Skaven 2500 - nowa edycja i nowe trendy

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Skaven 2500 - nowa edycja i nowe trendy

Post autor: Myth »

Siedzę i kminię nad rozpiską na te punkty i przyznam szczerze, że jest ciężko. W kazdym razie oto moja propozycja:

Seer, dzwon, dispel scroll, skalm, 3x token @540

BSB, e. shield @80

Inż, 2nd lvl, 2x token, condenser @150
Inż, 1st lvl, któryś z nowych scrolli za 50 pkt@115
Inż, 1st lvl, doomrocket, token @110

40 Clanrats FCG, shields @200

50 Slaves +mus @102
50 Slaves +mus @102
50 Slaves +mus @102
50 Slaves +mus @102

10 Monków, sztormówa @130
7 Gutter Runners @84

Działo @90
Działo @90
Doomwheel @150
Abomka+spikes @250

Punkty do tej pory: 2357
11 Wystawień
Inżynierowi korzystają z lore of ruin, seer ma zasadę, że przed kulnięciem wybiera ile czarów z której domeny ma i errata nic w tej kwestii nie zmieniła.

Jeśli idzie o rozłożenie procentowe, to brakuje mi 17 punktów w corach do wymaganego minimum (łatwo załatać kilkoma slaves). W rarach mieści się całkiem znośny zestaw, szczególnie działa z ich plackami na końcu strzału brzmią obiecująco.

Mam jeszcze 143 punkty do zagospodarowania, ale jakoś brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Przyznam, że na pewno brakuje mi tutaj kontry mocniejszej, bo jedna abominacja wszędzie być nie może, a doomwheel ma trochę inne zadania niż ataki na piechotę wroga.

Wszystkie oddziały są wystawione po 5 w szeregu (poza clanrats, ci 6 w szeregu by pomieścić BSB i jednego inżyniera). Wszystko zrobione z myślą o jak najdłuższym przytrzymaniu przeciwnika w miejscu (tak, slaves przy gieniu i BSB testują steadfast na 10 z przerzutem ;-) ). Monki mają pomachać szmatką i potrzymać chwilę jednego inżyniera, coby nie zwiał jakoś głupio. Tokenami próbuję wyrównać szanse w pojedynku na magię, chociaż przyznam, że strasznie ciężko jest to zrobić skoro lory skaveńskie nie doczekały się żadnych poprawek.

Na pewno mam wrażenie, że brakuje mi przeszkadzajek w postaci 5+1 giant rats, ale one nie liczą się do minimum core, więc na razie czekają. Na seera z booka skaveńskiego może w razie czego wejść zamiast skalmu przedmiot dający przeciwnikowi -1 to hit ze strzelania.

Ideas, thoughts? :-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

1) Dałbym seerowi ten iteemek robiący auto IF na dublecie (taki praktycznie autocast 13tki) i przerzut miscasta :)
2) Olałbym scrolla za 50pkt
3) klany i monki zamieniłbym na sztormy (5I)
4) albo pomyślałbym o wykopkach (przy nawale defensów jaki będzie)
Będzie ci ciężko utrzymać niewolników w zasięgu generalskiego ld i BSB
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

W 18 calach? Joke?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Ja to w przyszłej edycji nie widze stormverminów (sa za drodzy, tarcze i tak ich nie ratują) i clanratow. Mam kminę na 100 niewolników i idacymi za nimi globkami i nigh runnerami (30) z procami którzy strzelają w kombat w którym siedza niewolnicy.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Ja nie mam tego dylematu, na tą chwilę mam tylko figurki clanratów, stormverminów brak ;-) Taka prawda że wziąłem clanratów nie dlatego że są lepsi, ale że jest ich więcej: nie dość że wybijają ich dublety i triplety dzwonu, to jeszcze miscasty maga, a i przeciwnik coś uszczknie ;-)

Co do wykopek to właśnie o nich myślę, punkty jeszcze są, a to się może bardzo przydać, powody podał Hobbit. Testów LD się nie boję, bardziej martwi mnie mobilność tego wszystkiego, ale to jest dopiero do przetestowania w grze, a nie gdybania od tak, po prostu tutaj.

W każdym razie jakie dalsze sugestie? Mocne? Słabe? Co z magią?

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

Hobbit pisze:1) Dałbym seerowi ten iteemek robiący auto IF na dublecie (taki praktycznie autocast 13tki) i przerzut miscasta :)
[-X
2 arkany?!

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Goglem pisze:Ja to w przyszłej edycji nie widze stormverminów (sa za drodzy, tarcze i tak ich nie ratują) i clanratow. Mam kminę na 100 niewolników i idacymi za nimi globkami i nigh runnerami (30) z procami którzy strzelają w kombat w którym siedza niewolnicy.
Raczej se z nowym Stem tankiem i masą maszyn których będzie pewnie wystawianych w dziesiątkach nie poradzisz bez dzwonu, przy jego dzwonieniu na rany dla T7 jest imba, a milion niewolników i tak zdechnie od wszystkiego

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Nie no oczywiści 40 clanów do dzwonka jest wporzo, ale 8 edycji tych oddziałów jako siły przebicia to ja nie widzę. A propo niewolników -oni mają ginąć w dużych ilościach (w końcu takie jest ich zastosowanie)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Na czołgi widzę tylko jedno wyjście: globki, które będą w stanie zrobić takiemu bydlakowi duże kuku, tym bardziej, że nie ima się tego przerośniętego czajnika magia inna niż pociski...

Inna sprawa, że tak to się można wystawić wiedząc, że przeciwnikiem będzie imperium...

A w ogóle to dyskutujecie o 8 edycji, a nie o rozpisce, więc wróćmy do tematu [-X

Awatar użytkownika
gotih
Mudżahedin

Post autor: gotih »

Myth pisze:Na czołgi widzę tylko jedno wyjście: globki, które będą w stanie zrobić takiemu bydlakowi duże kuku, tym bardziej, że nie ima się tego przerośniętego czajnika magia inna niż pociski...
na czołg masz 50 slavów z którymi stoi stastycznie 11-12 tur combatu :wink:

Co do zmian rozpisce to zastanowiłbym się czy aż 3 elekryków jest ci potrzebnych. Wystarczy jeden z rakietami i condenserem a za resztę można dać jakiś clanratów z wepon teamem
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

O, to już jest bardzo konkretna myśl :-) Jedyne co mnie ogranicza to fakt, że figurek brakuje mi trochę, bo mam ledwie 40 clanrats na tą chwilę... Ci elektrycy to potencjalnie więcej kości dla mnie, no i spore szanse na te czary z domeny, które będą mi potrzebne. Ale wywalenie jednego to wcale nie taki zły pomysł :-)

Myślę za to o wywaleniu trochę slaves i wrzuceniu za to night runners z grinderem oraz właśnie jakiegoś weapon teama do clanratów.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

grinder bez sensu, za te punkty wystawisz ze 3 unity gutterów które stoją na stole od pierwszej tury i nie zawiodą z wyjściem;]
nocniki ze slingami i to 30sztuk to musiałyby być okropnie rozciągnięte żeby strzelać, poza tym za 210p masz skuteczniejsze rzeczy do strzelania, chociażby wcześniej wymienione globy.. można im dać champa z deathglobem... i ze 2 takie unity albo 3.. po 5szt z champami i globami.. i glob na engu za 15p...:P i 2 warpfirery...:D steadfast + lifeischeap + modele za 2p to poronione combo:P albo nie chrzanić się i wziąć jakieś clany i ze 2-3 mortary do walenia po slavach w combacie... kupa fajnych opcji, będzie kupa zabawy na pewno:D
a czasem to trzeba będzie trzymać z daleka generała- żeby slavi wybuchli i z 8-9 ranków hitów nastukali:P
swoją drogą - mało figurek masz a 200slavów to znajdziesz?:D
podoba mi się dość świeże podejście do tematu, 4x50 slavów to nie widziałem jeszcze:D

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Vocal podpowiedziałeś mi kilka ciekawych opcji :-) Oczywiście nie wszystko się zmieści punktowo, ale spróbujmy:

Seer, dzwon, dispel scroll, skalm, 3x token @540

BSB, stormbanner, shield @122

Inż, 2nd lvl, 2x token, condenser @150
Inż, 2nd lvl, doomrocket, token @145
Inż, brass orb @65

40 Clanrats FCG, shields @200

50 Slaves +mus @102
50 Slaves +mus @102
50 Slaves +mus @102
50 Slaves +mus @102

5+1 Giant Rats @23
5+1 Giant Rats @23

5 Globadierds @50
5 Gutter Runners, slings @65

Działo @90
Działo @90
Doomwheel @150
Abomka+spikes @250

OK, wersja kolejna: wywaliłem monków, bsb dostał sztormówę (czy to prawda, że jeśli w pierwszym szeregu oddziału nie ma miejsca, to może spokojnie siedzieć w drugim szeregu, dawać przerzuty i aktywować szmatkę?).

Do tego doszli globadiers, rozbiłem gutterów na mniejsze oddziały i wrzuciłem im proce (chociaż mogę te proce wywalić, i tak mam przecież strzał po marszu, muszę to przetestować). Wrzuciłem jeszcze 2x 5+1 gratów jako przeszkadzajki i temu podobne bezguście bo mam wrażenie, że w tej edycji trzeba będzie mieć coś, co można bez wahania rzucić pod kopyta przeciwnikowi i samemu zająć pozycję do szarży od flanki (tak, jest redirect, ale plan jest taki, by wróg nie miał w co redirectować ;-) ).

Mam też wrażenie, że powinienem rozbić slaves na 5x40, żeby jeszcze bardziej uprzykrzyć przeciwnikowi życie, będzie to dobry ruch?

No i ważna zmiana: widząc że ludzie lubią wykorzystywać maszyny i potwory w dużych ilościach, pomyślałem o gołym inżynierze z brass orbem, w sam raz na chociażby czołg w krytycznym momencie czy hydrę (o ile ma oddzielny profil z poganiaczami i nie bierze się ich inicjatywy do testów) :-)

Jest 2501 punktów czyli muszę coś gdzieś uciąć, jedyne na co w tej chwili mogę narzekać to brak mortara przy clanratach. No i jest mały problem, bo brakuje mi 17 pkt do zapełnienia corów, czyli muszę pokombinować :P Np. wylot jednych gratów czy coś, chociaż szkoda tego.

Co do modeli, to po prostu uwziąłem się, że nowe figurki to clanrats, a stare to slaves, łatwiej odróżnić ;-)

Co teraz sądzicie? :-D

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

ja slavy robię z najnowszych clanratów tylko ich maluje inaczej (mają wypłowiałe szaty, zardzewiałe zbroje i broń itp.)

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Prawdę mówiąc brakuje mi czegoś czym można przywalić w tej rozpisce, co prawda mamy abotkę, ale ona sama nie wygra gry, tak samo dwa działa nam gry nie zrobią, a jeżeli padnie gienio, to mamy pewną masakrę.

Co prawda jeżeli przeciwnik utknie w slavach, to się z nich nie wygrzebie, ale nie wiem czy takie skrobanie przeciwnika przez n-tur jest specjalnie efektywne... ale jak zagrasz to daj znać co z tego wyszło, bom sam ciekawy :)

Mam też wątpliwości co do użyteczności wheela w tej edycji, ale sam muszę najpierw sprawdzić.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Hobbit masz cholera rację, sam to czuję, że w tej rozpisce nie mam za bardzo czym przywalić przeciwnikowi, ale za cholerę nie wiem jak to zmienić. W naszej armii nie ma za specjalnie jednostek, które same z siebie wsysają przeciwnika nosem. Liczę na magię i jej zbawienne dla mnie działanie ;-)

Doomwheel też nie wydaje się być jakimś ekstra rozwiązaniem, ale mam na uwadze rzeczy w stylu smok i 2x hydra na 2400 u DE...

W ogóle to mam wrażenie, że na tym forum jest naprawdę tylko garstka aktywnych graczy skaveńskich ;-)

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

wrzucenie do rozpiski bsb to imo dobry ruch. Przydadzą się jakieś przerzuty. Brakuje pierdyknięcia o którym o piszesz ale mi też ciężko coś wykminić. Myślałem o Censerach ale z ich inicjatywą potrzeba sporej ilości, żeby coś porządnie ugryźli a pozatym nawet jak wejdą w jakiś klocek to same go nie pocisną. Klocek mnichów już trochę lepszy ale zarazem droższy punktowo. Night Runnerzy z wykopką są bardzo dobrzy. Sprawdzali się w 7 ed w 8 też się sprawdzą. Za 165 punktów (3 ranki) w promieniu 6+2d6" przeciwnik musi bardzo uważać i nawet jak nie wyjdą to tragedii nie ma a szarża w bok lub plecki jakiegoś klocka albo w park maszynowy zawsze jest korzystna. U mnie NR w rozpisce zawsze są obecni. Na dniach gram z vampierzami na nową edycję to będę mógł więcej napisać ale nie chce też Mythowi tematu zaśmiecać.
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

@ Lazur, BSB był też w pierwszej wersji rozpiski ;-) Ja osobiście uważam night runners za zbyt dużą inwestycję, a do tego ich zadanie co do maszyn wykonują gutter runners, zaś szarżować na plecy czemuś w dobie dzisiejszych deathstarów i tak się nie opłaca...

Nikt nie ma więcej żadnych sugestii? Rozpiska jest aż tak wyżyłowana i nikt nie chce komentować żeby nie pogarszać, czy jest po prostu za słaba i nie ma o czym gadać?

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

teraz testuj, spisz relacje i kombinuj dalej:D

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

bsbeka nie zauważyłem bo był taki za skromny za 80 pkt :P Co do NR to mają plusy. Zajmują cory ( Ty to załatwiłeś slavemi) szarżują od razu po wyjściu co jest ich zaletą w stosunku do Guttersów. Dostają ld za ranki. Wiadomo, że nie ma co szarżować nimi w jakichś swordmasterów ale jako support do "przebicia" są idealni. Nie mam po co ich w sumie zachwalać jeżeli nie chcesz to na siłę Ci ich do rozpy nie wepchnę :D
Tak jak napisał vocal. 8 ed. jest od niedawna i ludzie dopiero się ogrywają z nowymi zasadami. Nie ma jeszcze żadnych standardów i pewnie jeszcze trochę nie będzie więc ustawiaj się z kimś na grę i wrzuc raport bo jestem bardzo ciekawy jak to się w praniu sprawdzi :D
Obrazek

ODPOWIEDZ