Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Hehe Drut w tyłku robi robote:) Także jest grubo, następnego i tak kupie chyba księcia, bo potrzeba BSB
Co do Dragon Maga to widuje się 2 marzenia co mu zmienić żeby był dobry:
wersja 1) pozwolić mu brać zbroję, albo
wersja 2) dać mu zasadę podobną do Hydry i poganiaczy: że całość strzelania idzie w smoka.
Zwłaszcza to drugie zrobiłoby mu (nam, chcącym grać DM) bardzo dobrze
wersja 1) pozwolić mu brać zbroję, albo
wersja 2) dać mu zasadę podobną do Hydry i poganiaczy: że całość strzelania idzie w smoka.
Zwłaszcza to drugie zrobiłoby mu (nam, chcącym grać DM) bardzo dobrze
Witam
Żółtodziób zadaje pytanie:
1 - AH, SG czy 6 cali zasięgu jest leprze niż oprzyrządowanie w luki tarcze i włócznie dodatkowo wyposażone w umiejętność MP
2 - wybór miedzy TC za 85p a TB za 100p
3 - w armii do 1500p wystawić: 1u WLx12, 2u SGx12 1u DPx9 czy zainwestować w PG
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Pozdrawiam
1 - AH, SG czy 6 cali zasięgu jest leprze niż oprzyrządowanie w luki tarcze i włócznie dodatkowo wyposażone w umiejętność MP
2 - wybór miedzy TC za 85p a TB za 100p
3 - w armii do 1500p wystawić: 1u WLx12, 2u SGx12 1u DPx9 czy zainwestować w PG
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Pozdrawiam
Rozumiem, ze chodzi Ci o wybor pomiedzy Lucznikami a Gwardia Lothern? Moim skromnym zdaniem, o sile HElfow decyduja nie oddzialy core, a raczej specjale. Wiec rzecz w tym, by najmniej punktow wydac na oddzialy podstawowe. A tak poza tym, to jednak 30" zasiegu jest niezle.Togashi pisze: Witam
Zgaduje ze to wybor pomiedzy rydwanem Tiranoc Chariot a... Throwerem Bolt?Togashi pisze: 2 - wybór miedzy TC za 85p a TB za 100p
Jesli tak, to stawialbym na Bolce. Przy powszechnosci dzial i oddzialow unbreakable i stubborn, rydwany nie sa najlepsza opcja.
Wystawialem duzy oddzial Dragon Prince. Na planszy wyglada imponujaco. Nie jest jednak bardzo skuteczny. Trudny do manewrowania i nie jest az tak super-silny jak wydawaloby sie.Togashi pisze: 3 - w armii do 1500p wystawić: 1u WLx12, 2u SGx12 1u DPx9 czy zainwestować w PG
może i miałoby to sens gdyby nie to że rozpiska to nie pojedynczo działające jednostki a jedna całość, która im spójniejsza tym lepsza, i akurat HE jest jedną z tych armii gdzie współgranie jednostek jest bardzo ważne. może z wyjątkiem WL, oni sobie świetnie radzą samiElt pisze:Od dłuższego czasu przypatruje się wypowiedzi ludzi którzy tutaj piszą :
Może żeby ukrócić 2000 pytań czy ta rozpiska dobrze się sprawdzi wystarczy ze 1 "mądra " osoba scharakteryzuje jednostki m jak ją używać .
Pzdr.
nie bez powodu na każdym forum jest dział z rozpiskami, nie mówiąc już o ogólnym dziale "rozpiski"
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
Tak, oczywiście moglibyśmy zrobić to samo co na forum WE, gdzie jest dokładnie opisana każda jednostka, potwór czy bohater, ale czy przez to to forum w ogóle nie umrze a jedyne co się będzie pojawiać to link do rozpiski albo jak ktoś będzie miał jakieś zadziwiające rzuty to wrzuci post do fart nie fart. A tak to można się trochę "pomądrzyć" nabić parę postów a nawet wymyślić coś nowego
Kolejna sprawa jest taka że nikomu się nie chce < w innym przypadku już by był > a teraz to zupełnie traci sens, ponieważ zaraz nowa edycja.
Po co pisać poradnik, który będzie jeszcze "dobry" przez dwa miesiące?
Kolejna sprawa jest taka że nikomu się nie chce < w innym przypadku już by był > a teraz to zupełnie traci sens, ponieważ zaraz nowa edycja.
Paskudny uśmiech power gamera
+1, wystarczające podsumowanie.Jab pisze:Kolejna sprawa jest taka że nikomu się nie chce < w innym przypadku już by był > a teraz to zupełnie traci sens, ponieważ zaraz nowa edycja.
ja miałem taki zamiar, ale mi się odwidziało. W życiu można robić ciekawsze rzeczy niż opisywanie jednostek HE - jak ktoś nie wie jak działają, niech weźmie do rozpy i zagra
poza tym ten temat bardzo dobrze się sprawdza...
pewnie najbardziej przydaje się początkującym, ale dla modów tez jest potrzebny
Witam
Może ja wypowiem się w imieniu NOWYCH. Poradnik, jest dobra myślą i dobrze by taki był, niezależnie od nowej czy starej edycji. Jak bardzo może się ona zmienić ??? Jednak omawiany przez nas dział jest idealna recepta na szybkie pytanie i szybka odpowiedz. Czasami po przeczytaniu Rulebooka i Army Booka, człowiek ma kilka pytań, jedno dwa na które chciałby uzyskać odpowiedz, nie czytając 100 stron tego co już wie, ale szybko zwięzłe i na temat. Glosował bym (jeśli by było glosowanie ) na zachowanie Tematu, ale również na zapisanie "Złotych Myśli HE - Czyli poradnik jak Grac Wysoko"
Pozdrawiam
Może ja wypowiem się w imieniu NOWYCH. Poradnik, jest dobra myślą i dobrze by taki był, niezależnie od nowej czy starej edycji. Jak bardzo może się ona zmienić ??? Jednak omawiany przez nas dział jest idealna recepta na szybkie pytanie i szybka odpowiedz. Czasami po przeczytaniu Rulebooka i Army Booka, człowiek ma kilka pytań, jedno dwa na które chciałby uzyskać odpowiedz, nie czytając 100 stron tego co już wie, ale szybko zwięzłe i na temat. Glosował bym (jeśli by było glosowanie ) na zachowanie Tematu, ale również na zapisanie "Złotych Myśli HE - Czyli poradnik jak Grac Wysoko"
Pozdrawiam
a nawet bardziej.AndreFW pisze:bardzoJak bardzo może się ona zmienić ???
obecne plotki donosza o całkowitym przebudowaniu magii oraz piechoty z dwurakami.
przez co np tacy WL, którzy teraz są wystawiani po 40 w rozpach mogą okazać się mega plewni.
Witam. Niedawno zacząłem grać Armią HE i nie wiem od czego zacząć. Posiadam batalion, 2 magów, szlachcica, księcia i smoka i zamierzam kupić następne oddziały tylko nie mogę się zdecydować jakie. Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze (Białe Lwy, Straż Feniksa, czy Mistrzowie Miecza, a może jeszcze coś innego?)
"Dobrze posłużył nam ten mit o Chrystusie" - papież Leon X
Witamy nowego Wysokigo. Wybrałeś tą armię zarówno w fortunnym jak i niefortunnym momencie. Ponieważ 10 lipca przyjdzie nowa edycja z zasadami i wszystkie oddziały które dziś wymiatają i miażdżą (WL i DP) mogą spaść na drugie miejsce i ustąpić miejsce innym oddziałom. Możesz napewno kupić RBT drugiego tylko tyle jest pewne. Na resztę radzę zaczekać, Pozdrawiam.
oby ku**a nie splewili WL bo kończę ich malowaćAsassello pisze: oraz piechoty z dwurakami.
przez co np tacy WL, którzy teraz są wystawiani po 40 w rozpach mogą okazać się mega plewni.
a co do poradnika to i tak bez sensu pomysł bo każda rozpa ma inne zastosowanie danego oddziału. w domu 4fun to wszystko jest dobre
a na turniejach i tak się widzi to głównie tak:
core:
łucznicy
special:
Lionsi - jak nivea dobrzy na wszystko
DP- dobrze pasują z Ellyrionem (w rozpie ze smokiem)
Ellyrioni lub tiranoc
lub
2x duże klocki lionsów
rare:
zdecydowanie boltery
a z herosów to ja preferuję smoka i 2 magów. Mam przypierdolenie jak trzeba, ostrzał jak ta lala magowie bezpieczni w liosach, smok wspomagany przez DP a fastami bawisz się w gonianego
tylko dispel jest słaby... 2 magów to tylko 4 kości na turnieju.. do tego 3 scrolle i mamy blokadę na 3 max 4 tury.. do tego czasu trzeba wybić wrogich magów.. a i tak nie da się wszystkiego dispelować
nie powiedziałbym.Lionsi - jak nivea dobrzy na wszystko
totalnie polegają od: magicznych pocisków, Black Guardów z ASF, zionięć smoka (a o chaosowym juz nie wspomne), zarazy skavenów, censer bearerów, wszelkiego rodzaju katapult i jeszcze innego G***A z dużą liczbą ataków i dużą liczebnością w oddziale - Warriorzy DE ze spearami z boostem od kotła +1A
spoko tylko wez pod uwagę wszystkie cechy
PG ma super przeżywalność ale jak ktoś wyprowadzi im combo i przegrają combata o 4-6 to nic im nie pomoże i nawet 350ptk w dupie a lionsi maja przynajmniej Stubborna i w lesie się możesz schować
SM z kolei pada od ostrzału jak kaczki i tez licho w CR jak nie skasują 1 go szeregu + bonus
no i Lionsami to można otwierać zapuszkowaną kawalerię nawet z save na 1+ i mieć nadzieję że zrobią to w max 2 tury, możesz powalczyć też z wszelkiego rodzaju twardymi monsterami.. S6 to piękna sprawa...
bo PG to C-Resultem tylko mogą cisnąć, SM wyrzynają (choć sami padają) a Lionsi to taki uniwersal, jakby tak nie bylo to ludzie by ich nie wystawiali na każdym turnieju
PG ma super przeżywalność ale jak ktoś wyprowadzi im combo i przegrają combata o 4-6 to nic im nie pomoże i nawet 350ptk w dupie a lionsi maja przynajmniej Stubborna i w lesie się możesz schować
SM z kolei pada od ostrzału jak kaczki i tez licho w CR jak nie skasują 1 go szeregu + bonus
no i Lionsami to można otwierać zapuszkowaną kawalerię nawet z save na 1+ i mieć nadzieję że zrobią to w max 2 tury, możesz powalczyć też z wszelkiego rodzaju twardymi monsterami.. S6 to piękna sprawa...
bo PG to C-Resultem tylko mogą cisnąć, SM wyrzynają (choć sami padają) a Lionsi to taki uniwersal, jakby tak nie bylo to ludzie by ich nie wystawiali na każdym turnieju
IMO nie, do 8 ed juz tylko 2 miesiące.Szymon94 pisze:czy jest sens kupować nowe modele do HE ?? przed 8 ed
no chyba ze nie masz zupełnie co malować, to możesz jakieś pewne jednostki kupić np. RBT lub jakiś hero-mag
A jak pokonać Bretkę na 700pkt... kumpel się pyta bo grał już 3 raz i nei może wygrać, zupełnie nie wiem co wystawiać a ja tym bardziej ;D Mógłby mi/mu ktoś doradzić?
Dziękuje i pozdrawiam ;D
Dziękuje i pozdrawiam ;D
BLOOD FOR THE BLOOD GOD!!
SKULLS FOR THE SKULL THRONE!!
MILK FOR MY KHORNE FLAKES!!
SKULLS FOR THE SKULL THRONE!!
MILK FOR MY KHORNE FLAKES!!
1 Mage @ 175 Pts
Magic Level 2
Ring of Fury [40]
10 Archers @ 110 Pts
12 White Lions @ 210 Pts
Standard; Musician,Guardian
1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 29
Total Army Cost: 695
zagrałbym na te 700 czymś takim i tyle:D nie jest to jakieś PG, ale można się pobawić
Magic Level 2
Ring of Fury [40]
10 Archers @ 110 Pts
12 White Lions @ 210 Pts
Standard; Musician,Guardian
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 29
Total Army Cost: 695
zagrałbym na te 700 czymś takim i tyle:D nie jest to jakieś PG, ale można się pobawić