Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: kubon »

swieta_barbara pisze:
szafa@poznan pisze:1 zdanie komentarza do LS:

Po wprowadzeniu Patcha do orków było troche dyskusji, ale ZNACZNIE mniej niż teraz. A teraz boosta dostała armia znacznie slabsza od orków! Zastanówcie się, czemu tak jest, i czy może przypadkiem tacy jak infernal nie ma odrobiny racji.

I 1 zdanie ogólne:
przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.
Własnie przez takie podejście coraz bliżej mi nie do "zmień armię", tylko do: "zmien system".

Jestem przecietnym graczem, daleko mi do crusa bestiami czy thuriona mortalami w dawnych czasach. Jednak uważam że jakos tam ogrniam ta grę, i jak demonami wygrywam praktycznie wszystkie bitwy z podobnymi sobie skillem graczami, a mortalami i wochem przegrywam z niemalże każdym graczem który weźmie topową armię, to biorac pod uwage fakt że nie bawi mnie ani granie chamsko przegietymi demonami, ani warzywami pokroju woch/bestii, w pewnym momencie po prostu przestanę przychodzić na turnieje, pamperki zostawię sobie do klimatycznych bitewek po domach a permanentnie przesiąde sie na warmaszyny i hrody.
To nic osobistego, ale: smialo!
Masz jakiś problem ze sobą czy cos :roll: ?

@ Jankiel
po prostu tylko mała część batlowców zagląda do tego tematu a jeszcze mniejszej ilosci chce sie tu coś pisać.
Na róznych podforach są przecierz tematy gdzie ludzie tyskutują jakie zmiany w armiach mogły by zostać wprowadzone w BP
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Ale dopóki przeważająca część graczy nie będzie chciała tego samego, to nic z tego nie będzie.
Sądząc po komentarzach większosc graczy nie orkowych też z poczatku była przedmiotom, ale wraz z ograniem wyszło, ze aż takie te itemy potworne nie są. Co zresztą potwierdziła ankieta ( choć o stosunku niektórych do ankiet już mówiłem :wink: ), która jednocześnie wykazała dość dużą sceptycznosc w stosunku do analogicznych zmian dla ogrów. A jednak zmiany wyszły i głosów na nie na razie praktycznie nie słychać. Czyli lud jest podzielony, ale jak już co to się zmianom zwykle podporządkowuje :wink: . Dlatego też jest bombardowanie LS propozycjami boostu dla wojowników i nie tylko. Mogą być turnieje z przyjażniejszymi zasadami, czy różne fanowskie próby naprawienia tego co sknocił PK, ale puki te zmiany nie będa za sobą miały autorytety BP, będą w dużej części martwe. Bo nie czarujmy sie BP zyskał akceptację już na tyle duzej części środowiska i jest stosowany już na tyle dużej części turniajów, że bez niego boost jest po prostu nic nie warty. Można tu zastosować analogię do esperanto ( notabene dziś jest rocznica narodzin jego twórcy ) - prób stwożenia języka uniwersalnego było od groma i trochę ( tu wstaw -> prób storzenia systemy balansujacego ), ale tylko esperanto (BP) się przyjeło naprawdę szeroko.

BP jest jaki jest - jako taki. Nie jest zły, ale jeszcze trochę rzeczy w nim szwankuje. BP wgryzł się już dostetecznie głęboko w polskiego batla by był już praktycznie nie do cofnięcia. BP był, jest, i będzie, podobnie jak to, ze bedzie jeszcze dłuugo ewolułował. I moim zdaniem boost WoCh-u, WE, Kransali i tp. jest po prostu logiczną konsekwencją tego co dokonano do tej pory.

Można oczywiscie mówić, ze BP w taką drogą pewnego dnia pójdzie za daleko. To nawet całkiem możliwe, ze pewnego dnia trzeba będzie powiedzieć "dość !" i zastopować. Ale do tego momentu jeszcze nam całkiem daleko. Jesteśmy ludzmi myślącymi, jak sadzę na tyle by taki moment w porę dostzeć. A nawet jesli nie, to zmiany w BP-kowym pdf-ie zawsze można cofnąć.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Chyba dalej się nie rozumiemy.
Jesteście (piszący tutaj) drobnym wycinkiem społeczności battlowej. Wiele osób nie życzy sobie zadnych zmian, ewentualnie akceptuje jakieś ograniczenia slotów, ale są stanowczo przeciwni zmianie zasad. Jak LL wyraźnie da nam poparcie na zmianę wszystkich kodeksów to nie ma sprawy - będzie to zrobione. Jak nie - nie ma szans. Nie gracie w tą grę sami - musicie uszanować to, że niktórzy wolą grać w grę GW a nie LS. Tak samo miłośnicy produktów GW musieli pogodzić się z tym, że większość graczy wolała trochę pomysły GW ograniczyć.
No dobrze. Mam następującą propozycję.

Skoro część środowiska nie jest przeciwna zmianom, powołajcie określone ciało(3-2-1 osobowe?) lub też jako LS zbierzcie nasze postulaty, przerzućcie je przez sito i zaakceptujcie 1-2 zmiany dla każdej armii z problemami podobnymi do WoCh (Skirmish+Forsaken?) i Krasi( Bsb z Magicznym Dwurakiem?). Tutaj wymagana jest rzetelna, bezstronna selekcja.
Następnie umieśćcie te zmiany w nakładce innej niż Balancing Patch( nazwijmy ją, dla przykładu, Test Patch). Byłby to twór całkowicie nieobligatoryjny i jedynie subsydiarny. Była by to nakładka , niekoniecznie stosowana na każdym turnieju, która zarazem stanowiła by sposób na przetestowanie postulowanych zmian i nie godziła by w "truhammerowców", gdyż wszak zapewne nie była by tak powszechna jak BP.
Wilk syty i owca cała.

PS. Poza tym nasze postulaty w takiej formie zdecydowanie wyglądały by inaczej (rzetelniej? lepiej?) niźli napisane nieskładnie jęki na forum.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

kubon pisze:
swieta_barbara pisze:
szafa@poznan pisze:pamperki zostawię sobie do klimatycznych bitewek po domach a permanentnie przesiąde sie na warmaszyny i hrody.
To nic osobistego, ale: smialo!
Masz jakiś problem ze sobą czy cos :roll: ?
Rozumiesz, od fochów to są żony i narzeczone (no offence wszystkie zony i narzeczone). Tu jestesmy w meskim gronie, wiec skupmy sie na problemach i rzeczowej dyskusji, a nie na mazgajeniu, bo ton emocjonalny - płacze, żale i fochy, na prawdziwych twardzielach, ktorych tu, prawda, reprezentujemy, zamiast checi pomocy budza one jedynie chec dobicia i ulzenia w cierpieniu.
Nie tedy droga.
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Odpowiem po raz kolejny - jestem całym sercem za głębszą ingerencją Polaków w WFB. Szczerze, gdyby ktoś wydał jutro w miarę spójne polskie ravening hordes, to bym wyłącznie na nie grał. Ale:

a) LS nie ma mandatu do głębszych zmian od LL, przynajmniej zdaniem niektórych członków obu tych ciał
b) LS ma nieefektywną formułę działania, która bardzo rozwleka pracę - moim zdaniem w ogóle nie jest odpowiednim ciałem, by takie projekty tworzyć
c) Za 3 miesiące wychodzi 8 ed.

Owszem, może zmiany w 8 ed. będą dupne i nic nie zmienią. A może wprowadzą szarże regimentów w bok i dadzą dużym oddziałom dodatkowe +5 CR, ograniczą maksymalny ASV do 1+ i zbalansują magię. Nie wiem, ale podejmowanie szeroko zakrojonych projektów w tym momencie uważam za bezcelowe.

Powtórzę, że dopisanie do każdej z tych 7 armii nawet po 3 zasad specjalnych to spore przedsięwzięcie, które wywoła ogromne kontrowersje i w wypadku najdrobniejszych błędów - również rozgoryczenie i niechęć na forach. Naprawdę nie wystarczy wziąć kilka list pomysłów i walnąć na nie stempel "approved by LS". Takie są realia, to nie jest coś, co sobie wymyślam. W kwestii BP sugeruję dozipanie do 8 ed. na istniejacym (ze zmianą w kwestii DoW, o którą prosicie). Potem będziemy się zastanawiać, co dalej.

Natomiast jeśli mamy się bawić w rebalancing, to proponuję następującą drogę:

1) Ochotnicze zgłoszenia ze strony przynajmniej 5 klubów: klub zobowiązuje się zrobić 1 turniej w swoim ośrodku na nowe zasady zaraz po ich wyjściu oraz rozegrać kilka bitew testujących propozycje zasad przedtem.
2) Ochotnicze zgłoszenia po jednym reprezentancie każdej armii (jak jest więcej kandydatów - zróbcie sobie głosowanie na podforum), który zbierze projekt paru zmian do swojej armii.
3) Ja mogę Wam opiniować projekty zmian oraz wyznaczyć ramy ogólne (możliwie mała liczba istotnych zmian, a nie 10 stron dupereli, dla przykładu, oraz pożądany poziom powera wszystkich armii), potem złożyć PDF i opublikować na stronie. Jak się zgłosi drugi doświadczony gracz, który chce coś takiego ciągnąć, to zapraszam - przyjmiemy procedurę trzyosobowego głosowania w razie rozbieżnych opinii (reprezentant armii + nas dwóch recenzentów).

Jeśli to się podoba, to proszę o deklaracje woli na Priv. Jeśli zbierze się dostateczna liczba ochotników żeby projekt miał realne szanse powodzenia, to w miesiąc możemy zamknąć projekt. Podobnie jak BP, będzie on oczywiście całkowicie dobrowolny, ale przy dużym zaangażowaniu ludzi wierzę, że się może przyjąć.

Varinastari
Masakrator

Rozumiem.
Czyli czekamy do 8mej edycji, gramy i oceniamy.

Może być i tak.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

kubon pisze:po prostu tylko mała część batlowców zagląda do tego tematu a jeszcze mniejszej ilosci chce sie tu coś pisać.
Ja osobiscie dziwie sie, ze LS jeszcze tu zaglada.

Po Bazyliszku stwierdzilem, ze balansowanie to nie na moje kwalifikacje, mimo ze jestem megazajebisty. Zawsze bylo tak, ze ktorys z bazyliszkow byl za slaby, ktorys za mocny, czyjes racje byly mojsze od twojszych, a grono niezadowolonych osob roslo wraz z dopuszczaniem ich do glosu (a konkretnie, to roslo wraz z przysluchiwaniem sie postulatom).

Na miejscu w chwili obecnej polozylbym wala na to forum i zawiesil prace do wyjscia kolejnego AB/edycji (nie sprawdzalem dokladnie co bedzie pierwsze).
Infernal Puppet pisze:Skoro część środowiska nie jest przeciwna zmianom, powołajcie określone ciało(3-2-1 osobowe?) lub też jako LS zbierzcie nasze postulaty, przerzućcie je przez sito i zaakceptujcie 1-2 zmiany dla każdej armii z problemami podobnymi do WoCh (Skirmish+Forsaken?) i Krasi( Bsb z Magicznym Dwurakiem?). Tutaj wymagana jest rzetelna, bezstronna selekcja.
Moim zdaniem taka selekcja miala juz miejsce, byla rzetelna i bezstronna i dalsze szukanie dziury w calym to przerost formy nad trescia.

edit: Zbyszek, nie wciskaj ludziom, ze nie jestescie odpowiednia instancja. Jestescie wybrani przez LL miedzy innymi wlasnie do prac nad BP.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

LS została wybrana prez LL, ma mandat wolny ale nie ma omnipotencji do zmian.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Omnipotencja nie jest konieczna. A fakt, ze za rogiem 8 ed. nie powinien tu za bardzo przeszkadzać - jeśli chcecie czekać do wyjścia nowej edycji, to zostajemy z słabawą armia na najbliższe ( co najmniej ) pół roku, bo nie nikt rozsądny nie będzie mieszał w systemie świerzo po nowej edycji, bo pozmienia się sporo rzeczy, nie wiadomo jeszcze do końca na lepsze czy na gorsze. VIII ed. moze sporo żeczy ponaprawiać, ale za wiele sobie po niej nie obiecuję, bo problem leży nie w zasadach ogólnych, tylko w AB. Jakby zmiany zaimplikować w bliskiej przyszłości, nie było by potrzeby powtórnej dyskusji na ich senownoscią po nowym rulebooku.

Innymi słowy jak wyjdzie 8 ed. zanim ludzie się w nią ograją, zobaczą co w zasadach szwankuje, a co nie, minie spoooro czasu, a armia zostanie ta sama. Zapisy w nowej edycji niepotrzebne wszybko by przecież wyleciały.

PS. swieta_barbara - to na pewno ze mnie cytat :) ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zbyszek, nie wciskaj ludziom, ze nie jestescie odpowiednia instancja. Jestescie wybrani przez LL miedzy innymi wlasnie do prac nad BP.
Zbyszek ostatnio marudzi, ale to minie :wink:
Imo do pisania całościowego patcha naiezbędny jest organ kolegialny i to o jeszcze powiększonym składzie. Nie oszukujmy się - nikt z nas nie jest w stanie ogarnąć subtelności każdej armii. Jak mam pisać porządną łatę do Khemri, skoro nie zagrałem tą armią ani jednej bitwy i jedyne, na co mogę zwrócić uwagę, to to, co mnie w tej armii najbardziej boli.
jeśli chcecie czekać do wyjścia nowej edycji, to zostajemy z słabawą armia na najbliższe ( co najmniej ) pół roku
Macie pół roku na nukę gry :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Varinastari
Masakrator

jeśli chcecie czekać do wyjścia nowej edycji, to zostajemy z słabawą armia na najbliższe ( co najmniej ) pół roku

Macie pół roku na nukę gry :mrgreen:
Albo zmianę armii :-s

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

swieta_barbara pisze:Pasiak - przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.
Tak jak Ty na DE czy proponujesz coś innego?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

:)
Obrazek

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

bigpasiak pisze:
swieta_barbara pisze:Pasiak - przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.
Tak jak Ty na DE czy proponujesz coś innego?

=D>

ja postuluje za działkiem dogsów 0-1

Pozdro

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Albo zmianę armii
Nie zmieniłem DE na inna armie, mimo, ze nie była najmocniejsza. Młody nie porzucił WoCh, Dębek bretki, a Shino TK. No ale to wymaga odrobiny wysiłku.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Jankiel pisze:No ale to wymaga odrobiny wysiłku.
Nie wszyscy to potrafią.
Ja wiem ze choćbym znowu miał grać na RH z 1 stroną m. itemów jak przed wyjściem booka to i tak bym nie zmienił mojej armii.
Ale o czym my tu dyskutujemy Jankielu... odrobina wysiłku to o tę odrobinę za dużo dla co po niektórych...
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 19:55 przez bigpasiak, łącznie zmieniany 1 raz.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Varinastari
Masakrator

Co to za podłe insynuacje? WoCh to moja kochana armia i zostanę przy niej, póki grać będę w WHFB.
Po prostu zastanawiam się, ilu nie wytrzyma.

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Pytanko do LS co do Ogrów:

Czy dodatkowy slot rare można przeznaczyć na karę dodatkowego rara za cannona? Chodzi mi o sytuację na <2000 gdybym chciał wystawić tego jednego cannona - można czy nie? Szukałem czegos na ten temat u orków ale nie znalazłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Oni No Maćko
Chuck Norris

Post autor: Oni No Maćko »

antonio - dodatkowych slotów nie można przeznaczać na DOW. Czyli nie.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
— Stanisław Lem

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Ciii...
Chciałem obejść ograniczenie :P
Slot normalny przeznaczam na działko, a slot dodatkowy za karę za wziecie go w armii nie DOW :)

Nie mam nic przeciwko żeby LS uznało takie kombinowanie :mrgreen:
Obrazek

ODPOWIEDZ