Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Oj juz przestan z tym profesorem - zasady naprawde dobrze znalem za 6 ed, teraz juz srednio niestety.
- Aron_Banalny
- Masakrator
czy plaque of protection daje warda także oddziałowi w którym jest?
Pewnie potraktujecie mnie jak kolejnego nowego "skinka" na forum...
no ale kto nie pyta nie błądzi.
Czy wyliczenia nie zawieraja jakiejś pomyłki:
Saurus starej krwi (na piechote)
-skóra zimnokrwistych 50pkt
-Naszyjnik z glifami 30pkt
-płąnoce ostrze Choteca 20pkt
a chodzi mi czy dobrze obliczyłem jego ochrone pancerza:
-łuskowa skóra 4+
-tarcza wzrasta do 3+
-c.zbroja (patrz skóra zimnokrwistych) wzrasta do 1+
-walka tarczą i bronią ręczną wzrasta do 0+
No i powstał typ z ochroną pancerza na 0+ wytrzymałością 6 i ochroną magiczną na 5+
oraz posiada głupote.Daje rade? no i czy dobrze go złożyłem?
no ale kto nie pyta nie błądzi.
Czy wyliczenia nie zawieraja jakiejś pomyłki:
Saurus starej krwi (na piechote)
-skóra zimnokrwistych 50pkt
-Naszyjnik z glifami 30pkt
-płąnoce ostrze Choteca 20pkt
a chodzi mi czy dobrze obliczyłem jego ochrone pancerza:
-łuskowa skóra 4+
-tarcza wzrasta do 3+
-c.zbroja (patrz skóra zimnokrwistych) wzrasta do 1+
-walka tarczą i bronią ręczną wzrasta do 0+
No i powstał typ z ochroną pancerza na 0+ wytrzymałością 6 i ochroną magiczną na 5+
oraz posiada głupote.Daje rade? no i czy dobrze go złożyłem?
Ja nie rozumiec po polskiemu przedmioty jaszczuroludzia... Poprosze o normalne nazwy to skomentuje.
hide of the cold ones 50 pkt
glyph necklace 30 pkt
Burning blade of chotec 20 ?(to tak z pamięci)
Ja testowałem takiego pana tylko zamiast miecza miał venom
do tego 20 saurusów(funowa rozpa), koleś był raczej nie do zabicia, przeżył 3 turniejowe bitwy.
Niestety sam też tak właściwie nic nie robił. Walczył z tym co mu podrzucał przeciwnik, zabijał to i tyle...
Raz nawet przeciwnik był na tyle nie ostrożny, że zaszarżował czarodziejką DE na smoku w tego pana, smok nic nie zrobił,
czarodziejka padła i smok na nieszczęście ustał.
Na jakieś większe bitwy z 3 lordami można coś pokombinować z takim panem ale na 2k nie ma sensu
glyph necklace 30 pkt
Burning blade of chotec 20 ?(to tak z pamięci)
Ja testowałem takiego pana tylko zamiast miecza miał venom
do tego 20 saurusów(funowa rozpa), koleś był raczej nie do zabicia, przeżył 3 turniejowe bitwy.
Niestety sam też tak właściwie nic nie robił. Walczył z tym co mu podrzucał przeciwnik, zabijał to i tyle...
Raz nawet przeciwnik był na tyle nie ostrożny, że zaszarżował czarodziejką DE na smoku w tego pana, smok nic nie zrobił,
czarodziejka padła i smok na nieszczęście ustał.
Na jakieś większe bitwy z 3 lordami można coś pokombinować z takim panem ale na 2k nie ma sensu
1. Nie napisales dokladnie - sam engine, jego moc nie moze. Moga skinki javelinami.
2. Nie moze - moga 4 skinki javelinami.
2. Nie moze - moga 4 skinki javelinami.
nie znalazlem odpowiedzi w FAQu GW, uscisleniach i w wyszukiwarce, wiec sprobuje tutaj.
Lizardmen vs WOCH. Slann ma Cupped Hands of the Old Ones, Lord Tzeencha - Infernal Puppet. Slann rzuca miscasta.
Co sie dzieje?
W jakiej kolejnosci?
Czy poprawna jest sekwencja: miscast -> rzut na tabelke -> modyfikacja z Infernal Puppet -> gracz Lizakow decyduje, czy uzywa Cupped Hands? czy gracz WOCH uzywa puppeta po przekazaniu mu miscasta, czy przed?
Lizardmen vs WOCH. Slann ma Cupped Hands of the Old Ones, Lord Tzeencha - Infernal Puppet. Slann rzuca miscasta.
Co sie dzieje?
W jakiej kolejnosci?
Czy poprawna jest sekwencja: miscast -> rzut na tabelke -> modyfikacja z Infernal Puppet -> gracz Lizakow decyduje, czy uzywa Cupped Hands? czy gracz WOCH uzywa puppeta po przekazaniu mu miscasta, czy przed?
http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... ly2009.pdfFAQ GW pisze:Q. When using Cupped Hands of the Old Ones, do you hand over the miscast BEFORE or
AFTER determining the result on the Miscast table? Does any wound caused by this item
combine with the Bane Head? Can a result of '2' be transferred?
A. Declare the use of the Cupped Hands of the Old Ones after determining that a miscast has occurred and rolling on the Miscast table. Yes, those wounds can be combined with the Bane Head! Yes, you can transfer a 2 to the enemy wizard (and anybody unlucky enough to be standing near him, ouch!).

i jak sie do tego ma infernal puppet?
Najpierw losujesz co za miscast ci wyszedł a potem przekazujesz więc IMO puppet przed łapkami, a czykolwiek pewnym być nie można bo GW samo tego nie wiem, pod tym co zacytowałeś jest właśnie pytanie o puppeta i łapki- tak olewczej odpowiedzi to jeszcze nie wiedziałem
jakbym sedziowal, to bym zinterpretowal puppet przed łapkami. ale chcialem sie dowiedziec, jak sie gra i czy LS sie tym juz zajela, a jesli nie to co zrobic, by sie zajela
. IMO ewidentnie trzeba to uscislic.

No wlasnie nie wiem czy LS nie glosowala, ze najpierw przekazujesz, a potem rzucasz jaki miscast.
czyli uscislenia sa ponad FAQiem? nie czepiam sie, tylko chce to wyjasnic ostatecznie 

Generalnie sa rzeczy w uscisleniach , ktore zaprzaczaja faqowi i sie gra na nie - jak np. zrzucanie kamieni podczas szarzy - faq dopuszcza , uscislenia zabraniaja. Wiec uscislenia sa chyba nad.
W takim razie jest jak Grolshek pisze.
Grolshek btw. jak patrze na Twoj awatar to za kazdym razem mysle , ze jestes z bojowki jakiego klubu pilkarskiego - sorry za skojrzenia to pewnie przez ta mine
W takim razie jest jak Grolshek pisze.
Grolshek btw. jak patrze na Twoj awatar to za kazdym razem mysle , ze jestes z bojowki jakiego klubu pilkarskiego - sorry za skojrzenia to pewnie przez ta mine