Yo!
Próbuję namierzyć książkę którą czytałem jakiś czas temu, niestety sporo czasu minęło i za cholere nie mogę skojarzyć ani tytułu, ani autora. Prawdopodobnie to jakies polskie fantasy, ale nie ma pewności.
Fabuła szła dwutorowo. Jeden z wątków opowiadał o fikcyjnym cesarstwie okupującym jakiś prymitywny kraik. Opowieśc była napisana z punktu widzenia dzieciaka - nastepcy tegoz tronu, mającego 2 braci (jednego - typową ciotę, drugiego - agresywnego brutala - popularny motyw). W którymś tam momencie pojawia się wiedźma podburzająca do rewolty, sporowadzając na kraj wielka ulewe po wielkiej suszy wywołuje rewolte, nasz bohater musi uciekać incognito wraz z nauczycielem (eks-wojskowy?), cała jego rodzina zostaje wyrżnięta etc etc.
Fragment w którym jeszcze mieszkając w pałacu wraz z braciszkami każdy z nich "dowodzi" wysepka pełną jakiś zwierzaczków przy pomocy magicznej trąbki która pozwala wydawac tym zwierzakom rozkazy był przedrukowany w którejś "Fantastyce" jako opowiadanie (stąd mi sie tuła po łbie, że to mogło być polskie fantasy).
Czy ktos kojarzy taką książkę?
Tytuł/autor ksiazki poszukiwny
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Tytuł/autor ksiazki poszukiwny
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Na pewno Pan Lodowego Ogrodu cz. 1
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Nie tylko dobra, wręcz świetna Muszę w końcu zabrać się za tom 3.
Lest we forget: