8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
quas
Niszczyciel Światów

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: quas »

Grazbird pisze:przy 78 thundach i 4 organkach to słabo widze tych egzeków czy tez witchki... :D
tia.
a z drugiej strony bedzie jeszcze sporo beltow lecialo w ramach przyjacielskich szturchancow.

bardziej podoba mi sie opcja co inne armie moga na takie cuda odpowiedziec; juz mam przed oczyma inne przegiecia.
-szarza 9 errantow na 14execow uderzajacych z 2 szeregow po inicjatywie.
-szarza 30 men at armes na cokolwiek.
-szarza 25boyzow (teraz sie poskladaja w szarzy nawet nie majac okazji uderzyc)

to moze w OnG beda zabojcze hordy goblinskich shortbowmenow? bo w takiej bretonni przynajmniej bowmen wroci na piedestal.

to moze imperium: zwykly troops bedzie do ogladniecia gora w muzeum. a detechment bedzie mial za zadanie dodanie dodatkowych atakow przeciwnikowi.

generalnie wzmacnianie piechoty-super. tyle ze lepiej sie nia gralo w 6ed-> statyczny CR mial jakies znaczenie. teraz "hordowe" oddzialy/armie sa w mega glebokiej doopie. 5-6CR (choc realnie 1-2 gdy walcze z inna piechota) to jakas kpina przy pierdylionie atakow z modelu.
Robimy pierwszego mastera na nową edycję. Nie dopuszczę żadnych potworków. Ograniczenie lataczy pewnie zostanie, podobnie z potworami (trzy hydry to imo za dużo, a mieszczą się idealnie).
po pierwsze: potworki same w sobie beda. bo system nowy=niestabilny i cos sie wymiga. Ale dobrze miec reke na pulsie
po drugie: obiecuje sie stawic :P w najgorszym wypadku bedzie to pozegnalny turniej /jak znowu spieprza doglebnie filozofie grania to pora poszukac innego hobby/

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

no właśnie ciekaw jestem jak będą sobie radziły armie z niską Inicjatywą

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Ty mnie nawet nie w...wiaj :D :D

jeśli będzie bicie po inicjatywie, bez względu na szarże ( tak jak w 40stce) to w specialach i corach będę miał samych thundów...bo krasiowa piechota będzie bezużyteczna....

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

To zależy. Jeśli będzie zasada "modele w styku zawsze biją", to de facto inicjatywa nie zmienia absolutnie nic - chyba, że jedna strona ma tak silne uderzenie, że zmiecie 3/4 oddziału przeciwnika.

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

Grazbird pisze:Ty mnie nawet nie w...wiaj :D :D

jeśli będzie bicie po inicjatywie, bez względu na szarże ( tak jak w 40stce) to w specialach i corach będę miał samych thundów...bo krasiowa piechota będzie bezużyteczna....
Eee, nie będzie tak źle. Może inicjatywy nie mamy dużo, ale za to twardziele z nas są. Ale chyba nie zrobią z inicjatywy kompletnie bezużytecznej cechy. Gdyby faktycznie ASF w szarży zniknął, to niektóre bronie, jak włócznie i lance powinny chyba mieć bonus do Inicjatywy w walce. Wtedy fajnie by było zobaczyć znów opcje włóczni u krasnali (ach te stare modele...)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Myślę że nie ma co gdybać za dużo. Jak wyjdzie nowe to się okaże co i jak i tyle, całym tym gadaniem tylko defetyzm się szerzy a wystarczy że się coś zmieni choć trochę i nic nie warte bedą te wszystkie dyskusje.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

owszem są z was twardziele ale bez przesady. jesli ploty sie potwierdza to tancerki(14) wbija wam 18 ran- te wysejwowane. fajnie by tez bylo gdyby dwurak nie dawal always strike le=ast a tylko minus do I. wtedy alter z dwurakiem nadal by dzialał bo ma w końcu 9 I. po za tym dwarfy jeszcze jakoś dadzą radę a co z orkami lub skavenami ktore zapewne będą chodziły w rakach po 10 figsów??tam tancerze wbijaliby 20 ran, 10 odda 5 trafi, 3 zwounduja przegraja o 17...
laik masz troche racji ale patrzac po plotkach np. z bestii na dwa miesiące przed wydaniem, spora część okazała się prawdziwa

Awatar użytkownika
Lueviel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lueviel »

Laik pisze:Myślę że nie ma co gdybać za dużo. Jak wyjdzie nowe to się okaże co i jak i tyle, całym tym gadaniem tylko defetyzm się szerzy a wystarczy że się coś zmieni choć trochę i nic nie warte bedą te wszystkie dyskusje.
Ludzie mają naturalny opór do zmian. Tym bardziej w Polsce, nie wiedzieć czemu, zmiany kojarzą się z czymś złym. A wcale tak być nie musi.
WFB: Ogre Kingdoms

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Znana jest dokladna data wydania?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

O kurcze, tak narzekacie, że krasie będą bić drugie, jak i tak przeważnie biją drugie ze swoją sześciocalową szarżą ;)

A nie ma żadnych plotek o ryboludziach w 8 edycji :( :( ??

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

swieta_barbara pisze:Znana jest dokladna data wydania?
jest juz znana, o ile sie nie myle to 10.07
Rasti pisze: A nie ma żadnych plotek o ryboludziach w 8 edycji :( :( ??
o czym??

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

przepraszam ze dwa posty pod rzad ale wlasnie wyczytałem ze erraty do wszystkich armii maja wyjsc w postaci pdfów 6 lipca

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Barbarossa pisze:To zależy. Jeśli będzie zasada "modele w styku zawsze biją", to de facto inicjatywa nie zmienia absolutnie nic - chyba, że jedna strona ma tak silne uderzenie, że zmiecie 3/4 oddziału przeciwnika.
to wtedy "kto kogo" szarzuje ma znaczenie tylko przy wloczni/pice i dwuraku.
wiec albo przecieki sa bardzo dziurawe albo zasady beda godne "LOTRa".

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

Rasti pisze:O kurcze, tak narzekacie, że krasie będą bić drugie, jak i tak przeważnie biją drugie ze swoją sześciocalową szarżą ;)
To że krasnale biją zawsze ostatnie to się chyba nigdy nie zmieni..:D
Rasti pisze:A nie ma żadnych plotek o ryboludziach w 8 edycji :( :( ??
Podobno będą mieć czar który rzuca się na 44+ "Klątwa królów Atlantydy", który zamienia całe pole bitwy w dno morskie topiąc wszystkich wrogów.

Chyba sobie neta odłączę, bo zamiast prace pisać to głupoty pisze i szukam o newsów o tej 8ed. :P

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Jankiel pisze:
Ale sądzę, że wpierw będą ze 2 miesiące zabawy w open WFB - warto dać nowym zasadom szansę. A nuż okażą się samoistnie zbalansowane.
Robimy pierwszego mastera na nową edycję.
To juz jest po glosowaniu :P?
przy 78 thundach i 4 organkach to słabo widze tych egzeków czy tez witchki...
ponad 1300 punktów (przy thundach bez tarcz), pomyśl ile harpii przyleci do ciebie za te punkty ;)

Boję się, że taki sposób prowadzenia walki spowoduje że defensy będą sie robiły jeszcze bardziej defensywne, i armie bez lataczy (WoCh!) będą w jeszcze cięższej dupie... :/
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

wyczytałem jeszcze dwie rzeczy
a) Matt Ward jest autorem książki
b) oddziały hordowe walą z wszystkich kolesi w ranku, a nie tylko z tych stykających się

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

szafa@poznan pisze:
Jankiel pisze:
Ale sądzę, że wpierw będą ze 2 miesiące zabawy w open WFB - warto dać nowym zasadom szansę. A nuż okażą się samoistnie zbalansowane.
Robimy pierwszego mastera na nową edycję.
To juz jest po glosowaniu :P?
Fakt :D
Nawet jeśli nie dostaniemy mastera, to i tak robimy duży dwudniowy turniej - i będzie on pierwszym większym na nową edycję. Także będę miał identyczne problemy z kompozycją.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

"O kurcze, tak narzekacie, że krasie będą bić drugie, jak i tak przeważnie biją drugie ze swoją sześciocalową szarżą"

ale przynajmniej, czasami, po tej szarży mogłem walnąć z dwuraka...
z tego co piszą na serze to piechota ma nie bić z dwóch szeregów tylko goście mają wstępować w miejsce zabitych modeli. co w praktyce niewiele zmienia- Black Gwardia nadal będzie dokręcona...

z drugiej strony po demonach uwierzę we wszystko...

Barb, jak będę miał piechotę waląca po inicjatywie, to w specialach też zagoszczą thundzi- ale to będzie żenua a nie bitwa...

póki co, zamówiłem dwa bataliony krasiowe- bo na razie mam tylko 20 thundów. :D
co przy blisko 100 warriorach krasnoludzkich, wydaje się ilością śmieszną...

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Te erraty do armii będą za darmo :)?

Awatar użytkownika
Lueviel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lueviel »

oczko pisze:przepraszam ze dwa posty pod rzad ale wlasnie wyczytałem ze erraty do wszystkich armii maja wyjsc w postaci pdfów 6 lipca
Czy uwzględniono w tym wykazie Chaos Dwarfs i Dogs of War?
WFB: Ogre Kingdoms

ODPOWIEDZ