Bohater wyszarżowuje z oddziału
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Bohater wyszarżowuje z oddziału
Pobudka, 1cm był między sojuszniczymi oddziałami.
Między wrogimi opisałem, że 1 cal.
Między wrogimi opisałem, że 1 cal.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
- swieta_barbara
- habydysz
@ Furion: doczytaj dopis Byro.
@ Byro: biegacz prawie zawsze moze dostawic sie do rogu.
Maz 1 pivot w szarzy, wiec pedzisz do takiego miejsca zebys w prostej linii mogl zetknac sie dowolnym punktem podstawki z rokiem oddzialu szarzowanego, a potem align sie juz robi niezaleznie. Strefy oczywiscie z poczatku walki. Maly schemacik (sory za rozowy, ale ja go poprostu uwielbiam):

@ Byro: biegacz prawie zawsze moze dostawic sie do rogu.
Maz 1 pivot w szarzy, wiec pedzisz do takiego miejsca zebys w prostej linii mogl zetknac sie dowolnym punktem podstawki z rokiem oddzialu szarzowanego, a potem align sie juz robi niezaleznie. Strefy oczywiscie z poczatku walki. Maly schemacik (sory za rozowy, ale ja go poprostu uwielbiam):

Ok, czyli optujesz tu za rozwiązaniem a'la FAQ do RB, żeby skręcić oddział szarżowany w sytuacjach, gdy nie da się ruszyć szarżującego.
- swieta_barbara
- habydysz
Nie optuje - ta opcja juz pare razy byly omawiana na forum, jesliby Ci sie chcialo to pogrzeb troche (po WI 2008 bless i Marek Golan bardzo dlugo na ten temat dyskutowali, wszystko tam jest).
edit: o, znalazlem jeszcze pare jakichs starych fotek z photobucket z poprzedniej rozmowy:
Oddzial w bocznej:

Wheel za domkiem po czym oddzialy zetkna sie rogami:

Align:

edit: o, znalazlem jeszcze pare jakichs starych fotek z photobucket z poprzedniej rozmowy:
Oddzial w bocznej:

Wheel za domkiem po czym oddzialy zetkna sie rogami:

Align:

No to tak analogicznie patrząc, w pierwszym przykładzie (pierwszy post) bohater powinien sobie wyszarżować, następnie cel szarży powinien się odsunąć tak, by zrobiło się miejsce między oddziałami na bohatera.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Tak, jako ciekawostka, na ETC taka szarża najprawdopodobniej* (*zależnie od tego jak to dokładnie wygląda na polu bitwy) nie zostanie uznana jako szarża "od przodu", zgodnie z hermeneutyczną "Regułą Queeka".
Uznanie, że kancik jest zarówno przednią jak i boczną strefą, bez ograniczenia zdroworozsądkowym pojęciem "tego z której strony nadciąga szarżujący", wywołuje duchy Szafo-Smoków.
Wygląda na to, ze w tym wypadku szarżujesz od boku, więc nie łapiesz strefy.
To rzadkie i trudne przypadki, najczęściej związane z osłanianiem się impassable przed szarżą.
Nie mam czasu teraz linkować, ale w dodatku do RP ETC na pewno "Reguła Queeka" zostanie umieszczona.
W tym wypadku – szarżujący jest uznawany za szarżującego od boku.
Nie, nie ma tego w RB.
Edit;
Zdjęcia Baśki są zmanipulowane.
Szarża na zdjęciu 1 jest zapewno możliwa (Pająki będą nadciągały z boku kiedy dotkną rogu)
Jeśli zaś oddizał jest schowany za domkiem tak jak na zdjęciu 2 - Na ETC = niemożliwa. Z przodu.
Uznanie, że kancik jest zarówno przednią jak i boczną strefą, bez ograniczenia zdroworozsądkowym pojęciem "tego z której strony nadciąga szarżujący", wywołuje duchy Szafo-Smoków.
Wygląda na to, ze w tym wypadku szarżujesz od boku, więc nie łapiesz strefy.
To rzadkie i trudne przypadki, najczęściej związane z osłanianiem się impassable przed szarżą.
Nie mam czasu teraz linkować, ale w dodatku do RP ETC na pewno "Reguła Queeka" zostanie umieszczona.
W tym wypadku – szarżujący jest uznawany za szarżującego od boku.
Nie, nie ma tego w RB.
Edit;
Zdjęcia Baśki są zmanipulowane.
Szarża na zdjęciu 1 jest zapewno możliwa (Pająki będą nadciągały z boku kiedy dotkną rogu)
Jeśli zaś oddizał jest schowany za domkiem tak jak na zdjęciu 2 - Na ETC = niemożliwa. Z przodu.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Sorry, jak wymyśliłeś, że szaman ma podstawkę 40x40 dopóki jest w ograch, to weź to jakoś uargumentuj.nie. 50x50 jest to dosc dobitnie napisane w faquJankiel pisze:Que?a szaman w tym oddziale jest traktowany jakby mial podstawke taka jak trole
A exalted na juggerze w klocku piechoty ma podstawkę 25x25?![]()
top co mowisz tak.Już w ogóle na marginesie, to jest to sprzeczne z materiałami z GW
Według mnie między tymi dyskusjami nie ma zbyt wiele wspólnego.Dla mnie zupelnie niestrawna dla gejmpleja jest wersja, kiedy bohater wyszarzowuje z oddzialu, ale dalej w nim zostaje. Cofanie takiego oddzialu (albo cofanie oddzialu szarzowanego) to przeczenie decyzji z tego tematu
Szarża w przypadku opisanym na początku zdecydowanie jest możliwa, spierać się tylko można co do tego, co się dzieje dalej z oddziałem opuszczonym przez bohatera (i co się dzieje w ogóle z oddziałami, które nie mogą zgodnie z zasadmi utrzymać formacji).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- swieta_barbara
- habydysz
No to swietnie - nie zalezy mi az tak bardzo na rozwiazaniu Shino, ktore moim zdaniem jest prawidlowe, zalezy mi na klarownosci zasad.Jankiel pisze:Szarża w przypadku opisanym na początku zdecydowanie jest możliwa, spierać się tylko można co do tego, co się dzieje dalej z oddziałem opuszczonym przez bohatera (i co się dzieje w ogóle z oddziałami, które nie mogą zgodnie z zasadmi utrzymać formacji).
@JD: o fak, faktycznie. Nie obczailem tego jakos - musialem przypadkiem poruszyc oddzialem w trakcie robienia zdjec. Tak czy inaczej chyba wiadomo OCB. Oddzial NG ze zdj. 2 ma te sama pozycje co na zdj. 1.
Ale dlaczego? Nie masz prawa opuścić oddziału, jeżeli miałoby to prowadzić do zamieszania w jego formacji? Przecież to nie wynika z żadnych zasad.ktore moim zdaniem jest prawidlowe
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- swieta_barbara
- habydysz
Jankiel - to wynika z zasad rnf, ale nie mam przy sobie RB, wiec nie przytocze Ci cytatow.
Czy chodzi może o to, że w pierwszym szeregu nigdy nie może być mniej modeli niż w szeregach dalszych?
Czyli na poły wyciągnięcie bohatera z oddziału znaczyłoby, że z ostatniego szeregu musiałby model być dostawiony z boku, żeby ilość modeli była poprawna. Aye?
Czyli na poły wyciągnięcie bohatera z oddziału znaczyłoby, że z ostatniego szeregu musiałby model być dostawiony z boku, żeby ilość modeli była poprawna. Aye?
Czemu? Pierwszy i drugi szereg miałby po 2 modele. W zasadzie poprawne, tyle, że śmierć szamana dałaby trollom gratis manewr odjęcia modelu z pierwszego szeregu, dobry dealXet pisze:Czyli szaman w trollach nie może zginąć![]()
Pierwszy szereg nie miałby 3 modeliByro pisze:Czemu? Pierwszy i drugi szereg miałby po 2 modele. W zasadzie poprawne, tyle, że śmierć szamana dałaby trollom gratis manewr odjęcia modelu z pierwszego szeregu, dobry dealXet pisze:Czyli szaman w trollach nie może zginąć![]()
No ale nie ma tego złego. Teraz to już tylko od naszej kreatywności zależy, jakie przewagi uzyskamy na stole. Trzymajmy się blisko obelisków.
Dlaczego cofnięcie odziałów po 0,5 cala w przeciwne strony jest dla Ciebie Shino kłopotem ? Albo pozwolenie na ruch odziałowi po takiej szarży bohatera z jego pierwotnej pozycji i zrobienie np. turna lub cokolwiek innego co przywróci porządek na stół.
z tego samego powodu co dfla was zabronienie wyszarzowania mu z oddzialu. Jest to niezgodne z zasadami.Xet pisze: Dlaczego cofnięcie odziałów po 0,5 cala w przeciwne strony jest dla Ciebie Shino kłopotem ? A
2gi faq gw:"pretend it's base is equal to the unit's"Sorry, jak wymyśliłeś, że szaman ma podstawkę 40x40 dopóki jest w ograch, to weź to jakoś uargumentuj.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Z takimi się nie dyskutuje.Shino pisze:... Jest to niezgodne z zasadami.Xet pisze: Dlaczego cofnięcie odziałów po 0,5 cala w przeciwne strony jest dla Ciebie Shino kłopotem ? A
Do takich się strzela.
Argumenty przedstawiłem.
Pozostaje tylko kwestia kto na danym turnieju ma w ręku obrzyn.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Totalnie nie ogarniam zasad w stylu szarza niemozliwa , albo boczna strefa, ale nie mozna sie dostawic.
Kiedys sie gralo, ze jesli byla strefa boczna, ale nie mogles sie dostawic, to po prostu nie mogles wykonac szarzy, a teraz co - obojetnie co by nie bylo na drodze to poprzestawiaj wszystko, aby tylko dostawic od boku?
Troche to dla mnie maksymalnie naciagane i niesmaczne (bo juz wyobrazilem sobie ile rawowych przegiec mozna zrobic takim przestawianiem oddzialow/terenow i jeszcze stykanie sie kantem...)
Kiedys sie gralo, ze jesli byla strefa boczna, ale nie mogles sie dostawic, to po prostu nie mogles wykonac szarzy, a teraz co - obojetnie co by nie bylo na drodze to poprzestawiaj wszystko, aby tylko dostawic od boku?
Troche to dla mnie maksymalnie naciagane i niesmaczne (bo juz wyobrazilem sobie ile rawowych przegiec mozna zrobic takim przestawianiem oddzialow/terenow i jeszcze stykanie sie kantem...)
I tu się zgadzam, bo jak by to wyglądało w rzeczywistości:Ziemko pisze:Kiedys sie gralo, ze jesli byla strefa boczna, ale nie mogles sie dostawic, to po prostu nie mogles wykonac szarzy, a teraz co - obojetnie co by nie bylo na drodze to poprzestawiaj wszystko, aby tylko dostawic od boku?
Wojownicy wojownicy dostrzegając nadchodzące posiłki od lewej flanki, przerywają walkę i przesuwają się w prawo aby zrobić miejsce kolegom... - Coś tu nie pasi