Wybory prezydenckie
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
-
- Oszukista
Re: Wybory prezydenckie
winnym problemów z teczkami nie jest wbrem pozorom Michnik, nie jest Mikke, ani ten świr Macierewicz. Pomijam oczywiście twórców teczek, natomiast winny jest 'pierwszy demokratyczny premier', gruba kreska etc.
@Kraggo: żywię podobne uczucia co do czerwonej zarazy, ale wiesz jaki jest problem z teczkami? Że są zniszczone. Mamy spis ludzi, którzy w teczkach byli - ale nie umiemy odróżnić inwigilujących od inwigilowanych, donoszących świadomie i nie (np. znane są przypadki, że donosił 1 człowiek z towarzystwa, w formie: x powiedział o y to, a z o v to. I to jest ZWYKŁA rozmowa, między przyjaciółmi z podziemia, a to nie tylko donosiciel, ale także koledzy x i z lądowali jako osobowe źródła informacji). Owszem, mamy część źródeł, ale o pozostałych wiemy tylko, że mieli teczki, a nie - co w nich było. Całe ścierwo, które donosiło dla idei, za pieniądze, czy żeby uniknąć kompromitacji (jak ktoś chodzi do dziwek, to niech ma honor powiedzieć: publikujcie), i o którym coś faktycznie wiemy - trzeba wypalić żywym ogniem. Tyle, że to kropla w morzu. Wiem od ludzi, którzy systematyzowali te archiwa, które trafiły do IPN...
edit:
Winny jest dlatego, że dał czas Sbekom na spalenie co się dało/wyniesienie co się dało z archiwów, zanim zostały przekazane...
@Kraggo: żywię podobne uczucia co do czerwonej zarazy, ale wiesz jaki jest problem z teczkami? Że są zniszczone. Mamy spis ludzi, którzy w teczkach byli - ale nie umiemy odróżnić inwigilujących od inwigilowanych, donoszących świadomie i nie (np. znane są przypadki, że donosił 1 człowiek z towarzystwa, w formie: x powiedział o y to, a z o v to. I to jest ZWYKŁA rozmowa, między przyjaciółmi z podziemia, a to nie tylko donosiciel, ale także koledzy x i z lądowali jako osobowe źródła informacji). Owszem, mamy część źródeł, ale o pozostałych wiemy tylko, że mieli teczki, a nie - co w nich było. Całe ścierwo, które donosiło dla idei, za pieniądze, czy żeby uniknąć kompromitacji (jak ktoś chodzi do dziwek, to niech ma honor powiedzieć: publikujcie), i o którym coś faktycznie wiemy - trzeba wypalić żywym ogniem. Tyle, że to kropla w morzu. Wiem od ludzi, którzy systematyzowali te archiwa, które trafiły do IPN...
edit:
Winny jest dlatego, że dał czas Sbekom na spalenie co się dało/wyniesienie co się dało z archiwów, zanim zostały przekazane...
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Popatrz, a taki głupi polski ustawodawca, przewiduje przedawnienie ścigania za zbrodnię zabójstwa po 30 latach i nie boi się, że mu potem zabraknie dowodów w razie postawienia delikwenta przed sądem. A zbrodnie przeciwko ludzkości, które popełnili wymienieni przez ciebie panowie są nieprzedawnialne- tak zadecydowali dyszący zemstą i żądni krwi źli panowie kierując się tak wypaczoną wartością jak zaspokojenie sprawiedliwości.Varinastari pisze: Z punktu widzenia pragmatyka- nie dotyczy to nas po prostu, mamy swój problem. Poza tym, rozpatrujemy każdy przypadek indywidualnie, prawda?Dlatego Srebrenica, Mladic, Milutinowic i Milosewic nas nie dotyczą. Co więcej, minęło już całkiem sporawo czasu( jak na standardy XXI wieku, ponad 10 lat to cholernie dużo) i w mojej opinii jest już nieco za późno na taką "zabawę". Zbyt wiele niepewności, braki dowodów etc.
-
- Masakrator
A popatrz, nie zamierzam już dyskutować na ten temat.
Uważam, iż dalsze babranie się w PRL-u może mieć negatywny wydźwięk na rozwój społeczeństwa.
Takie jest moje zdanie.
Koniec.

Uważam, iż dalsze babranie się w PRL-u może mieć negatywny wydźwięk na rozwój społeczeństwa.
Takie jest moje zdanie.
Koniec.

- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Tia, merytoryki mało, argumenty już się kończą więc lepiej uciąć dyskusję. No nic twoje prawoVarinastari pisze:A popatrz, nie zamierzam już dyskutować na ten temat.
Takie jest moje zdanie.
Koniec.

to oczywista oczywistość jak mawiał klasyk - ja pozwoliłem sobie napisać o głównym grzechu Pisu, reszta to w sumie szczegóły, ale by je wszystkie wymienić zabrakło by znaków w elfim alfabecieDuke pisze:Żaba a nie masz takiego wrażenia że ogólny poziom intelektualny czołowych polityków PiSu jest niższy niż PO?
Myśle ze wystawić na pierwszą linie takich ludzi jak wieśniara Jakubiak,wcześniej Gosiewski to jednak straszny strzał w stope.

Ż.
P.S. z pośród wszystkich teczek tylko jedna została sfałszowana Prezesa...

P.P.S. a od czerwonych pająków bardziej tylko nie nienawidzę czarnych pijawek

P.P.P.S. jakiś czas temu kluczowe postacie opozycji politycznej (te co tkwiły po więzieniach) zadecydowały że zamiast realizować hasło "na drzewach zamiast liści wisieć będą komuniści" wybrać "zło dobrem zwyciężaj" - jak każda decyzja miało to swoje dobre i złe strony - jak przejęcie władzy mogło by wyglądać w krwawej wersji można porównać z upadkiem Nicolae Ceaușescu w Rumunii
-
- Masakrator
Z twojej strony zaś wyłażą braki w czytaniu ze zrozumieniem.Tia, merytoryki mało, argumenty już się kończą więc lepiej uciąć dyskusję. No nic twoje prawo

Eot to eot.
Ps. Dla zwały przypomnę naszą rozmowę o ewolucji "rodziny", którą tak miło zakończyłeś nie kontynuując tematu. Zatem, skoro twoje "przesłanki" do zarzucenia mi braku argumentów formujesz na tak pochopnych wnioskach, faktycznie zaczyna to przypominać raczej prezentowanie chwytów erystycznych.
Napiszę wyraźniej, D-O-B-R-A-N-O-C.
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Żabo, ale naprawdę nikt nikogo nie chce „wieszać zamiast liści”. Chodzi o ujawnienie prawdy o tamtych czasach, ktrej elementem byli również wszelkiej maści TW. A dzisiejsze „bagno” jak to wdzięcznie określają niektórzy zawdzięczamy właśnie temu, że 20 lat wcześniej zabrakło zdecydowania. Doskonałym przykładem są przywoływane już kilkakrotnie Niemcy, które obrały inną niż my ścieżkę i dziś nikt się tam nie okłada teczkami.Żaba pisze: P.P.P.S. jakiś czas temu kluczowe postacie opozycji politycznej (te co tkwiły po więzieniach) zadecydowały że zamiast realizować hasło "na drzewach zamiast liści wisieć będą komuniści" wybrać "zło dobrem zwyciężaj" - jak każda decyzja miało to swoje dobre i złe strony - jak przejęcie władzy mogło by wyglądać w krwawej wersji można porównać z upadkiem Nicolae Ceaușescu w Rumunii
Absolutnie każdy temat o wyborach prezydenckich musi przynajmniej otrzeć się o teczki a często na nich w ogóle kończy.
Niesamowite jest to, jak bardzo Polacy lubią babrać się w gównie sprzed 20+ lat - kiedyś będą o was doktoraty z socjologii pisać!
Niesamowite jest to, jak bardzo Polacy lubią babrać się w gównie sprzed 20+ lat - kiedyś będą o was doktoraty z socjologii pisać!

Poczytaj temat o Partiach i Poglądach, a dowiesz się, że tak nie jestVarinastari pisze:Chyba patrzysz na scenę polityczną jedynie z perspektywy gospodarki. Proponuję "poszerzyć" horyzonty, pomagaludzie o lewicowych poglądach powinni głosować właśnie na Jarka.

A czy ja się bojeGrand Admiral Thrawn pisze:Jeśli chodzi Tobie o tą 'prywatyzację szpitali' to PIS jak i jego zwolennicy mylą pojęcia. Szpitale (nie wszystkie) miałyby być przekształcone (a to już coś innego), kontrakty cały czas byłyby z NFZ podpisywane a jedyną (w zasadzie gigantyczną różnicą) jest to, że mogłyby na siebie w normaly sposób zarabiać. Poza tym nie ma czym ludzi straszyć bo już około 70 zostało przekształconych (bazuję na liczbie sprzed roku, teraz może ich być więcej), mają się i one i pacjenci dobrze. Więc nie bój żaby![]()

Co do lustracji: Można mówić, że jedni TW byli zastraszani inni donosili dla pieniędzy, lub korzyści. Ale trzeba pamiętać, że były także osoby które szykanom Ubecji się oparły, więc mam pytanie skoro jedni mogli to dlaczego drudzy nie? Inną kwestią jest to, że po upadku PRL-u wiele osób które ochoczo działały dla poprzedniego ustroju okrzyknęło się obrońcami demokracji i autorytetami moralnymi, zaczynając tym samy pouczać innych jak mają się zachowywać i które postawy sa A a które B. Nie no sory koleś czy kolesiuwa która podpierdzielał -a swoich współpracowników, ma mi mówić jak mam postępować, a sam-a się zeszmacił-a, a teraz na dodatek nie chce się do tego przyznać i udaje wzór wszelki cnót, czysta hipokryzja. Dlatego ja właśnie chciał bym wiedzieć kto z ludzi z dzisiejszego życia publicznego donosił (i dlaczego), a kto nie. Inną kwestią jest to, że ciągle nie wyjaśniono i nie ukarano zbrodni komunistyczny, zarówno tych Stalinowskich, jak z lat 80-tych. Sama kwestia Raportu Rokity woła o pomstę do nieba. Dla niewtajemniczonych napisze, że zawarte są w nim informacje o niewyjaśnionych zgonach ponad 100 działaczy podziemia. I nikt z tym do dziś nic nie zrobił. Jak o tym pisałem wcześniej to zaraz pojawiły się głosy, że trzeba było wtedy z tym iść do sądu i prokuratury. Tylko jak iść do z tym do prokuratury która wcześniej prowadziła te sprawy i ustaliła jakiś głupoty o wypadkach i samobójstwach . Bez odgórnego nakazu i nacisku politycznego (lub ewentualnego wyczyszczenia prokuratury i sądów) z góry, cała sprawa była nie do przeprowadzenia. A autorytety moralne które się po 89 pojawiły, zadbały już o to, aby nikt nie brudził się w kloacznych nieczystościach.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
Chrzanię to!! Głosuję na Ctulhu!!
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
-
- Oszukista
on zawsze startuje
a wracając do nieszczęsnego tematu: Nie wiem, czy teczki powinny być dzisiaj otwierane. Dlaczego? Nie dobierzemy się do dupy wszystkim. Niech więc tych paru historyków w IPN spokojnie pracuje, co jakiś czas wywlekając na światło dzienne 1 donosiciela. A reszta niech trzęsie dupami
do końca swoich nędznych dni.
A co do wyborów: to faktycznie Kaczyński jest duuużo bardziej na lewo niż komorowski. Dlaczego lewica woli komora
Ja właśnie za socjalistyczne poglądy nie chce na niego głosować... 

a wracając do nieszczęsnego tematu: Nie wiem, czy teczki powinny być dzisiaj otwierane. Dlaczego? Nie dobierzemy się do dupy wszystkim. Niech więc tych paru historyków w IPN spokojnie pracuje, co jakiś czas wywlekając na światło dzienne 1 donosiciela. A reszta niech trzęsie dupami

A co do wyborów: to faktycznie Kaczyński jest duuużo bardziej na lewo niż komorowski. Dlaczego lewica woli komora

Całkowita prawda. Podzielam Twoje zdanie. Cieszę się, że są jeszcze tacy ludzie w Polskim społeczeństwie którzy patrzą na cały problem polityki w ten sposób. Perfekcyjnie to ująłeś. BrawaTullaris pisze:(...)

Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart

no chyba sobie jaja robicie takim pytaniememiel_regis pisze:
A co do wyborów: to faktycznie Kaczyński jest duuużo bardziej na lewo niż komorowski. Dlaczego lewica woli komoraJa właśnie za socjalistyczne poglądy nie chce na niego głosować...

inna kwestia że to wszystko nie przeszkadzało SLD i Pisowi w stworzeniu koalicji w mediach publicznych...
żółw,
Ż.
P.S. w Polsce mamy albo lewicę ateistyczną albo klerykalną - reszta poglądów to niestety margines

Emiel regis : Pisałeś jakiś czas temu o grubej kresce - co rozumiesz pod tym terminem (pewnie jak większość rozumiesz to opacznie). Nieważne ... odniosę sie do twojego postu z przed chwili
Dlaczego ludzie o poglądach lewicowych nie głosują na jarka ....
Ja mam poglądy lewicowe i powiem tak : mam w dupie gospodarke kompletnie mnie to nie interesuje.(ale jak już to JKM!!) i dodam że lewica to nie to samo co socjalizm. W moim przypadku racje ma Żaba (ale nie zgodze sie z tym że antyklerykalizm lewicy to jest reguła).
Ja chciałbym państwa neutralnego światopoglądowego, na co Jarek by nie pozwolił (Bronek w sumie też).
Chce prezydenta który nie będzie odbierał instrukcji od episkopatu. Prezydenta który postara sie o normalność* w strefie światopoglądowej państwa. Dla mnie to jest milion razy ważniejsze niż sprawy gospodarcze.
Z innej beczki : Cała rzesza ludzi (stawiam teze że znacząca większość) nie zna imion i nazwisk wszystkich kandydatów - to jest chore. Brak wiedzy o kandydatach, prowadzi do omawianego problemu wyboru tylko miedzy kandydatem A i B. Jeśli nie zna sie kandydatów C,D,E itd to gdzie tu świadomy wybór ? Demokratyczny wolny wybory w takiej sytuacji to farsa.
Poniekąd było to już omawiana a propo "PO-niePiS VS PiS nie PO" Ale teraz to wybory prezydenckie a nie parlamntarne (zgoda że to jest powiązane w jakimś stopniu)
Odpowiedzmy sobie na pytanie. Kim jest .. dajmy na too ... Kornel Morawiecki i z jakim punktami jego "programu" sie nie zgadzamy że na niego nie głosujemy ? O Nie nie nie nie sprawdzamy w internecie , teraz , z głowy, już !
----------
* Normalność = neutralność , równość (i świeckość). Pewie i tak zaraz sie ktoś odezwie z kretyńskim pytaniem/stwierdzeniem czy ta normalność w mim rozumieniu to w skrócie : wszystko dla homosiów i precz z normami społecznymi.
Dlaczego ludzie o poglądach lewicowych nie głosują na jarka ....
Ja mam poglądy lewicowe i powiem tak : mam w dupie gospodarke kompletnie mnie to nie interesuje.(ale jak już to JKM!!) i dodam że lewica to nie to samo co socjalizm. W moim przypadku racje ma Żaba (ale nie zgodze sie z tym że antyklerykalizm lewicy to jest reguła).
Ja chciałbym państwa neutralnego światopoglądowego, na co Jarek by nie pozwolił (Bronek w sumie też).
Chce prezydenta który nie będzie odbierał instrukcji od episkopatu. Prezydenta który postara sie o normalność* w strefie światopoglądowej państwa. Dla mnie to jest milion razy ważniejsze niż sprawy gospodarcze.
Z innej beczki : Cała rzesza ludzi (stawiam teze że znacząca większość) nie zna imion i nazwisk wszystkich kandydatów - to jest chore. Brak wiedzy o kandydatach, prowadzi do omawianego problemu wyboru tylko miedzy kandydatem A i B. Jeśli nie zna sie kandydatów C,D,E itd to gdzie tu świadomy wybór ? Demokratyczny wolny wybory w takiej sytuacji to farsa.
Poniekąd było to już omawiana a propo "PO-niePiS VS PiS nie PO" Ale teraz to wybory prezydenckie a nie parlamntarne (zgoda że to jest powiązane w jakimś stopniu)
Odpowiedzmy sobie na pytanie. Kim jest .. dajmy na too ... Kornel Morawiecki i z jakim punktami jego "programu" sie nie zgadzamy że na niego nie głosujemy ? O Nie nie nie nie sprawdzamy w internecie , teraz , z głowy, już !
----------
* Normalność = neutralność , równość (i świeckość). Pewie i tak zaraz sie ktoś odezwie z kretyńskim pytaniem/stwierdzeniem czy ta normalność w mim rozumieniu to w skrócie : wszystko dla homosiów i precz z normami społecznymi.
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Zawsze jest tak, że najbardziej liczą się kandydaci, ktrzy posiadają odpowiednie zaplecze polityczne. Można nad tym ubolewac, ale tak po prostu jest i to nie tylko u nas. Zresztą Polska jest chyba ewenementem na skalę swiatową pod wzgledem liczby kandydatów, którzy startują w każdych wyborach prezydenckich.
Zgadzam sie. Niestety
Sam nie wiem praktycznie nic o Morawieckim, a skoro tak, to skąd mam wiedzieć że sie z nim nie zgadzam ? A może właśnie On jest kandydatem który mi pasuje - tylo o tym nie wiem ?
Zwróć uwage że to są wybory prezydenckie - wybieramy (przynajmniej oficjalnie) osobe a nie partie która go popiera

Sam nie wiem praktycznie nic o Morawieckim, a skoro tak, to skąd mam wiedzieć że sie z nim nie zgadzam ? A może właśnie On jest kandydatem który mi pasuje - tylo o tym nie wiem ?
Zwróć uwage że to są wybory prezydenckie - wybieramy (przynajmniej oficjalnie) osobe a nie partie która go popiera
Czcij Koze !!
@Varinastari: nie jestem korwinowcem (czytaj fanatykiem pana Korwina-Mikke, nie buduję dla niego pomników etc), tylko oddaję na niego głos.
Jeśli znajdzie się inny kandydat, który będzie pełniej wyrażał moje poglądy, wtedy zdobędzie mój głos. Kolejna dość charakterystyczna sprawa w Polsce - przypisywanie ludzi na sztywno do ich politycznych kandydatów. Jak już ktoś raz zagłosuje na tego czy tamtego, to automatycznie musi dzielić wszystkie jego poglądy. Bzdura.
A skąd się bierze zamieszanie lustracyjne? Stąd, że nie zrobiono tego tuż po tak zwanym okrągłym stole, w czym swoją zasługę mają tacy "bohaterowie" jak Wałęsa, Michnik i całe to magdalenkowe towarzystwo. Gdyby wtedy ludzie, od których to zależało postąpili jak mężowie stanu, dziś nie byłoby o tym dyskusji. Nie interesuje mnie, czy ktoś to nazywa polowaniem na czarownice, na czerwony październik czy na szpicli. Lustracja nie została przeprowadzona należycie. Mnie interesuje jak było na prawdę i szanuję ludzi, którzy w tej materii ujawniają prawdę.
Dalsze polemiki przenieśmy na priv, żeby nie rozsadzać tematu. Skupmy się na wyborach, gdyż coraz mniej czasu
Odbijam piłeczkę kolego. Nie znasz mnie - nie oceniaj. Przypinasz mi etykietkę, która nijak ma się do "stanu faktycznego".Nie znasz stanu faktycznego-nie oceniaj.
Jeśli znajdzie się inny kandydat, który będzie pełniej wyrażał moje poglądy, wtedy zdobędzie mój głos. Kolejna dość charakterystyczna sprawa w Polsce - przypisywanie ludzi na sztywno do ich politycznych kandydatów. Jak już ktoś raz zagłosuje na tego czy tamtego, to automatycznie musi dzielić wszystkie jego poglądy. Bzdura.
A skąd się bierze zamieszanie lustracyjne? Stąd, że nie zrobiono tego tuż po tak zwanym okrągłym stole, w czym swoją zasługę mają tacy "bohaterowie" jak Wałęsa, Michnik i całe to magdalenkowe towarzystwo. Gdyby wtedy ludzie, od których to zależało postąpili jak mężowie stanu, dziś nie byłoby o tym dyskusji. Nie interesuje mnie, czy ktoś to nazywa polowaniem na czarownice, na czerwony październik czy na szpicli. Lustracja nie została przeprowadzona należycie. Mnie interesuje jak było na prawdę i szanuję ludzi, którzy w tej materii ujawniają prawdę.
a ja myślę, że trzeba, m.in. dlatego, że jak mawiał bodajże święty Franciszek z Asyżu nieukaranie deprawuje podwójnie: ofiarę, która musi żyć w przeświadczeniu, że nie ma sprawiedliwości (gdyż nie doczekała się odpłaty za czyn wyrządzający jej krzywdę) oraz sprawcę, który kpi sobie z litery prawa i wie, że ma pewnego rodzaju przyzwolenie na to czego dokonał, gdyż nikt go nie ukarał.Nie potrzeba nam wracać do dawnych lat
Dalsze polemiki przenieśmy na priv, żeby nie rozsadzać tematu. Skupmy się na wyborach, gdyż coraz mniej czasu

TakDaw pisze: Duże piwo dla Ciebie!!!

Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.