8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Istniej może jakaś strona na której opisane są wszystkie zmiany w 8ed. ??
Jeśli tak to bardzo bedę wdzięczny za link
Jeśli tak to bardzo bedę wdzięczny za link
"JOIN OR DIE"
- Koziorożec
- Wałkarz
Impacty wypłacasz zanim zaatakuje ktokolwiek, przed chelengami.Pocisk pisze:Mam takie pytanko: w rulebooku nie znalazłem nic na temat kiedy rydewany wypłacają impacty, mógłby ktoś mnie uświadomić czy coś się w tej kwestii zmieniło?
Na stronie 102 apropo rzucania wyzwań jest wzmianka.
"Challenges are issued at the start of the combat round, before any strucks are blow (But after Impact Hits)"
Frenzy - Zasada Berserk Rage:
"If, during the Charge sub-phase, a unit that includes one or more Frenzied models could declare a charge, then it must do so ulness a Leadership test is passed"
Czy oznacza to, że:
1. Jeżeli nie zdasz LD to rzucasz rzeczywisty zasięg szarży sfrenzowanego oddziału, jeśli w zasięgu jest min. 1 oddział szarżujesz na najbliższy, tj. szarża zawsze ma szanse dojść
2. Jeżeli nie zdasz LD to sprawdzasz maksymalny zasięg szarży sfrenzowanego oddziału, jeśli w zasięgu jest min. 1 oddział szarżujesz na najbliższy, tj. przy braku max rzutu na dystans szarży szarża jest spalona
3. Jeżeli nie zdasz LD to jest jeszcze inaczej
"If, during the Charge sub-phase, a unit that includes one or more Frenzied models could declare a charge, then it must do so ulness a Leadership test is passed"
Czy oznacza to, że:
1. Jeżeli nie zdasz LD to rzucasz rzeczywisty zasięg szarży sfrenzowanego oddziału, jeśli w zasięgu jest min. 1 oddział szarżujesz na najbliższy, tj. szarża zawsze ma szanse dojść
2. Jeżeli nie zdasz LD to sprawdzasz maksymalny zasięg szarży sfrenzowanego oddziału, jeśli w zasięgu jest min. 1 oddział szarżujesz na najbliższy, tj. przy braku max rzutu na dystans szarży szarża jest spalona
3. Jeżeli nie zdasz LD to jest jeszcze inaczej
deklarujesz szarze (odpowiedz przeciwnika),
rzucasz na zasieg szarzy,
testujesz Ld,
przy nie zdaniu testu robisz wjazd na najblizsza jednostke,
przy zdaniu testu wjezdzasz w jednostke na ktora deklarowales szarze.
rzucasz na zasieg szarzy,
testujesz Ld,
przy nie zdaniu testu robisz wjazd na najblizsza jednostke,
przy zdaniu testu wjezdzasz w jednostke na ktora deklarowales szarze.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Czy można użyć:
1. Feedback Scroll
2. Scroll of Leeching
3. Sivejir's Hex Scroll
Przeciwko czarom rzuconym na IF+miscast?
Jeśli tak, kiedy rozgrywamy efekty tych scrolli? Przed miscastami czy po miscastach?
1. Feedback Scroll
2. Scroll of Leeching
3. Sivejir's Hex Scroll
Przeciwko czarom rzuconym na IF+miscast?
Jeśli tak, kiedy rozgrywamy efekty tych scrolli? Przed miscastami czy po miscastach?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Nie, masz w nich zapisek "use it instead of dispelling a spell". Przy IF nie masz dispela wiec nie mozesz ich uzyc.
Nie masz dispela, więc zamiast niego możesz sobie odpalić scrolla.Nie, masz w nich zapisek "use it instead of dispelling a spell". Przy IF nie masz dispela wiec nie mozesz ich uzyc.
Trzeba czekać na FAQ/uściślenie
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Striking Order
taka sama inicjatywa
rulebook p.50 trzeci akapit, ostatnie zdanie:
'Where models have the same Initiative, their attacks are made simultaneously.'
druga, identyczna sytuacja w rulebooku -ASF vs ASF
taka sama inicjatywa obu jenostek
rulebook p.66 ostatnie zdanie w drugim akapicie wyjaśniające ASF:
'If a model with this rule is fighting an enemy with the same ability, the Attacks are made simultaneously, and neither model benefits from from the re-rolls normally granted by this rule.'
simultaneously - jednocześnie, równocześnie
znaczy ze rzucamy za obojętnie który oddział, woundujemy ale czekamy ze zdejowaniem modeli przeciwnika do czasu aż druga jednostka rozpatrzy swoje ataki? nie ma żadnego rozpatrywania który rzuci więcej to atakuje pierwszy?
taka sama inicjatywa
rulebook p.50 trzeci akapit, ostatnie zdanie:
'Where models have the same Initiative, their attacks are made simultaneously.'
druga, identyczna sytuacja w rulebooku -ASF vs ASF
taka sama inicjatywa obu jenostek
rulebook p.66 ostatnie zdanie w drugim akapicie wyjaśniające ASF:
'If a model with this rule is fighting an enemy with the same ability, the Attacks are made simultaneously, and neither model benefits from from the re-rolls normally granted by this rule.'
simultaneously - jednocześnie, równocześnie
znaczy ze rzucamy za obojętnie który oddział, woundujemy ale czekamy ze zdejowaniem modeli przeciwnika do czasu aż druga jednostka rozpatrzy swoje ataki? nie ma żadnego rozpatrywania który rzuci więcej to atakuje pierwszy?
Takznaczy ze rzucamy za obojętnie który oddział, woundujemy ale czekamy ze zdejowaniem modeli przeciwnika do czasu aż druga jednostka rozpatrzy swoje ataki?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
nie zdołałem przebrnąć przez cały temat, żeby stwierdzić, czy pytanie takie już padło:
- czy w nowej edycji można łączyć magic hand weapon z tarczą, żeby dostać warda 6+?
- czy w nowej edycji można łączyć magic hand weapon z tarczą, żeby dostać warda 6+?
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".
Ja mam takie pytanie do LS - czy po tym jak już wiemy (po przeglądnięciu errat) że GW nic nie zrobiło z magiami dodatkowymi można ustalić coś z losowaniem czarów? Chodzi mi o możliwość wybierania zawsze jedynki. Tzn czy jako gracz WE mogę mieć tree-singing na wielu magach? To samo tyczy się błyskawicy u szczurków chyba no i wielu innych magii gdzie nie ma czaru 0.
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...
Lepiej szóstki.amadeus pisze:Chodzi mi o możliwość wybierania zawsze jedynki.
na tej samej stronie rowniez wisi ze czary z ab na ktore mozna wymienic dowolny czar (tzw jedynki) z ab'ekowego lora mozna powtarzacLidder pisze:Nie, kazdy lore ma zaznaczony signature spell. Nie mozna po prostu zamienic na "1".debelial pisze:Czy w lorach innych niż rulebookowe jako Signature spell uznajemy to, na które można sobie zamienić (czyli przeważnie na jedynkę)? Czy też każdy czar w tych lorach można mieć jeden raz i koniec?
P.S. Jest nawet wzmianka o sytacji gdy czarodziej nie moze zamienic duplikowanego czaru na inny(bo juz wszystkie posiada w armii) i slot na czar przepada. Akapit nad signature spell.
Nice ale ja tego nie umiem znalezc :<jurak pisze:na tej samej stronie rowniez wisi ze czary z ab na ktore mozna wymienic dowolny czar (tzw jedynki) z ab'ekowego lora mozna powtarzacLidder pisze:Nie, kazdy lore ma zaznaczony signature spell. Nie mozna po prostu zamienic na "1".debelial pisze:Czy w lorach innych niż rulebookowe jako Signature spell uznajemy to, na które można sobie zamienić (czyli przeważnie na jedynkę)? Czy też każdy czar w tych lorach można mieć jeden raz i koniec?
P.S. Jest nawet wzmianka o sytacji gdy czarodziej nie moze zamienic duplikowanego czaru na inny(bo juz wszystkie posiada w armii) i slot na czar przepada. Akapit nad signature spell.
prawa kolumna (p490), sam poczatek, jest to drugi podpunkt wyjatku podczas popwtarzania czaru.Lidder pisze:jurak pisze:Nice ale ja tego nie umiem znalezc :<Lidder pisze: na tej samej stronie rowniez wisi ze czary z ab na ktore mozna wymienic dowolny czar (tzw jedynki) z ab'ekowego lora mozna powtarzac
Ano fakt, czyli te czary są tak jakby signature spellami w abkowych lorach.
A co jest z przedmiotami/umiejętnościami dającymi znajomość całego lora? Czy wg brzmienia tej zasady nie wybiera on żadnego czaru (bo ma od razu wszystkie), czyli nie blokuje tych czarów dla innych?
A co jest z przedmiotami/umiejętnościami dającymi znajomość całego lora? Czy wg brzmienia tej zasady nie wybiera on żadnego czaru (bo ma od razu wszystkie), czyli nie blokuje tych czarów dla innych?
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
pierwszy punkt odnosi sie czesciowo do horrorow i modeli ktore maja wbudowane (nie mam pojecia co to moze byc) spele, lub dokupione.debelial pisze:Ano fakt, czyli te czary są tak jakby signature spellami w abkowych lorach.