Katastrofa rządowego Tu-154

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Re: Katastrofa rządowego Tu-154

Post autor: Gokish »

[-X

Ale od tematu Panowie przestajemy odchodzić o kościstych ateistach itp możecie się przenieść od innego tematu.

p.s Czerwonego nie używam brzydki jest :D

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ciekawy demot :D

http://demotywatory.pl/1396566/I-wtem-w ... wy-upadnie

kjak najabrdziej na temat :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Papież miał umrzeć w 1999 z tego co pamiętam. :roll:
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

DZIK
Oszukista

Post autor: DZIK »

ten straszny wypadek niewiele zmieni
młodzi ludzie dalej będą wybierać ludzi typu Palikot ( ponoć miał dbać o Lublin :roll: )
tak jak jeszcze młodsi - słuchać Firmy

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Kosa pisze:ciekawy demot :D

http://demotywatory.pl/1396566/I-wtem-w ... wy-upadnie

kjak najabrdziej na temat :)
A idźże.
Nostradamus to bajki dla dzieci o końcu świata.
Świata którego według niego nie powinno być od 11 lat :D

Nie wierzę w jasnowidzów, którzy przewidzieli to zdarzenie.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Yudokuno -tak a'propos procedur, to prawdopodobnie się mylisz. Czytałem dzisiaj dwa wywiady: pierwszy z rosyjskim pilotem, drugi z obsługującym w sobotę wieżę lotów. Wieża stanowczo odradzała lądowanie, ale nie mogła go zabronić - zawsze ostateczną decyzję podejmuje pilot. Tym razem podjął złą. Co nie znaczy, że był złym pilotem, czy też, że nie był do niej nakłaniany przez załogę.

GoblinNadGobliny pisze:Dzisiaj sobie w samochodzie radio maryja wlaczylem z ciekawosci
I to był zajebisty błąd :wink:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

ksch pisze:Yudokuno -tak a'propos procedur, to prawdopodobnie się mylisz [...] Wieża stanowczo odradzała lądowanie, ale nie mogła go zabronić - zawsze ostateczną decyzję podejmuje pilot.
Inaczej: słuchałam wypowiedzi szefa wieży kontroli lotów w oryginale. Problem już wcześniej wystąpił na świecie. Chodzi o ten zapis w prawie lotniczym:
Z ogólnych przepisów ruchu lotniczego wynika, że wydane zezwolenie kontroli ruchu lotniczego nie zwalnia dowódcy SP z zachowania bezpieczeństwa, to znaczy, że wydane zezwolenie na start lub lądowanie nie oznacza konieczności czy wręcz instrukcji lub przymusu wykonania takiej czynności lotniczej. W tym wypadku wydanie zezwolenia na start oznacza, iż nie ma przeszkód do wykonania startu, droga startowa jest wolna, sektor startu i początkowego wznoszenia wolny od innego ruchu a warunki atmosferyczne na lotnisku nie są poniżej minimum tego lotniska określone przez zarządzającego lotniskiem. Odpowiednio wydane zezwolenie na lądowanie oznacza iż droga startowa jest wolna od ruchu i nie ma przeszkód do wykonania bezpiecznego lądowania. W obydwu przypadkach ostateczną decyzję podejmuje dowódca załogi.

kpt. mar. Grzegorz Dańko
Brygada Lotnictwa Marynarki Wojennej
Rosjanie w podobnym zapisie mają, że "ostateczną decyzję podejmuje wieża kontroli lotów".
Rosjanie swoim wydają rozkaz.
Rosjanie nie mogą wydawać rozkazu załodze innego kraju, jedynie mogą coś zalecić.
Stąd błędy proceduralne, przez które jakiś czas temu już była podobna tragedia.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Yudokuno pisze: Rosjanie w podobnym zapisie mają, że "ostateczną decyzję podejmuje wieża kontroli lotów".
Rosjanie swoim wydają rozkaz.
Rosjanie nie mogą wydawać rozkazu załodze innego kraju, jedynie mogą coś zalecić.
Stąd błędy proceduralne, przez które jakiś czas temu już była podobna tragedia.
Jedynie co mogła zrobić obsługa wieży kontroli lotów to zamknąć lotnisko i to wymusiłoby lądowanie na lotnisku zapasowym.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

gokish pisze:
Jedynie co mogła zrobić obsługa wieży kontroli lotów to zamknąć lotnisko i to wymusiłoby lądowanie na lotnisku zapasowym.
znowu wstretny sowiecki spisek... ci okropni Rosjanie nie przewidzieli ze polski pilot okaze sie kozakiem (slowo delikatne) i bedzie probowal siadac w mleku...
ba... buraki nie zaopatrzyli swojego lotniska w lepszy sprzet nawigacyjny, jak tak mozna, przeciez przylatywal Prezydent Polski, chamstwo!

szrama
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: szrama »

Po ostatnich analizach i wymianie paru opinii z ludźmi z mojego wydziału będę kontynuował swoje wywody (a nuż ktoś lubi mnie poczytać :wink: ).

Co mówią nam Amerykanie - powinniśmy zrobić tak, by nikt z nikim nie latał. Kurde, skupiają się na tym "szczególe" a przecież on faktycznie nie ma (mówię tu "przedmiotowo") znaczenia. W każdej instytucji jest zastępca. W Wojsku zastępców jest łohoho. Nie ma mowy o sporze kto przejmie władzę i żaden generał nie pomaszeruje walczyć o prym :roll: . Dajcie spokój z paraliżem kraju z tego powodu. Ciągłość jest zachowana.

@Kokesz, Skavenblight
Porównywanie tej katastrofy do samego mordu jest zdecydowanie nie na miejscu. Rozumiem wielkie zaskoczenie, bo to (nie chce popełnić gafy) chyba pierwsza takich rozmiarów tragedia od tamtego czasu. Współczucie jest lansowne medialnie, więc nie dziwię się temu, ale stawianie znaku równości to już gruba gruba przesada.
(+1 Kokesz, Skavenblight)

@Tomash
Wróżby mocno ssą. Jak ta idiotka (lub jakiś żartobliwy moderator) miała te wizje mogła pisać do prezydenta, nikt takiego listu nie potraktowałby pobłażliwie i może faktycznie byłoby inaczej, zakładając, że miała taką wizję (w co nie wierzę ani trochę).
(+1 Tomash)

@Morsereg
Lepiej było wydać tą kasę na nowe samoloty, czemu nie kupić od razu 3 naprzykład na delegacje prezydenta, rządowe i wojskowe powiedzmy? Teoretycznie fajnie, ale głowę dam, że nasz naród swoich gęb by nie zamknął na dłuuugo gdyby to miało miejsce jeszcze pół roku temu. Kwaśniewski miał tu rację - potrzeba samolotów mniejszych, max 15osobwych, żeby choćbyśmy chcieli to nie mogli pozwolić sobie na takie straty.

Jest bohaterem za jego cały życiorys. Jest, to, że nim nie jest było ironiczne w odpowiedzi do postulatów tego damianero.

Rozkopywanie historii w sensie szukanie dziadka w wehrmachcie Tuskowi, a nauka o przeszłości (ilu Polaków wie w którym roku byłą Konstytucja 3 maja kurde, a co roku jest przypominka kilkudniowa trąbienie o tym w każdej TV...). Mi o to chodziło. Że mamy cudowną bogatą historię, o której czytamy mało, pamiętamy mniej, a pojęcia nie mamy żadnego. (I zaraz to udowodnię)

Otóż właśnie Rosjanie za Jelcyna przeprosili. Stosunki III RP nie były nigdy potem lepsze z Rosją jak za czasów Jelcyna i Jelcyn w 93 przeprosił naród Polski. (zapytaj prof. dr. hab. H. Ćwięka, z którym mam przyjemność mieć zajęcia - znawcę tematu)
Problem w tym, że potem to ucichło i Putin za swojej prezydentury już taki chętny do przeprosin nie był. Jedynie akt nie udostępniono i dlatego ciągle o to ich najeżdżamy. Nie słyszeliście? Brakuje jeszcze listy jeńców białoruskich i w tym szkopuł. Rosjanie w mojej skromnej opinii przeciągają sprawę po to, by za przeproszeniem wymarli ludzie, którzy jeszcze żyją, bo odtajnienie może im zaszkodzić. Może chodzi o coś podobnego jak u nas o ubeckie emerytury chociażby - że państwo chroni pionki starego systemu.

Dziennikarze mieli możliwość, ale czy to normalne, że z prezydentem i 87 innymi ważnymi osobami ma lecieć tabun dziennikarzy?
Mi się tak nie wydaje (nawet, jeśli w przykładnym USA się tak praktykuje - nie wiem, nie jestem znawcą).

Morsereg, no właśnie mówię o tym, że jak usłyszą na czarnej skrzynce "k***a znowu każe mi lądować" to będzie jasne, że to z obawy przed utratą posady na prośbę prezydenta - o co Ci chodzi niby? To dokładnie napisałem. :wink:

"IMHO to on to powiedzial z ironia." - IMHO to on sobie swoje ironie może w 4 litery wsadzić i zagwizdać. Przegiął.

Żałoba jeśli jest to jest po to, by o niej wszyscy wiedzieli. Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy po Spartakusie Lis wyskakuje i mówi "zamiast reklam, by zaoszczędzić państwu przerywania filmu podajemy informacje spóźnione o 3 godziny - nasz prezydent nie żyje, więcej info podamy w następnych reklamach, bo musimy wracać do nadawania programu/filmu/meczu" . Tak ma to być? :|
Wiem, że przesada jest niezdrowa, nie wymagam przecież od administracji forum BP zmian kolorów na szarobure i sztucznej pompy i banów za każdy przejaw niegrzeczności - nie o to chodzi. To jest imo jeden z gorszych przejawów ostatnich czasów - jak pisałem o portalu gg, gdy przez dwie godziny ich wersja to była buźka :( ... No własnie po co to, skoro w taki debilny sposób ma być reprezentowane, a nie nieść ze sobą tej właściwej chwili zadumy i smutku? A czy w przeglądaniu forum przeszkadza ten temat ? Nie kapuję, dlaczego ktoś się burzy o to co tu piszemy? Jest to całkowicie naturalny bardzo ludzki odruch, że zamiast iść do baru i robić pojedynek kto wypije więcej na czas idziesz do baru i pijesz jedno piwo rozmawiając o tych ostatnich wydarzeniach. Taki wymiar żałoby mi odpowiada, zamiast biczowania się i kładzenia krzyżem.

Co do przyjaciół prezydenta (cały czas odpowiadam na post Morserega) - nie rozumiem w czym rzecz. Nie muszę być przyjacielem prezydenta, żeby móc się nim nazwać w wymiarze symbolicznym. A w takim jedynie wymiarze nazywają się politycy dzisiaj. Od Wałęsy na kimkolwiek innym kończąc. Ciągle zapominają ludzie, że ten prezydent miał ile tam? 61 lat zdaje się, a rozliczają go za ostatnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lech_Kaczy%C5%84ski przeczytać to i dopiero mówić, że nie jest bohaterem. Naprawdę, to nie uczciwe.

@Hanabishi
Masz rację Rusofobia to w tym narodzie głeboko zakorzeniona cecha. Jestem zdania, że to przełom i że od teraz będziemy mieli naprawdę świetne stosunki z Federacją Rosyjską. Raz ze względu na to, że w sumie zostali sami konformiści w rządzie względem FR, a dwa, że Putin z Miedwiediewem i tak chcieli ten plan pojednania przeprowadzić. Ten kraj to nadal fałszywa demokracja, ale do diabła nikt nie ryzykowałby tak poważnej zagrywki i zamachu sfingowanego w taki sposób. To miałoby kolosalne skutki dla opinii rosyjskiej i tak nadwątlonej wojnami z gruzją i problemami z pomocą w Afganistanie. Poza tym rozmiar działań jakie zakroili już teraz jest zaskakujący! Moim zdaniem to naprawdę gigantyczny przełom i pójście do przodu we wzajemnych relacjach o 100 lat.

Chaos w rządzie to skutek lansu mediów - nie ma mowy o chaosie, bo marszałkowie żyją i po prostu zajęli konstytucyjnie stanowisko prezydenta. Dowódcy mają zastępców. Reszta jest już mniej ważna (szef NBP nie jest konieczny w perspektywie następnych godzin, jego wybór może trwać i nie będzie to miało skutków).

Kozaki, a już pisałem, że policzek się należy i to metalową rękawicą. Choćby od rodzin.
Hanabishi +1

@thurion
w pierwszym linku podoba mi się komentarz z którym się w pełni zgadzam bo idealnie oddaje moje przekonanie:
"Problem Pana Górskiego, ale także Giżyńskiego i wielu innych im podobnych polega na tym, że Panowie biorą za pewnik swoje domysły. Ich specyficzna mieszanka arogancji wobec faktów, ignorancji wobec opinii specjalistów, pychy i swoistego narcyzmu powoduje, że nie mają żadnych zahamowań w wygłaszaniu kompletnych bzdur."
podpisano wyksztalciuszek ( i ja też bym się pod tym pięknym komentarzem podpisał)

Drugi link - hmm... trudno trochę jednoznacznie oceniać postępowanie Jarosława. Myślę, że to trzeba rozkminić "po ludzku" - Jarek był zły na nich za to robili za życia brata, jego śmierć go musiała mocno zszokować, kto wtedy ma czas i chęć na "gesty". On po prostu ma im za złe, stara sobie zwyczajnie wytłumaczyć czemu się to stało i czemu nie im (zapewne, jak każdemu człowiekowi takie myśli chodzą mu też po głowie i w pełni go rozumiem i współczuję, absolutnie nie popełnia tu żadnego nietaktu moim zdaniem). Bardzo Jarkowi współczuję bo to właśnie pokazuje, jak musiało to nim przepotężnie wstrząsnąć.

Zatem ludzie to ludzie, a PiSmaki swoje. Może to już początek niesmacznej kampanii prezydenckiej? Może na szybko wypchną Ziobrę na kandydata? Nie wiem, nie interesuje mnie to, wolę się mylić.
thurion +1

@Tullaris
1-racja w 100%
2-no właśnie, słyszałem też opinię, z której wynika, że to wrażenie ludzi, którzy rozumieli 4 podejścia jako 4 kołowania nad lotniskiem.
3(4)-zgadzam się znowu.
4(3)-i tu kolejna obawa. Co jeśli wykorzystają to terroryści? Pomyśleliście o tym? Przecież to będzie mega zebranie w tandetnie (nie obrażając naszych, to jednak nam brakuje dużo w procedurach do brytyjskich choćby) chronionym środowisku. Oby się nic nie stało.
Obama nas olał, jak i Sarkozy. Kij im w... Ja już w nich żadnych sojuszników nie widzę i IMO to czas na zwrot w kierunku Rosji.
Tullaris +1

ksch
Nasze media (TVN wybitnie) mają wybitne kompleksy i starają się tak bezbłędnie naśladować Amerykanckość (niesamowicie wkur**a mnie, gdy przy okazji powodzi pytają zawsze, ale to zawsze poszkodowanych "Co pani/pan teraz czuje? Co pan/pani teraz zrobi? To straszne co się stało prawda?" NOSZ KUR**) Przeżywanie jest modne na zachodzie, bo ludzie robią się coraz bardziej nieczuli, więc trzeba pokazywać cierpienie w TV, żeby zostawić odrobiny człowieczeństwa w człowieku. Tak ja to odbieram.
ksch +1

Skavenblight
"W ogóle uważam, że szukanie "winnego" (nie mylić z szukaniem przyczyn) jest bez sensu. Bo prawdopodobnie zdecydowały o tym lądowaniu dwie, trzy osoby które tak samo jak my nigdy by się nie spodziewały, że może się zdarzyć coś takiego. Po prostu chcieli zdążyć. Trochę tak, jak ludzie którzy biegną czasem środkiem skrzyżowania do autobusu, nie myśląc że coś może ich przejechać. Bo przecież zwykle nie przejeżdża. Określenie "winny" czy "sprawca" jest według mnie przesadzone. Ktokolwiek by to nie był, zginął jak wszyscy i należy mu się pamięć jak każdej z tych ofiar. "
Po prostu kwintesencja prawdy w moim uznaniu. +1
Drugi akapit to samo (nie cytuję, żeby już nie rozpasać i tak otyłego posta ;) )
+1
Trzeci akapit - racja, dokładnie tak jest. Ja właśnie mam wyrzuty sumienia, mimo iż nie oceniłbym się jako zawistnego przeciwnika Lecha. Mimo wszystko jak 90% młodzieży, w której sympatie PiSowskie = obciach, również i ja byłem mu przeciwny. Tyle, że akurat na szczęście ostatnio, jakiś rok temu straciłem szacunek do PO i PiS urósł w moich oczach, gdy przestał rzucać debilne inicjatywy a przejawiał się właśnie wyłącznie w roli opozycji i prezydenta.
Tak czy inaczej nie wydaje mi się, by czyjkolwiek żal można nazwać przesadzonym. Wałęsa jest na tyle inteligentnym człowiekiem, że musiał na pewno odczuć śmierć Walentynowicz i Kaczyńskiego (czy dowolni przeciwnicy pasażerów samolotu). Gdy ginie przeciwnik, którego nie lubisz tylko za to kim jest jeśli jesteś człowiekiem ruszy Cię sumienie. Nikomu nie życzy się śmierci. To nie są ludzie tak ograniczeni, by sprowadzić żal tylko do formy politycznego PRu. Takie oskarżenia są krzywdzące. A czy to ludzka reakcja - nikt tego nie stwierdzi. Ja w to po prostu szczerze wierzę.

@Yudokuno
Ja też jestem pod wrażeniem ich działań.

GoblinNadGobliny
Niektórych się nie zmieni. RM będzie jakie będzie. Kto ich słucha bez rozeznania w świecie (tzn. chłonie ich jako stację opiniotwórczą i ślepo wierzy w ich przekaz) dla mnie jest inwalidą intelektualnym po prostu.

Zwolin
Cieszę się, synu marnotrawny, że wyciągnąłeś wnioski :).
Zwolin tak nadal się dziwię Twojemu zdaniu - dlatego, że na podstawie jednego księdza budujesz opinię o 40 milionach Polaków. Masz złość do klerykału, którego polityczne przedłużenie upatrujesz w PiSie. Słusznie poniekąd, ale nie do końca. Oni tylko zabiegali o zdyscyplinowane 8% polskiego elektoratu, które jeśli Rydzyk każe zagłosuje na nich i zagwarantuje im miejsce w parlamencie. To zwykła gra i nic więcej. Ani nieuczciwa, ani uczciwa. Takie są reguły walki politycznej. Obrażasz mnie, mówiąc, że mój żal czy kogokolwiek innego jest na pokaz. Ale mam nadzieję, że nadal będziesz te dywagacje śledził i zmienisz zdanie spoglądając szerzej na sprawę. Jak to mawiał pewien profesor u mnie "strzeżmy się ludzi jednej książki" - gdybyś czasem nie zrozumiał przesłania (nie to, że tak myślę, ale wolę się upewnić, żeby ktokolwiek inny nie zrozumiał go opacznie) - po prostu zasięgnij dwóch skrajnych źródeł by mieć pojęcie gdzie może faktycznie leżeć "prawda" a i tak pewności nie będzie.

Kosa, Varinastari, Zwolin
Nie chcę zamieniać tego w dyskusję o Kościele, ale teksty są żenua delikatnie powiedziawszy. Krótkowzrocznie odbieracie rzeczywistość. Zdanie jednego pieprzniętego dziada nie może reprezentować zdania całej organizacji. A czy kiedykolwiek Kościół poparł radio Maryja oficjalnie ? Bo ja pamiętam tylko same http://skepticalteacher.files.wordpress ... epalm1.jpg głów KK w Polsce. I dajcie sobie spokój z tą modną w gówniażerii opinią, że to zdziadziałe tetryki. Pogadajcie sobie z księżami pracującymi w kręgach akademickich :wink: . Może Wam trochę rozjaśnią w móżdżkach. Ale to taka dygresja na boku nie zbaczajmy z tematu.
Aha - nie nie mówię, że ateiści są ograniczeni. Mówię o tych, którzy oskarżają Kościół o prostackie przekazy i zacofanie.

Ateista do szpiku kości... No naprawdę ciekawe co to znaczy. ;]

Dalej w skrócie, bo za szybko piszecie ;)
Tak, śmieszny ten Nostradamus, którego nawet nie dali właściwego cytatu widzę w komentarzach.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Krótkowzrocznie odbieracie rzeczywistość.
Cóż ty wiesz o moim odbieraniu rzeczywistości?
I dajcie sobie spokój z tą modną w gówniażerii opinią, że to zdziadziałe tetryki
+
Pogadajcie sobie z księżami pracującymi w kręgach akademickich :wink:
Rozmawiałem z wieloma osobami z obu grup.
Może Wam trochę rozjaśnią w móżdżkach. Ale to taka dygresja na boku nie zbaczajmy z tematu.
Najpierw obrażasz potem stwierdzasz, iż to dygresja. Yyynteresujące, nie powiem. Wiesz, iż taki argument Ad Personam świadczy zazwyczaj o...braku rzeczowych argumentów?

Pomyśleć, iż z powodu jednego mojego żartu wysmarowałeś o mnie dość interesującą opinię, nawet najwyraźniej nie czytając mojego poprzedniego posta z początku tematu.
EOT z mojej strony, nic dodać, nic ując. Tylko czytać ze zrozumieniem!

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

szrama pisze: 4(3)-i tu kolejna obawa. Co jeśli wykorzystają to terroryści? Pomyśleliście o tym? Przecież to będzie mega zebranie w tandetnie (nie obrażając naszych, to jednak nam brakuje dużo w procedurach do brytyjskich choćby) chronionym środowisku. Oby się nic nie stało.
Obama nas olał, jak i Sarkozy. Kij im w... Ja już w nich żadnych sojuszników nie widzę i IMO to czas na zwrot w kierunku Rosji.
Tullaris +1
Szrama miałem przyjemność pracować z ludźmi którzy zajmują się planowanie zabezpieczenia takich imprez i uwierz mi nie odstajemy w tym względzie od innych państw. Były pielgrzymki papieskie, wizyty różnych prezydentów, ba jak u nas było Światowe Forum Ekonomiczne to zostało ono uznane z najlepiej zabezpieczone z tych które dotychczas się odbyły. Fakt, że takich uroczystości jeszcze w Polsce nie było, ale nasze służby spokojnie podołają zadaniu.
Nie wiem czemu piszesz, że Obama nas olał? przecież jako pierwszy złożył kondolencje. A zwrotu w stronę Rosji nie będzie, co najwyżej poprawa stosunków. Niestety nasze interesy są zwyczajnie sprzeczne i żadnymi sojusznikami nie będziemy.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

szrama
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: szrama »

Chodziło mi o to, że w GB za niezatrzymanie się do kontroli od razu strzelają celując w głowę w obawie przed zamachowcami którzy mogą mieć bomby. U nas 13 strzałów ostrzegawczych odczytanie praw i dopiero poproszenie o poddanie się będzie :wink: . To w tym sensie mówię, że odstajemy i mówiłem też, że nikomu nie umniejszam - chodzi o wady naszego prawa.

Obama nas olał. Skoro w Brazylii przy 1milionowej polonii mamy żałobe a kraj ma 200mln ludzi, a w USA mamy 12 milionow Polonii i 300mln to coś mi tu nie pasuje. W dodatku śmieszy fakt, że w wyborach bardzo starali się o głosy tejże polonii. Przecież nie ogłosił nic poza notką. Tak samo Francuzi.

Nawet Hugo Chavez przemówił, no ludzie no :D (żartuję sobie). Swoją drogą może kontakty naftowe warto by z nimi zawrzeć? :wink:
Zwrot by się przydał. Bo USA nas w pupe robi od 89 bez przerwy. BEZ PRZERWY. Niedawno choćby tarcze, a wizy itd bez komentarza. No i zobaczymy czy przyjedzie, czy przyśle Bidona =P~

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Szrama

Prawdopodobnie bardzo mało wiesz o prawie zarówno Polskim jak i GB więc nie strugaj autorytetów bo strzelają w Iraku co najwyżej w takiej sytuacji jak mówisz. Zbyt pochopnie krytykujesz co nasze. A po za tym bez przesady z tym Obamą. Nie oczekujmy że cały świat ma do nas obowiązek zjeżdżać na pogrzeb łącznie z prezydentami USA, Rosji, Magadaskaru, papieżem i głównym patriarchą prawosławia. Klękajcie narody i rzucajcie wszystkie swoje obowiązki bo w Polsce zginął prezydent.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

szrama pisze:Chodziło mi o to, że w GB za niezatrzymanie się do kontroli od razu strzelają celując w głowę w obawie przed zamachowcami którzy mogą mieć bomby. U nas 13 strzałów ostrzegawczych odczytanie praw i dopiero poproszenie o poddanie się będzie :wink: . To w tym sensie mówię, że odstajemy i mówiłem też, że nikomu nie umniejszam - chodzi o wady naszego prawa.
Nie porównuj sytuacji w GB która przez lata toczyła wojnę z IRA, która ma durzą większość muzułmańską, do Polski gdzie zagrożenie terrorystyczne jest znikome. Zresztą, ochroniarz BOR, gdybyś tylko zaczął stwarzać pozory zagrożenia dla osoby którą ochrania obezwładnił b y cię, a jeśli uznał by to za niemożliwe, rozwalił na miejscu.
szrama pisze:Obama nas olał. Skoro w Brazylii przy 1milionowej polonii mamy żałobe a kraj ma 200mln ludzi, a w USA mamy 12 milionow Polonii i 300mln to coś mi tu nie pasuje. W dodatku śmieszy fakt, że w wyborach bardzo starali się o głosy tejże polonii. Przecież nie ogłosił nic poza notką. Tak samo Francuzi.
Odpowiedział Ci już Murmandamus. Ja dodam tylko, że oba te kraje nie mają obowiązku ogłaszania żałoby. Brazylia ogłosiła żałobę, bardzo się cieszę, super, ale ja im tego nie kazałem, tak samo jak nie wymagam od USA i RF aby padały na kolana.

szrama pisze:Zwrot by się przydał. Bo USA nas w pupe robi od 89 bez przerwy. BEZ PRZERWY. Niedawno choćby tarcze, a wizy itd bez komentarza. No i zobaczymy czy przyjedzie, czy przyśle Bidona =P~
Zwrot by się przydał jak by Rosjanie go chcieli. Niestety rosyjska polityka jest od dłuższego czasu sprzeczna z nasza racją stanu i wiele rzeczy jest po prostu nie do pogodzenia. Np. Rosjanie chcą mieć szeroką strefę wpływów, nam zależy na tym aby była jak najmniejsza i odsunięta jak najdalej. Wszystkie kraje w rosyjskiej strefie wpływów są niedemokratyczne, nam zależy na tym, aby otaczały nas same demokratyczne państwa. Do tego dochodzą kwestie gospodarcze, energetyczne. Ale w Plotach i Młotach jest już temat Polska-Rosja który sam założyłem, tam możemy porozmawiać o tych sprawach.
Wiem, że antyamerykanizm jest obecnie trendy, ale Szrama nie przesadzaj. Tarcza była nie korzystna dla USA i nie wymagajmy od nich, aby podejmowali decyzje niekorzystne dla siebie, a wątpliwie korzystne (bo moim zdaniem tarcza była nam do niczego nie potrzebna) dla nas. Wiz sami nie umiemy sobie w kongresie wywalczyć, a prosimy zawsze o to prezydenta który ma w tej sprawie guzik do gadania. Ponad to naszemu społeczeństwu nagadano głupot jakby amerykanie nie dali nam żadnych kontraktów w Iraku. Tu wina jest znów tylko i wyłącznie po naszej stronie bo w Iraku trzeba było być obecnym gospodarczo zabiegać o możliwość przeprowadzenia inwestycji, zdobycia kontraktów. A żadne nasze firmy tego nie robiły, ba nie pofatygował się tam nikt z Ministerstwa Gospodarki.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Rozmowy o stosunkach Polsko :
-Rosyjskich
- Amerykańskich
- Francuskich

możecie prowadzić w innym temacie :). Mogę przenieść posty do nowego tematu jak nie zaczniecie wracać do oryginalnej treści tegoż tematu.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

wpadłem na takie forum nazwane forum Solidarności Walczącej

to co tam ostatnio się wypisuje to możne się załamać. Wszyscy tam są skłonni wierzyć że to zamach, spisek tuska, komorowskiego i putina. Zresztą co wpisuje się w ogólną atmosferę tego forum. Solidarność ma się to jeszcze czelność nazywać. Bo zazwyczaj i tak piszą że obecny rząd Be, Kaczyńscy cacy, putin i niemcy be a teraz nawet nie dali sobie siana. I to ma być Solidarność?

http://swkatowice.mojeforum.net/forum-vf1.html

Awatar użytkownika
Lasti
Falubaz

Post autor: Lasti »

Co sądzicie o chowaniu prezydenta na Wawelu? Wg mnie to lekka przesada. Zginął tragicznie, nagle i zostawił po sobie wiele smutku ale co on zrobił dla Polski żeby leżeć koło takich ludzi jak Jan III Sobieski, Stefan Batory czy Zygmunt III Waza? Też was to trochę dziwi i irytuje? Jeszcze trochę i wyniosą go na ołtarze...
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, o 13:54 przez Lasti, łącznie zmieniany 1 raz.
Polska grupa zrzeszająca sympatyków Age of Sigmar:

https://www.facebook.com/groups/438370546345173/

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Santo Subito! będzie.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Zginął tragicznie i to jedyny powód . Powiązali to szybko z tragiczną śmiercią Sikorskiego , a tu i tu tragiczna śmierć no to można na Wawelu pochować też parę prezydencką. Imo lepszym miejscem to już Powązki by były bardziej dostępne dla ludzi.

ODPOWIEDZ