Jak malować CZARNYM?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak malować CZARNYM?
Jak efektywnie posługiwać się tym kolorem, aby uzyskać np: czarny płaszcz?
- gerald_tarrant
- Masakrator
malujesz czarnym tak jak różowym, żółtym, czy każdym innym chyba?
albo coś pomieszałem...
albo coś pomieszałem...
Żeby wyszedł ładny czarny nie wystarczy nałożyć go na np. wspomniany płaszcz . Trzeba zrobić również rozjaśnienia np. kolorem szarym na krawędziach i najbardziej wystających częściach płaszcza. Trzeba uważać jednak żeby nie przesadzić używając zbyt jasnego szarego, wydaje mi sie że kolor nie powinien byc duzo jasniejszy od czarnego.gerald_tarrant pisze:malujesz czarnym tak jak różowym, żółtym, czy każdym innym chyba?
albo coś pomieszałem...
Dodawaj do czerni stopniowo odrobine bieli, i nakladaj kolejne warstwy. Jak bedziesz widzial ze przejscia sa zbyt widoczne to naloz sobie na wszystko delikatny laserunek z czarnego i cieniuj dalej.
Jesli malujesz jakies elementy typu pancerz to za zwyczaj wystarczy 1 warstwa rozjasnienia plis krawedziowanie przyciemnieonym codex a potem czystym codex ewentualnie nawet na najbardziej wystajacych elementach bialym.
Mam nadzieje ze w miare jasno to wyjasnilem
ja osobiscie lubie czarny cieniowac czerwonym lub granatowym tez. Kwestia gustu, ale warto przetestowac
Jesli malujesz jakies elementy typu pancerz to za zwyczaj wystarczy 1 warstwa rozjasnienia plis krawedziowanie przyciemnieonym codex a potem czystym codex ewentualnie nawet na najbardziej wystajacych elementach bialym.
Mam nadzieje ze w miare jasno to wyjasnilem
ja osobiscie lubie czarny cieniowac czerwonym lub granatowym tez. Kwestia gustu, ale warto przetestowac
Ja zaczynam od czarnego i dodaje bleched bone - nie wychodza takie chamskie przejscia jak w polaczeniu z bialym.
Inna fajna opcja jest cieniowanie czarnego mieszajac go z graveyard earth - wychodzi wtedy taka przybrudzona brazowowa czern - idealna na uwalone ciuchy.
Inna fajna opcja jest cieniowanie czarnego mieszajac go z graveyard earth - wychodzi wtedy taka przybrudzona brazowowa czern - idealna na uwalone ciuchy.