próba "PG" bestiami 2350

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

próba "PG" bestiami 2350

Post autor: Khuman »

witam:)

dziś chcę zaprezentować pewną rozpiskę bestii, która ma zamiar stworzyć duże zagrożenie dla innych armii, a przy okazji nie straci klimatu:
2348

doombull, sword of striking, gouge-tusks, gnarled hide, ramhorn helm, heavy armour, shield, shadow-hide

gorebull, BSB, the beast banner, many-limbed fiend, rune of the true beast, great weapon, heavy armour, shield

bray-shaman, razorgor chariot, dispel scroll, dispel scroll
bray-shaman, razorgor chariot, dispel scroll, dispel scroll

3x 5x ungor riders

2x 5x warhound

4x minotaur, bloodkine, sword of might, AHW, music

3x razorgor

5x harpie
5x harpie

gigant
gigant
więc mamy 2 tankerów, wcześniejszych rozpiskach były to gorgony albo cygory ( lubię symetrię ) ale zauważyłem po kilkunastu grach z lizakami ( najczęściej z nimi testuje rozpiski ) że tak naprawdę duży T się nie liczy tylko ilość W, gigant ma tyle samo co gorgona i tyle T co cygor, najbardziej martwi 6M a nie 7M jak wcześniejszych tankach, dodatkowy atut gigantów jest taki że ma się 100pkt więcej do rozdysponowania....

punbowozy czy też pumbowagony jak we Wrocku zostały ochrzczone po przejechaniu się po 2 stedziach, pierw były w specialach ale skoda trochę slota na 2, a caddy na rydwanie więcej zrobi niż chowający się w skirmishu, zbierając paniki od innych ungorów czy psów. dzięki temu doszła dodatkowa 5 harpii i 3 razorgogów...

słoma na minoskach pomoże z eterykami, a dodatkowo champion z BSB u boku będzie miał 7S co da przewagę z kawaleriami i kowbojami z wysokim SV, Lord będzie biegał raczej sam, jako straszak na wszystko i dodatkowy oddział wsparcia jak razorgory

wiem że mało śmiecia ale myślę że więcej nie trzeba... zobaczymy jak będą się sprawdzać niektóre gifty, jak się nie sprawdzą walne jeszcze 1 ungory

jak ogółem się prezentuje rozpiska? i co myślicie o gigantach? :roll:

pozdrawiam :)

ps.: wiem że można wziąść męgile czy armatkę ale jakoś nie widzę tego w klimacie bestii... ungory z armatą smutne i przerażające :wink:
Ostatnio zmieniony 19 maja 2010, o 19:33 przez Khuman, łącznie zmieniany 1 raz.

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Dobra rozpiska , DoW jednostki sa dla tych co nie umieja grac :mrgreen: =D> A domka zawsze mozna dorzucic do swiniakow ,a 2 gigusie to zawsze dodatkowa szansa na wyrzucenie czegos ciekawego w tabelce atakow ,a T5 dla strzalow z S3 daje rzut na wound taki sam jak dla T6 , tak wiec gites i ten dodatkowy wound + mozlowisc przywrocenia D3W przy dobrym rzucie tez moze zdzialac cosik
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

dobra rozpa.. gigantami jak będziesz zaczynał.. a z resztą fajna bo nie wiadomo w co strzelać :D wszystko jest zabójczo mocne i nawet utrata giganta czy czegoś tam aż tak nie boli bo jak reszta się wrypie w combat to nic nie zostanie :wink:

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Zamiast 2xGigantów proponuję Jabbera i np. "gorgonę" strasznie się przeciw tym cholerstwą gra , a giguś to pikuś do ustrzelenia i wcale nie jest jakiś gięty. A zamiast Minosiów wziąłbym tyle chariotów ile się da i zamiast 1xDS taki item co jak bolt działa.
I believe in Honour.!

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

która ma zamiar stworzyć duże zdrożenie dla innych armii
:shock:

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

nie przemawia do mnie ta rozpa. W rarach juz wolał bym mieć droższego rara i 2 spawny. Zamiast tych chariotów pod szamanami wciśniesz 3 małe, rune dal bym na doombulla bo to on chyba ma sie tłuc ze smokami. I ogolnie jak dal mnie 1/3 ptk. jest u zmarnowana.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

Varinastari pisze:
która ma zamiar stworzyć duże zdrożenie dla innych armii
:shock:
już poprawione...
GarG pisze:nie przemawia do mnie ta rozpa. W rarach juz wolał bym mieć droższego rara i 2 spawny. Zamiast tych chariotów pod szamanami wciśniesz 3 małe, rune dal bym na doombulla bo to on chyba ma sie tłuc ze smokami. I ogolnie jak dal mnie 1/3 ptk. jest u zmarnowana.
nie przemawiają 2 spawny, a 1 duże coś nie da sobie rady... nie chciałem dawać wszystkiego Doomkowi by hero też tak szybko nie ginoł... 3 charioty małe to 12 W na 5+ / 4+ i prawie bez SV to co innego niż 10 W na 6+ / 5+ i jakiś SV zawsze jest... nie wiem co uważasz za zmarnowane pkt. :?
Zeppelin pisze:Zamiast 2xGigantów proponuję Jabbera i np. "gorgonę" strasznie się przeciw tym cholerstwą gra , a giguś to pikuś do ustrzelenia i wcale nie jest jakiś gięty. A zamiast Minosiów wziąłbym tyle chariotów ile się da i zamiast 1xDS taki item co jak bolt działa.
jabery jakoś mię nie przekonywują jak by miały stubborna... ten item co działa jak bolt z 3BS jest kiepski wystarczy głupi -1 to hit za ruch i już lipa... może jednego minoska wywalę ale się nad tym zastanowię ;)

ogółem widzę że są mieszane wrażenia... grałe dzisiaj z lizakami ( agin ) i nie ma rady jak w 1 tusze schodzi BSB z 5 LoF w 4 minosków ( miał podwojoną liczbę W zadanych od slana ) i do tego 1 + 1/2 giganta z AP to mówi się może zaczniemy jeszcze raz? drugim razem było 11 / 9 dla bestii ale po bardzo wymęczonej bitwie, choć giganty też w miarę szybko padły, caddy tak samo... nie wiem może uciułam pkt na jedną lepszą erkę.. ale nie wiem co przyciąć :roll:

pozdrawiam i zapraszam do kolejnych komentarzy :D

ps.: jak będę grał z lizakami na jakimś turnieju i zobaczę "standard" to najprawdopodobniej się podam i pójdę na pizze, strasznie się nieprzyjemniej gra z tą armią, a nie oto chodzi przecie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Zauważ ,że włócznią najczęściej walisz po dużych celach (przynajmnij taki był zamysł). Nie dziw się ,że Ci Caddy ściągają jak paradują sobie w rydwanach.! i masz problem potem z magią LIzaków majać 2xcaddy :wink:. Jak grasz przeciw lizaką to bierz cyklopa , albo Jabbera i leć na pałę do najbliższego stedzia z magiem i go wykończ , i nie daj sie zapluć.! A rydwany są o wiele lepszym pomysłem niż minoski.ALe rozpiska i tak raczej jest poniżej średniej
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Znowu zgodze sie z gargiem co do marnowania punktów. Giganty bo nie są fajne, rydwany pod shamanami, champion na minosach - podejżewam ze to garg miał na myśli :wink:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Bardzo mi przykro, ale moim zdaniem rozpa jest wybitnie nieturniejowa.
Nadaje się do teatru do wystawiania dramatów- tragedii, szopki i komedii ;)

W tej rozpie tak naprawdę nie ma nic mocnego. Oddział minotaurów z herosami ma duże przywalenie, ale nie masz dla herosów żadnego look out sira (oprocz psow, ale to troche ryzykowne). Dodatkowo "dzięki" frenzy prawdopodobnie nie zaszarżują w nic opłacalnego. Za mało oddziałów, harpie w liczbie minimalnej, czyli fastów też się boją. Nie widzę tu tajnej rozkminy.

Ponad to w Polszy bsb może mieć banner i itemy do 50pkt.
pozdro

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

oj tam oj tam ;)
Crusader pisze:Bardzo mi przykro, ale moim zdaniem rozpa jest wybitnie nieturniejowa.
Nadaje się do teatru do wystawiania dramatów- tragedii, szopki i komedii ;)

W tej rozpie tak naprawdę nie ma nic mocnego. Oddział minotaurów z herosami ma duże przywalenie, ale nie masz dla herosów żadnego look out sira (oprocz psow, ale to troche ryzykowne). Dodatkowo "dzięki" frenzy prawdopodobnie nie zaszarżują w nic opłacalnego. Za mało oddziałów, harpie w liczbie minimalnej, czyli fastów też się boją. Nie widzę tu tajnej rozkminy.

Ponad to w Polszy bsb może mieć banner i itemy do 50pkt.
pozdro
ten odział minosków jest głównym uderzeniem ale nie jedynym, po za tym lord biega sam więc i tak nie wiem po co look, a tak pozatym jak dasz minoska do psów to nie ma żadnego problemu bo są frenzy ( po za samym frenzy ), i nie wiem o co chodzi Tobie z tym BSB.
Dibo pisze:Znowu zgodze sie z gargiem co do marnowania punktów. Giganty bo nie są fajne, rydwany pod shamanami, champion na minosach - podejżewam ze to garg miał na myśli :wink:

przemyślanej sprawę z gigantem stwierdzam że jest dobry szczególnie na LT, czołg dostający 2d6 W jest nie groźny... stedzie spadają ipt., w minoskach jest bloodkin bo jest brak magicznych ataków, a szamanami na rydwanach trzeba jednak odważniej jechać do przodu
Zeppelin pisze:
Zauważ ,że włócznią najczęściej walisz po dużych celach (przynajmnij taki był zamysł). Nie dziw się ,że Ci Caddy ściągają jak paradują sobie w rydwanach.! i masz problem potem z magią LIzaków majać 2xcaddy :wink:. Jak grasz przeciw lizaką to bierz cyklopa , albo Jabbera i leć na pałę do najbliższego stedzia z magiem i go wykończ , i nie daj sie zapluć.! A rydwany są o wiele lepszym pomysłem niż minoski.ALe rozpiska i tak raczej jest poniżej średniej
przypomnę że ta rozpa nie jest tylko przeciw lizakom, nie daj się zapluć, mając LT to nawet kohorta robi sieczkę ( rzuty mego przeciwnika średnio 3 AP z 10 ) jabber jest najgorszy bo cygorem zgodzę się można walić z dystansu coś ustrzelić, przejść dalej zatrzymać coś z stubbornę na 8ld, ale nie jabberem szczegulnie przeciwko lizakom terki by się spłaciły 3 krotnie, nawet wbijając 2 / 3 rany ( a potem PA )

zobaczymy jak to pójdzie może boomka trochę zmienię ale resztę zostawię, pozdrawiam :)

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Khumanor heh wybadales moj tajny plan gigusia vs steam tank ;) Praktycznie jest 50% szansy wyrzucenia w tabelce tego 2D6W with no as , 33% na D3W with no as , wtedy regeneruje tyle ran ile zadal , jedynie 16.6% na nic nie dajacy krzyk :mrgreen: i to samo dla rydwanow , monsterow , itp , wg mnie miazdzace to jest , tylko gigus musi dojsc
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

CAR2N pisze:Khumanor heh wybadales moj tajny plan gigusia vs steam tank ;) Praktycznie jest 50% szansy wyrzucenia w tabelce tego 2D6W with no as , 33% na D3W with no as , wtedy regeneruje tyle ran ile zadal , jedynie 16.6% na nic nie dajacy krzyk :mrgreen: i to samo dla rydwanow , monsterow , itp , wg mnie miazdzace to jest , tylko gigus musi dojsc
tak jak gorgona czy jabber, tylko różnica jest taka że jabber przy nie farcie ucieknie, a giguś czy cygor zda stubborna 10 / 8 ld.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

witam dziś był turniej na 2350... rozpiskę troszkę zmieniłem z tego względu że nie chciałem mieć proxów i zamiast razorgorów wystawiłem centigory, aczkolwiek nie wiem czy by to coś zmieniło ( hard core bestie po polsku ) więc :
Zwiastun zagłady, miecz pewnego ciosu, kujące ciosy, stwardniała skóra, baranie rogi, ciężka zbroja, tarcza

Szaman, 2x zwoje rozproszenia, ciężki rydwan zwierzoludzi
Szaman, 2x zwoje rozproszenia, ciężki rydwan zwierzoludzi

Zwiastun rzezi, sztandar bestii, chorąży armii, wieloręki potwór, ciężka zbroja, tarcza, wielka broń

2x 5x ungor grabieżcy, muzyk

2x 5x unngor grabieżcy

3x 5x ogary

6x centigor, muzyk

4x Minotaur, GW, music

5x harpie
5x harpie

2x gigant

2350
1 bitwa z Skavenami 2abdomiki dzwon 2 elektryków 4x7 censerów 3x slavy, 1 kloc stormverminów, ogółem rozpa dość fajna i mocna, choć brak blokady na frenzy, bo latał za ungorami z ambusha itp. ogółem 1 abdomkę prawię zniszczyłem w 1 turze bo poszła 13" do przodu i dostał giganta i rydwan ( drugi nie zdał feara, zdarza się ) to pogoniłem ale uciekł dalej, 2 abbdonka zjadła minoski i BSB choć została na 1 ranie ( 2 tura ) w odwecie 2 rydwan go przejechał ( ten co wcześniej nie zaszarżował ), lordem ładnie dużo ataków nabił na klocku niezłomnym z dzwonem ( około 16A na koniec miał ) siedział tam gigant i drugi rydwan, koniec końców 15 / 5

2 bitwa z kolejnymi szczurami, fajna rozpa klimatyczna i mocna, kółko, armata, 2 klocki stormów, 3x slavsy, 3x ratlingi, 3x cencery, 2x gigant ratów i 2x runiersi, 1x clanraty, ogółem nie miałem mety dobrej tereny dość trudne do obejścia ( krater koło niego za którego strzelał ), generalnie pkt. uratował Doomek bo zjadł 2x censerów + warlorda ( 2 caddych miał z herosów, 1 sam se zginą ) z 20 stormów w sumie troszkę fartem bo raz przegrywałem o 1 czy 2 a czasem wygrywałem o 1 czy 2, ale on miał BSB w pobliżu, a Doomek nie 8 / 12 ( dostałem + za ferplay, bo mogła armata wywalić, ale kostka wylądowała na krzywym terenie i kazałem przerzucić )

3 bitwa z TK, casket, rydwany, ciężka kava, 2 skorpiony, swarmy, gwardia, katapa, king na rydwanie z jakimś flailem co podwaja W, 3 licze, ogółem troszkę nie miał jakiegoś łamania mocnego, skleroza przeciwnika pomogła zniszczyć rydwany i kinga z nimi, bo zaszarżował na minoski z BSB ( to był trochę mój błąd że go tam dałem ) walił wszystko w minoski został BSB który wyciągną GW i pociachał 3 rydwany, przegrał i dostał potem heavy rydwan na pysk ginąć z impaktów, a rydwan doszedł z over runa na bok gwardii 19 / 1

15 + 8 + 19 + 3 ( za przysłaną rozpe ) = 45 pkt końcowe w rezultacie 2 miejsce :D

Doomek z SoS'em ( sword of straking ) jest boski na 2 na 2 i tak w kółko krówko :twisted:
rydwany też ładnie się sprawiły ( 1 z LoB pomaga nabić CR ewentualnie 1 z LoS )
centigory nie miały zbyt dużo do popisu ( najczęściej ginęły ) po za 3 bitwą

pozdrawiam :)

ps.: uważam że gigusie się dobrze sprawdziły, zapominałem o upadku jak ginęły, może cygor był by ciut lepszy bo zawsze coś tam by ustrzelił, ale i tak było dobrze

ODPOWIEDZ