Worst Play za Szarże Taktyczne...

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Worst Play za Szarże Taktyczne...

Post autor: Tomash »

Zbyszek na GT wykazał się salomonową mądrością, proponując grającym uszanowanie legalności dowolnej szarży taktycznej, z jednoczesnym Worst Play - pewniakiem za szarże skręcające bardziej niż o 45 stopni (bodajże 45, dobrze pamiętam Barb?).

Fajnie by było zobaczyć coś takiego w uściśleniach. Czyli slalom >45st. traktowany jak brzydki numer z minerami - można, ale Worst Play gwarantowany.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Te worst playe za konkretne zagrania to pomysl bardzo fajny i to tyle jego zalet. Nie latwiej wprowadzic polhammera - "latacze i skirmisherzy szarzuja z jak najmniejsza zmiana kierunku to tylko mozliwe". I od razu uscislenie gotowe i kazdy to zrozumie i wogle bedzie ekstra.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Mnie się też nie podobają te całe szarże taktyczne i bym chciał aby ich nie było bo psują klimat gry i tyle lecz polhammeryzowanie doprowadzi do sytuacji, że zacznie sie zmienić inne zasady, które według nas są durne i wtedy na zwykłych turniejach nie mówiąc juz o Euro gdy pojawią się gracze to powiedzą: "Mnie te wasze zasady nie interesują, tu mam podręcznik i tu pisze inaczej"

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Powiedzmy że jestem burakiem,dostane worst playa partie wygram 20:0.Jakoś by mnie to nawet nie zabolało :roll: .Zdecydowanie uściślenie by się przydało i to nie jakieś połowiczne, typu 45 stopni.Jaja jak berety ta 7 ed :wink:.Co za szarlatan wymyślił te szarże taktyczne :shock:

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A mi to zwisa i powiewa, mimo ze mam 5 maszyn srednio w rozpie. Pamietajcie, ze daje wam to rowniez pewne bonusy, korzystajcie z tego. Fajnie byloby wprowadzic cos takiego, o czym wspominal Tomash, ale bez tego tez da sie grac. To po prostu kolejna rzecz o ktorej trzeba pamietac i tyle.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

SoCiu: no właśnie, inna ciekawa kwestia jest taka, że na polskich turniejach WFB nie stosuje się (a przynajmniej nie "promuje") przyznawania WP, a nawet jeśli ktoś je przyzna, to jest to olewczo traktowane przez sędziów i tym samym przez graczy.

Tymczasem wystarczyłoby, żeby pierwszy WP rżnął 3 duże, drugi oznaczał mocne ostrzeżenie i kolejne 3 duże, a trzeci oznaczał grzeczne acz zdecydowane "wyp... waćpan z imprezy, ten turniej się dla waszmości skończył" wypowiedziane ustami organizatorów.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tjaa i sie zacznie...

ja chce mu dac wp bo sie spoznil na bitwe 10 minut.

ja chce mu dac wpo bo mysli dlugo (nie stealuje bo ewidentnie wygrywa ale dlugo mysli)

ja chce u dac wp bo uzywa szarz taktycznych... przeciez nie mozna

i moze przez to" ja chce mu dac wp bo nie pozwala moiim kornikowym koniom miec dodatkowy atak" :roll:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Jak sędzia ma głowę, a nie (samocenzura) na karku, to będzie potrafił przefiltrować debilne worstplaye od tych sensownych i uzasadnionych.

I jeśli ktoś najpierw się spóźnia na bitwę, a potem gra na czas i przeciąga, to niezależnie od wyniku zasługuje na WP. Shino, Szafa@P, Ataman - może dyskusje o WP przeniesiecie do innego tematu?

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Tomash pisze: Shino, Szafa@P, Ataman - może dyskusje o WP przeniesiecie do innego tematu?
mówisz i masz ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

inna ciekawa kwestia jest taka, że na polskich turniejach WFB nie stosuje się (a przynajmniej nie "promuje") przyznawania WP, a nawet jeśli ktoś je przyzna
Ja daję bez litości. I za każdym razem przeciwnik mi mówił, że jednak takiego zagrania nie zastosuje. Kończy się na "ugodzie"

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Świetny pomysł. :)
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:
inna ciekawa kwestia jest taka, że na polskich turniejach WFB nie stosuje się (a przynajmniej nie "promuje") przyznawania WP, a nawet jeśli ktoś je przyzna
Ja daję bez litości. I za każdym razem przeciwnik mi mówił, że jednak takiego zagrania nie zastosuje. Kończy się na "ugodzie"
Ja za każdym razem apeluję do grania z "Duchem Fair Play".
Jeszcze nikt mi nie odmówił.*
Kończy sie na "ugodzie".

*Tzn, raz mi Duńczyk odmówił, w słynnej partii Polit-Poll, ale tam panowie to dwie tury w 3 godziny "rozegrali", bo byli sobą "zajęci".
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Fajnie a może ktoś cytatem z podręcznika zarzuci o Szarżach taktycznych ??
WP - IMO dobry pomysł ale trzeba by je jakoś rozdzielić za co i kiedy można WP przyznać.

Rozumiem, że mogę WP przyznać za tą kombinację ??

1 Noble ,Battle Standard, Asyendi's Bane, Hail of Doom Arrow ??

Z tego co wiem na MB kombinacja ta jest dopuszczona - i jeżeli szarże taktyczne się nie wyjaśnią - zobaczę co w razie W powie Szmaja i Busz.

Jednak jak znam siebie to i tak z szarży taktycznej nie skorzystam ehehe.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Szarże taktyczne lataczami ? NIE ! (są ku temu przeciwwskazania)
Szarże taktyczne na maszyny ? NIE ! a juz napewno nie do końca (tu podobnie)
Szarże taktyczne na skirmisz i single models on foot ? TAK ale NIE lataczami ... w pewnym sęsie akurat odpowiednie ustawienie skirmiszu może spowodować ze szarża taktyczna na ten oddział będzie miała bardzo ograniczone możliwości manewru.

Co do WP hmmm ? Tak koniec konców to nie zmieni wiele (choc zawsze to jakiś początek) jednak uważam że w uściśleniach powinien być zapis banujący szarże taktyczne lataczy a nie dający im WP. Po prostu jest zasada (prawo szczegółowe) lataczy w RB że szarżują w linii prostej i niech to wreszcie dojdzie do wiadomości wszystkich malkontentów. Podobnie jak jest zasada wystawiania załogi przed maszyny. Ja już swój pomysł na grywalne rozwiązanie dałem w założonym przeze mnie temacie ale pomimo poparcia kilku osób wszystko ucichło.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Gogol pisze: Po prostu jest zasada (prawo szczegółowe) lataczy w RB że szarżują w linii prostej i niech to wreszcie dojdzie do wiadomości wszystkich malkontentów. .
Bo to dupa jest, a nie "zasada szczegółowa".
Ja akurat ją na Euro zastosuję ale z powodu grywalności, a nie, że to jakaś "zasada", "prawo szczegółowe lataczy" czy inne pierdoły...
To zwykły "rules lawyering", (nadinterpretacja słówka) tylko akurat w stronę grywalności.
Na szczęście mogę zrobić sensowny rule-pack, nie udająć, że zasad GW przestrzegam. Bo ni cholery nie przestrzegam, wprowadzając zakaz skrętu lataczy w szarży..
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

oj Gogol Ty masz swoje argumenty inni swoje.
Ty mowisz o przeciwwskazaniach na podstawie RB a reszta na zezwoleniach na podstawie erraty.
w RB wszyscy musza szarzowac po jak najkrotszej drodze do celu.
w erracie wszyscy moga wykonac whella lub pivot w trakcie szarzy otwierajac tym samym droge do szarz taktycznych
w erracie nie ma slowka o tym ze latacze sa traktowani inacze. slowo "wszystkie" chyba odnosi sie do wszystkich unitow nie?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Gogol pisze: Po prostu jest zasada (prawo szczegółowe) lataczy w RB że szarżują w linii prostej i niech to wreszcie dojdzie do wiadomości wszystkich malkontentów.
Gogol rzucasz cytatami z RB w którym jest zasada ba nawet przykład, że zionięcie smoka mierzymy od głowy - wchodzisz w to ?? ( niee bo ktoś sobie wymyślił głowy 20 calowe)

Ja pierdzie - wyszła nowa edycja jest troszkę zmian i już ludziom część nie odpowiada.

Odchodząc od Battla jak grasz np w Hitmana 1 a później w 3 i widzisz zmiany to co żalisz się na wszystko i chcesz uściśleń :D.

Kurde ja widzę, że tutaj jest tak - ta zasada mi nie pasi więc trzeba ją zmienić.

Jeszcze jedna sytuacja - jest oddział psów za nimi screamersi a za krzykaczami Dragon Ogry. Na wprost stoi działo. Na oko widać, że do psów jest max 16 cali a do DO z 24. Koleś strzela na 15 bo wyliczył sobie, że strzelając na mniej nie trafi DO może mieć za słaby dorzut - dozwolone ?? OG raczej niee. Jednak koleś może powiedzieć sorry źle wymierzyłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

tyle ze szarze taktyczne juz w 6 byly... tylko nie mialy przyzwolenia GW dlatego przestano je stosowac... a teraz jest oficjalne przyzwolenie...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

bigpasiak pisze:tyle ze szarze taktyczne juz w 6 byly... tylko nie mialy przyzwolenia GW dlatego przestano je stosowac... a teraz jest oficjalne przyzwolenie...
No to jeżeli jest pozwolenie na stosowanie ich to w czym problem ??.

Zapewne nie pasi to osobom, których armie mają sporo skirmisherów, maszyn itp - oczywiście nie czepiam się :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Shino pisze:bartek ma ;]

a o szarzach niemozliwych to dla mnie oczywiste, ze gracz ktory jest w stanie wymierzyc odleglosc przy dzialach/katapulcie do 0.5" powinien rownie dobrze widziec odleglosci przy szarzach :)
Ja mam kłopoty z oceną odległości i co na to poradzę - wiele razy zdarzyło mi się o cal pomylić - rozumiem, że deklaruję szarże niemożliwe i jestem wałkarzem ?

Co do WP za szarże taktyczne itp. - będzie kątomierzem sprawdzać czy jest 45 stopni czy więcej. Czasem i 30 stopni starczy by wywinąć perfidny numer.
Co do łuku na BSB nie rozumiem za co WP ?? Ktoś se wyssał z palca jakiś punkt w uściśleniach i co ?? Jak organizator mi dopuszcza, to rozumiem, że mogę tak grać.

ODPOWIEDZ