Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Luciu »

Hehe Drut w tyłku robi robote:) Także jest grubo, następnego i tak kupie chyba księcia, bo potrzeba BSB :)

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Co do Dragon Maga to widuje się 2 marzenia co mu zmienić żeby był dobry:
wersja 1) pozwolić mu brać zbroję, albo
wersja 2) dać mu zasadę podobną do Hydry i poganiaczy: że całość strzelania idzie w smoka.
Zwłaszcza to drugie zrobiłoby mu (nam, chcącym grać DM) bardzo dobrze [-o<

Awatar użytkownika
Togashi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Togashi »

8) Witam

Żółtodziób zadaje pytanie:
1 - AH, SG czy 6 cali zasięgu jest leprze niż oprzyrządowanie w luki tarcze i włócznie dodatkowo wyposażone w umiejętność MP
2 - wybór miedzy TC za 85p a TB za 100p
3 - w armii do 1500p wystawić: 1u WLx12, 2u SGx12 1u DPx9 czy zainwestować w PG

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

1 i 2 nie czaje o co chodzi??

3. CO wystawisz na 1500 zalezy czy idziesz w combat czy w magie (na te punkty polecam magie), ( 9DP w 1u sie nie oplaca zrob 2x5 a najlepiej 2x6, WL wystaw wiecej 12 topnieje szybciej niz snieg na wiosne :P
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Togashi pisze:8) Witam

Żółtodziób zadaje pytanie:
1 - AH, SG czy 6 cali zasięgu jest leprze niż oprzyrządowanie w luki tarcze i włócznie dodatkowo wyposażone w umiejętność MP
Rozumiem, ze chodzi Ci o wybor pomiedzy Lucznikami a Gwardia Lothern? Moim skromnym zdaniem, o sile HElfow decyduja nie oddzialy core, a raczej specjale. Wiec rzecz w tym, by najmniej punktow wydac na oddzialy podstawowe. A tak poza tym, to jednak 30" zasiegu jest niezle.
Togashi pisze: 2 - wybór miedzy TC za 85p a TB za 100p
Zgaduje ze to wybor pomiedzy rydwanem Tiranoc Chariot a... Throwerem Bolt? :P
Jesli tak, to stawialbym na Bolce. Przy powszechnosci dzial i oddzialow unbreakable i stubborn, rydwany nie sa najlepsza opcja.
Togashi pisze: 3 - w armii do 1500p wystawić: 1u WLx12, 2u SGx12 1u DPx9 czy zainwestować w PG
Wystawialem duzy oddzial Dragon Prince. Na planszy wyglada imponujaco. Nie jest jednak bardzo skuteczny. Trudny do manewrowania i nie jest az tak super-silny jak wydawaloby sie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Elt pisze:Od dłuższego czasu przypatruje się wypowiedzi ludzi którzy tutaj piszą :
Może żeby ukrócić 2000 pytań czy ta rozpiska dobrze się sprawdzi wystarczy ze 1 "mądra " osoba scharakteryzuje jednostki m jak ją używać .
Pzdr.
może i miałoby to sens gdyby nie to że rozpiska to nie pojedynczo działające jednostki a jedna całość, która im spójniejsza tym lepsza, i akurat HE jest jedną z tych armii gdzie współgranie jednostek jest bardzo ważne. może z wyjątkiem WL, oni sobie świetnie radzą sami :)
nie bez powodu na każdym forum jest dział z rozpiskami, nie mówiąc już o ogólnym dziale "rozpiski"
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Tak, oczywiście moglibyśmy zrobić to samo co na forum WE, gdzie jest dokładnie opisana każda jednostka, potwór czy bohater, ale czy przez to to forum w ogóle nie umrze a jedyne co się będzie pojawiać to link do rozpiski albo jak ktoś będzie miał jakieś zadziwiające rzuty to wrzuci post do fart nie fart. A tak to można się trochę "pomądrzyć" nabić parę postów a nawet wymyślić coś nowego :wink:
Kolejna sprawa jest taka że nikomu się nie chce < w innym przypadku już by był > a teraz to zupełnie traci sens, ponieważ zaraz nowa edycja.
Po co pisać poradnik, który będzie jeszcze "dobry" przez dwa miesiące?
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Jab pisze:Kolejna sprawa jest taka że nikomu się nie chce < w innym przypadku już by był > a teraz to zupełnie traci sens, ponieważ zaraz nowa edycja.
Po co pisać poradnik, który będzie jeszcze "dobry" przez dwa miesiące?
+1, wystarczające podsumowanie.

ja miałem taki zamiar, ale mi się odwidziało. W życiu można robić ciekawsze rzeczy niż opisywanie jednostek HE - jak ktoś nie wie jak działają, niech weźmie do rozpy i zagra :)

poza tym ten temat bardzo dobrze się sprawdza...
pewnie najbardziej przydaje się początkującym, ale dla modów tez jest potrzebny ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Togashi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Togashi »

8) Witam

Może ja wypowiem się w imieniu NOWYCH. Poradnik, jest dobra myślą i dobrze by taki był, niezależnie od nowej czy starej edycji. Jak bardzo może się ona zmienić ??? Jednak omawiany przez nas dział jest idealna recepta na szybkie pytanie i szybka odpowiedz. Czasami po przeczytaniu Rulebooka i Army Booka, człowiek ma kilka pytań, jedno dwa na które chciałby uzyskać odpowiedz, nie czytając 100 stron tego co już wie, ale szybko zwięzłe i na temat. Glosował bym (jeśli by było glosowanie :) ) na zachowanie Tematu, ale również na zapisanie "Złotych Myśli HE - Czyli poradnik jak Grac Wysoko" :)

Pozdrawiam

AndreFW
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: AndreFW »

Jak bardzo może się ona zmienić ???
bardzo :mrgreen:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

AndreFW pisze:
Jak bardzo może się ona zmienić ???
bardzo :mrgreen:
a nawet bardziej.

obecne plotki donosza o całkowitym przebudowaniu magii oraz piechoty z dwurakami.
przez co np tacy WL, którzy teraz są wystawiani po 40 w rozpach mogą okazać się mega plewni.
Obrazek

Awatar użytkownika
Agrelm
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Agrelm »

Witam. Niedawno zacząłem grać Armią HE i nie wiem od czego zacząć. Posiadam batalion, 2 magów, szlachcica, księcia i smoka i zamierzam kupić następne oddziały tylko nie mogę się zdecydować jakie. Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze (Białe Lwy, Straż Feniksa, czy Mistrzowie Miecza, a może jeszcze coś innego?)
"Dobrze posłużył nam ten mit o Chrystusie" - papież Leon X
Obrazek

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Witamy nowego Wysokigo. Wybrałeś tą armię zarówno w fortunnym jak i niefortunnym momencie. Ponieważ 10 lipca przyjdzie nowa edycja z zasadami i wszystkie oddziały które dziś wymiatają i miażdżą (WL i DP) mogą spaść na drugie miejsce i ustąpić miejsce innym oddziałom. Możesz napewno kupić RBT drugiego :) tylko tyle jest pewne. Na resztę radzę zaczekać, Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

Asassello pisze: oraz piechoty z dwurakami.
przez co np tacy WL, którzy teraz są wystawiani po 40 w rozpach mogą okazać się mega plewni.
oby ku**a nie splewili WL bo kończę ich malować :evil:

a co do poradnika to i tak bez sensu pomysł bo każda rozpa ma inne zastosowanie danego oddziału. w domu 4fun to wszystko jest dobre :wink:

a na turniejach i tak się widzi to głównie tak:
core:
łucznicy

special:
Lionsi - jak nivea dobrzy na wszystko :D
DP- dobrze pasują z Ellyrionem (w rozpie ze smokiem)
Ellyrioni lub tiranoc

lub
2x duże klocki lionsów

rare:
zdecydowanie boltery

a z herosów to ja preferuję smoka i 2 magów. Mam przypierdolenie jak trzeba, ostrzał jak ta lala magowie bezpieczni w liosach, smok wspomagany przez DP a fastami bawisz się w gonianego :D

tylko dispel jest słaby... 2 magów to tylko 4 kości na turnieju.. do tego 3 scrolle i mamy blokadę na 3 max 4 tury.. do tego czasu trzeba wybić wrogich magów.. a i tak nie da się wszystkiego dispelować :cry:

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Lionsi - jak nivea dobrzy na wszystko :D
nie powiedziałbym.
totalnie polegają od: magicznych pocisków, Black Guardów z ASF, zionięć smoka (a o chaosowym juz nie wspomne), zarazy skavenów, censer bearerów, wszelkiego rodzaju katapult i jeszcze innego G***A z dużą liczbą ataków i dużą liczebnością w oddziale - Warriorzy DE ze spearami z boostem od kotła +1A

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

spoko tylko wez pod uwagę wszystkie cechy :wink:

PG ma super przeżywalność ale jak ktoś wyprowadzi im combo i przegrają combata o 4-6 to nic im nie pomoże i nawet 350ptk w dupie a lionsi maja przynajmniej Stubborna i w lesie się możesz schować

SM z kolei pada od ostrzału jak kaczki i tez licho w CR jak nie skasują 1 go szeregu + bonus

no i Lionsami to można otwierać zapuszkowaną kawalerię nawet z save na 1+ i mieć nadzieję że zrobią to w max 2 tury, możesz powalczyć też z wszelkiego rodzaju twardymi monsterami.. S6 to piękna sprawa...

bo PG to C-Resultem tylko mogą cisnąć, SM wyrzynają (choć sami padają) a Lionsi to taki uniwersal, jakby tak nie bylo to ludzie by ich nie wystawiali na każdym turnieju :wink:

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

czy jest sens kupować nowe modele do HE ?? przed 8 ed

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Szymon94 pisze:czy jest sens kupować nowe modele do HE ?? przed 8 ed
IMO nie, do 8 ed juz tylko 2 miesiące.

no chyba ze nie masz zupełnie co malować, to możesz jakieś pewne jednostki kupić np. RBT lub jakiś hero-mag
Obrazek

Awatar użytkownika
Anzalf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Anzalf »

A jak pokonać Bretkę na 700pkt... kumpel się pyta bo grał już 3 raz i nei może wygrać, zupełnie nie wiem co wystawiać a ja tym bardziej ;D Mógłby mi/mu ktoś doradzić?

Dziękuje i pozdrawiam ;D
BLOOD FOR THE BLOOD GOD!!
SKULLS FOR THE SKULL THRONE!!
MILK FOR MY KHORNE FLAKES!!

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

1 Mage @ 175 Pts
Magic Level 2
Ring of Fury [40]

10 Archers @ 110 Pts

12 White Lions @ 210 Pts
Standard; Musician,Guardian

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts
1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 29
Total Army Cost: 695

zagrałbym na te 700 czymś takim i tyle:D nie jest to jakieś PG, ale można się pobawić :wink:

Zablokowany