kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 2
Jezeli na oko mozesz tak wykrecic czerwonym, zeby zielony sie zmiescil, to mozesz zadeklarowac 2 szarze. Jesli widac, ze nie dasz rady wykrecic, nie mozesz zadeklarowac szarzy zielonym.
nie chce m isię otwierać RB bo musiał bym się ruszyć a mi się nie chce, jak mnie pamięć nie myli to leci tak:
- szarzując jak nie zdasz fear'a to nie szarzujesz tylko stoisz w miejscu
- jak przyjmujesz szarże od czegoś co wzbudza fear i ma taką samą lub niższy US i niezdasz testu to trafiasz przeciwnika na 6
- jak szarzuje coś w ciebie z fearem i ma większy US i niezdasz to spierdalasz
ale nie twierdze że jestem guru zasadowym i moge się mylić
- szarzując jak nie zdasz fear'a to nie szarzujesz tylko stoisz w miejscu
- jak przyjmujesz szarże od czegoś co wzbudza fear i ma taką samą lub niższy US i niezdasz testu to trafiasz przeciwnika na 6
- jak szarzuje coś w ciebie z fearem i ma większy US i niezdasz to spierdalasz
ale nie twierdze że jestem guru zasadowym i moge się mylić
Mam pytanie- WE maja bound spell który sprawia że nominuje 1 MODEL na mapie i musi on zdać ld albo traci on d3 wound no save, no ward. Co się dzieje jeśli wskaże maszyne (odrazu mówie- nie czołg!!, normalną maszyne): czy zdaje ona na ld załogi, czy może automatycznie oblewa czy jeszcze coś innego ?
To może ja zadam pytanie z innej beczki - jak to włąsciwie jest z bazowymi PD i czarami "remains in play". Z tego co mi wiadomo nawet niemagiczne dwarfy mają 2 PD do rozpraszania czarów u przeciwnika mających "remains in play". A jak to jest z innymi armiami? Wyobraźmy sobie następującą sytuację; gram przeciwko ogrom dark elfami na małe pkt i mam 1lvl maga DE - czy wtedy mam 3 PD do rozpraszania w pierwszej turze ogrzego czaru z regenką? Czy może mam 3 PD maga 1 lvl + 2 bazowe z armii, czyli razem 5 PD?
Kozioł pisze:Mam pytanie- WE maja bound spell który sprawia że nominuje 1 MODEL na mapie i musi on zdać ld albo traci on d3 wound no save, no ward. Co się dzieje jeśli wskaże maszyne (odrazu mówie- nie czołg!!, normalną maszyne): czy zdaje ona na ld załogi, czy może automatycznie oblewa czy jeszcze coś innego ?
Andrzej pisze:Bierzesz najwyzsze LD w jednostce. Jesli maszyna jest pusta, z automatu nie zdaje. Jak jest general, bierzesz od generala.
Uściślenia pisze:Maszyna, na którą został rzucony czar pavane of slaanesh może korzystać z Ld generała. Jeśli generała nie ma w pobliżu, a maszyna nie posiada wartości LD, automatycznie oblewa test.
...
No dobrze...z tego co zrozumiałem gracz DE w ostateczności ma 3 PD na całą bitwę w tej sytuacji, w innych armiach magowie 1lvl mają 2 PD, a De mają o 1 PD więcej - czyli mag DE ma 3 PD. To jak to jest z tymi PDkami w inych armaich? Mam na myśli kwestie bazowe PDki + PDki ktore są generowane przez maga 1 lvl. Pozdrosymek pisze:każda armia ma z bazy 2 PD
dodatkowe PD dostaje sie za czarodziejów (1 Pd na 1 poziom, czyli 2 lvlowy czarodziej generuje 2)
w twoim przykładzie z 1 lvlową czarodziejką masz 2 PD bazowe tzw "armijne" i 1 za 1 poziom maga czyli razem 3 PD