White Lions

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
meeks
Wałkarz

White Lions

Post autor: meeks »

Witam.
Przeszukałem całe Modelowanie i Malowanie i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Proszę o poradę.
Właśnie maluję regiment Białych Lwów elfikowych i mam problem z koncepcją toporów.
Mają strasznie szerokie ostrza i nie mam pomysłu jak to pomalować by wyglądało po prostu ładnie.
Zresztą z ostrzami broni mam największe problemy - nie mam pomysłu/wiedzy/może umiejętności by je porządnie pomalować.
Proszę o jakieś sugestie, porady, sposoby na ostrze elfickie i nie tylko.
Pozdrawiam :)

grab
Wałkarz

Post autor: grab »

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Post autor: bem »

Możesz dodać do metalików jakiś kolor - może odcienie niebieskiego, jeśli malujesz HE standardowo.
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak masz topór, czy w ogóle jakiekolwiek inną rzecz, istotne jest żeby nie było płasko. Ponieważ ostrza toporów WL są dość tak ukształtowane, maluje się je w ten sposób, że na wybrzuszeniu jest jaśniej, a we wgłębieniu ciemniej. Różnica powinna być od czystego mithril silver do boltgun metal pokrytego dodatkowo warstwą czarnego washa. Żeby było ciekawiej możesz, tak jak sugerowała bem, użyć np. niebieskiego washa. Potem pomaluj wszystkie krawędzie mithril silver metodą sharp edgingu. Samą krawędź tnącą pomaluj tak aby na dole było ciemniej, a na górze jaśniej. Przejścia pomiędzy kolorami powinny być jak najłagodniejsze, co przy zastosowaniu washy i niezbyt gęstej farby powinno się udać. Najlepsze moim zdaniem efekty uzyskuje się gdy stosuje się technikę nmm ale z użyciem farb metalicznych.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

meeks
Wałkarz

Dzięki serdeczne za wszelkie porady.
Dziś lub jutro usiądę do malowania i zobaczymy co uda się osiągnąć.
Niebieski wash to super pomysł, pewnie użyję ice blue.
Mam nadzieję, że teraz pójdzie o wiele sprawniej.
PS A co do standardowego malowania wg. army booka to przyznam, że jest prześliczne, czasami się na nim wzoruję, ale ogólnie staram się armię utrzymać w tonacji biało czerwonej.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Ice blue może być za mdławy, regal blue albo asurmen blue, jak już. Jeśli jednak malujesz na biało-czerwono to chuba lepiej byłoby zastosować tonację neutralną, bądź zaaplikować trochę niebieskiego washa również na czerwone elementy (nie powinno wydarzyć się nic złego, natomiast uzyskasz głębszy odcień, oczywiście jeśli skorzystasz z ciemnoniebieskiego washa np. asurmen blue właśnie), żeby uniknąć dysonansu, tylko trzeba pamiętać, aby równomiernie rozprowadzić wash.
Obrazek
~Warren E. Buffett

meeks
Wałkarz

Kilka figurek już mam pomalowanych, dzięki raz jeszcze za rady, dzięki nim wyszło naprawdę fajnie :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

W takim razie jak skończysz, to się pochwal. :wink:
Obrazek
~Warren E. Buffett

meeks
Wałkarz

Ja nie mam możliwości zrobić fotek armii. Niestety, nie mam czym, a kiedy próbowałem aparatem mojej drugiej połowy to wyszła jedna wielka ..... ..... .

ODPOWIEDZ