Akcja ku pamięci ofiar UPA

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
szrama
Chuck Norris
Kontakt:

Akcja ku pamięci ofiar UPA

Post autor: szrama »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025897,tit ... caid=1a811

O 21 zapalcie znicze. Miałem przyjemność rozmawiać z ks. Zaleskim i obejrzeć prezentację dokumentującą te mordy. Zróbcie chociaż taki gest, apeluję prywatnie.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Do tego postuluję: na rocznicę akcji "Wisła" skrzyknijmy się na defiladę!
I wprowadźmy w szkołach nowy przedmiot: historia polskiej martyrologii!
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Ojeju.... :D Dzieci przybite do drzew! Słodkie :)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

@nindza77: zgnij. Za głupotę.

@Yudokuno: Pamięć o ludobójstwie to martyrologia?
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jeżeli zachowamy proporcje - nie. Ale Wołyń póki co funkcjonuje w zbiorowej pamięci na równi z inwazją hitlerowską - niezasłużona rzeź cywilów. A tu obie strony zachowywały się podle i obie strony pracowały na to, by rzeź stała się faktem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

szrama
Chuck Norris
Kontakt:

Nikomu nie każę się umartwiać z tego powodu. Ale dlaczego zaraz jakieś wyśmianie mnie spotyka? Ludzie, proszę o taką pierdołę, gloryfikacja UPA i Stepana Bandery przez Juszczenkę u nas było ominięte szerokim łukiem, mi to wystarczy za powód. Nie w imię pustych słów "ojej tam się źle działo, pokażę swój patriotyzm i będę lepszy od innych". Nie, chcę tylko zwrócić uwagę, bo naoglądałem się trochę w tej kwestii dokumentów i zdjęć. :?

A jak mam wywoływać flame wara to od razu dajcie kłódkę, bo to nie był mój cel :roll:

EDIT: Widzę, że już za późno, iskra padła? :roll:
Czy ja mówię, żę Polacy są niewinni? Mówię, że szkoda ofiar i tylko tyle. Geeeez. #-o

"Nie o zemstę, lecz o pamięć wołają ofiary"

Awatar użytkownika
Morghur
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Morghur »

Są krzesła, i są taborety :x
[CENTER]Obrazek[/CENTER]

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Wiesz Jankiel, ludobójstwo w Srebrenicy też jest wynikiem odwiecznego konfliktu serbsko - bośniackiego w czasie którego obie strony nie pozostawały bez winy. Jednakże to w żaden sposób nie umniejsza zbrodni jaka się dokonała na Bośniakach. Zarówno masakra w Srebrenicy jak i rzeź wołyńska są symbolami tego jak nienawiść może doprowadzać do zagłady tysięcy osób, w tym kobiet i dzieci.
I tak jak pisał Szrama, nie chodzi o zemstę, ale o pamięć. Też temat do zamknięcia bo rozpęta się tu burza, dlatego z mojej strony EOT.
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Pictus
Wałkarz

Post autor: Pictus »

Do tego postuluję: na rocznicę akcji "Wisła" skrzyknijmy się na defiladę!
I wprowadźmy w szkołach nowy przedmiot: historia polskiej martyrologii!
#-o

Japierdole... może wprowadźmy w takim razie przedmiot historia europy albo kosmopolityzm. A co do akcji "Wisła" i defilady nic nie mam, chętnie bym w niej uczestniczył :mrgreen: jako w wyrazie pamięci dla walki z terroryzmem i sukcesem oręża Polskiego.
Bo to myślenie:
A tu obie strony zachowywały się podle i obie strony pracowały na to, by rzeź stała się faktem.
Jest chyba efektem uwierzenia w radzieckie filmy "Pierwaja Konnaja" i inne tego typu, gdzie ułani mordują i palą ukraińskie wsie za świnie. Jak bolszewicy wchodzili na kresy, mówili w niewoli, że nie wiedzieli że tu mieszkają sami amerykanie, mają własne pola, a i jeszcze dach chałupy jest bez dziur :!: :?:

Apropos kto zezwolił na świętowanie Grunwaldu? Przesz to jawna gloryfikacja rzeźi Niemców, która jest wynikiem zachowywania się podle obu stron i dążenia do bezsensownego rozlewu krwi. No ja pierdole, ale Wołyń, nabijanie ludzi na gałęzie, robienie "słoneczek" z dzieci, drutu i drzewa, nabijanie kobiet przez srom na sztachety płotu itp. to wynik pracy Polaków? Kto jak nie KOP ogarniał całe kresy i wprowadzał tam kulturę i prawo, a nie zacofanie z XIX w. ?

Być może dożyję tych pięknych czasów, że za grzeczną namowę do uczczenia I. IX 39' ludzie obrugają mnie jak burą sukę, bo to udawane i w ogóle martyrologia.

cytując
Są krzesła, i są taborety :x

Sorry, że tak ostro, no ale nie mogłem inaczej.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

szrama pisze:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025897,tit ... caid=1a811

O 21 zapalcie znicze. Miałem przyjemność rozmawiać z ks. Zaleskim i obejrzeć prezentację dokumentującą te mordy. Zróbcie chociaż taki gest, apeluję prywatnie.
zmien awatar to moze wezme twoje posty na powaznie.
Nie zapale znicza.
Chociaż takiego gestu nie zrobię.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Pictus pisze: Japierdole... może wprowadźmy w takim razie przedmiot historia europy albo kosmopolityzm. A co do akcji "Wisła" i defilady nic nie mam, chętnie bym w niej uczestniczył :mrgreen: jako w wyrazie pamięci dla walki z terroryzmem i sukcesem oręża Polskiego.
[...]Jest chyba efektem uwierzenia w radzieckie filmy "Pierwaja Konnaja" i inne tego typu, gdzie ułani mordują i palą ukraińskie wsie za świnie. Jak bolszewicy wchodzili na kresy, mówili w niewoli, że nie wiedzieli że tu mieszkają sami amerykanie, mają własne pola, a i jeszcze dach chałupy jest bez dziur :!: :?:
właśnie o to chodzi: nas bili, to musimy uczcić świeczką, ale że to też nasza wina w całej tej historii - to możemy przemilczeć. Przecież jak my bijemy, to OK. Więc świętujmy momenty, w których Polacy zachowali się jak świnie, a bolejmy nad tym, że nam robili krzywdę.
Myślenie Kalego #-o
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

przy całej sympatii dla ukraincow: dzialania UPA na Wołyniu N I E mogą byc uznane za 'normalny' odwet, fakt ze nie bylismy mili w 20leciu miedzywojennym to jedno, a to, że operacja byla dzielem bandy psycholi, ktora zmanipulowala prostych, zmeczonych wojna ludzi to zupelnie co innego. Nie zasluzylismy sobie w zaden sposob na ten mord. Co nie zmienia faktu ze i tak za akcje Wisła wypadaloby nareszcie przeprosic. Najlepiej w stylu: wybaczamy i prosimy o wybaczenie, jak zwykle zreszta przy tak trudnych zagadnieniach.
Tyle ze tutaj nie ma trudnosci ze wskazaniem winnych. A ofiarom nalezy sie pamiec i tyle.
Fakt ze bandera i jego kumple sa owocem historii, w ktorej znacznie czesciej to my bylismy nie fair, nie usprawiedliwia ich. Ukraincy maja pelne prawo domagac sie od nas uderzenia sie w piersi za nasze grzechy - a my od nich. Chyba ze wogole unikamy mowienia o czyjejkolwiek odpowiedzialnosci za cokolwiek - kazdy czlowiek ma swoje motywy dzialania, ktore wynikaja z niezaleznych od niego przyczyn, etc...

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Bandera to jedno a pacyfikacje wsi przez polskich wojaków to drugie...

a widzicie, Czesi nas za rozbiór Czechosowacji nie chca d trybunałów podać
(a własciwie za dwa rozbiory)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Japierdole... może wprowadźmy w takim razie przedmiot historia europy albo kosmopolityzm. A co do akcji "Wisła" i defilady nic nie mam, chętnie bym w niej uczestniczył jako w wyrazie pamięci dla walki z terroryzmem i sukcesem oręża Polskiego.
Ok. Dlatego nie popieram takiej akcji, jak księdza Zaleskiego - jest robiona głównie przez takich ludzi i dla takich ludzi, jak Ty. Ale w jednym się musze zgodzić - akcja Wisła to jeden z najlepszych przykładów sukcesów oręża polskiego :mrgreen:

@ emiel_regis
Nic dodać, nic ująć.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Skiper
Mudżahedin

Post autor: Skiper »

Yudokuno pisze: właśnie o to chodzi: nas bili, to musimy uczcić świeczką, ale że to też nasza wina w całej tej historii - to możemy przemilczeć. Przecież jak my bijemy, to OK. Więc świętujmy momenty, w których Polacy zachowali się jak świnie, a bolejmy nad tym, że nam robili krzywdę.
Myślenie Kalego #-o
Na tym polega cały urok historii, każdy pamięta to co chce pamiętać. Wniosek z tego taki, że my uczcijmy to co chcemy, dając im uczcić to co oni chcą.
Swoją drogą nie zapalę żadnych zniczy, bo wg mnie jest to bez sensu.
I mówić nie mówić rzeź wołyńska była okrutną zbrodnią, moja ciotka ją przeżyła jako jedyna uratowana z całej rodziny, wiem od naocznego świadka co tam się działo i dlatego strasznie irytuję mnie jak ktoś wypomina akcje Wisła czy też inne polskie 'zbrodnie' w tym kontekście. Gdzie Rzym, a gdzie Krym.

Jako Polacy nie musimy wypominać swoich win, inni zrobią to za nas :roll:

szrama
Chuck Norris
Kontakt:

Nie mogę po prostu śmiechu warte - kilka postów wyraźnie to podkreśla - upamiętnienie ofiar, nie krzywd Polaków. Ale co tam było minęło a kołki pozostały.
I argument z awatarem mnie rozwalił. Nie ma to jak żart na dobry początek dnia :D.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Będę niedługo w Kijowie odwiedzał szwagierkę. Zapalę znicz pod pomnikiem Chmielnickiego 8)

Szrama
Takie akcje nie służą niczemu innemu jak pogłębianiu ksenofobii.
Proponuję zamiast znicza dać te 2 zeta na studnie w Etiopii. Lepszy skutek niż napychanie kabzy czarnuchom.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

W takim razie trzeba jeszcze ustanowić dzień ofiar SS, dzień rzezi pragi, dzień Sybiraka za tych co wywieziono za czasów carskich, drugi dzień sybiraka za wywiezionych za Stalina i wielu innych. Pamięć tak. Jak najbardziej ale nie obnośmy się już tak naszymi narodowymi krzywdami. Nie jesteśmy krasnoludami co muszą co jakiś czas ceremonialnie odczytywać wpisy z księgi. Wyluzujcie.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

oburzacie sie, ze ktos chce postawic swieczke zamordowanym, a o tak zacnej akcji jak ta ani slowa :lol2:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... mow_o.html

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Skiper pisze: I mówić nie mówić rzeź wołyńska była okrutną zbrodnią,
była zbrodnią - owszem. Chodzi mi tylko o to, żebyśmy potrafili zachować umiar w tym naszym znajdowaniu sobie kolejnego święta narodowej żałoby. Na Ukrainie po cichu , każdy za siebie, palą świeczki za tych, których wygonili i pomordowali Polacy. Ja ciągle mam wypędzoną dalszą rodzinę za Truskawcami
Będę niedługo w Kijowie odwiedzał szwagierkę. Zapalę znicz pod pomnikiem Chmielnickiego
a drugi zapal proszę w moim imieniu, bo ja akurat jestem wielką fanką Chmielnickiego :)
Proponuję zamiast znicza dać te 2 zeta na studnie w Etiopii.
i to jest podsumowanie wszystkiego: przynajmniej będzie można kogoś od śmierci uratować, niż ciągle śmierć wspominać

ODPOWIEDZ