8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Eltharion »

Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

dyskusja ciekawa i warta kontynuowania, ale czuję już na karku oddech moda...
Mod zaingeruje, jeżeli offtop będzie rażący lub ktoś przegnie pałę. Nie zamierzam z każdym pojedynczym przypadkiem lecieć do śmietnika. Jak przegniecie będziemy ciąć, póki co bawcie się dobrze.
Tym niemniej wróćcie już do tematu :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

- New empire cavalry already in production, the horses are like the chaos ones (perhaps will be different boxes for each type of knights)

- In July 6, will be in the GW website all the pdf files for the armies and the updates. (Spain only)

- The rulebook it’s a hardback 526 pages full colour one. There will be a chapter for all the questions and doubts, where all the game situations are explained, the rules, etc.

- The rulebook will cost 50 €.

- Terrain pieces now can affect effectively the units, giving them bonus or dangers. For example when a unit try to get into a forest, you have to roll dice… because the fantasy world may has devoured your unit in the forest… the hills are like a random force generators, all Skaven within 4 inches from a hill will have fire attacks.

- GW will do some tournaments in each country, and they are considering to do an oficial tournament for all Europe.

- Units can fire in 2 ranks.

- The CC are Always resolved by initiative.

- Double bonus for bigger units. As an example: “Now a 5 chaos knights unit will bounce off against a horde.

- Percentage: 25% for carácter, 40-50% for core units. The previous limitations are gone. (That’s: You can choose all the units you want while you keep the percentage limit)

- The miscasting can affect the unit where was the wizard, for example, al the unit can be destroyed.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Robbbb99
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Robbbb99 »

Ciekawie się zapowiada 40-50% dla core. Imperialni handgunersi będą rządzić , ciekawe tylko jak będzie z magią czy będzie coś takiego jak nieodparta siła.

Awatar użytkownika
Brat_Kruger

Post autor: Brat_Kruger »

jestem pewien ze zapowiedziane updaty pozmieniają układ oddziałów pomiędzy core/special/rare

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Moim zdaniem to stek bzdur. Poczynając od lasów zabijających nam modele, poprzez górki i płonące ataki, do 50% corów?!? Rozumiem, że chcą przemeblować system ale zobligować do brania 50% corów kiedy dużo armii ma tam zaledwie 3- 4 jednostki? Nawet GW nie był by tak głupi (mam nadzieję :wink:) A tak swoją drogą to mocno podejrzana wydaje mi się też cena nowego BRB- dokładnie tyle samo kosztuje BRB do 40k, tylko że on ma 300 stron a Battlowy ma mieć ponad 500.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Virgo pisze:
- For example when a unit try to get into a forest, you have to roll dice… because the fantasy world may has devoured your unit in the forest…
las pożera dokładnie 2d6 modeli... :evil:
Virgo pisze:
- The miscasting can affect the unit where was the wizard, for example, al the unit can be destroyed.
:mrgreen:
i giną wszystkie unity w promieniu 2d6 cali :roll:

nie chcę już nowych plotek... każda powoduje że malutka część mojej nieśmiertelnej duszy obumiera...

wystarczy zamienić 8 ed na 6 ed i ogień w szopie... co prawda trzeba by nieco wzmocnić VC tak by miały jakiekolwiek szanse z WE :D a De zmodyfikować dex z 7 ale da radę :mrgreen:

pozdro,
Ż.

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Ja osobiście jestem zadowolony z płonacych lasów wreszcie będie mozna wywabić z lasu te wszystkie drzewce i jakies inne strzelacze do których teraz nie mozna sie było dobrać :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Te ploty nie są chyba prawdziwe.

A jeśli są, to po co tyle komplikowania? Rozstaw armię i dla każdegu unitu rzuć K6, nie ma potrzeby rozgrywać bitwy:

1 - zniszczony przez miscast Twojego maga
2 - pożarty przez las
3 - szarża na 7" nie doszła (2x1), więc został zaszarżowany i zniszczony
4 - zabił jeden oddział wroga (wylosuj, który)
5 - uciekł od brejka, ale zebrał się przed krawędzią
6 - przetrwał bitwę i zajął objective

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

the hills are like a random force generators, all Skaven within 4 inches from a hill will have fire attacks.
że co ??

W to akurat nie uwierzę.

Problem, że szarża nie doszła nie będzie aż tak tragiczny jeżeli szarża nie będzie dawać bonusów. Poza tym może chodzić o wymuszenie grania większą ilością piechoty z dużym CR, bo tej t oz reguły obojętnie czy doszła czy nie.
Poza tym to raczej na bank nie będzie +k6, prędzej coś w stylu 2k3, albo 2k6 i wybierz wyższy. Przewijały się też ploty o tym, że sztandar może dawać jakieś przerzuty.

Dziwnie wygląda, ale nie mogę się doczekać. 8ed + nowy TK ma być moim powrotem do grania albo wystawieniem wszystkiego na allegro, zobaczymy.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Ludzie narzekacie jak moherowe berety. Uważam, że zmiany będą w dobrym kierunku. Jeżeli większość rzeczy, które są podane w tej dyskusji, się sprawdzi to już nie będzie jednej rozpiski która zwycięża wszystko i wszystkich na forum. Gracze będą musieli się przystosować do wylosowanego scenariusza, a nie tylko monotonnie wybijać się w pień i liczyć na same 6. Nie będzie trylionów rzutów na ochronę. Walka będzie toczona jak w 40k. Uważam, że jak będą takie zmiany to będą one na dobre, a że kilka osób płacze to radzę iść do sklepu i kupić chusteczki ;)
Czekam niecierpliwie na 8ed., ponieważ uważam, że GW zrobi ją sensownie i ciekawie.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Kołata pisze:Natomiast jeśli się okaże, że nowe zasady są totalnie do dupy, to się zrobi alternatywne zasady w naszym środowisku i tyle.
No co Ty. To stagnacja. Jak wyjdzie babol, sprzedaje WFB i kupuje 40K.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Chyba będzie wysyp graczy 40k w te wakacje...

Awatar użytkownika
Lueviel

Post autor: Lueviel »

Grolshek pisze:Chyba będzie wysyp graczy 40k w te wakacje...
Bardzo dobrze, może to zmobilizuje GW do odświeżania Necronów i Dark Eldarów...
WFB: Ogre Kingdoms

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

GW nie patrzy na te gre naszymi oczami, wiec zastanowmy sie, jak ta gra wyglada oczami GW. A to spojrzenie wyglada tak, ze WFB to produkt, ktory musi sie sprzedać.
Wyobrazmy sobie konsekwencje tego, ze nowa edycja okazuje sie babolem.
Od 25 lat GW nasyca rynek swoimi modelami. W swiat poszly tego miliony. Wzorow modeli są setki - to nie byle przedsiewziecie zaprojektowac tyle modeli i je wyprodukowac. Na pewno nowa edycja bedzie boostowana nowymi wzorami, ale nie sa one w stanie zastapic wszystkich starych wzorów. Wiec nowa edycja bedzie sie opierała jeszcze przez dluuuugi czas na starych modelach, ktore juz sa w kolekcjach wszystkich fanów WFB.

I teraz nagle okazuje sie, ze nowa edycja to gówno.

- predzej czy pozniej rozpada sie ogromne srodowsko turniejowe
- ludzie masowo rezygnuja z gry i mysla o pozbyciu sie figurek (a tych figurek w rekach fanów, jak ustalilismy, są już naprawde ogromne ilosci)
- na Ebay, Allegro i inne serwisy aukcyjne trafia morze figurek za psie pieniadze (bo jest tego masa)
- jezeli ostaja sie jacyc milosnicy nowego WFB to moga kupowac dowolna liczbe modeli za grosze, na pewno nie kupuja ich ze sklepów, tylko z aukcji.
- GW notuje spadek sprzedaży
- WFB okazuje sie produktem nierentownym, poczynione inwestycje nie zwracaja sie, partnerzy handlowi zrywaja umowy, bo produkty GW zalegaja im na polkach (nie ma zainteresowania grą a na aukcjach mozna przebierac w wyprzedawanych modelach)
- czy sam LOTR i WH40k utrzyma GW? Moze, ale bedzie to mega kryzys firmy.

Czarny scenariusz? Tak, ale nie nieprawdopodobny. Ciekawy jestem, czy GW ma swiadomosc, jak wiele zalezy od odbioru nowej edycji przez gigantyczne juz, w skali swiatowej, srodowisko graczy....

Mysle, ze GW powinno zalezec, by nowa edycja byla hitem, bysmy piali nad nią z zachwytu i brali kredyty by dokupic nowe modele/armie do posiadanych kolekcji. To nie jest moje pobozne zyczenie ale jedyne mozliwe rozwiazanie dla GW.

Dlatego jestem w miare spokojny, ze nowa edycja nie rozczaruje. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

bless, Ty sie naprawde z choinki urwales. GW nie ma pojecia jak podchodzisz do tej gry. Ja, gdy chcialbym sprzedac mnustfo figurkuf, to nie nastawialbym sie na walkerskie srodowisko turniejowe, ktore juz ma morze pacyn, tylko na dzieciaki, ktore lubia przezywac ekscytujace momenty siarajac 2 kostkami na zasieg szarzy. Poza tym najlepszy produkt to nie VC ani Demony, tylko Space Marines.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

swieta_barbara pisze:bless, Ty sie naprawde z choinki urwales. GW nie ma pojecia jak podchodzisz do tej gry. Ja, gdy chcialbym sprzedac mnustfo figurkuf, to nie nastawialbym sie na walkerskie srodowisko turniejowe, ktore juz ma morze pacyn, tylko na dzieciaki, ktore lubia przezywac ekscytujace momenty siarajac 2 kostkami na zasieg szarzy. Poza tym najlepszy produkt to nie VC ani Demony, tylko Space Marines.
Dlatego nie pisze o swoim podejsciu, tylko o podejsciu GW. Nie zrozumiales mnie. GW moze miec w dupie potrzeby graczy turniejowych, ale dla wlasnego dobra powinno pamietac, ze jest to duza rzesza klientów ktora jest wazna nie o tyle, ze moze kupic nowe modele, ale dlatego, ze moze sprzedac swoje stare modele, ktorych ma w ch... A wysyp modeli na aukcjach sprawi, ze ceny tych modeli beda takie, jak modeli z BFSP i nikt przez dlugi czas kasy GW nie zasili. Jarzysz, cwaniaku?
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

swieta_barbara pisze:
Kołata pisze:Natomiast jeśli się okaże, że nowe zasady są totalnie do dupy, to się zrobi alternatywne zasady w naszym środowisku i tyle.
No co Ty. To stagnacja. Jak wyjdzie babol, sprzedaje WFB i kupuje 40K.
Zawsze można olać nową edycję i grać na 7 :P sprawdzona opatentowana przez LS i Balancing Patch :-)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Masz znacznie bardziej optymistyczną wizję tego jak by to rozwiązać niż ja. Z tego co zauważyłem podejście do zasad GW jest jak podejście do polityki. Każdy ma swoje jedyne słuszne zdanie i gdzie jeden chce zrobić tak by gra była wyważona, drugi będzie darł mordę, że to ingerencja w święte zasady GW i że gramy w Polhammera. Tym samym jeśli GW spiepszy 8 edycję ponad pewien próg nie widzę możliwości by ją w jakikolwiek sposób miało naprawić środowisko polskiego battla, LS i LL po prostu się obsra pod nawałem krzykaczy i malkontentów. Nie wierzę też w to, żeby ludzie chcieli pozostać np przy 7 edycji niezależnie od tego jak wielką kupę wypuściło by GW w 8.

No cóż poczekamy, zobaczymy ... może wcale nie spierd... AMEN

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

bless pisze:Jarzysz, cwaniaku?
Mam Cie pobic? Wiem, gdzie mieszkasz.

ODPOWIEDZ