Losowość kart bitewnych jest zerowa Po prostu jeszcze nie jesteście na tym etapie. Z czasem okaże się, że warto np wykonać samobójczy atak jedną jednostką (kochane lingi ) żeby dociągnąć cenne trzy karty walki potrzebne w zaplanowanym kluczowym starciu, pomaga tez odpowiedni tech, czy - jak wspomniałeś - częsty research. Zarządzanie ręka w Starze jest jednym z kluczowych elementów gry. Warto nauczyc się tez decków i budować odpowiednie zestawy jednostek, aby jak najwiecej kart było przydatnych
Jeżeli podstawka Wam się podoba, proponuje jak najszybciej dokupić Brood War'a i uczyc się grac już razem z nim. Dodatek (mimo że na pierwszy rzut oka jest drogi i zawiera niewiele elementów) wnosi naprawdę bardzo duzo do gry i niweluje całkowicie niewielkie wady wersji podstawowej (np zaskoczenie związane z naglym spelnieniem specjalnych warunków zwycięstwa przez wroga). Niweluje tez podstawową "imba" taktyke tosów (spam archonami).
Zaręczam, że po jednej rozgrywce z dodatkiem do wersji podstawowej juz nie wrócicie
Polecam również kliknąc na Link ściągnąć pdf-a i zapoznać się z tym materiałem. Rozgrywki od razu wskocza na zupełnie inny poziom
Pozdrawiam
Planszówki w świecie Blizzard'a
Sorki za dwa posty pod rząd, ale przy edycji tematy chyba nie migają że jest nowa odpowiedź.
Dwa pytania ze sobotniej gry, na innym forum nikt mi nie odpowiedział:
1. Kiedy przesuwana jest baza terran? Sytuacja była taka:
Kontroluje sektor A B C na planecie. W A jest baza wrogiego terrana. Terran daje mobilizację na tą planetę i chce zaatakować sektor B oraz przenieść tam bazę z sektora A. Czy jest to jakoś możliwe? Np. najpierw rozgrywamy bitwę a potem przeleci bazą? (w zasadach dokładnie nie pisze kiedy się przesuwa bazę)
2. Ja mam strategię, która pozwala zagrywać dwa eventy. W fazie zagrywania eventów, przeciwnik kładzie informatora, który zabiera moją strategię i pozwala mu ją zagrać. Czy może teraz zagrać drugą z nieodrzuconych jeszcze kart eventów? (wg. instrukcji najpierw zagrywamy kartę, wprowadzamy efekty i dopiero wtedy odrzucamy nadmiarowe)
Dwa pytania ze sobotniej gry, na innym forum nikt mi nie odpowiedział:
1. Kiedy przesuwana jest baza terran? Sytuacja była taka:
Kontroluje sektor A B C na planecie. W A jest baza wrogiego terrana. Terran daje mobilizację na tą planetę i chce zaatakować sektor B oraz przenieść tam bazę z sektora A. Czy jest to jakoś możliwe? Np. najpierw rozgrywamy bitwę a potem przeleci bazą? (w zasadach dokładnie nie pisze kiedy się przesuwa bazę)
2. Ja mam strategię, która pozwala zagrywać dwa eventy. W fazie zagrywania eventów, przeciwnik kładzie informatora, który zabiera moją strategię i pozwala mu ją zagrać. Czy może teraz zagrać drugą z nieodrzuconych jeszcze kart eventów? (wg. instrukcji najpierw zagrywamy kartę, wprowadzamy efekty i dopiero wtedy odrzucamy nadmiarowe)
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Tak, jest to jak najbardziej możliwe. Taki bonusik dla terran. Baza jest przenoszona w rozkazie mobilizacji przed bitwą. Oczywiscie jak rpzegra bitwę, bazą nie może "uciec" więc ją straci..1. Kiedy przesuwana jest baza terran? Sytuacja była taka:
Tu nie wiem dokładnie, a nie mam instrukcji przy sobie. Dam znac jutro.2. Ja mam strategię, która pozwala zagrywać dwa eventy. W fazie zagrywania eventów, przeciwnik kładzie informatora, który zabiera moją strategię i pozwala mu ją zagrać. Czy może teraz zagrać drugą z nieodrzuconych jeszcze kart eventów? (wg. instrukcji najpierw zagrywamy kartę, wprowadzamy efekty i dopiero wtedy odrzucamy nadmiarowe)
Pozdrawiam
Napisałem na 4 różnych forach i póki co to do 1 pytania to wszędzie odpisali, że nie można.
Poszperałem trochę w instrukcji i znalazłem w dziale walka zdanie, które mówi, że najpierw wykonujemy wszystkie możliwe ruchy dopiero na koniec rozgrywamy walkę. Więc chyba sprawa wyjaśniona (w dziale mobilizacji pisze, że najpierw wykonujemy ruchy jednostek a potem walka, więc tutaj był problem czy traktować bazę jako jednostkę)
(oczywiście mówimy o jednym rozkazie mobilizacji a nie dwóch)
Co do drugiego to wszyscy (w sumie 3 osoby mi póki co tylko odpowiedziały) byli z lekkim wskazaniem na nie.
Poszperałem trochę w instrukcji i znalazłem w dziale walka zdanie, które mówi, że najpierw wykonujemy wszystkie możliwe ruchy dopiero na koniec rozgrywamy walkę. Więc chyba sprawa wyjaśniona (w dziale mobilizacji pisze, że najpierw wykonujemy ruchy jednostek a potem walka, więc tutaj był problem czy traktować bazę jako jednostkę)
(oczywiście mówimy o jednym rozkazie mobilizacji a nie dwóch)
Co do drugiego to wszyscy (w sumie 3 osoby mi póki co tylko odpowiedziały) byli z lekkim wskazaniem na nie.
Do mojego drugiego pytania dostałem odpowiedź:
Yes, the human player would be able to then play a second event card.
I hope this answers your question!
-Corey Konieczka
Lead Game Designer
Fantasy Flight Games
Yes, the human player would be able to then play a second event card.
I hope this answers your question!
-Corey Konieczka
Lead Game Designer
Fantasy Flight Games
A czemu nikt nie wspomniał o Warcrafcie planszowym? Nie wowie, a warcrafcie - strategii. Giera ładnie wydana, w końcu to FFG, do tego uniwersum wiadomo, mapki zawsze losowe można ułożyć, oraz gry są bardzo ciekawe grając z sojuszami i handlem "na gębę". Po pewnym czasie uzgodniliśmy, że startowe lokacje nie wyczerpują lasów i kopalń, bo gra się czasami kończyła remisem. A po dodrukowaniu (i podklejeniu na tekturkę) zrobiliśmy sobie wersję na 6 osób i powiem, że było zwyczajnie przejedwabiście. Nie grałem w wowa i SC, ale zapewniam, że WBG jest warte, a dodatek pewnie równie dobry, bo nie grałem niestety, a zmiany do mechaniki dodaje potężne ponoć.
-
- Wałkarz
Planszówka jest wg mnie o wiele lepsza niż jej karciany odpowiednik,głównie ze względu na interakcji. Nie twierdze że karcianka jest zła,przy niej tez można sie świetnie bawic,jest wciagajaca. Ale ogólnie lepsza mechanika jak i tryb gry mamy w planszowej wersji.