Co innego gdy ten biegacz stoi 20 cali za driada

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
pytanie na najblizszy test wiedzy po prostu.... gdzie znajdziesz zasady deklarowania strzalu war machinami? OoA poza tym - moglibyście mi dokładnie powiedzieć, gdzie w zasadach znajduje się zapis, który mówi jak należy deklarować zasięg?
Ja protestuje stanowczo.Shino pisze:pytanie na najblizszy test wiedzy po prostu.... gdzie znajdziesz zasady deklarowania strzalu war machinami? OoA poza tym - moglibyście mi dokładnie powiedzieć, gdzie w zasadach znajduje się zapis, który mówi jak należy deklarować zasięg?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Jak byś umiał grać i troche pokombinował to byś wiedział, że takie ustawienie nie pozwwala zaszarżowac biegaczowi do przodu więc jest w większości przypadków bezsensowne, do tego armaty stoją pod kątem więc prawie zawsze da sie przeciągnąc linię przez podstawkę driady i biegacza. Modele ściąga się z boków oddziału więc żadna driada nie jest nieśmiertelna.TruePunk pisze:a to co, sam fakt ze biegacz stoi za driada powinien czynic ja niesmiertelna? tzn nikt nie powinien miec prawa do niej celowac?
jakbys umial grac, to bys wykorzystal fakt ze skirmish musi byc 1 cal od siebie - biegacz ma podstawke 20mm, wiec moze stac miedzy driadami tak zeby strzal w ktorakolwiek z nich go nie ranil. (jak troche pokombinowac)
Ok, tak sie sklada ze w tym sezonie jestem czlonkiem listy ligowej i odpowiadam ze mozna.Knight pisze:Jak byś umiał grać i troche pokombinował to byś wiedział, że takie ustawienie nie pozwwala zaszarżowac biegaczowi do przodu więc jest w większości przypadków bezsensowne, do tego armaty stoją pod kątem więc prawie zawsze da sie przeciągnąc linię przez podstawkę driady i biegacza. Modele ściąga się z boków oddziału więc żadna driada nie jest nieśmiertelna.TruePunk pisze:a to co, sam fakt ze biegacz stoi za driada powinien czynic ja niesmiertelna? tzn nikt nie powinien miec prawa do niej celowac?
jakbys umial grac, to bys wykorzystal fakt ze skirmish musi byc 1 cal od siebie - biegacz ma podstawke 20mm, wiec moze stac miedzy driadami tak zeby strzal w ktorakolwiek z nich go nie ranil. (jak troche pokombinowac)
Do tego jest to ciągle strzelanie do celu, którego się nie widzi ( bo dobrze wiadomo, że strzela się do bohatera a nie do driady a jest to niezgodne nawet jeśli nie z zasadami to duchem fairplay.
Może ktoś z listy ligowej mi odpowie czy można tak strzelać czy nie można i dlaczego tak a nie inaczej.
a co ma do tego liga? nie zmienia to faktu, ze mozna....Knight pisze: Może ktoś z listy ligowej mi odpowie czy można tak strzelać czy nie można i dlaczego tak a nie inaczej.
zgadywac mozna nie tlyko na slepo.... przynajmniej tak mi sie zdawalo...Swoja droga Jankielu, badzmy szczerzy - odnosnie celowania, prawie nikt z nas nie gra wg RB. tzn - nie 'zgaduje'. Wiekszosc osob oblicza precyzyjnie odleglosci przy pomocy prostej matematyki, albo rozmieszenia charakterystycznych punktow na polu bitwy.
Wiec tez sie nie unos na sile - bo zgodnie z tym co napisales, bardziej fair jest zgadywac od razu bez namyslu 'a strzele se na 35"' i przy okazji robic OG, niz wycelowac z machiny.
Shino pisze: zgadywac mozna nie tlyko na slepo.... przynajmniej tak mi sie zdawalo...
Nie wiem jak Ty Shino, ale ja znajac wymiary stolu, rozmiary ppodstawek (a czasami tez orientacyjne rozmieszczenie terenow z mapki danej przez organizatorow) + odrobina matematyki (najczesciej tw pitagorasa czy talesa) celuje - nie powiedzialbym raczej ze przewiduje cos na podstawie niedajacych pewnosci przeslanek. Tu raczej wiadomosci ktore mozemy odczytac ze stolu daja nam pewnosc co do odleglosci, jedyne co to dobrze je zinterpretowac.slownik.onet.pl pisze: cz. ndk Ib, ~any - zgadnąć dk IVb ‘domyślać się czegoś, trafnie odpowiadać, wnioskować, przewidywać coś na podstawie niedających pewności przesłanek, przypuszczeń; odgadywać’
uuu... tos mi zaimponowal... no i co z tego ze jestes? bazujac na podreczniku wiele rzeczy moglbym udowodnic...TruePunk pisze: Ok, tak sie sklada ze w tym sezonie jestem czlonkiem listy ligowej i odpowiadam ze mozna.
Argumentacja: podrecznik glowny do WFB
gwoli scislosic celowac to ty mozesz sobie przy rzucie pilka... wlasciwym okresleniem jesli juz chcesz byc taki przeintelektualizowany bylo by szacowac... a swoja droga przygladanie sie mapce przy celowaniu nie jest uznawane za pelny fair play...TruePunk pisze:Shino pisze: zgadywac mozna nie tlyko na slepo.... przynajmniej tak mi sie zdawalo...Nie wiem jak Ty Shino, ale ja znajac wymiary stolu, rozmiary ppodstawek (a czasami tez orientacyjne rozmieszczenie terenow z mapki danej przez organizatorow) + odrobina matematyki (najczesciej tw pitagorasa czy talesa) celuje - nie powiedzialbym raczej ze przewiduje cos na podstawie niedajacych pewnosci przeslanek. Tu raczej wiadomosci ktore mozemy odczytac ze stolu daja nam pewnosc co do odleglosci, jedyne co to dobrze je zinterpretowac.slownik.onet.pl pisze: cz. ndk Ib, ~any - zgadnąć dk IVb ‘domyślać się czegoś, trafnie odpowiadać, wnioskować, przewidywać coś na podstawie niedających pewności przesłanek, przypuszczeń; odgadywać’
ale moze tego watku lepiej nie rozwijajmy zanadto (;
No Ja Ameryki nie odkryłemTruePunk pisze: Aro:
odkryles ameryke, gratuluje. Zostaniesz moim kolegom?
Uswiadomiles mi ze OG jest nieuczciwy, wczesniej o tym nie wiedzialem. Dziekuje!
Ide spac, narazie wszystkim