Mierzenie stref wrogiego oddziału

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Mierzenie stref wrogiego oddziału

Post autor: Andrzej »

Czy można mierzyć strefy wrogiego oddziału? Parokrotnie już się z tym spotkałem. W uściśleniach jest mowa o LoS. Zwykle grało się tak, że nie wiedziałeś do końca w której strefie jesteś i czasami musiałeś zaryzykować. Jak to dokładnie wygląda?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie możesz mierzyć LOS, a tym samym stref wrogich oddziałów
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Mierzenie stref tylko w turze szarz. Przykladowo zastanawiasz sie, czy chcesz wpadac w ghule, ale nie jestes pewien, czy to na bank bok - wtedy mozesz sprawdzic. W innych sytuacjach raczej z miarka od wrogich oddzialow wara.

edit: w takim razie znamy rozne interpretacje. W stolicy zawsze mozna bylo mierzyc strefe przed zadeklarowaniem szarzy. Tym niemniej argumentacja Jankiela jest moim zdaniem bardzo dobra i chetnie stosowalbym ja jako wyznacznik.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Jankiel pisze:Nie możesz mierzyć LOS, a tym samym stref wrogich oddziałów

Tylko że rulebook na to pozwala w momencie deklaracji szarży.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Nie mam za wiele do dodania :P strefy mierzyć można przed deklaracja szarż, swój LOS można w dowolnym momencie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

strefy mierzyć można przed deklaracja szarż
Wrócę, to sprawdzę. Nic takiego nie pamiętam.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Jankiel pisze:
strefy mierzyć można przed deklaracja szarż
Wrócę, to sprawdzę. Nic takiego nie pamiętam.
bzdura. czytamy rulebooka. Przed deklaracjami szarż, możesz zmierzyc strefy z której będzie (albo nie) szarża.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

jak mierzy się strefę oddziału z furmanką, gdzie są np tylko 4 monki? Mierzymy od rogu furmanki czy od przecięcia się krawędzi formacji? w sensie na wysokości bocznych monków czy od rogu furmany? (chodzi mi o tył/bok)
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

sYsek pisze:jak mierzy się strefę oddziału z furmanką, gdzie są np tylko 4 monki? Mierzymy od rogu furmanki czy od przecięcia się krawędzi formacji? w sensie na wysokości bocznych monków czy od rogu furmany? (chodzi mi o tył/bok)
Tak jak każdego innego oddziału przykładamy kartkę i patrzymy, w której strefie jest oddział, który chce zaszarżować.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Knight pisze:Tak jak każdego innego oddziału przykładamy kartkę i patrzymy, w której strefie jest oddział, który chce zaszarżować.
#-o Przecież napisał, że nie wie w którym miejscu ma przyłożyć kartkę. W zależności od tego, gdzie przyłożysz kartkę, oddział może być raz na tyle, raz na boku.

Mi wydaje się, że powinno się przystawiać kartkę do rogu furmanki, ale głowy nie dam.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

no i tym dziwnym sposobem strefa tylna jest mocno zawężona, mimo, że przód może być szeroki. Tak samo z wystającym Corpse Cartem :)
też jestem żywo zainteresowany
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

No i przy okazji jak jest z głównym pytaniem tego tematu: można czy nie?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

mierzysz strefę wrogiego oddziału TYLKO przed deklaracją szarż- cała filozofia, odpowiedź w RB

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A ktos moglby sie wypowiedziec odnosnie tylu furmany przy malej ilosci monkow? Nie mam pojecia jak to rozpatrywac, ale logiczniej mi sie wydaje liczyc tyl i boki od obslugi.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Tak powinno sie robic. Dla tych co maja jeszcze watpliwosci to dla porownania sytacja:
:) :) :D :) :)
:!: :!: :D :!: :!:
:) oddzial :D heros
tym sposobem dostalibyscie ze tyl ma szerokosc 1 modelu, a to absurd.

ODPOWIEDZ