My o Niemcach

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Re: My o Niemcach

Post autor: Tullaris »

Ziemko pisze: Jedyny podpunkt w ktorym de facto masz racje
No, ok ale może coś więcej na ten temat. Ja nie śledzę wszystkich wypowiedzi niemieckiej prasy na temat Polski. Ale jak pisałem wcześniej, z moich obserwacji że w ich TV jak jesteśmy już pokazywania, to jako zacofany kraj z III świata, natomiast nie widziałem tam nic o Polsce pozytywnego. Jest jeszcze działalność Jugentratów (czy jak to tam się nazywa) które przy sprawie o opiekę na dzieckiem małżeństwa mieszanego powierzają opiekę niemieckiemu rodzicowi. Dzieci te mają najcześciej ograniczony lub są w ogóle pozbawione możliwości poznawania języka, kultury i Historii Polski. I nie wydumałem sobie tego, jakiś czas temu w Radiowej Jedynce zajmowano się tą sprawą, był wtedy przeprowadzona rozmowa z polakiem który jest adwokatem w Berlinie i zajmuje się takimi sprawami. Mówił o ewidentnej działalności władz niemieckich na szkodę praw polaków tam mieszkających.
Karczmarz pisze:Polacy to Niemcom do pięt nie dorastają, we wszystkim co dobre
Wiesz, sorki, że Ci to mówię, ale jak masz kompleksy do Niemców z powodu tego, że jesteś Polakiem no to twój prywatny dramat. Ja tam nie widzę niczego czego można by im zazdrościć, nie czuje się w niczym od nich gorszy. Bo czego t mamy im zazdrościć, ujemnego wzrostu PKB? Większej niż nasza dziury budżetowej i deficytu? Czy też topieniu coraz większej państwowej kasy w ich coraz mniej rentownych zakładach, produkujących z coraz niższą jakością? Ostatnie wyniki gospodarcze świadczą same za siebie, a za Odrą dawniej wyśmiewane i pogardzane słowa Polnische Wirtschaft, nabierają nowego lepszego znaczenia.

Ok pojedźmy po bandzie, i bądźmy całkiem nie poprawni polityczne. Załóżmy temat o Żydach, to dopiero będzie jazda :twisted:
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
MARDUK
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MARDUK »

Nie, nie, najpierw skończmy tych Niemców ;)

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Gdyby nie to co robią w Palestynie to bym chętnie zwiedził Izrael. Nie wiem dlaczego niektórzy tak żydów nie lubią. Ja sam lubię kawały o żydach jednak czy to oznaka nienawiści?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tullaris nie byles nigdy na dluzej w Niemczech co?
Powiem Ci tak - jest czego zazdroscic i mieszkajac tutaj rok widzisz dokladnie jak okres komuny Polska jest zacofana wzgledem Niemiec. Mowie to jak najbardziej obiektywnie.
Odnosnie mniejszosci to prawda jest, ze Polacy mogliby nia byc spokojnie w Niemczech, a nie sa. Pewnie Niemcy nie chca im dawac, bo musieliby od razu dac tez Turkom. (Btw. nie kumam dlaczego w Polsce Niemcy uznawani sa za mniejszosc, ilu ich w Polsce ok. mieszka, wie ktos?)

P.s. Ja do Zydow nic nie mam, jedyny narod za ktorym srednio nie przepadam to Amerykanie choc nie ma co generalizowac, bo normalnych znajomych stamtad tez mam.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Tullaris,nie mam kompleksów z powodu bycia Polakiem. Stwierdzam fakt. Gdybyś był trochę więcej czasu w Niemczech, w różnych regionach i spotkał tyle Niemców co ja, to byś wiedział, że mam rację.

Mówisz o gospodarce. Mi raczej chodziło i kulture i ogólne zachowanie Niemców.
Sam kryzys może ich dotknął, ale to minie. Twierdząc, że wywalają błoto w firmy np: produkujące samochody, widać, ze masz małe pojęcie o tym co tam się dzieje.
Nie będę dłużej an tematy gospodarcze z Toba rozmawiał, bo mi nie o to chodzi teraz.

Jak się tak wymądrzasz w sprawach gospodarczych, co nie jest do końca prawdą, to porównaj sobie płace Niemców i Polaków ( kiedy oni mają kryzys a my niby nie), warunki socjalne.

Gadanie Polskiego rządu, jaki to on nie jest super i wypominanie innym krajom, że PKB im spada jest nie do końca takie prawdziwe. Polska po prostu, jest takąpipidówą, że w co kryzys miał nas uderzyc? W Stocznie, tak super dochodową? Może w zadłużoną służbę zdrowia? :^o

Tullaris, co do ich prasy to piszesz takie głupoty, że głowa boli. Właśnie przez takich ludzi jak TY, stosunki z Niemcami nigdy nie ulegną poprawie. Poprzyj dowodem, że Niemcy ostatnio patrzą na Polskię źle i tak ja opisują.

Przykład z dziećmi. To bardziej skomplikowane niż ci sie wydaję. Nie wszystko to co usłyszysz w TVN-nie i Polsacie jest prawdą. Polski rząd za wszelką cene, chce nakierowac Polaków w strone problemów innych europejskkich krajów, pomimo, że u Nas jest źle.

I Niemcom jest czego zazdrościć. Kiedy tylko tam jestem, widzę to na każdym kroku. I proponuje otartość na nich.

Konop

Post autor: Konop »

Karczmarz pisze:
Gadanie Polskiego rządu, jaki to on nie jest super i wypominanie innym krajom, że PKB im spada jest nie do końca takie prawdziwe. Polska po prostu, jest takąpipidówą, że w co kryzys miał nas uderzyc? W Stocznie, tak super dochodową? Może w zadłużoną służbę zdrowia? :^o
Kryzys uderzył w większe pipidówy niż Polska, więc ten argument to raczej przemyśl.

DZIK
Oszukista

Post autor: DZIK »

Ziemko pisze:Tullaris nie byles nigdy na dluzej w Niemczech co?
Powiem Ci tak - jest czego zazdroscic i mieszkajac tutaj rok widzisz dokladnie jak okres komuny Polska jest zacofana wzgledem Niemiec. Mowie to jak najbardziej obiektywnie.
popieram
trzeba troche tam pobyc, zeby oceniac obiektywnie
Frankfurt am Main jest dla mnie fajniejszym i lepiej zorganizowanym miastem od Paryza
lubie Niemcy (poza pilka nozna)
juz od 2 polowy 19 wieku robili z nami roznice
maja wieksza dokladnosc, pracowitosc, efektywnosc
nawet mniejszosc turecka jest tam spoko jesli podchodzisz do nich bez uprzedzen...

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Ziemko pisze:Tullaris nie byles nigdy na dluzej w Niemczech co?
No cóż może jesteśmy gorzej rozwinięci, ale nie to tylko przez PRL, lecz także przez wcześniejsze okresy historii (np. gdy trwała rewolucja przemysłowa i Niemcy stawały się potęgą nasze ziemie były peryferiami trzech różnych państw). Z tym, że mi się coraz lepiej mieszka w Polsce i nawet jeśli w Niemczech jest wyższy poziom życia to im nie .
A jeszcze co do Twojego pytania to mniejszości niemieckiej w Polsce jest jakieś 150 tyś.
Karczmarz pisze:Tullaris,nie mam kompleksów z powodu bycia Polakiem. Stwierdzam fakt. Gdybyś był trochę więcej czasu w Niemczech, w różnych regionach i spotkał tyle Niemców co ja, to byś wiedział, że mam rację.
Spoko ja też spotykałem się z Niemcami i nie mam do nich uprzedzeń, ale też specjalnie nie podziwiam.
Sam kryzys może ich dotknął, ale to minie. Twierdząc, że wywalają błoto w firmy np: produkujące samochody, widać, ze masz małe pojęcie o tym co tam się dzieje.
No zobaczymy czy minie, pytanie tylko na dofinansowanie ilu mercedesów stać jeszcze Niemcy?
Jak się tak wymądrzasz w sprawach gospodarczych, co nie jest do końca prawdą, to porównaj sobie płace Niemców i Polaków ( kiedy oni mają kryzys a my niby nie), warunki socjalne.
Właśnie przez te wysokie płace i warunki socjalne (generalnie życie ponad stan) Niemcy będą miały coraz większe kłopoty. Skąd kasa na to wszytko, z rosnącego deficytu. Ty widzisz jaki mają oni fajny socjal, jakie dobre drogi itd. itp. ale nie widzisz jak zadłużone jest ich państwo. A Niemcy będą musieli ten dług spłacić. Co d wyższych płac to nie od razu Kraków zbudowano, u nas raz jest lepiej raz gorzej, ale według szacunków idziemy do przodu i pod względem płac mamy szanse dogonić Niemcy za 20-30 lat, oczywiście jeśli nie będziemy się wzorować na ich obecnych posunięciach gospodarczych.
Gadanie Polskiego rządu, jaki to on nie jest super i wypominanie innym krajom, że PKB im spada jest nie do końca takie prawdziwe. Polska po prostu, jest takąpipidówą, że w co kryzys miał nas uderzyc? W Stocznie, tak super dochodową? Może w zadłużoną służbę zdrowia?
No po części masz racje, ale nie do końca. Po pierwsze u nas było bardziej restrykcyjne prawo bankowe nie pozwalające na tak ryzykowne operacje jakie przeprowadzali bankierzy na zachodzie. Dwa Rząd u nas zrobił (przynajmniej na początku, bo później już nie) to dokładnie co powinien był zrobić czyli nic. Nie wydał pieniędzy na zagrożone zakłady nie zwiększył deficytu (tzn. później i tak zwiększył, ale było to spowodowane coraz gorszą sytuacja w budżetówce) , a tym co miały upaść pozwolił upaść. Min. przez to teraz u na są lepsze warunki do inwestowanie niż w Niemczech. A i jeszcze jedno, w nowoprzyjętych krajach UE które są mniejszymi pipiduwami od nas, kryzys dał się we znaki, więc nie jest od końca tak jak piszesz.
Tullaris, co do ich prasy to piszesz takie głupoty, że głowa boli. Właśnie przez takich ludzi jak TY, stosunki z Niemcami nigdy nie ulegną poprawie. Poprzyj dowodem, że Niemcy ostatnio patrzą na Polskie źle i tak ja opisują.
?? Przecież pisałem, że nie piszę o prasie, tylko o moich obserwacjach niemieckiej TV. Sporo jej oglądałem i nie znalazłem nic pozytywnego o Polsce. W ogóle mało co się o nas tam mówi, ale niestety ja widziałem, że jak już to źle. Może się to teraz zmieniło? I dlaczego przez takich ludzi jak ja ???. To, że nie stawiam Niemców na piedestale nie oznacza, że ich nie lubię (jak pisałem mam do nich neutralny stosunek) potrafię się z nimi spokojnie dogadać.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Niemcy mają lepiej z tej przyczyny, że po II wojnie mieli u siebie pełno skarbów, które w międzyczasie zrabowali (między innymi od nas). Ponadto większe i bogatsze RFN wyciągnęło NRD na wyższy poziom, jak się zjednoczyli, a RFN wcześniej skorzystało jeszcze z planu Marshalla. Więc właściwie mieli wszystko na gotowca. Jak widać wojna im się opłaciła, a nam nie. Bo nas to jeszcze Ruscy doili. Rubel tranzytowy to jedna z rozlicznych zniewag, jakich od nich doznaliśmy.

Niemcy to nasi odwieczni wrogowie. My im w dupę włazimy, a oni nas oczerniają. Dobre chociaż to, że przynajmniej rozwijamy się teraz ich kosztem.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Wrogowie? klaufti ręce mi opadają. Czyli jesteś zwolennikiem hasła niszcz niemca 100 % nienawiści. Co teraz Hail Kaczyński ah przepraszam to będzie pewnie Slava Kaczyński.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Konop

Pewnie chodziło o to, że nasze narody lały sie po mordach od niepamiętnych czasów. W takim przypadku ma trochę racji. Co nie znaczy, że należy traktować Niemców jako jednostki, oraz teraźniejszy rząd niemiecki, jak wrogów.

Sam, jak myślę o historii naszej części Europy, nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy widzę ile krzywd doznała Polska od innych krajów. Inna sprawa, że często sami też nie byliśmy bez skazy (na Ukrainie przez co bardziej zapalczywych nacjonalistów Polska uznawana jest za zaborcę, to samo na Litwie).

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Z tym dojeniem nas przez Rosjan, aż mi się przypomniało rozwinięcie skrótu RWPG: Rosji Wszystko, Polsce G***o :wink:

Nas i Niemców łączy przede wszystkim trudna, wspólna historia. Większość naszych rodzin pewnie w czasie wojny doznała wielorakich krzywd ze stronu Niemców. O tym musimy pamięać, gdyż naród bez przeszłości nie ma przyszłości, jesteśmy to winni naszym przodkom. Jednakże przy dbaniu o wspólne dziedzictwo historyczne, IMO powinniśmy się wystrzegać apriorycznej nięchęci do naszych zachodnich sąsiadów. Naprawdę, ja nic nie mam do Hansa spod Berlina, którego pradziadek zastrzelił mojego pradziadka w czasie Powstania Warszawskiego. I to nie jest wyparcie tych wydarzeń z pamięci, to jest po prostu nierozdrapywanie starych ran. Rzekłem :P
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Klafuti pisze:Niemcy mają lepiej z tej przyczyny, że po II wojnie mieli u siebie pełno skarbów, które w międzyczasie zrabowali (między innymi od nas). Ponadto większe i bogatsze RFN wyciągnęło NRD na wyższy poziom, jak się zjednoczyli, a RFN wcześniej skorzystało jeszcze z planu Marshalla. Więc właściwie mieli wszystko na gotowca. Jak widać wojna im się opłaciła, a nam nie. Bo nas to jeszcze Ruscy doili. Rubel tranzytowy to jedna z rozlicznych zniewag, jakich od nich doznaliśmy.

Niemcy to nasi odwieczni wrogowie. My im w dupę włazimy, a oni nas oczerniają. Dobre chociaż to, że przynajmniej rozwijamy się teraz ich kosztem.

Idz sie leczyc, ale przed tym sie wyloguj. Tak byla to celowa obraza.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Murmandamus pisze:Wrogowie? klaufti ręce mi opadają. Czyli jesteś zwolennikiem hasła niszcz niemca 100 % nienawiści. Co teraz Hail Kaczyński ah przepraszam to będzie pewnie Slava Kaczyński.
Tak jak mówi konop: uważam, że Niemcy przez większość historii nam bruździli. Drażni mnie też to jak ktoś mówi, że Niemcy są tacy zaawansowani cywilizacyjnie, a my jesteśmy w porównaniu z nimi terra barbaria i u nas tylko złodzieje samochodów, bieda, brud, i zacofanie. Nie ma się co przed nimi płaszczyć, oni tak nie robią. Z resztą, w życiu nie widziałem Niemca, który by źle mówił o swoim kraju. Prawda, są zorganizowani i bogaci, ale mają swoje za pazurami.
Zastanawia mnie, jakie jest nastawienie Niemców wobec Polaków.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Klafuti pisze:Niemcy mają lepiej z tej przyczyny, że po II wojnie mieli u siebie pełno skarbów, które w międzyczasie zrabowali (między innymi od nas). Ponadto większe i bogatsze RFN wyciągnęło NRD na wyższy poziom, jak się zjednoczyli, a RFN wcześniej skorzystało jeszcze z planu Marshalla. Więc właściwie mieli wszystko na gotowca. Jak widać wojna im się opłaciła, a nam nie. Bo nas to jeszcze Ruscy doili. Rubel tranzytowy to jedna z rozlicznych zniewag, jakich od nich doznaliśmy.

No k*rrrwa, lepiej zniknij z forum, człowieku, bo naprawdę przeginasz. Nie mówię tego jako mod, admin, tylko jako normalny obywatel.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Klafuti, z tego co zauważyłem to nikt z nas nie mówił o tym, żeby się przed Niemcami w jakikolwiek sposób płaszczyć. I chyba tylko Karczmarz źle się wyraził o Polsce jako własnym kraju. :)
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Dobra, dobra, żeby nie było tak ksenofobicznie, powiem, że za to lubię Szwedów. Moim zdaniem są bardzo sympatyczni i mają świetnie zorganizowane państwo, w którym jest dobrobyt.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Niemiec nie wart naszej nienawiści, jest tyle lepszych obiektów nienawiści, np. mocher, komunistyczno-socjalistyczna ataltycko-żydo-czechomasoneria z Czarnobyla wspierana przez ruch oporu z podziemia Japońsko-Finlanckiego lub powergamerzy.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Konop

Taaak, Powergamerzy - 100% nienawiści! :wink:

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Klafuti pisze:Dobra, dobra, żeby nie było tak ksenofobicznie, powiem, że za to lubię Szwedów. Moim zdaniem są bardzo sympatyczni i mają świetnie zorganizowane państwo, w którym jest dobrobyt.

No popatrz, a ustroj jakze podobny do niemieckiego - panstwo socjalne. Niesamowite.
No coz Polak, Niemiec - w kazdym narodzie znajda sie takie osoby jak ty.

ODPOWIEDZ