Propozycja formy testów wiedzy na masterach.
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Re: Propozycja formy testów wiedzy na masterach.
Co więcej, wydaje mi się, że projekt jest całkiem dobrze opisany, więc niejako wiecie na co głosujecie.
@czarny dla mnie lepiej zeby nie bylo testow wiedzy niz zeby wyniki z nich zalezaly od tego jak gracz sie wykuje ich ;/
Bo to zaklamuje idee testu wiedzy.
poza tym nie widze powodu zeby zamieniac losowe pytania z dupy na stale 100-500 pytan z dupy
Bo to zaklamuje idee testu wiedzy.
poza tym nie widze powodu zeby zamieniac losowe pytania z dupy na stale 100-500 pytan z dupy
W związku z obawami graczy odnośnie tego, na jaki produkt głosują, poniżej zamieszczam 10 przykładowych pytań, które mają na celu zobrazowanie poziomu trudności proponowanej przeze mnie formy testów wiedzy.
Mam nadzieję, że to przybliży Wam co miałem na myśli. Jak macie pytania to walcie.
pozdrawiam
Furion
Pytania w testach wiedzy wg mojej wizji będą miały poziom trudności taki, jak w powyższym przykładzie.1. Czy 1kę z metalu można rzucać do Close Combat?
2. Czy magiczne pociski można rzucać, gdy czarujący znajduje się w CC choć ma Line of Sight do wrogiej jednostki, która w CC nie jest?
3. Zdobywanie sztandarów: Dark Elf BSB jest w oddziale Cold One Knights (wykupiony FCG). Zostali zaszarżowani przez Bloodthirstera. Sekwencja walki wygląda następująco: Bloodthirster zabija BSB, oddział COK zdaje Break Test. W kolejnej turze Bloodthirster łamie w walce wręcz jednostkę COK i decyduje się na pogoń. Ile sztandarów przejmuje BSB?
4. Rydwany: Ile Impact Hitów i z jaką siłą otrzymuje rydwan, który wkroczył w trudny teren?
5. Latacze: Czy jednostki latające mogą latać "zygzakiem" czy ich ruch musi odbywać się po lini prostej?
6. Czy czary z Lore of Heaven numer 4 i 5 (Forked Lighting i Uranos Thunderbolt) można rzucać samemu będąc w CC? (o ile ma się LoS do celu)
7. Czy na Steam Tank'a działają trucizny? (Poisoned Attacks)
8. Czy jednostki z zasadą "hate" muszą gonić / overunować?
9. Czy jednostki z zasadą "frenzy" muszą gonić overrunować?
10. Czy pieszy bohater może zrobić tzw. szarżę taktyczną na wrogi oddział skirmish?
Mam nadzieję, że to przybliży Wam co miałem na myśli. Jak macie pytania to walcie.
pozdrawiam
Furion
wlasnie miedzy innymi to sa pytania z dupy jak dla mnie
nie dosc, ze nie lubie pytan nieskonkretyzowanych (bo na 3 odpowiedz brzmi bsb nie zyje, na 4 eteryczny coach nie dostaje ran, na piate zalezy od ktorych lataczy bo np. screamery ewidentnie moga a na 10 czy tyrant jest na piechote
)
to dodatkowo wymusza znajomosc zasad wszystkich a nie tylko dokladnych wlasnej armii (co w zasadzie powinno wystarczyc)
bo jaka jest roznica dla gracza demonow miedzy pytaniami o maszynki bojowe od zasad szurow? lub jaka jest roznica dla gracza vc miedzy zasadami strzelania od zasad ogrowych?
dodatkowo nadal nie jest podana pula pytan i innych pierdol przydatnych przy robieniu takiej bazy danych

nie dosc, ze nie lubie pytan nieskonkretyzowanych (bo na 3 odpowiedz brzmi bsb nie zyje, na 4 eteryczny coach nie dostaje ran, na piate zalezy od ktorych lataczy bo np. screamery ewidentnie moga a na 10 czy tyrant jest na piechote

to dodatkowo wymusza znajomosc zasad wszystkich a nie tylko dokladnych wlasnej armii (co w zasadzie powinno wystarczyc)
bo jaka jest roznica dla gracza demonow miedzy pytaniami o maszynki bojowe od zasad szurow? lub jaka jest roznica dla gracza vc miedzy zasadami strzelania od zasad ogrowych?
dodatkowo nadal nie jest podana pula pytan i innych pierdol przydatnych przy robieniu takiej bazy danych
To był oczywiście draft na szybko.
Jak udowodniłeś mi, pytania faktycznie są niedokładne. Zadbam o wyższy poziom (tj. dam do przeczytania Tobie
) oficjalnej wersji.
Pytania będą o rzeczy proste, o takie o które ludzie często wołają sędziego, a gdzie jego obecność raczej nie powinna byćwymagana.
A po drugie, to cóż, mam odmienną opinię od Twojej. Uważam, że to czy Banshee może strzelać do combatu za wiedzę podstawową, a nie tylko jako domenę graczy VC.
pozdrawiam
Furion
Jak udowodniłeś mi, pytania faktycznie są niedokładne. Zadbam o wyższy poziom (tj. dam do przeczytania Tobie

Jak mam to Ci inaczej nakreślić?dodatkowo nadal nie jest podana pula pytan i innych pierdol przydatnych przy robieniu takiej bazy danych
Pytania będą o rzeczy proste, o takie o które ludzie często wołają sędziego, a gdzie jego obecność raczej nie powinna byćwymagana.
Po pierwsze, stwierdzenie 1 gracz = 1 armia jest trochę naciągane. Zdecydowana większość ma więcej niż 1 armię.Shino pisze:to dodatkowo wymusza znajomosc zasad wszystkich a nie tylko dokladnych wlasnej armii (co w zasadzie powinno wystarczyc)
A po drugie, to cóż, mam odmienną opinię od Twojej. Uważam, że to czy Banshee może strzelać do combatu za wiedzę podstawową, a nie tylko jako domenę graczy VC.
pozdrawiam
Furion
jaka jest roznica dla gracza vc miedzy zasadami strzelania od zasad ogrowych?
Jest różnicaUważam, że to czy Banshee może strzelać do combatu za wiedzę podstawową, a nie tylko jako domenę graczy VC

Jedno to zasada ogólna dotycząca szarż taktycznych bohaterów o określonym US, a drugie - zasada konkretnej jednostki w armii VC. Jeśli takie pytanie jest podstawowe, to podstawowe jest również o to, czy razordony mogą strzelać po marszu.
Nie krytykując pomysłu - pytanie o banshee rzeczywiście nie powinno spowodować wezwania sędziego do stołu, bo zakładając, że:
- 99% rozpisek turniejowych jest robione w AB
- gracze przed rozpoczęciem gry przeglądają swoje rozpiski

- swieta_barbara
- habydysz
No to wypadaloby zaczac jakies prace. Jak to sobie Jurek wyobrazasz?
33 = 13 + 11 + 7? Chyba nie.Ups, zagapilem sie ciutke - cale szczescie glos Darka nic nie zmienia.
Glosowanie jest wazne, zaglosowalo 33 osoby, 13 osob zaglosowalo na TAK, 11 osob zaglosowalo na NIE, 7 osob wstrzymalo sie od glosu.
Wygrywa opcja TAK, zamykam temat.
Pozostaje pytanie czy wynik tego głosowania jest aby na pewno za, bo bardziej brzmi "jest nam to obojętne".
Z powodu nadmiaru obowiązków, jak i tego, że niebawem wyjdzie 8 edycja, projekt zamrażam do czasu wyjścia tejże.