Sztuczny cięń na rdzy

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tytanowy88
Wałkarz

Sztuczny cięń na rdzy

Post autor: Tytanowy88 »

Jak w temacie:
A konkretniej ;): Jaki pędzel będzie potrzebny, i jak robić dokładnie (PRZYDAŁO BY SIĘ).
Bo mam rhinosa zardzewiałego i nie ogarniam w cale tych sztucznych cieni :(. Wiem tylko, że potrzeba białej i czarnej farby i, że chyba trzeba na dole białą pociągnąć linie, a na górze czarną. Z góry dzięki za info i pozdrawiam.

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Ja natomiast nie ogarniam Twojego pytania :)

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

Chodzi o odpryski? czy o rdze? bo w obu przypadkach wygląda to inaczej:) Chyba ze chodzi o zardzewiałe odpryski:D wydaje mi sie jednak że chodzi Ci o zwykłe odpryski:)
Ustalasz kąt padania światła np. z góry w takim wypadku wszystkie dolne krawędzie odprysku podkreślasz drobną kreseczką na dole a po przeciwnej strone(na górze)możesz delikatnie przyciemnić. Pędzelek z drobniutkim zakończeniem myślę że 0 będzie ok. najlepiej naturalne włosie.

Awatar użytkownika
Tytanowy88
Wałkarz

MAĆKO pisze:Chodzi o odpryski? czy o rdze? bo w obu przypadkach wygląda to inaczej:) Chyba ze chodzi o zardzewiałe odpryski:D wydaje mi sie jednak że chodzi Ci o zwykłe odpryski:)
Ustalasz kąt padania światła np. z góry w takim wypadku wszystkie dolne krawędzie odprysku podkreślasz drobną kreseczką na dole a po przeciwnej strone(na górze)możesz delikatnie przyciemnić. Pędzelek z drobniutkim zakończeniem myślę że będzie ok. najlepiej naturalne włosie.
Omm. Chodzi mi o zardzewiałe odpryski, czyli to co mi napisałeś przyda się bardzo- Dzięki. Tyle, że jest jedno "ALE". Mianowicie: Jest to teren dokładnie ten- Obrazek

(ten element w lewym dolnym rogu)
Z tego wynika, że on leży a nie stoi jak np pojazd więc trudno jest mi określić ten padający cień. Wnioskuje to z tego, że jak oglądałem modele pojazdów i ludzików to zawsze cień padał tak, że na dole była biała linia a na górze czarna. I w tym tkwi problem mój.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

Chodzi Ci chyba o to że nie znajduje się w pionowej pozycji tylko pod jakimś kątem? w tym wypadku jeśli założyłbyś że światło pada od góry nadal rozjaśnienie(biała kreska:)) zostanie na dole z tą różnicą że pole odprysku zostawiłbym nie przyciemnione (ciemna kreska u góry)lub nawet pokusiłbym się o pomalowanie go jaśniejszym kolorem żeby podkreślić to że światło pada prostopadle z tym że już wtedy rozłożyłbym inaczej rozjaśnienie czyli równomiernie bo światło rozkłada się tak samo na całej powierzchni czyli mówiąc prościej biała kreseczka już nie znajdowała by się u dołu tylko trzeba by było równomiernie rozjaśnic całą powierzchnie. Ehhh sorry że ująłem to tak zawile:)

Awatar użytkownika
Tytanowy88
Wałkarz

OK. Dzięki wielkie jak tylko rozkminie co napisałeś to zastosuję się do tego. Wielkie dzięki

ODPOWIEDZ