Ruch furmanki/dzwonu w oddziale.

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Re: Ruch furmanki/dzwonu w oddziale.

Post autor: Byro »

Reguły Impact hit'ów odnoszą wręcz do strony 74 RB po szczegóły na temat strzelania w oddział z bohaterami, tam jak byk stoi zapis o US5+ i jego wybieralności.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Nom Byro nie głupio pisze (wydaje się to poprawne) i nawet logiczne - koleś jadący na rydwanie wybiera czy wbija się w wielkiego spaślaka czy w chmarę kurdupli.

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Post autor: Handełek »

Jak dla mnie odpowiedź jest prosta.

To, że można zadeklarować w coś strzały to nie znaczy że ma dostać impacty.
W takim wypadku można by deklarować impacty w modele o US5+ w oddziałach.
A nie można, ponieważ impacty to nie strzelanie. Zasady mówią jasno, że impacty idą w zaszarżowawszy oddział. Nawet jak ustawisz oddział w kreskę z herosem na przodzie to i tak Impacty idą w oddział.

W tym wypadku odział to PM z herosem na PF, jak będzie poniżej 5 modeli z oddziału to impacty będą przydzielane/losowane w furmankę tudzież inny duży model.

Odrębną kwestią są M-mounty w które to zawsze impacty biją w dół. Poza takimi wyjątkami jak stegadon, gdzie w kodeksie jest napisane, że w jego wypadku się losuje.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Ale wiesz że jak heros jest na mouncie z 5+ woundów to nie ma look outa dla niego?
To tylko tak abstrahując od tego...

Nie stosuj standardowych zasad do PF i Dzwonka bo to niestandardowe mounty i standardowe zasady się ich nie imają :mrgreen:
Mająw zasadach że można je wybierać jako cel strzelania czyli mogą działać jak osobny unit w dużym oddziale PB i stormów/clanów który można wyciągnąć rydwanem/stegadonem/tankiem jednak impacty te nie pójdą w górę a jedynie sam mount dostaje [ w końcu to specjal kind of mount... ]
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Impacty dostaje to co szarżujesz.
Czy możesz zaszarżować PF w oddziale, czy odddział?

PS. Tak wiem o modelach US5+

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

Dzwon od kolesia na koniu różni się tylko tym że można go wybierać jak cel strzelania. Nie jest osobnym oddziałem jeżeli jest w clanratach. A impakty idą w oddział a nie kolesia na mouncie. Nie można nimi wybierać celu.

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

A co się dzieje jak stykasz się tylko z furmanka,dzwonkiem, a nie z pozostałą 5 oddziału.
Jak dla mnie najlepszą wersją byłoby stykasz się z furmanką to możesz jej wypłacić impakty. W każdym innym wypadku impakty idą w oddział.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Na 63 wyraźnie masz napisane że impacty rozdziela się dokładnie tak jak shooting a na stronie 74 gdzie mowa o herosach jest akapicik o tym że jak hero [ + mount ] ma us5 5+ to :
"He can by picked out as a target regardless of the rules just given. Enemies may freely chose to either shoot at the character or the unit he has joined. "
A skoro tak to również można wybrać go na target dla impactów.

Wydaje mi się że to wyjaśnia kwestię?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Pasiak. Jesteś spoko gościem, całkiem kumatym i nie radzisz sobie z tym zdaniem w powiązaniu z "Impact hits against unit of troops are distribiuted like shooting"
Na 63 wyraźnie masz napisane że impacty rozdziela się dokładnie tak jak shooting a na stronie 74 gdzie mowa o herosach jest akapicik o tym że jak hero [ + mount ] ma us5 5+ to :
"He can by picked out as a target regardless of the rules just given. Enemies may freely chose to either shoot at the character or the unit he has joined. "
A skoro tak to również można wybrać go na target dla impactów.

Wydaje mi się że to wyjaśnia kwestię?
Pozwól, że się zastanowimy nad tym.
"[...]He can be picked out as a target[...]" Oznacza to, że przed rzutem na hit możesz go wybrać jako Twój cel. Kiedy strzelasz/czarujesz! Inaczej mówiąc strzelający by powiedział: nie strzelam oddział, strzelam w US5. Wszystko OK.

Natomiast fragment z 63 "[...]distribiuted like shooting" plus wyjaśnienie z 74 jak to się rozpatruje strzelanie, które poszło w oddział, w którym są bohaterowie i jak to się dzieli i kiedy.

Nie ma nic napisanego przy impactach ani na 74 str., że wybierasz w co idą. Tylko na 63 "When a chartiot charges a unit it causes D6 hits with its own Str."[...]"distribiuted like shooting". Czytaj rydwan zadaje w oddział D6 hitów rozdzielonych jak hity ze strzelania.
Przekładając to na sytuację gdzie się po prostu strzela to jesteśmy w momencie kiedy już strzeliłeś w oddział z bohaterami, wiemy ile hitów trafiłeś i zaczynamy rozdzielać bądź losować pomiędzy oddziałem i herosami, lub jeszcze nie.

Zacytowane przez Ciebie zdanie mówi jedynie, że jeżeli jest taki bydlak w oddziale, to możesz po prostu w niego strzelać, ale nie ma nic, że możesz go wybrać jako cel szarży. Czyli jako cel szarży możesz wybrać tylko oddział. i to w niego idą impacty. To tak jakbyś zdecydował się nie wybierać jego na cel tylko strzelać w oddział.

Proste?

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Handełek pisze:"[...]He can be picked out as a target[...]"
A ja uważam, że właśnie ten cytat utwierdza nas w tym, że można wybrać dzwon jako cel impaktów.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Handełek, tyle, że opis impactów vs oddział z bohaterem odnosi nas do całej sekcji ze str 74 RB, nie do poszczególnych fragmentów tego podrozdziału. To raczej sugeruje by go stosować całościowo, a nie tylko wybrane fragmenty.

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Ludzie, impakty to nie shooting. Samo to zamyka sprawę. W nic nie celujesz. Nic nie wybierasz.
Wjeżdżasz w oddział i tyle. To oddział został zaszarżowany a tylko zaszarżowana jednostka otrzymuje trafienia.
Jak pisałem już wcześniej, nie możesz zaszarżować na PF w oddziale, tylko na oddział.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Handełek.

Impacty to nie shooting jednak skoro napisali że rozdziela się jak shooting to można spokojnie obdarować cel w który można shootować mimo bycia w chroniącym unicie.
Kolesia z us 4 i mniej nie wytargetujesz a większego już tak.
Handełek pisze:Czytaj rydwan zadaje w oddział D6 hitów rozdzielonych jak hity ze strzelania.
Zgadza się tylko to są auto hity więc deklaracja jest już jak będziesz wiedział ile tych ipactów zadajesz czyli po rzucie.
W normalnym wypadku by było losowanie a tutaj deklarujesz ile w co idzie bo furmana/dzwon jest osobnym celem w unicie.
Furmanka nie jest częścią integralną monków jest dołączonym oddzielnym unitem który żyje własnym życiem [ że się tak wyraże ] i nie nie szarżuje tylko monków a monków z furmanką. Czyli nie jeden a dwa unity. Tak samo jakbym szarżował kohortę ze stegadonem i na tych samych zasadach.

Handełek pisze:Nie ma nic napisanego przy impactach ani na 74 str.,
Ależ oczywiście że nie napisali.
Napisali że kolesia o us 5+ możesz osobno targetować ze strzelania a impacty masz rozłożyć i traktować jak strzelanie.
Handełek pisze:He can by picked out as a target regardless of the rules just given.

Mnie bardziej intryguje końcówka tego cytatu.

Abandoned

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

hehe ja zawsze to inaczej traktowalem. Tzn. tak jakby rydwan szarzowal w 2 oddzialy (choc nie jest to poparte zasadami wydawalo mi sie, ze jest to rozwiazanie zdroworozsadkowe)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

bigpasiak pisze:Furmanka nie jest częścią integralną monków jest dołączonym oddzielnym unitem który żyje własnym życiem [ że się tak wyraże ] i nie nie szarżuje tylko monków a monków z furmanką. Czyli nie jeden a dwa unity. Tak samo jakbym szarżował kohortę ze stegadonem i na tych samych zasadach.
Jeśliby to brać w takim kontekście to FAQ GW tą sprawę rozwiązuje:
Q. When a chariot charges into two enemy units,
does it inflict D6 hits upon each enemy unit or
does it only inflict D6 hits in total?
A. In the extremely unlikely event of a chariot
charging more than one enemy unit, the impact hits
are distributed as evenly as possible among the
units charged, with any odd hits allocated by the
player controlling the chariot.
Ale chyba tak nie jest?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Mac, to jednak trochę inna sytuacja :)

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Jeżeli będziemy to traktować jako szarżę w 2 oddziały to hity rozkładają się po równo.
Tak jak Mac przytoczył FAQ.

Żeby było inaczej, ktoś musi mi udowodnić, że można zaszarżować PF a nie oddział.

Impacty zawsze idą w oddział i ze strzelaniem nie mają nic wspólnego.
...spokojnie obdarować cel w który...
Impacty nie są allocated like shooting, tylko distribiuted like shooting. A to oznacza, że nie masz wpływu na to gdzie idą, tylko mówi jaką metodę losowania/rozkładu hitów przyjąć.
Aby wybrać furmankę musi być moment celowania. Jedyny moment celowanie to szarża na oddział. Jeżeli przyjmujemy, że to dwa oddziały, to dostają po połowie.
Tak samo jakbym szarżował kohortę ze stegadonem i na tych samych zasadach.
Jak zaszarżujesz kohortę ze stedziem, to impacty idą w oddział. Impacty nie biją w bohaterów, steg to zwykły mount, tylko duży. I ,możesz sobie w niego strzelać.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Nie jest prawdą, że to dwa oddziały, ale gdyby były to FAQ do Imperium mówi, że czołg może zdecydować w który unit idą jego impacty :P

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

O właśnie.
Czołg może decydować w co idą jego impacty - bo ma taką zasadę specjalną.

I w tym miejscu Pasiak i inni mogę mieć racje, że można wybrać na cel model US5+ z jakiegoś oddziału, bo jest moment celowania/wybierania.

Przy zwykłych rydwanach czegoś takiego nie ma.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Handełek pisze: Żeby było inaczej, ktoś musi mi udowodnić, że można zaszarżować PF a nie oddział.
Nikt nic nie musi

Moim zdaniem dyskusja w takim stylu "udowodnij mi, że nie można walnąć impaktów w dzwonek" jest bez sensu.

Póki co nie podałeś żadnego wiążącego cytatu i większość wskazuje na to, że można wybierać w co lecą impakty

ODPOWIEDZ