prawniczy bełkot

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

prawniczy bełkot

Post autor: Jankiel »

Dla twojej informacji Gobos ja już dawno skończyłem studia prawnicze... nawiasem mówiąc broniłem się z prawa karnego więc wiem co mówię.
Właśnie słabo. Od nieporozumień w handlu są sądy cywilne. I tam się powinniście udawać, a nie na policję, bo to, co robi Gajowy ciężko uznać za przestępstwo z przyczyn, które wielokrotnie były poruszane.
osoby zainteresowane mają już kontakt.
Dopiero jak zainteresowane osoby otrzymają to, co się im należy, można uważać sprawę za zamkniętą.

Btw. pamiętacie może podobne sprawy z Trojanem? Mój świetny kumpel, znaliśmy się kupę czasu etc. Ale nigdy nie pisałem na forum pierdół w stylu "to fajny facet, nie naskakujcie na niego, może kiedyś jak będzie miał chwilę, to odda figurki".
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Uwielbiam te prawnicze gadki na forach.
Q: Ktoś mi ukradł 10 złotych - co robić?
A: Wg kodeksu karnego artykuł 324 kradzież jest przestępstwem karanym z urzędu. Urzędem powołanym do jego karania jest niezawisły sąd. Sprawę z tego tytułu będzie mogła wnieść prokuratura na mocy artykułu 112. Aby mogła ją wnieść musisz wcześniej powiadomić organy ścigania. W takich sprawach stosownym organem jest policja (artykuł 52). Musisz zatem złożyć oficjalne doniesienie o popełnieniu przestępstwa na policji. Postaraj się o jak najbardziej wiarygodny materiał dowodowy, samo zeznanie świadka może nie wystarczyć! (artykuł 164). Nie słuchaj tych, którzy Ci będą mówić, że nie ma sensu zgłaszać całej sprawy na policję! Ona ma obowiązek się nią zająć! Z całą pewnością to zrobi!

Tymczasem na policji:
- Taaaa?
- Chciałem zgłosić kradz...
- Proszę wypełnić blankiet T-313 i złożyć u mnie w szufladzie
- Której?
- Tej z napisem zamknięte sprawy...

Get real :roll:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

ksch pisze:Uwielbiam te prawnicze gadki na forach.
A: Wg kodeksu karnego artykuł 324 kradzież jest przestępstwem karanym z urzędu. Urzędem powołanym do jego karania jest niezawisły sąd. Sprawę z tego tytułu będzie mogła wnieść prokuratura na mocy artykułu 112. Aby mogła ją wnieść musisz wcześniej powiadomić organy ścigania. W takich sprawach stosownym organem jest policja (artykuł 52). Musisz zatem złożyć oficjalne doniesienie o popełnieniu przestępstwa na policji. Postaraj się o jak najbardziej wiarygodny materiał dowodowy, samo zeznanie świadka może nie wystarczyć! (artykuł 164). Nie słuchaj tych, którzy Ci będą mówić, że nie ma sensu zgłaszać całej sprawy na policję! Ona ma obowiązek się nią zająć! Z całą pewnością to zrobi!

Tymczasem na policji:
- Taaaa?
- Której?

+1
dysputy niedorobionych prawnikow sa nawet bardziej smieszne od dysput niedorobionych inzynierow ;)

pzdr

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Celne. Zresztą nawet bardziej wkurzające niż "zgłaszanie do organów ścigania" jest "naruszenie dóbr osobistych" poprzez pisanie na forum :D Ale tym zajmują się chyba wyłącznie pierwszoroczniacy, drugi rok specjalizuje się jednak w organach ścigania :wink:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

"Wg kodeksu karnego artykuł 324 "
przy 10 zł to raczej wykroczenie niż przestępstwo... :D

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Jankiel z punktu widzenia kupującego jak najbardziej można zgłosić sprawę jako przestępstwo doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. W końcu osoba kupująca nie wiem z jakiego powodu sprzedający się nie odzywa czy robi to specjalnie czy jest ciapą bo to w sumie go nie obchodzi. Stan faktyczny jest taki, że kupujący został doprowadzony do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem tj. pieniędzmi. Zresztą dyskutować tu można do woli bo każdy z nas ma swoje racje.

ksch nie wiem skąd jesteś ale współczuję ci takiej policji... u mnie na komendzie panowie są dużo przyjemniejsi i co najważniejsze skuteczni :!:

thurion czy to miało na celu obrażenie mnie :?: bo jeśli tak to ja nie powiem kto tu jest niedorobiony.

Grazbird przy kwalifikacji z art. 286 wartość nie ma znaczenia, już sprawy o oszustwo na 10 zł widziałem na własne oczy :mrgreen: :mrgreen: :lol2: :lol2: inna sprawa, że sędziego omało szlag nie trafił jak akta czytał.
A nie wiem czemu przywołujesz art. 324 KK bo on znajduje się w części wojskowej KK i dotyczy środków karnych...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Przywołuje art 234 bo pisał dla zwały i pokazania, że prawnicza teoria rozmija się z czasem rzeczywistością :wink:

PS ksch muszę cię zmartwić, dobra osobiste są też na 2 roku :wink:

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

ksch pisze:Uwielbiam te prawnicze gadki na forach.

Tymczasem na policji:
- Taaaa?
- Której?

Q: Czekam rok na figsy of gajowego, zero kontaktu nie odpisuje nic
A: EJ no kurw, nie naskakuj na niego. Predzej czy pozniej sie znajda, to chyba nie trzeba na policje zglaszac bez przesady. Jest znany i lubiany wiec wydupiaj

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Przemcio251 pisze:
thurion czy to miało na celu obrażenie mnie :?: bo jeśli tak to ja nie powiem kto tu jest niedorobiony.
twoich postow nawet nie czytalem ale skoro czujesz sie obrazony to cos w tym musi byc

pzdr

blady da'Rasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: blady da'Rasta »

mam niezla zwale czytajac "wywody" prawnicze forumowiczow. :D a jesli kolega ktoremu gobos przypisal 2 rok studiow jest juz faktycznie wedukowanym prawnikiem to mozna tylko biadolic nad poziomem obecnej edukacji; bo to niestety brednie sa...

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

No szkoda tylko, ze zamiast pomóc koledze w problemie albo sie po prostu zamknąc i nic nie pisac, to użytkownicy bezsensownie powtarzają to co napisał ktos tam, jak taka papuga :|
Wyśmiewac sie z ludzi którzy próbują pomóc. A sami nic sensownego nie radzicie.

"A co tam, pier**lne se posta "

blady da'Rasta

bo IMHO koledzy nie chca pomoc tylko przede wszystkim chca sie popisac swoja "wiedza";
a z postow wynika ze sprawa powoli i kulejaco ale zmierza do pozytywnego rozwiazania;

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Ja się niczym nie próbuje popisać jedynie sugeruje jak można sprawnie problem rozwiązać jeśli sie komuś nie podoba to niech go nie stosuje ale ja twierdze, że jest on skuteczny. Drogi Brokule jak ktoś nie umie korzystać z prawa to może i mu to się rozmija z rzeczywistośćią ale jak ktoś umie z niego korzystać to już zaręczam, że nic mu się nie rozminie :D

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Wyśmiewac sie z ludzi którzy próbują pomóc. A sami nic sensownego nie radzicie
A co tu radzić? Ktoś z kohorty powinien wiedzieć, gdzie jest Gajowy. Zresztą udało się, bo kontakt został nawiązany (podobno)

Jak dalej nie odda, to zwyczajny pozew cywilny i dać komornikowi ściągnąć kasę. A to pieprzenie o policji, to żadne rady, tylko niepotrzebne wprowadzanie zamieszania i szpanowanie, ile to się wie. Tak, jakby mój stary z każdą nie zapłaconą fakturą na policję biegał
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Jankielu miałem do czynienia z komornikami i moja metoda w jednostkowym przypadku jest lepsza niż pozew cywilny :D ale wiesz każdy ma jakieś swoje doświadczenia a też nie sądze by twój tata miał faktury na 10 czy 100 zł... A co do szpanowania sorki ale to żadne szpanowanie... jak ktoś chce zaszpanować wiedzą prawniczą to niech mi powie co by zrobił w sytuacji: "komórka organu wydaje decyzję administracyjną i wysyła jej kopie do pełnomocnika wnioskodawcy, nad ranem po dniu wysłania wnioskodawca umiera co pociąga za sobą wygaśnięcie pełnomocnictwa. List polecony dociera do pełnomocnika ale ten nie przyjmuje go i zwraca listonoszowi z adnotacja że wnioskodawca zmarł i on odmawia odbioru bo jego pełnomocnictwo wygasło. Po 2 tygodniach ten sam pełnomocnik tylko, że tym razem już reprezentuje spadkobierce domaga się wydania decyzji której odbioru odmówił... i co z takim fantem teraz zrobić... zmienić starą decyzje, wydać nową a może wysłać starą nie zmienioną. Wbrew pozorom nie jest to już takie proste.

Janiszek
Masakrator

Wiesz co ja bym zrobił? Zmieniłbym studia. :mrgreen:

blady da'Rasta

@thurion: masz racje, niedorobieni prawnicy bija inzynierow na glowe :D

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Taaa.... bardzo inteligentna wypowiedź a może ujawnij co ty takiego studiujesz co...
Ja już nic nie musze zmieniać bo studia dawno skończyłem :mrgreen:

Janiszek
Masakrator

Przemcio251 pisze:Taaa.... bardzo inteligentna wypowiedź a może ujawnij co ty takiego studiujesz co...
Ja już nic nie musze zmieniać bo studia dawno skończyłem :mrgreen:
To nie była wypowiedź a odpowiedź, w gwoli ścisłości.
Ja aktualnie studiuję podręcznik do języka polskiego klasy I LO.

Finito spamerro.
"A wtedy przyszedł ON, i wziął nożyce w dłoń "

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Post autor: GoblinNadGobliny »

Przemcio251 pisze:Ja już nic nie musze zmieniać bo studia dawno skończyłem :mrgreen:
cale forum cieszy sie razem z toba.
Obrazek

ODPOWIEDZ