8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: CzarnY »

mysle, Zbychu, ze jesli przejdzie losowa odleglosc szarzy, to szanse powodzenia Twojego projektu tuningu zasad znaczaco wzrosna. :)

Polhammer FTW!

Awatar użytkownika
Kotlet
Wodzirej

Post autor: Kotlet »

Orc boyzi szarzujacy na 38"? :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Nie, od 9 do 19. Zależy, jak rzucisz.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

mój plan jest taki : wychodzi 8ma edycja i jeśli nam nie pasuje to jak dojrzali ludzie udajemy że jej nie ma i wychodzi w polsce '6ed' jako 8ma

plusy:

- odrazu wszystkie podręczniki dostępne : ]
- i jakby system przyjemniejszy a i powiew świeżości ofc też będzie
- Bp+R nie będzie już tak bardzo potrzebne
- Zobaczymy ilu jest prawdziwych graczy demonów i dark elfów w polsce : )
Obrazek
T

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Jasiuuu pisze: - Zobaczymy ilu jest prawdziwych graczy demonów i dark elfów w polsce : )
No tych kilku łatwo będzie policzyć. :wink:

Awatar użytkownika
Brzuchacz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brzuchacz »

Pomysł z losowym zasięgiem szarży jest delikatnie rzecz ujmując nieciekawy.
Żeby nie było ze popłakuje sobie na forum - czy ktoś grający w WoTRa mógłby opisać jak losowy zasieg szarży przeklada sie na taktyczny aspekt gry bo po tym co przeczytałem - jakoś tej taktyki nie widzę. O ile od biedy przy rzutach 2d6 można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że wyjdzie 7 cali szarży(najwięcej kombinacji wyników z dwóch kostek daje sumę 7)* to przy rzucie d6 mamy totolotka.
Żaba pisze:w WtoR-ze
na 1 szarża zawsze nie udana... (nawet jak masz zasięg)
na 6 szarża daje super bonus...
2-5 po prostu zasięg szarży...

chińczyk - choć być może przy większej skali bitew ostatecznie statystyka triumfuje [-o<
pozdro,
Ż.
Pozdrawiam
Brzuchacz

*nie chce mi się rozpisywać rozkładu możliwych wyników ale możecie uwierzyć mi na słowo
Wisnia pisze:Mamy w Chodzieży jednego Tyranida, więc widziałem na żywo :)
Na Imperatora tyranidzi w Polsce - boltery w dłoń panowie

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Pfff...

Jak się to potwierdzi, to będzie kolejny argument za używaniem jedynie strzelców. Nikt ogarnięty nie będzie się bawił w jakieś manewry, bo każda genialna szarża klocka piechoty na bok flesh houndów może się nie udać przez słaby rzut. Będzie 40K w świecie fantasy
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

mnie to wygląda jakby GW chciało z WFB zrobić mixa 40stki i LOTRA bleee

DaBoss
Chuck Norris

Post autor: DaBoss »

A czy w WOTRze nie jest tak że najpierw się rzuca na zasięg szarży a później sprawdza czy przeciwnik w nim się znajduje?

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Post autor: Shaga »

Czy ktoś z forum ma rzeczywisty wpływ na Games Workshop? Te wszystkie BP i inne uściślenia mają sprawić, ze gra będzie poprostu lepsza i dlatego jestem ciekaw co GW odpowiedziało na to jak pokazaliście im BP?! Z tego co czytam na forum to widać, ze reprezentacja Polski zazwyczaj zajmuje czołowe miejsca w świecie i ciekawi mnie czy ma to przełożenie na GW?!
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Awatar użytkownika
Brat_Kruger

Post autor: Brat_Kruger »

hm ... sporo gram w warmastera - tam jest zasada iż oddziały poruszamy rozkazami testując LD dowódców. Może się zdarzyć - i zdarza się - że po wydaniu kilki rozkazów brakuje jeszcze 1 do szarży - i zostaje spalony. W wielu przypadkach oznacza to że przeciwnik - w swojej turze sam będzie mógł nas zaszarżować. Taka "losowość" w poruszaniu armii - i w tym w szarżowaniu - wcale nie umniejsza taktyczności gry. Co więcej - większość graczy warmastera - skupionych wokół High Castla (http://www.warmaster.pl) grała wcześniej w WFB (przynajmniej część starszych graczy kojarzy na pewno Vazhyla d'Yah i chyba pierwszą porządną stronę poświęconą WFB w Polsce) - i każdy z nich potwierdzi - że warmaster jest o wiele bardziej taktyczną grą niż WFB.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

No, losowa szarża nie będzie taka zła, może przynajmniej częściowo wyeliminuje szarże z niemalże 2 końca stołu. Piechota też zyska, bo będzie mniej losowa :wink: . Zobaczymy jeszcze jak będzie z kombatem ( z 2 czy z 3 szeregów ? Włócznicy HE dojadą chyba nawet do 5 :P ), i ze strzelaniem - jak prucie będzie 2 szeregów z każdej broni to trochę przesadzili :? ...
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Barbarossa pisze:Dobra, to sprzedam wam małą plotę dotyczacą fazy magii w 8 ed. Potraktujcie ją jako 50%-prawdopodobną, źródło dobre, ale samo źródło pewności nie ma :)

To z warseera, że rzuca się 2D6 na liczbę kości powera, a potem dodaje poziomy magów, nie jest prawdziwe. W ogóle power pool nie istnieje, czary rzuca się inaczej:

Każdy mag wybiera sobie czary z lore’ów, które mają być ponoć całkiem nowe.

Aby rzucić czar, mag bierze 2K6 i dodaje do tego swój poziom. Musi zrównać lub przewyższyć casting value czaru. Można rzucić po kilka czarów na turę jednym magiem, w zależności od poziomu.

Dispel wygląda analogicznie – mag bierze 2K6 i dodaje do tego swój poziom, musi przebić to, co zostało wyrzucone przez rzucającego czar. Co śmieszne, dispelować można dowolną ilość razy z jednego maga. Zużycie scrolla pozwala Ci dorzucić jeszcze 2k6 do tego.

Dodatkowo istnieje mistyczna opcja „doładowywania” magów – chyba przez jedną turę nie rzucasz, a potem masz 3K6 albo jakoś tak.

Mało prawdopodobne, ponieważ czary na 4+ wychodziłyby automatycznie...no chyba, że wyrzucisz dwie jedynki ;/
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

a jeśli czary będą miały poziom zaczynający się od np 8-9 ?

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

No ale niektore jednostki mogly by miec strzelanie z kilku szeregow. W przypadku karabinow pierwszy szereg kleka, w przypadku lukow nawet caly oddzial moglby strzelac gdyby np. meli czempiona i sie nie ruszali (o bo dowodca musi ustawic oddzial i wydac komende). W koncu lucznicy tak wlasnie strzelali.

K6 dla kawalerii i K3 dla piechoty byloby ok, ale 2k6 i K6 to troche chyba za duza losowosc. No i brak marszu dla ciezkiej kawalerii tez troche bez sensu. Mogli by wrocic do -1 do M za bardingi i heavy armoury.

Walczenie po inicjatywie ale za to z plusami to atakow/trafienia za szarze brzmi ciekawie dla mnie. Oczywiscie pewne bronie powinny dawac wtedy bonusy, jak np szarza kawalerii z lancami, albo szarza na oddzial piknierow/wlocznikow.

A dodatkowy ruch/specjalne rodzaje ruchu mozliwe z bohaterem w oddziale albo w promieniu zasiegu dowodzenia generala bylyby bardzo ciekawe.

Ale gdybac sobie mozemy, zobaczymy jak to bedzie. Tak czy inaczej, ciesze sie na powiew swiezosci ktory 8 edycja wniesie do WFB.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Grazbird pisze:a jeśli czary będą miały poziom zaczynający się od np 8-9 ?
w armybookach masz czary na 4+ ;) jak np. IoN u wampirów...pozatym przedmioty dające bonusy do czarowania nie miałyby większego sensu...
Walka toczona według inicjatywy bardzo ciekawy pomysł. Najgorzej by miała krasnoludki i nieumarlaki bo z inicjatywą u nich kiepsko :P

Awatar użytkownika
Brat_Kruger

Post autor: Brat_Kruger »

... ale było napisane że wszystkie lory mają być nowe - jak dla mnie to też te z armybooków

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

To ogólnie mogliby zrobić jednego booka ze wszystkimi armiami :P Troszkę bezsensowanie...no cóż ale to tylko plotki i wszystkie nasze wątpliwości zostaną rozwiane w lipcu ;)
...Who dares wins...
Obrazek

Varden

Post autor: Varden »

Armybook szczurów jest pisany pod 8ed.

2d6 to max 12 + 4 level seera = 16. To dużo za mało, żeby rzucić 13 czar.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Od tego są warpstone tokeny oraz opcja z doładowywaniem maga przez turę. Chyba.

ODPOWIEDZ