Mierzenie stref wrogiego oddziału
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Mierzenie stref wrogiego oddziału
Czy można mierzyć strefy wrogiego oddziału? Parokrotnie już się z tym spotkałem. W uściśleniach jest mowa o LoS. Zwykle grało się tak, że nie wiedziałeś do końca w której strefie jesteś i czasami musiałeś zaryzykować. Jak to dokładnie wygląda?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- swieta_barbara
- habydysz
Mierzenie stref tylko w turze szarz. Przykladowo zastanawiasz sie, czy chcesz wpadac w ghule, ale nie jestes pewien, czy to na bank bok - wtedy mozesz sprawdzic. W innych sytuacjach raczej z miarka od wrogich oddzialow wara.
edit: w takim razie znamy rozne interpretacje. W stolicy zawsze mozna bylo mierzyc strefe przed zadeklarowaniem szarzy. Tym niemniej argumentacja Jankiela jest moim zdaniem bardzo dobra i chetnie stosowalbym ja jako wyznacznik.
edit: w takim razie znamy rozne interpretacje. W stolicy zawsze mozna bylo mierzyc strefe przed zadeklarowaniem szarzy. Tym niemniej argumentacja Jankiela jest moim zdaniem bardzo dobra i chetnie stosowalbym ja jako wyznacznik.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
bzdura. czytamy rulebooka. Przed deklaracjami szarż, możesz zmierzyc strefy z której będzie (albo nie) szarża.Jankiel pisze:Wrócę, to sprawdzę. Nic takiego nie pamiętam.strefy mierzyć można przed deklaracja szarż
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
jak mierzy się strefę oddziału z furmanką, gdzie są np tylko 4 monki? Mierzymy od rogu furmanki czy od przecięcia się krawędzi formacji? w sensie na wysokości bocznych monków czy od rogu furmany? (chodzi mi o tył/bok)
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
Tak jak każdego innego oddziału przykładamy kartkę i patrzymy, w której strefie jest oddział, który chce zaszarżować.sYsek pisze:jak mierzy się strefę oddziału z furmanką, gdzie są np tylko 4 monki? Mierzymy od rogu furmanki czy od przecięcia się krawędzi formacji? w sensie na wysokości bocznych monków czy od rogu furmany? (chodzi mi o tył/bok)
Knight pisze:Tak jak każdego innego oddziału przykładamy kartkę i patrzymy, w której strefie jest oddział, który chce zaszarżować.

Mi wydaje się, że powinno się przystawiać kartkę do rogu furmanki, ale głowy nie dam.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
no i tym dziwnym sposobem strefa tylna jest mocno zawężona, mimo, że przód może być szeroki. Tak samo z wystającym Corpse Cartem 
też jestem żywo zainteresowany

też jestem żywo zainteresowany
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
No i przy okazji jak jest z głównym pytaniem tego tematu: można czy nie?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- swieta_barbara
- habydysz
A ktos moglby sie wypowiedziec odnosnie tylu furmany przy malej ilosci monkow? Nie mam pojecia jak to rozpatrywac, ale logiczniej mi sie wydaje liczyc tyl i boki od obslugi.
Tak powinno sie robic. Dla tych co maja jeszcze watpliwosci to dla porownania sytacja:
oddzial
heros
tym sposobem dostalibyscie ze tyl ma szerokosc 1 modelu, a to absurd.

tym sposobem dostalibyscie ze tyl ma szerokosc 1 modelu, a to absurd.