Burning head a strzelanie po swoim oddziale

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Christos pisze:Shino dyskusja z Tobą z konkretów przechodzi w gadke o głupotach, więc jakos nie chce mi sie podejmować tej rękawicy.
wybacz jednak to jest chyba oczywiste, ze nie robisz tego co zasady nie zabraniaja lecz na to co pozwalaja z lekka doza racjonalizmu.

Masz zasade, ze nie mozesz celowac w swoich. Znacyz niby zasady nie ma, ale nie ma na to przyzwolenia. Dodatkowo zasada specialna szczurow (life is cheap) pozwala na celowanie do swoich. Zasada Fanatyka Dangerous loonies takze pozwala na celowanie do swojej jednostki. Tak wiec mozna latwo i szybko przejs poprzez analogie, ze skoro te zasady istnieja to generalna raczej by nie zazwalala na strzelani4e do swoich.

Dodatkowo jesli dobrze pamietam przy ruszaniu nie jest sprecyzowane , ze gracz sie rusza w swojej fazie ruchu tylko po prostu w fazie ruchu. Innymi slowy nie jest zabronione ruszanie sie w faqzie ruchu przeciwnika (ale nie pamietam dokladnie... nie mam teraz book a pod reka wiec nie jestem w stanie sprawdzic). Czy uwazasz taki tok rozumowania zxa logiczny i dobry? jesli tak to coz...

@karlee jak dla mnie nie moze rzucic burning heada nawet jesli to bedzie na styku 18" gdyz nie mozesz zranisc wlasnej jednostki.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Shino pisze:@karlee jak dla mnie nie moze rzucic burning heada nawet jesli to bedzie na styku 18" gdyz nie mozesz zranisc wlasnej jednostki.
A jak nie potrafię dobrze ocenić i wydaje mi się, że nie zranię swojej jednostki ? O ten cal czy pół idzie się zawsze pomylić. To co - rzucam czar, wyszedł, przebił się, sprawdzam 18 '' - ojej ranię swoich, to czar nieważny ! Głupota moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A jak nie potrafię dobrze ocenić i wydaje mi się, że nie zranię swojej jednostki
Boże...
Przykładasz template w postaci 18" kreski, tak by nie trafić swoich. Tak samo, jak się przykłada zioniecie smoka, jak i np. black horror.
Rusz się tak, żebyś rzucił bez problemu, zamiast potem wykłócać się o takie sprawy.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Jankiel pisze:
A jak nie potrafię dobrze ocenić i wydaje mi się, że nie zranię swojej jednostki
Boże...
Przykładasz template w postaci 18" kreski, tak by nie trafić swoich. Tak samo, jak się przykłada zioniecie smoka, jak i np. black horror.
Rusz się tak, żebyś rzucił bez problemu, zamiast potem wykłócać się o takie sprawy.
dokladnie... faze magii/strzelania poprzedza faza ruchu.. nie musisz sie tak ruszac jak sie ruszyles jesli na prawde nie widzisz tych zasiegow...

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

O jak fajnie. To moge najpierw strzelić sprawdzić rezultat strzału, a potem stwierdzić że ja jednak chce strzelić inaczej/ gdzie indziej? Shino proszę Cię!

Poza tym jesli juz tak chcecie gadać to trzeba by po strzale z katapulty/działa unieważnic strzał jesli przeniesie nad własne jednostki. Jak wspomniał Scimi - BZDURA.

I jeszcze raz powiem (do usranej smierci): nie strzelam do własnych jednostek. Celem ZAWSZE jest wroga jednostka. więc shino proszę Cię nie marudz mi że nie moge strzelać do swoich, bo ja tego nie chce robić.

Wg. Was nie moge strzelic z działa w samotnie stojącego maga (na wprost od działa, jakies 7 cali) bo za nim (1 cal) stoi klocek mojej piechoty (nie ma jak poprowadzic lini prostej żeby piechoty nie zachaczyc). Kretynizm. Na jakiej podstawie przepraszam bardzo? To ja zabraniam w takim razie strzelać z katapulty we wszytskie moje oddziały które w promieniu 10" wokół siebie mają wrogie jednostki.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

I jeszcze raz powiem (do usranej smierci): nie strzelam do własnych jednostek. Celem ZAWSZE jest wroga jednostka. więc shino proszę Cię nie marudz mi że nie moge strzelać do swoich, bo ja tego nie chce robić.
Jak takie zachowanie ma się do Twojego podpisu?

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Nijak.
To własnie wymyslanie głupot typu: "nie mozesz strzelic w mojego maga bo za nim stoi twoja jednostka", co jest zupelnie sprzeczne z zasadami, psuje klimat i jakakolwiek zabawe z tej gry.
Wymyslanie takich bzdur zniecheca ludzi do grania.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Christos pisze:Nijak.
To własnie wymyslanie głupot typu: "nie mozesz strzelic w mojego maga bo za nim stoi twoja jednostka", co jest zupelnie sprzeczne z zasadami, psuje klimat i jakakolwiek zabawe z tej gry.
Wymyslanie takich bzdur zniecheca ludzi do grania.
a ktos broni kreatywnosci?
to rusz sie tym oddzialem i bedziesz mial maguska jak na patelni i jeszcze jako legalny cel :roll:

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

On cały czas jest legalny.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Christos,
podstawowa różnica między działem a przypalarką leży w losowości działa i braku tejże w czarze. Kładąc 18" templatke na modelu stojącym 3" od maga i swoim oddziale kilka calów dalej MIERZYSZ TEŻ DO SWOICH, bo nie ma możliwości, żeby nie dostali. Strzelając z działa taką możliwość zawsze masz... Prucie do swoich jednostek nie jest zgodne z zasadami (=jest z nimi sprzeczne).
Tak jak napisał Jankiel: rozwiązanie problemu masz w podpisie. Zasady mówią jasno: nie strzelasz do swoich. Nie ma większej różnicy między strzelaniem a trafianiem czarem zadającym obrażenia. Wiedząc (będąc pewnym!), że trafisz swoich nie możesz rzucić czaru.

Maciek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Christos pisze:O jak fajnie. To moge najpierw strzelić sprawdzić rezultat strzału, a potem stwierdzić że ja jednak chce strzelić inaczej/ gdzie indziej? Shino proszę Cię!
nie nie mozesz... zle zadeklaruje i przejdzie przez twoich? sory nie ma czaru... taki lajf.. potraktowal bym jak brak zasiegu w mislu
Poza tym jesli juz tak chcecie gadać to trzeba by po strzale z katapulty/działa unieważnic strzał jesli przeniesie nad własne jednostki. Jak wspomniał Scimi - BZDURA.
tu wchodzi juz w gre czytanie ze zrozumieniem i slowa czynnik losowy
celem w takim wypadku sa jednostki po ktorych atakujesz... nie ma tu potencjalnych jednostek tlyko pewne (to nie dla przykladu kometa) wiec od razu wiesz po kim bedziesz tlukl..

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Pamietacie : to?
Potrafi ktos znalezc cos takiego tym razem?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Trzeba poprosić Zbyszka, żeby znów "wyprostował" Christosa ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Tomash pisze:Trzeba poprosić Zbyszka, żeby znów "wyprostował" Christosa ;)
A po co? NIech sobie uważo co chce. To wolny kraj.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Nie no wiecie ja tam sobie opis czaru poczytałem i widzę, że w opisie jest napisane, (że rozpatruje się podobnie jak w przypadku odbijającej się kuli armatniej), więc chyba można pocisnąć nawet po swoich.

Inna sprawa czy można BG rzucić wg tych co mówią, że nie można po swoich w kierunku maga, za którym stoi oddział Dragon Princów ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Aro to jak walenie głową o ścianę. Uwierz mi.

I już na zakończenie: Shino, znowu wyciągnąłeś kwestie "czynnika losowego". Nie widzisz, że jest to mało precyzyjne zagadnienie? Nie widzisz tych dyskusji przy stole o tym jakie jest prawdopodobieństwo przy danym strzale na trafienie swojej jednostki? Jak własna jednostka stoi 2" za targetowaną to nie można strzelić, a jak 5" to już można? A może dopiero jak 6,5"?? Jakie prawdopodobieństwo pozwala strzelić w dany unit a jaki już nie? Czy 20% szans na trafienie swoich uniemożliwia strzelenie, a może dopiero 60%? 80% 90%. Kto to ocenia? Strzelający czy jego przeciwnik?

Ech kończę ku Waszej uciesze, bo znowu ktoś będzie "prostował" (tylko nie wiem co? Banany?)
Swoją drogą ciekawa polityka adminów. Nie podoba się dyskusja? Wyprostujmy nie pasujących dyskutantów.
Przypominają mi się własne słowa użyte w jednym z tematów w Sprawach Administracyjnych. Z grzeczności tu ich nie przytoczę.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Swoją drogą ciekawa polityka adminów. Nie podoba się dyskusja? Wyprostujmy nie pasujących dyskutantów
To, że uważam, iż opowiadasz głupoty nie ma nic wspólnego z tym, że jestem administratorem. Podobnie u Tomasha.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Szczególnie jego tekst o prostowaniu. Spoko.

Koniec dyskusji z mojej strony. Nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Christos pisze:Aro to jak walenie głową o ścianę. Uwierz mi.
Christos no ok uwierzę Tobie :D ale zapisek taki:

Obrazek po coś został zamieszczony w opisie czaru.

No i kwestia DP - niech mi ktoś uzasadni dlaczego nie mógłby ktoś wytargetować maga, jeżeli za nim byliby DP, którym ten czar nic nie robi...
Obrazek

Kajsper
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Kajsper »

Zostal umieszczony po to, zeby bylo mozna dokladnie okreslic ilosc trafionych jednostek w unitach, wykluczajac tym samym kombinatoryke typu " to przeprowadze tak po naroznikach, zeby musnelo jak najwiecej"

ODPOWIEDZ