Akcja ku pamięci ofiar UPA
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Akcja ku pamięci ofiar UPA
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025897,tit ... caid=1a811
O 21 zapalcie znicze. Miałem przyjemność rozmawiać z ks. Zaleskim i obejrzeć prezentację dokumentującą te mordy. Zróbcie chociaż taki gest, apeluję prywatnie.
O 21 zapalcie znicze. Miałem przyjemność rozmawiać z ks. Zaleskim i obejrzeć prezentację dokumentującą te mordy. Zróbcie chociaż taki gest, apeluję prywatnie.
Do tego postuluję: na rocznicę akcji "Wisła" skrzyknijmy się na defiladę!
I wprowadźmy w szkołach nowy przedmiot: historia polskiej martyrologii!
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Ojeju....
Dzieci przybite do drzew! Słodkie ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
@nindza77: zgnij. Za głupotę.
@Yudokuno: Pamięć o ludobójstwie to martyrologia?
@Yudokuno: Pamięć o ludobójstwie to martyrologia?
Lest we forget:
![Obrazek](http://i61.tinypic.com/2lbdvyt.jpg)
Jeżeli zachowamy proporcje - nie. Ale Wołyń póki co funkcjonuje w zbiorowej pamięci na równi z inwazją hitlerowską - niezasłużona rzeź cywilów. A tu obie strony zachowywały się podle i obie strony pracowały na to, by rzeź stała się faktem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Nikomu nie każę się umartwiać z tego powodu. Ale dlaczego zaraz jakieś wyśmianie mnie spotyka? Ludzie, proszę o taką pierdołę, gloryfikacja UPA i Stepana Bandery przez Juszczenkę u nas było ominięte szerokim łukiem, mi to wystarczy za powód. Nie w imię pustych słów "ojej tam się źle działo, pokażę swój patriotyzm i będę lepszy od innych". Nie, chcę tylko zwrócić uwagę, bo naoglądałem się trochę w tej kwestii dokumentów i zdjęć.
A jak mam wywoływać flame wara to od razu dajcie kłódkę, bo to nie był mój cel![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
EDIT: Widzę, że już za późno, iskra padła?
Czy ja mówię, żę Polacy są niewinni? Mówię, że szkoda ofiar i tylko tyle. Geeeez.![d'oh! #-o](./images/smilies/eusa_doh.gif)
"Nie o zemstę, lecz o pamięć wołają ofiary"
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
A jak mam wywoływać flame wara to od razu dajcie kłódkę, bo to nie był mój cel
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
EDIT: Widzę, że już za późno, iskra padła?
Czy ja mówię, żę Polacy są niewinni? Mówię, że szkoda ofiar i tylko tyle. Geeeez.
![d'oh! #-o](./images/smilies/eusa_doh.gif)
"Nie o zemstę, lecz o pamięć wołają ofiary"
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Wiesz Jankiel, ludobójstwo w Srebrenicy też jest wynikiem odwiecznego konfliktu serbsko - bośniackiego w czasie którego obie strony nie pozostawały bez winy. Jednakże to w żaden sposób nie umniejsza zbrodni jaka się dokonała na Bośniakach. Zarówno masakra w Srebrenicy jak i rzeź wołyńska są symbolami tego jak nienawiść może doprowadzać do zagłady tysięcy osób, w tym kobiet i dzieci.
I tak jak pisał Szrama, nie chodzi o zemstę, ale o pamięć. Też temat do zamknięcia bo rozpęta się tu burza, dlatego z mojej strony EOT.
I tak jak pisał Szrama, nie chodzi o zemstę, ale o pamięć. Też temat do zamknięcia bo rozpęta się tu burza, dlatego z mojej strony EOT.
Lest we forget:
Do tego postuluję: na rocznicę akcji "Wisła" skrzyknijmy się na defiladę!
Japierdole... może wprowadźmy w takim razie przedmiot historia europy albo kosmopolityzm. A co do akcji "Wisła" i defilady nic nie mam, chętnie bym w niej uczestniczył
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Bo to myślenie:
Jest chyba efektem uwierzenia w radzieckie filmy "Pierwaja Konnaja" i inne tego typu, gdzie ułani mordują i palą ukraińskie wsie za świnie. Jak bolszewicy wchodzili na kresy, mówili w niewoli, że nie wiedzieli że tu mieszkają sami amerykanie, mają własne pola, a i jeszcze dach chałupy jest bez dziurA tu obie strony zachowywały się podle i obie strony pracowały na to, by rzeź stała się faktem.
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Apropos kto zezwolił na świętowanie Grunwaldu? Przesz to jawna gloryfikacja rzeźi Niemców, która jest wynikiem zachowywania się podle obu stron i dążenia do bezsensownego rozlewu krwi. No ja pierdole, ale Wołyń, nabijanie ludzi na gałęzie, robienie "słoneczek" z dzieci, drutu i drzewa, nabijanie kobiet przez srom na sztachety płotu itp. to wynik pracy Polaków? Kto jak nie KOP ogarniał całe kresy i wprowadzał tam kulturę i prawo, a nie zacofanie z XIX w. ?
Być może dożyję tych pięknych czasów, że za grzeczną namowę do uczczenia I. IX 39' ludzie obrugają mnie jak burą sukę, bo to udawane i w ogóle martyrologia.
cytując
Są krzesła, i są taborety
Sorry, że tak ostro, no ale nie mogłem inaczej.
- Shakin' Dudi
- Masakrator
zmien awatar to moze wezme twoje posty na powaznie.szrama pisze:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025897,tit ... caid=1a811
Nie zapale znicza.
Chociaż takiego gestu nie zrobię.
właśnie o to chodzi: nas bili, to musimy uczcić świeczką, ale że to też nasza wina w całej tej historii - to możemy przemilczeć. Przecież jak my bijemy, to OK. Więc świętujmy momenty, w których Polacy zachowali się jak świnie, a bolejmy nad tym, że nam robili krzywdę.Pictus pisze: Japierdole... może wprowadźmy w takim razie przedmiot historia europy albo kosmopolityzm. A co do akcji "Wisła" i defilady nic nie mam, chętnie bym w niej uczestniczyłjako w wyrazie pamięci dla walki z terroryzmem i sukcesem oręża Polskiego.
[...]Jest chyba efektem uwierzenia w radzieckie filmy "Pierwaja Konnaja" i inne tego typu, gdzie ułani mordują i palą ukraińskie wsie za świnie. Jak bolszewicy wchodzili na kresy, mówili w niewoli, że nie wiedzieli że tu mieszkają sami amerykanie, mają własne pola, a i jeszcze dach chałupy jest bez dziur![]()
![]()
Myślenie Kalego
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
-
- Oszukista
przy całej sympatii dla ukraincow: dzialania UPA na Wołyniu N I E mogą byc uznane za 'normalny' odwet, fakt ze nie bylismy mili w 20leciu miedzywojennym to jedno, a to, że operacja byla dzielem bandy psycholi, ktora zmanipulowala prostych, zmeczonych wojna ludzi to zupelnie co innego. Nie zasluzylismy sobie w zaden sposob na ten mord. Co nie zmienia faktu ze i tak za akcje Wisła wypadaloby nareszcie przeprosic. Najlepiej w stylu: wybaczamy i prosimy o wybaczenie, jak zwykle zreszta przy tak trudnych zagadnieniach.
Tyle ze tutaj nie ma trudnosci ze wskazaniem winnych. A ofiarom nalezy sie pamiec i tyle.
Fakt ze bandera i jego kumple sa owocem historii, w ktorej znacznie czesciej to my bylismy nie fair, nie usprawiedliwia ich. Ukraincy maja pelne prawo domagac sie od nas uderzenia sie w piersi za nasze grzechy - a my od nich. Chyba ze wogole unikamy mowienia o czyjejkolwiek odpowiedzialnosci za cokolwiek - kazdy czlowiek ma swoje motywy dzialania, ktore wynikaja z niezaleznych od niego przyczyn, etc...
Tyle ze tutaj nie ma trudnosci ze wskazaniem winnych. A ofiarom nalezy sie pamiec i tyle.
Fakt ze bandera i jego kumple sa owocem historii, w ktorej znacznie czesciej to my bylismy nie fair, nie usprawiedliwia ich. Ukraincy maja pelne prawo domagac sie od nas uderzenia sie w piersi za nasze grzechy - a my od nich. Chyba ze wogole unikamy mowienia o czyjejkolwiek odpowiedzialnosci za cokolwiek - kazdy czlowiek ma swoje motywy dzialania, ktore wynikaja z niezaleznych od niego przyczyn, etc...
Bandera to jedno a pacyfikacje wsi przez polskich wojaków to drugie...
a widzicie, Czesi nas za rozbiór Czechosowacji nie chca d trybunałów podać
(a własciwie za dwa rozbiory)
a widzicie, Czesi nas za rozbiór Czechosowacji nie chca d trybunałów podać
(a własciwie za dwa rozbiory)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Ok. Dlatego nie popieram takiej akcji, jak księdza Zaleskiego - jest robiona głównie przez takich ludzi i dla takich ludzi, jak Ty. Ale w jednym się musze zgodzić - akcja Wisła to jeden z najlepszych przykładów sukcesów oręża polskiegoJapierdole... może wprowadźmy w takim razie przedmiot historia europy albo kosmopolityzm. A co do akcji "Wisła" i defilady nic nie mam, chętnie bym w niej uczestniczył jako w wyrazie pamięci dla walki z terroryzmem i sukcesem oręża Polskiego.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
@ emiel_regis
Nic dodać, nic ująć.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Na tym polega cały urok historii, każdy pamięta to co chce pamiętać. Wniosek z tego taki, że my uczcijmy to co chcemy, dając im uczcić to co oni chcą.Yudokuno pisze: właśnie o to chodzi: nas bili, to musimy uczcić świeczką, ale że to też nasza wina w całej tej historii - to możemy przemilczeć. Przecież jak my bijemy, to OK. Więc świętujmy momenty, w których Polacy zachowali się jak świnie, a bolejmy nad tym, że nam robili krzywdę.
Myślenie Kalego
Swoją drogą nie zapalę żadnych zniczy, bo wg mnie jest to bez sensu.
I mówić nie mówić rzeź wołyńska była okrutną zbrodnią, moja ciotka ją przeżyła jako jedyna uratowana z całej rodziny, wiem od naocznego świadka co tam się działo i dlatego strasznie irytuję mnie jak ktoś wypomina akcje Wisła czy też inne polskie 'zbrodnie' w tym kontekście. Gdzie Rzym, a gdzie Krym.
Jako Polacy nie musimy wypominać swoich win, inni zrobią to za nas
Nie mogę po prostu śmiechu warte - kilka postów wyraźnie to podkreśla - upamiętnienie ofiar, nie krzywd Polaków. Ale co tam było minęło a kołki pozostały.
I argument z awatarem mnie rozwalił. Nie ma to jak żart na dobry początek dnia
.
I argument z awatarem mnie rozwalił. Nie ma to jak żart na dobry początek dnia
- 4 karabiny
- Beast from the East
Będę niedługo w Kijowie odwiedzał szwagierkę. Zapalę znicz pod pomnikiem Chmielnickiego ![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Szrama
Takie akcje nie służą niczemu innemu jak pogłębianiu ksenofobii.
Proponuję zamiast znicza dać te 2 zeta na studnie w Etiopii. Lepszy skutek niż napychanie kabzy czarnuchom.
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Szrama
Takie akcje nie służą niczemu innemu jak pogłębianiu ksenofobii.
Proponuję zamiast znicza dać te 2 zeta na studnie w Etiopii. Lepszy skutek niż napychanie kabzy czarnuchom.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
W takim razie trzeba jeszcze ustanowić dzień ofiar SS, dzień rzezi pragi, dzień Sybiraka za tych co wywieziono za czasów carskich, drugi dzień sybiraka za wywiezionych za Stalina i wielu innych. Pamięć tak. Jak najbardziej ale nie obnośmy się już tak naszymi narodowymi krzywdami. Nie jesteśmy krasnoludami co muszą co jakiś czas ceremonialnie odczytywać wpisy z księgi. Wyluzujcie.
oburzacie sie, ze ktos chce postawic swieczke zamordowanym, a o tak zacnej akcji jak ta ani slowa
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... mow_o.html
![Laughing :lol2:](./images/smilies/icon_lol.gif)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... mow_o.html
była zbrodnią - owszem. Chodzi mi tylko o to, żebyśmy potrafili zachować umiar w tym naszym znajdowaniu sobie kolejnego święta narodowej żałoby. Na Ukrainie po cichu , każdy za siebie, palą świeczki za tych, których wygonili i pomordowali Polacy. Ja ciągle mam wypędzoną dalszą rodzinę za TruskawcamiSkiper pisze: I mówić nie mówić rzeź wołyńska była okrutną zbrodnią,
a drugi zapal proszę w moim imieniu, bo ja akurat jestem wielką fanką ChmielnickiegoBędę niedługo w Kijowie odwiedzał szwagierkę. Zapalę znicz pod pomnikiem Chmielnickiego
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
i to jest podsumowanie wszystkiego: przynajmniej będzie można kogoś od śmierci uratować, niż ciągle śmierć wspominaćProponuję zamiast znicza dać te 2 zeta na studnie w Etiopii.