Akcja ku pamięci ofiar UPA

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Akcja ku pamięci ofiar UPA

Post autor: Nijlor »

Niestety górę wzieły animozje i zasada "Kto pierwszy ten lepszy". To samo z Litwinami (akcja Żeligowskiego) co zamroziło nam stosunki z Litwą na 20 lat niemal (krótko przed wojną cos zaczęło drgać dopiero).

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Post autor: mikadorus »

Czy ja napisałem, że wstyd być polakiem? :roll: Osobiście jestem za jedną z teorii Dawkinsa, że państwo to obszar, którego się broni i nadaje mu specjalne znaczenie np. sentymentalne.( i uwaga patriotyzm wg. tej teorii jest negatywnie oceniany ponieważ prowadzi do ksenofobii i wojen) Równie dobrze mogę mieszkać w Burkina Faso (tak to się pisze?) i być dumny z tego kraju. Mi wstyd za JP, firmę, 8edycję i farbkę, która dziś okazała się wyschnięta :(

A propo walk na wschodzie to fajny jest film-reportaż "była sobie wioska/miasteczko" (o ile pamiętam tak to było)
Są relacje ofiar itp.

Piłsudski jak na swoją epokę niczym się nie wyróżniał. Chodziło mi o porównanie naszej wizji "dobrego ojczulka" z kim naprawdę był. Choć na tamte czasy faktycznie uchodził za dobrego polaka.
W książce " ilustrowany atlas historii polski" są pokazane polskie i antypolskie plakaty. Jak ktoś chce na maila kilka to mogę zeskanować (ale to za 2 tyg). A są baaardzo ciekawie zrobione.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

zmieniamy nazwę tematu czy zamykamy ? : ]
Obrazek
T

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Z tego miejsca chciałbym pozdrowić wszystkie ofiary. Yo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

jachu_ka pisze:
Duke pisze:poczytaj jak Czesi(Czechosłowacy) zajęli tereny Sląska Cieszyńskiego łamiąc porozumienia po I WŚ.
LOL.
Poczytaj też dlaczego zajęli te tereny i jak to się stało, że na tych terenach już byli Polacy. Wbrew temu co twierdzi wiki historia konfliktu o Zaolzie nie zaczyna się w 1919 [-X :mrgreen:
A w którym miejscu napisałem że to się zaczęło w 1919?
Obrazek

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Duke pisze:A w którym miejscu napisałem że to się zaczęło w 1919?
Nie napisałeś, ale skoro całą winą za 1919 obarczasz Czechów, to odniosłem wrażenie, że tematu nie znasz. :)

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

A gdzie obarczam CAŁĄ winą Czechów? Ja tylko napisałem żę nie można całej winy zwalać na złych Polaków.Obie strony są winne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

a tak z innej beczki ja chciałbym jeszcze zapalić świeczkę ofiarom rzezi Praagi w Kislevie z roku 2302IC podczas Wielkiej Wojny z Chaosem. Mam nadzieję że nie będzie to nieodpowiednie.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

moja babcia jako mała dziewczynka uciekając przed ukraińcami musiała chowac się w dole kloacznym...
to dla współczesnych niedowiarków, którzy ulegają modzie na "wybielanie historii".
dziadek od strony taty walczył z bandami UPA- zarówno będąc w partyzantce jak i później.
tego co opowiadał to nawet nie będę przytaczał-ciężko jest uwierzyć

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

UPA to był organizacja którą w zachowaniu niczym nie różniła się od SS i powinna zostać uznaną za zbrodniczą. Ok ja rozumiem, że był konflikt, rozumiem, że my też swego czasu nie byliśmy dla Ukraińców fajni, ale to było kilkaset lat wcześniej. Zresztą dlaczego wtedy byliśmy dla Kozaków i ukraińskiego chłopstwa okrutni (bo wtedy naród Ukraiński jako taki to jeszcze nie istniał). Za bunt i rozbój na drodze karą w naszej kochanej Rzeczpospolitej był stryczek lub wbicie na pal. Tak samo postąpiono by z buntownikami w Wielkopolsce czy na Mazowszu i tak samo postąpiono na Ukrainie. I w owych czasach nie było w tym nic dziwnego, wystarczy popatrzeć jak Anglicy czy Francuzi tłumili chłopskie bunty.
No dobra ale mamy polowe XX wieku, Chmielnicki i wojny Kozackie to już historia. Więc czy XIX i w pierwszej połowie XX wieku mordowaliśmy Ukraińców? No ok., walczyliśmy z nimi w 1919, ale nie przeprowadzaliśmy pacyfikacji ludności cywilnej. Gdy tam rządziliśmy mogliśmy przecież przeprowadzić czystki etniczne, powysiedlać Ukraińców, zbudować dla nich obozy itp itd. Ale tego nie zrobiliśmy. Fakt nie przestrzegaliśmy prawa należnym mniejszości Ukraińskiej i prowadziliśmy działalność polonizacyjną, nie powinniśmy byli tego robić. Ale gdy Polska upadał Ukraińcy mogli powiedzieć, teraz my rządzimy, teraz to my jesteśmy pany i mu ustanawiamy prawo. I mogli by sobie robić co chcieli. Ale w czyjeś chorej zatrutej szowinizmem głowie przyszło na myśl, że to za mało, trzeba Polaków wybić, Ukraina dla Ukraińców. No zaczęto otaczać wieś za wsią i mordować Polaków. Zresztą gdyby sytuacja była inna a stosunki między Polakami a Ukraińcami były inne, to do mordu też by doszło. banderowcy odwoływali otwarcie się do faszyzmu i nazizmu, zabijali nie tylko Polaków, ale i Węgrów oraz inne mniejszość narodowe zamieszkujące tereny Galicji Wschodniej, dla nich liczyło się to aby oczyścić Ukrainę ze obcego elementu i wybić wszystkich nieukraińców. Dlatego dla mnie twierdzenie, że do rzezi na Wołyniu by nie doszło gdybyśmy lepiej traktowali Ukraińców jest zwyczajnie głupie.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Tullaris,
+1

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Tullaris pisze:UPA to był organizacja którą w zachowaniu niczym nie różniła się od SS
Ale nie mieli mundurów od Hugo Bossa, więc ich nie lubimy. :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

mikadorus pisze:( i uwaga patriotyzm wg. tej teorii jest negatywnie oceniany ponieważ prowadzi do ksenofobii i wojen)
http://www.youtube.com/watch?v=iGyJXwwhiCY

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Tak na marginesie to ciekawe czy wiecie co to za instytucja pokrzyżowała plany ugody i powstania trój-unii: Polsko-Litewko-Ruskiej (planu który wraz ze zwiększeniem rejestru całkowicie wystarczał aspiracjom kozackim) + swoim dążeniem do podporządkowaniu prawosławia, poprzez kościół unicki wywołała niesamowity opór Rusinów - ano to był niezawodny KK, Semer Fidelis... swoim interesom :? :evil:
A koniec końców Chmielnicki przyczynił się do zamiany ucisku Polskiego na jeszcze skuteczniejszy i sroższy Rosyjski #-o Jak każdy bohater dla jednych był zdrajcą dla innych wybawcą...

pozdro,
Ż.

P.S. a niewinnym ofiarom z Wołynia należy się wieczna pamięć

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

http://www.youtube.com/watch?v=qzW8CbaAOBk

Daję obiecany film. "było sobie miasteczko". Niedawno leciał na TVP Kultura. Obejrzałem cały i chyba to najlepszy reportaż o rzezi.

UPA czerpała wzorce z kozaków. Chociaż tam, też złagodzili "kodeks". np. usunęli rozcinanie kobietom brzucha i zaszywania w środku żywego kota/ psa. (ech te czasy gdy na zajęciach gościł "miły facet" aż, jakaś laska nie wyprowadziła go z równowagi to zaczął opisywać kary kozackie. Efekt - na 30 lasek 17 pomdlało a dwie rzygneły).
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Żaba pisze: A koniec końców Chmielnicki przyczynił się do zamiany ucisku Polskiego na jeszcze skuteczniejszy i sroższy Rosyjski
Żabul nie masz racji ;)
Chmielnicki zrobił to co w tamtym czasie byłe pewną koniecznością. To co nastąpiło kilkadziesiąt lat później było nie do przewidzenia dla nikogo w czasach Chmielnickiego. Większość moich szanownych przedmówców popełnia podstawowy, zasadniczy błąd metodologiczny w ocenianiu procesów historycznych z punktu widzenia czasu w jakim oni się znajdują, a nie okresu w którym owe procesy zachodziły.
Chmielnicki był jednym z najtęższych umysłów w Polsce tamtego okresu. Mało tego znaczna część historyków polskich i nie tylko - zajmujących się tamtym okresem uważa, że gdyby kozacy na Ukrainie dostali odrobinę tej niezależności, o którą walczyli historia potoczyła by pewnie się inaczej.
Rosja w tamtym czasie podnosiła dopiero podnosiła się z kolan, zachód europy włączając rzeszę był wykończony wojną trzydziestoletnią. Imperium osmańskie było u kresu swojej ekspansji.
Ujebali go, a najgorsze w naszej świadomości paradoksalnie zrobił Sienkiewicz, który gloryfikując bandytę Wiśniowieckiego - osobę, która w każdym kraju z silną władzą centralną została by za swoje sprawki ścięta, wpoił w świadomość polaków mit o uciemiężonym społeczeństwie polskim na Ukrainie przez rzesze zbydlęconego kozactwa ;(
Zainteresowanych odsyłam do biografii Wiśniowieckiego nie pamiętam niestety autora w tej chwili. Wydanie z serii biografie sławnych ludzi.
Ale w sumie to tylko gdybanie.

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

E, bo Sienkiewicz od początku był uważany za rzemieślnika a nie twórcę. Najbardziej zgnoił Radziwiła - a gdyby nie on całkiem by nas szwedzi zjedli.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

wprost przeciwnie Karabinku :wink: Primo jestem zwolennikiem historycznej trój-unii, secundo Chmielnickiego oceniłem po owocach a nie intencjach - zapewne wielce niesprawiedliwie, ale brutalnie skutecznie :wink: A o tym że nikt nie wie co przyniesie daleka przyszłość nie musisz mnie przekonywać :mrgreen:

Ż.

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

@mikadorus: Szwedzi nas nie zjedli z innych powodów, m.in.: z powodu kiepskich wyników zaciągów z Bremy i Verden, dużych problemów aprowizacyjnych zarówno na terenie Generalnego Gubernatorstwa z siedzibą w Toruniu (za które odpowiadał książę Adolf Jan) czy Krakowie (tu nawet gubernator gen. Paul Wirtz nie pomógł). A to jest dopiero początek złożonego problemu ostatecznego braku powodzenia Szwedów w czasie II wojny północnej. Wiem co mówię, tydzień temu obroniłem się z pracy "Armia Karola X Gustawa w czasie drugiej wojny północnej" :wink: Jeśli jesteś zainteresowany to odsyłam do artykułów Larsa Tersmedena i Hansa Landberga w 2 tomie, 2 części Studiów i Materiałów do Historii Wojskowości, Warszawa 1973. Do tego zbiór studiów pod red. Jana Wimmera "Wojna polsko - szwedzka 1655 - 1660", również Warszawa 1973.
Lest we forget:
Obrazek

ODPOWIEDZ