PolHammera ciąg dalszy

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Re: PolHammera ciąg dalszy

Post autor: Żaba »

granie na limited skończyło by się jeszcze większym exodusem graczy - bo VC z DOCh w końcu by się sobą znudziły :?

Ż.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

@zembol specjalnie dla ciebie i twojego tlosa:
Obrazek

:mrgreen:

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

LOL :)
Ale to nie mój TLOS, prostuję! TLOS jest z dupy, ja tylko nie lubię, co do zasady, grzebania w zasadach ;)
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

zembol, jak masz znajomych, którzy dlatego, że wprowadzono BP rzucili warhammera, to gratuluję znajomych. Może jakąś meliskę im zapodaj, albo coś? Bo chyba się łatwo frustrują.

Co do idei nie ingerowania w zasady, jest ona dziwna i bezsensowna. Zembol, tak z ciekawości, jaką armią grasz turniejowo? Bo jeżeli bestiami, orkami albo OK to się zdziwię. Granie na 7mo edycyjnych zasadach bestiami to dopiero fajna rozrywka. Te emocje - czy uda ci się ugrać remis?
Uerph.

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

ale teraz jakby jacys porypancy ubzdurali sobie granie na 15k pkt to on mialby monsterowy plac zabaw na stole ;)
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Priam
Wałkarz

Post autor: Priam »

@ żaba

Moja krytyka odnosiła się do pomysłów totalnego polhammera, zrobienia swojego RB i swoich AB. BP popieram, nie jest doskonały, ale skutecznie powstrzymuje mnie przed sprzedażą moich orków :D
Priam pisze: Osobną kwestią są drobniejsze modyfikacje i przede wszystkim uściślenia rzeczy nieregulowanych, które są konieczne z pragmatycznych, turniejowych potrzeb standaryzacji, i które popieram.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Szczurza Jucha pisze:zembol, jak masz znajomych, którzy dlatego, że wprowadzono BP rzucili warhammera, to gratuluję znajomych. Może jakąś meliskę im zapodaj, albo coś? Bo chyba się łatwo frustrują.

Co do idei nie ingerowania w zasady, jest ona dziwna i bezsensowna. Zembol, tak z ciekawości, jaką armią grasz turniejowo? Bo jeżeli bestiami, orkami albo OK to się zdziwię. Granie na 7mo edycyjnych zasadach bestiami to dopiero fajna rozrywka. Te emocje - czy uda ci się ugrać remis?
Panie złoty, to ja mam pytanie: czym Ty gracz, że poziom frustracji u Ciebie tak bije po oczach?

Osobiście uważam TLoS za bzdurę rodzącą mnóstwo kłopotów (ma na pewno więcej minusów, niż plusów), która nie została chyba do końca przemyślana. W WH40k, w którym ostatnio siedziałem więcej niż w WFB, TLoS sprawuje się naprawdę nieźle, ale to dzięki zupełnie innym zasadom dotyczącym Cover Save. Także niestety w tej edycji TLoS pewnie się jeszcze nie przyjmie (chociaż po wprowadzeniu paru małych zmian w kolejnej może być już jak najbardziej OK).

Z drugiej strony nie podoba mi się ingerowanie w zasady. Gwoli ścisłości, BP to nie ingerowanie w zasady, tylko w Army Listy, ponadto nieobowiązkowe. Umieszczanie w uściśleniach sędziowskich zmiany zasad z podręcznika to już coś więcej. Owszem, jest to mniejsze zło w porównaniu do kłopotów powodowanych przez TLoS, ale jest to na pewno niezbyt pozytywne zjawisko prowadzące do tego, że gramy w inną grę niż nasi sąsiedzi z Niemiec np... Teraz nie ma w Polsce GT (a bardzo żałuję, że EEGT już się w Wawie nie odbywa...), ale granie z jakimkolwiek obcokrajowcem będzie wiązać się albo z graniem na jego zasady, albo na nasze. A to już jest dziwne...
Obrazek

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Sorry za post pod postem, ale to w miarę ważna kwestia:

Zakładam, że w końcu zaczniemy grać na rzut o stronę / zaczynanie tak jak jest to w podręczniku, prawda? Bo wiele zasad zakłada jednak tą niepewność w tym, kto idzie pierwszy, a kto drugi... Bo pierwszoturowe szarże scoutów wystawionych równo 12 cali od przeciwnika, bo kontrolujący je gracz ma pierwszą turę nie są ok... A gdy gra się na zasady z podręcznika nigdy nie wiadomo, kto idzie pierwszy i trzeba o tym pomyśleć...
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

tomekjar pisze:Bo pierwszoturowe szarże scoutów
Gracz, który idzie pierwszy i wystawia scoutów/jednostki w vanguardzie nie może tymi jednostkami szarżować w pierwszej turze.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

My bad, nie doczytałem, że w scoucie też to jest, w vanguardzie zauważyłem ten podpunkt...

Tak czy inaczej uważam, że powinno się grać tak jak jest to w podręczniku opisane, albowiem nie ma żadnych przesłanek, by to zmieniać (jak to ma miejsce w przypadku TLoS)
Obrazek

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

to bardzo urozmaica rozgrywke bo inaczej sie wystawisz wiedzac ze na 100% zaczynasz a inaczej gdy jest tylko na to jakas drobna lub wieksza szansa (np krasie ktore wystawia sie najszybciej maja +1 ale to niekoniecznie oznacza ze rozpczna sylwestra swoimi maszynkami)
mi takze jak najbardziej pasuje rzut na zaczynanie po wystawieniu - taki kolejny element losowosci ktory zmusza do tezszego myslenia podczas gry

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

a propo polhammera to polecam margines na stronie 3: "the spirit of the game"

Kod: Zaznacz cały

(...) What's more, Warhammer calls on a lot from you, the player. Your job isn't just to follow the rules, it's also to add your own ideas and sense of fun to the game. (...) 
jak widac ludzie w GW sa swiadmi tego, ze nowa edycja ma jakies bledy ale nie chce im sie ich sprawdac/naprawiac wiec stworzyli taka furtke dla graczy. w polsce od tego jest LS (od tego oni sa. od tego sa oni). wiadomo, kazdy moze sobie dopisac jakas nowa zasade, jednak na turnieju to by troche dziwacznie wygladalo jak kazdy by gral na swoich zasadach. tutaj do gry wchodzi LS i tworza BP dla wszystkich by ujednolicic rozgrywki na turniejach czy innych spotkaniach.

mimo tego zostawilbym bym TLoS (przynajmniej przez jakis czas) a ujednolicil wysokosc piechoty, kawalerii czy maszyn. wiadomo, ze dwarfy czy gnoblary nie beda tak samo wysokie jak elfy ale mozna by to zrobic przy odrobinie wysilku i checi.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

amadeus pisze:mi takze jak najbardziej pasuje rzut na zaczynanie po wystawieniu - taki kolejny element losowosci
Bo przecież w tej edycji jej tak brakuje :roll:
Morsereg pisze:jak widac ludzie w GW sa swiadmi tego, ze nowa edycja ma jakies bledy ale nie chce im sie ich sprawdac/naprawiac wiec stworzyli taka furtke dla graczy.
W 7ed RB też był taki zapisek.
Obrazek

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

A nie można zamiast TLOSa po prostu wprowadzic kryterium widoczności podstawki z poprzednioedycyjnymi zasadami dot. large targetów itd?
Pozdro

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

eliah91 pisze: Bo przecież w tej edycji jej tak brakuje :roll:

W 7ed RB też był taki zapisek.

drugi raz cytujesz mojego posta i drugi raz zastanawiam sie jaki to moze miec cel poza marnowaniem przestrzeni forum

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

amadeus pisze:moze miec cel poza marnowaniem przestrzeni forum
Sorry, to prawda odkąd niektórzy napierają siedem postów dziennie trochę się ciasno zrobiło no ofens.
IMO piszesz bzdury, po co jeszcze większa losowość?
Spoko mogę zagrać sobie w domu na RandomHammera przy piwku i muzyce ale nie na turnieju.
Tam chcę zobaczy od kogo jestem leprzy/gorszy, jak mi skill skoczył.
Przecież to nie oznacza ciśnienia, bitwa też będzie fajna.
Jeżeli tak wam się podoba losowość to zacznijcie zbierać orki.
Animozja w najważniejszej turze na pewno was rozbawi.
Obrazek

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

eliah91 pisze: Sorry, to prawda odkąd niektórzy napierają siedem postów dziennie trochę się ciasno zrobiło no ofens.
Spoko mogę zagrać sobie w domu na RandomHammera przy piwku i muzyce ale nie na turnieju.
przeczytaj tego posta i zastanow sie kto pisze bzdury...ilosc moich postow udowadnia tylko ze mam wiecej do powiedzenia jak osoby ktore tylko jednym zdaniem chca podwazyc pelna wypowiedz, w domu to graj sobie jak chcesz nawet na 7 edycje jak boisz sie ze jestes zbyt ograniczony by wymyslic alternatywe na gre gdy ktorys z rzutow jednak bedzie mniejszy niz sie spodziewales bo tutaj rodzi sie prawdziwa sztuka taktyki a nie wyklepane na pamiec zasiegi i walki ktore zostaly Ci z dawnych lat
jak tak strasznie chcesz zobaczyc jak Ci skill skoczyl to sobie zrob test mensy na IQ :P a jezeli naprawde uznajesz sie za dobrego gracza w WFB to nie pierdziel glupot tylko przyzwyczajaj sie do zmian ktore sa w kazdej edycji bo tutaj wykazuje sie prawdziwy skill a nie tylko biadoleniem w starej edycji moje VC mogly wiecej
losowosc tej edycji daje szanse kazdej armii nawet moim WE na zwyciestwa nawet nad najbardziej przegietymi armiami a Tobie to nie pasuje bo zbytnio sie przyzwyczailes do pojscia na latwizne
a jezeli Ty tak bardzo losowosci nie chcesz to graj sobie dwarfami albo imperium a nastepnym razem to co mozesz spokojnie powiedziec w jednym poscie napisz w jednym a nie prowokuj do spamu

Priam
Wałkarz

Post autor: Priam »

amadeus pisze:
eliah91 pisze: Sorry, to prawda odkąd niektórzy napierają siedem postów dziennie trochę się ciasno zrobiło no ofens.
przeczytaj tego posta i zastanow sie kto pisze bzdury...ilosc moich postow udowadnia tylko ze mam wiecej do powiedzenia jak osoby ktore tylko jednym zdaniem chca podwazyc pelna wypowiedz, w domu to graj sobie jak chcesz nawet na 7 edycje jak boisz sie ze jestes zbyt ograniczony by wymyslic alternatywe na gre gdy ktorys z rzutow jednak bedzie mniejszy niz sie spodziewales bo tutaj rodzi sie prawdziwa sztuka taktyki a nie wyklepane na pamiec zasiegi i walki ktore zostaly Ci z dawnych lat
jak tak strasznie chcesz zobaczyc jak Ci skill skoczyl to sobie zrob test mensy na IQ :P a jezeli naprawde uznajesz sie za dobrego gracza w WFB to nie pierdziel glupot tylko przyzwyczajaj sie do zmian ktore sa w kazdej edycji bo tutaj wykazuje sie prawdziwy skill a nie tylko biadoleniem w starej edycji moje VC mogly wiecej
losowosc tej edycji daje szanse kazdej armii nawet moim WE na zwyciestwa nawet nad najbardziej przegietymi armiami a Tobie to nie pasuje bo zbytnio sie przyzwyczailes do pojscia na latwizne
a jezeli Ty tak bardzo losowosci nie chcesz to graj sobie dwarfami albo imperium a nastepnym razem to co mozesz spokojnie powiedziec w jednym poscie napisz w jednym a nie prowokuj do spamu
Jak cię w sobotę kołek rozstrzelał w 3 tury do zera to nie byłeś tak entuzjastycznie nastawiony do tej zabawy :D

Ja gram orkami i jeszcze więcej losowości napawa mnie pewnym niepokojem :lol2: co nie zmienia faktu, że z niecierpliwością czekam na errate i bitwy nowym, zielonym ZŁEM :twisted: A takie spinki jak panów wyżej nie mają raczej sensu, zwłaszcza że dochodzi do wycieczek personalnych już.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Priam pisze:zwłaszcza że dochodzi do wycieczek personalnych już.
Nie, wydaje ci się :P
amadeus pisze:ilość moich postów udowadnia tylko ze mam więcej do powiedzenia
Kolejna perełka do podpisu(szkoda że nie mam już miejsca).
amadeus pisze:jak tak strasznie chcesz zobaczyc jak Ci skill skoczyl to sobie zrob test mensy na IQ :P
Pocisk godny mistrza :lol2:
Ps. co to znaczy:"zobaczyc","skoczyl","zrob"?
amadeus pisze:a nie prowokuj do spamu
Daje ci jedynie pole do popisu. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Oni No Maćko
Chuck Norris

Post autor: Oni No Maćko »

Panowie, proszę! Tego tematu już się nie da czytać, odpuście sobie na wzajem i wracajcie do sedna sprawy.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
— Stanisław Lem

ODPOWIEDZ