szkieletów to w Twoim rozumowaniu jej pozycja pierwotna jest po flee :wink:

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

2a) Nie można deklarować nieprawdopodobnych szarż. Szarże prawdopodobne to takie, w wypadku których istnieje jakakolwiek szansa, że szarżujący oddział będzie w stanie dobiec do oddziału szarżowanego w jego pierwotnej pozycji (przed flee). A zatem można deklarować szarżę jeśli liczymy, że np. oddział blokujący drogę szarży do celu przemieści się (np. nie zbierze się i ucieknie, da flee w odpowiedzi na inną szarżę wykonywaną wcześniej, wykonuje szarżę wcześniej, ruszy się z compulsory movement itp.)

dokladny cytat z uscislen tak zeby bylo wiadomo co i jak :)

Co do skirmisha, to faktycznie zawsze sie gralo, ze mozna tak szarzowac. Zwlaszcza, ze w przypadku np. felbatow wiadomo, ze nie uciekna :).
Hmm moznaby zredagowac troche to uscislenie.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

źle przeczytałem jeden wyraz i stad ten błąd ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Marek G pisze:2a) Nie można deklarować nieprawdopodobnych szarż. Szarże prawdopodobne to takie, w wypadku których istnieje jakakolwiek szansa, że szarżujący oddział będzie w stanie dobiec do oddziału szarżowanego w jego pierwotnej pozycji (przed flee). A zatem można deklarować szarżę jeśli liczymy, że np. oddział blokujący drogę szarży do celu przemieści się (np. nie zbierze się i ucieknie, da flee w odpowiedzi na inną szarżę wykonywaną wcześniej, wykonuje szarżę wcześniej, ruszy się z compulsory movement itp.)

dokladny cytat z uscislen tak zeby bylo wiadomo co i jak :)

Co do skirmisha, to faktycznie zawsze sie gralo, ze mozna tak szarzowac. Zwlaszcza, ze w przypadku np. felbatow wiadomo, ze nie uciekna :).
Hmm moznaby zredagowac troche to uscislenie.
Wg mnie jest ok, bo zaczną się wałki, teraz nie ma żadnych przegięć ani prób naginnia uściślenia

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Xet pisze:
bigpasiak pisze:No tak... tylko jak obliczyć prawdopodobieństwo?

Bawimy się dalej?
ok, pegazy uciekaja, lanca sie przestawia, drzewo dochodzi. Wszystko dzięki kolejności szarż

To co jest w uściśleniach:
Opcja A: Szarże można deklarować zawsze, kiedy istnieje jakakolwiek szansa, że szarżujący oddział będzie w stanie dobiec do oddziału szarżowanego w jego pierwotnej pozycj
Co więc z szarżami lączonymi na skirmish ? Gdy drugi odział doszarżowuje to cała sytuacja jest rozpatrywana od nowa. Pozycja pierwotna przestaje mieć znaczenie.
A teraz podaj prawdopodobieństwo takiego przypadku gdzie to wszystko się zdarzy.

Abandoned

ODPOWIEDZ