Fluffy mam takie pytanie ;P.Fluffy pisze:Malo. Przy prawdopodobnie zwiekszonym formacie (3k) bedziesz miał 1500 w herosach i 1500 w oddzialach, maszynach, śmieciach itp.. Ile z tego wystarczy na oddział piechoty? Mający nadal 4''M i losowy zasięg szarzy? A nawet jak wystawisz piechotę będziesz sie chwile cieszył stubbornem to sorry, ale 1500 pkt w herosach zje Ci taki oddział na surowo nożem i widelcem.Połącz to z powyższym postem pt "co dwa smoki to nie jeden), włączenia breath weapona do fazy WW i masz odpowiedz jaki los będzie czekać tą "zboostowana piechote"... Upraszczając: niewielki (ostatecznie) boost dla piechoty absolutnie nie zrekompensuje zwiększenia limitu punktowego na herosów. Teraz herosi będa latać, rzezać, a reszta punktów będzie służyc do zdejmowania ewentualnego statica/odginania szarż. Na które wysokopunktowe klocki są cholernie wrażliwe.
Robimy turniej na 7 edycje na 3000 punktów. Ile punktów i ilu herosów pojawi się na takie punkty? Na 3000 punktów obecnie mamy limit do 2 lordów i 5 herosów. Zatem możemy wziaść dwa smoki, dwóch magów lordów lub mieszanke tego. Dwa smoki np. stardragony same z siebie to już na dzień dobry około 1300-1400 punktów. Zostaje nam jeszcze punkty na 5 herosów. Większość kombinacji herosów na 7 edycji na 3000 punktów przekracza limit zaserowwany z plot o 8 edycji. W 8 edycji wystawisz 750 w herosach i 750 w lordach. Zatem straczy Ci na smoka i 4-5 herosów. Różnica jest taka, że w 7 edycji jesteś wstanie wstawić do rozpy znacznie większe punkty w herosach bo możesz trzasnąć 2 smoki/wielkie demony i do tego np. 5 vampirów po 200 punktów każdy (1000 punktów co przekracza limit 750 w .
Oczywiście dla mnie pozostawienie limitu 25% herosów i 25% lordów to za dużo. Ale mimo wszystko to mniej niż pozwalają 7 edycyjne zasady, a dokładnie szereg armii, które te limity na 7 edycje są wstanie bez problemu przekroczyć. Naprawdę nikt nie widzi tej dość znaczącej różnicy?
Ewentualnie możemy pobawić się w przykładowe rozpy na 2000-3000 punktów w wydaniu zasad 7 edycji i 8 (25%/25%).
Za to procentowy przedział będzie pozwalał wystawiać duże ilości tych tanich herosów ala gobliny. Tutaj nie wiem, jaki to będzie miało czynnik przegiętości.
Ale mam szczerą nadzieję, że w Polsce przyjmie się zmniejszanie limitu procentowego na herosów. Zasady ogólne wydają się dość ciekawe. Mamy szereg oczekiwanych boostów dla piechoty. Teraz wystarczy ten limit na herosów zmniejszyć i mam warhammera w którym już ścierają się armie wyglądające jak armie i upragnioną piechotę na stole.