Propozycja formy testów wiedzy na masterach.

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Propozycja formy testów wiedzy na masterach.

Post autor: Furion »

Co więcej, wydaje mi się, że projekt jest całkiem dobrze opisany, więc niejako wiecie na co głosujecie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

@czarny dla mnie lepiej zeby nie bylo testow wiedzy niz zeby wyniki z nich zalezaly od tego jak gracz sie wykuje ich ;/
Bo to zaklamuje idee testu wiedzy.

poza tym nie widze powodu zeby zamieniac losowe pytania z dupy na stale 100-500 pytan z dupy

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

W związku z obawami graczy odnośnie tego, na jaki produkt głosują, poniżej zamieszczam 10 przykładowych pytań, które mają na celu zobrazowanie poziomu trudności proponowanej przeze mnie formy testów wiedzy.
1. Czy 1kę z metalu można rzucać do Close Combat?
2. Czy magiczne pociski można rzucać, gdy czarujący znajduje się w CC choć ma Line of Sight do wrogiej jednostki, która w CC nie jest?
3. Zdobywanie sztandarów: Dark Elf BSB jest w oddziale Cold One Knights (wykupiony FCG). Zostali zaszarżowani przez Bloodthirstera. Sekwencja walki wygląda następująco: Bloodthirster zabija BSB, oddział COK zdaje Break Test. W kolejnej turze Bloodthirster łamie w walce wręcz jednostkę COK i decyduje się na pogoń. Ile sztandarów przejmuje BSB?
4. Rydwany: Ile Impact Hitów i z jaką siłą otrzymuje rydwan, który wkroczył w trudny teren?
5. Latacze: Czy jednostki latające mogą latać "zygzakiem" czy ich ruch musi odbywać się po lini prostej?
6. Czy czary z Lore of Heaven numer 4 i 5 (Forked Lighting i Uranos Thunderbolt) można rzucać samemu będąc w CC? (o ile ma się LoS do celu)
7. Czy na Steam Tank'a działają trucizny? (Poisoned Attacks)
8. Czy jednostki z zasadą "hate" muszą gonić / overunować?
9. Czy jednostki z zasadą "frenzy" muszą gonić overrunować?
10. Czy pieszy bohater może zrobić tzw. szarżę taktyczną na wrogi oddział skirmish?
Pytania w testach wiedzy wg mojej wizji będą miały poziom trudności taki, jak w powyższym przykładzie.

Mam nadzieję, że to przybliży Wam co miałem na myśli. Jak macie pytania to walcie.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

wlasnie miedzy innymi to sa pytania z dupy jak dla mnie :mrgreen:

nie dosc, ze nie lubie pytan nieskonkretyzowanych (bo na 3 odpowiedz brzmi bsb nie zyje, na 4 eteryczny coach nie dostaje ran, na piate zalezy od ktorych lataczy bo np. screamery ewidentnie moga a na 10 czy tyrant jest na piechote :D )

to dodatkowo wymusza znajomosc zasad wszystkich a nie tylko dokladnych wlasnej armii (co w zasadzie powinno wystarczyc)

bo jaka jest roznica dla gracza demonow miedzy pytaniami o maszynki bojowe od zasad szurow? lub jaka jest roznica dla gracza vc miedzy zasadami strzelania od zasad ogrowych?

dodatkowo nadal nie jest podana pula pytan i innych pierdol przydatnych przy robieniu takiej bazy danych

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

To był oczywiście draft na szybko.
Jak udowodniłeś mi, pytania faktycznie są niedokładne. Zadbam o wyższy poziom (tj. dam do przeczytania Tobie :P) oficjalnej wersji.

dodatkowo nadal nie jest podana pula pytan i innych pierdol przydatnych przy robieniu takiej bazy danych
Jak mam to Ci inaczej nakreślić?
Pytania będą o rzeczy proste, o takie o które ludzie często wołają sędziego, a gdzie jego obecność raczej nie powinna byćwymagana.
Shino pisze:to dodatkowo wymusza znajomosc zasad wszystkich a nie tylko dokladnych wlasnej armii (co w zasadzie powinno wystarczyc)

bo jaka jest roznica dla gracza demonow miedzy pytaniami o maszynki bojowe od zasad szurow? lub jaka jest roznica dla gracza vc miedzy zasadami strzelania od zasad ogrowych?
Po pierwsze, stwierdzenie 1 gracz = 1 armia jest trochę naciągane. Zdecydowana większość ma więcej niż 1 armię.
A po drugie, to cóż, mam odmienną opinię od Twojej. Uważam, że to czy Banshee może strzelać do combatu za wiedzę podstawową, a nie tylko jako domenę graczy VC.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

jaka jest roznica dla gracza vc miedzy zasadami strzelania od zasad ogrowych?
Uważam, że to czy Banshee może strzelać do combatu za wiedzę podstawową, a nie tylko jako domenę graczy VC
Jest różnica ;)
Jedno to zasada ogólna dotycząca szarż taktycznych bohaterów o określonym US, a drugie - zasada konkretnej jednostki w armii VC. Jeśli takie pytanie jest podstawowe, to podstawowe jest również o to, czy razordony mogą strzelać po marszu.
Nie krytykując pomysłu - pytanie o banshee rzeczywiście nie powinno spowodować wezwania sędziego do stołu, bo zakładając, że:
  1. 99% rozpisek turniejowych jest robione w AB
  2. gracze przed rozpoczęciem gry przeglądają swoje rozpiski
wszystko ma się jak na dłoni :)
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

No to wypadaloby zaczac jakies prace. Jak to sobie Jurek wyobrazasz?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Ups, zagapilem sie ciutke - cale szczescie glos Darka nic nie zmienia.

Glosowanie jest wazne, zaglosowalo 33 osoby, 13 osob zaglosowalo na TAK, 11 osob zaglosowalo na NIE, 7 osob wstrzymalo sie od glosu.

Wygrywa opcja TAK, zamykam temat.
33 = 13 + 11 + 7? Chyba nie.

Pozostaje pytanie czy wynik tego głosowania jest aby na pewno za, bo bardziej brzmi "jest nam to obojętne".

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Z powodu nadmiaru obowiązków, jak i tego, że niebawem wyjdzie 8 edycja, projekt zamrażam do czasu wyjścia tejże.

ODPOWIEDZ