DE a 8 edycja
Moderator: Yudokuno
Re: DE a 8 edycja
Jest Errata + FAQ w Erracie jest opis Hoteka to co wyżej tłumaczyłem na polski w FAQ zaś niema opisu działania hoteka
Jeszcze 2 dni temu opis ten było można znaleźć w FAQ ale od wczoraj już nie
Jeszcze 2 dni temu opis ten było można znaleźć w FAQ ale od wczoraj już nie
Ostatnio zmieniony 16 lip 2010, o 08:51 przez Remx, łącznie zmieniany 3 razy.
Daemons, X-Wing & Black Tea
Wszystkie wiedzmy dostają +1A za szał, za AHW i za to że są sfrenzowane i są obsługantkami kotła ( to nie jest kolejne frenzzy ). Razem mają 5A, a DH ma 6.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Z racji że teraz sumuje się bonusy Kocioł daje +1Ataku dodatkowo do frenzy, kocioł daje tez bonus +2A dla Hag i +3A dla Dead Hag,Cauldron of Blood: The Cauldron receives two attacks for each
Hag Attendant, and three attacks for the Death Hag, instead
of one attack per crew model as would normally be the case for
a war machine. Add +1 to the number of attacks received by
each crew model as long as they are Frenzied.
Dead Hag z bazy używa Two Hand Weapons, w booku napisane jest że małe również to mają a tu nic nie napisali że nie mają...
Po kalkulacji otrzymujemy:
Dead Hag - 3 (baza) + 3 (The Cauldron receives) + 1 (2HW) = 7 (ataków) +2 (gdy jest Frenzy) = 9 ataków
Hag - 2 (baza) + 2 (The Cauldron receives) + 1 (2HW) = 5 (ataków) +2 (gdy jest Frenzy) = 7 ataków
Chyba że jak się przyłączasz do kotła tracisz swoje statystyki ataku i swoje frenzy ? LOL
Wówczas od ilości ataków odjąć baze
GW po prostu teraz dała szanse uszkodzić kociołek z daleka a zrekompensowała nam to dodatkowymi atakami.
- Brat_Kruger
- "Nie jestem powergamerem"
zatem poprawka nastąpiła - hotek działa jak wizard jest w 12 " od RoH - nie cel spela.Brat_Kruger pisze:pewne jest jedno - pytanie i odpowiedź z w FAQ przeczy temu co jest w erracie to armybooka .... czekam na poprawkę - w którą bądź stronę
Żaba - nie bez powodu usunęli ten zapis z FAQ - bo był sprzeczny z erratą - nie zastanawia Cię to?
-
- Powergamer Rozpiskowy
remx, niestety nie mam podrecznika przed soba, ale wydaje mi sie ze ten zapis dot. dodatkowych atakow u hag sluzy tylko podkresleniu dla tepych angoli, ze hagi maja 2-3 atakow w przeciwienstwie do obslugi kazdej innej machiny, gdzie maja 1A. Jak dla mnie death hag ma 5 (lub 6 atakow), a male hagi 4-5A, zaleznie czy rozpatrywac podwojne frenzy, bo rzeczywiscie brzmi to co najmniej dwuznacznie... (Add +1 to the number of attacks received byeach crew model as long as they are Frenzied.), chyba ze to zdanie jest przypomnieneim tylko ze hagi w kotle maja frenzy...no coz, kiedy gw zrobilo cos dobrze i bez bledow....
edit: w sumie to co napisal GarG tez wydaje sie sensowne i najprawdopodobniej tak jest
edit: w sumie to co napisal GarG tez wydaje sie sensowne i najprawdopodobniej tak jest
Remx po raz kolejny wydaje mi się że piszesz bzdury... Dostają tylko +1A za to że są w obsłudze kotła to wszystko.
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Jeżeli tak jest to zgodzę się ze z tymi atakami i Frenzy.... mogli by dopisać "opis dla tępych" bo teraz na chłopski rozum daje te właściwości sam Kocioł.the_lilith pisze:ale wydaje mi sie ze ten zapis dot. dodatkowych atakow u hag sluzy tylko podkresleniu dla tepych angoli,
Druga sprawa jeżeli opis wyjaśnia że Hagi dostają od kotła 2 ataki i za frenzy +1 ... OK niech bedzie ale nie piszą nic o AHW!
Wiec dupa, niema dodatkowego ataku za AHW bo niema w opisie że to mają dodatkową broń(dwie bronie).
Przyjmujemy że ten opis jest tym co dostaje się od kotła i co się posiada, ale Hagi same w sobie maja Frenzy a jezeli tutaj kocioł to daje czyli ignoruje sie opis Hag z AB i zarazem te AHW?
Jeszcze mnie dziwi taki dopisek niżej...
– Cauldron of Blood, Special Rules
Ignore “War Machine”, “Poisoned Attacks” and “Attendant”
Add “Cauldron of Blood”
Ignore "War Machine" lol a w opisie Unit Type: War Machine.
I to nie jest FAQ tylko Errata, czyli jak to jest teraz z kotłem jest tą maszyną czy nie jest ?
sprawdz na stronie z ptk w AB a znajdziesz z czym idzie do walki...
Twój upór jest bez sensu, jesteś już jedyną chyba osobą, która w Polsce tak myśli. Po prostu klapki na oczy i byle przed siebie, przeć w uporze bezsensownym... A wszystko dlatego, że ktoś Ci popsuł zabawkę...Żaba pisze:ciekawa teoria, która jednak po konfrontacji ze stroną 31 i 32 RB rozpada się pył sugeruję zapoznać się z kolejnością działań przy rzucaniu czaru - podpowiem wybór celu jest przed rzutem na casta.Jab pisze: No właśnie tylko jeżeli castujesz przy hoteku <bo attempt oznacza rzut na spełnienie CV a nic nie mówi o tym gdzie ten spell poleci, ponieważ jeżeli attempt Ci wyjdzie to dopiero przy spell resolution wyznaczasz cel itp.>
próbujcie dalej
dobranoc,
Ż.
P.S. i dla ułatwienia przykład z życia czy jak ktoś rzuci strzałką w tarczę to czy ta strzałka znajduje się w promieniu 12 cali od niej
W takim razie, zadam Ci pytanie: Kto rzuca czar? Czarodziej, czy cel czaru? Odpowiedź to: (widzę, że tego nie rozumiesz, więc napiszę dużymi literami) CZARODZIEJ. Bardzo ładnie znalazłeś stronę 31, na niej jest właśnie napisane w akapicie o nazwie 2. Cast :
Zaś działanie Hoteka jest teraz następujące:Each Wizard can only attempt to cast each spell once per turn. Wizards cannot try to cast spells if they are fleeing or not on the battlefield
To cast a spell, a Wizard nominates one of his spells to cast, and declares the target of the spell. (...)
Z pierwszego cytatu wynika, że próba rzucenia czaru jest podejmowana przez czarodzieja, wymaga wybrania czaru do rzucenia i podania celu (następny akapit mówi o wyborze ilości kości do rzucenia). Także gdy następuje próba rzucenia czaru (ten "attempt" tak zwany), mamy czarodzieja, który wybrał czar, wybrał cel oraz wybrał ilość kości, którymi lada chwila rzuci. Zaś Hotek (a właściwie jego opis) mówi: Każdy czarodziej dokonujący próby rzucenia czaru znajdując się w promieniu 12" cali od posiadacza Hoteka będzie miał Miscasta na każdym dublecie (IF tylko na 2x6). Liczy się tylko to, gdzie jest czarodziej, a nie gdzie jest jego cel. O tym, że liczyło się również w co celuje mag mówiła reszta zapisu, której po erracie już nie ma (BO ZOSTAŁ USUNIĘTY! To znaczy, że JUŻ GO NIE MA!). Bez zapisu takiego jak np w Howler Windzie, czy starym Hoteku nie ma bata, by jakikolwiek sędzia dał się przekonać, że to działa również na cel czaru, opis Hoteka jest teraz prosty i jednoznaczny.“Any Wizard (friend or foe) attempting to cast a
spell within 12" of the wearer must roll on the Miscast table on
any roll of a double, but will only cast a spell with irresistible
force on a roll of double 6.”
A zmiana ta spowodowana jest zbyt dużą ilością czarów, które nie mają sprecyzowanego celu i byłby kłopot z Hotekiem. Różnego rodzaju czary templatkowe, wędrujące, obejmujące zasięgiem pole bitwy całe, celujące obok oddziału itp itd. Po prostu zapis z poprzedniej edycji był pytanio-genny i niejasny biorąc pod uwagę nową magię. Także możesz sobie sądzić jak chcesz, ale chętnie zobaczę jak dostajesz karniaki za upieranie się przy tym rozwiązaniu na turniejach.
-
- Powergamer Rozpiskowy
itak dla mnie zwala stulecia jest dodanie do ASFa przerzutow... w przypadku takich HE maja oni je prawie zawsze, czyli ze ASF to polaczenie 7ed asfa i 8ed hate, po prostu super... widac ze GW ma chyba za duzo boxow HE na magazynie i probuja sie ich pozbyc...
Może nie boxow ale jakiś koleś/dyrektor lubuje się w HE bo patrz nawet podstawka z HE wychodzi jako pierwsza
Podoba mi się zapis z Skautami ze można ich teraz wystawić gdzie sie chce aby tylko 12 cali od przeciwnika i nie trzeb już ich ukrywać
można teraz tworzyć małe grupki 5 osobowe wystawiać gdzieś w strefie rozstawienia przeciwnika i w pierwszej turze pozbywać się maszyn, takie małe kamikadze
Nie można szarżować takim unitem, ale strzelać można i poruszać się. Assasin ma swój płaszcz który daje mu ruch a jak o coś zaczepi to jest szarża taki małe obejście zasad Takim kombosem można np. wyskoczyć z unitu zatakowć maga wyzwać na pojedynek a Sheidsami zdjąć maszynkę
Podoba mi się zapis z Skautami ze można ich teraz wystawić gdzie sie chce aby tylko 12 cali od przeciwnika i nie trzeb już ich ukrywać
można teraz tworzyć małe grupki 5 osobowe wystawiać gdzieś w strefie rozstawienia przeciwnika i w pierwszej turze pozbywać się maszyn, takie małe kamikadze
Nie można szarżować takim unitem, ale strzelać można i poruszać się. Assasin ma swój płaszcz który daje mu ruch a jak o coś zaczepi to jest szarża taki małe obejście zasad Takim kombosem można np. wyskoczyć z unitu zatakowć maga wyzwać na pojedynek a Sheidsami zdjąć maszynkę
Gdzie wy widzicie to podwójne frenzzy?
Dead Hag i Hagi mają z bazy Frenzy a kocioł daje drugie teraz wiesz już nad czym tak tu debatowaliśmyGarG pisze:Gdzie wy widzicie to podwójne frenzzy?
Bo tak masz Haga w sobie ma Frenzy w opisie kotła też masz że daje Frenzy, i jeszcze dalej masz w opisie Add +1 jak jest Frenzy
hehe ło i nawet trzy wychodzi hehe no ale olać to zobaczymy jak to będzie później obada się może inne rasy mają podobne ciekawostki Frenzy+Frenzy
- Rafał_Pękala
- Mudżahedin
wojownicy khorne'a z banner of rageGarG pisze:Gdzie wy widzicie to podwójne frenzzy?
Gdyby nie było napisane w opisie kotła to by miała tylko DH... zacznij myśleć kurwa bo coraz bardziej mnie denerwujesz z wprowadzaniem ludzi w bład i spamowaniem.Remx pisze:Dead Hag i Hagi mają z bazy Frenzy a kocioł daje drugie teraz wiesz już nad czym tak tu debatowaliśmyGarG pisze:Gdzie wy widzicie to podwójne frenzzy?
Bo tak masz Haga w sobie ma Frenzy w opisie kotła też masz że daje Frenzy, i jeszcze dalej masz w opisie Add +1 jak jest Frenzy
hehe ło i nawet trzy wychodzi hehe no ale olać to zobaczymy jak to będzie później obada się może inne rasy mają podobne ciekawostki Frenzy+Frenzy
A z nimi co niby mają dodatkowy atak? Pokaż mi tą zasade że się nakładają to Ci uwierze... Jednak zaoszczędzisz czas jak mi po prostu uwierzysz że nie ma takiej.Rafał_Pękala pisze:wojownicy khorne'a z banner of rageGarG pisze:Gdzie wy widzicie to podwójne frenzzy?
( To nie temat o warriorach tylko o DE )
GarG przestań pierd....ć za przeproszeniem bo Hagi mają też same z siebie Frenzy nie tylko Dead Hag a nie że im tylko kocioł daje.
Podkreśliłem na czerwono gdybyś nie mógł znaleźć Frenzy w opisie Hag i Witchek....
Tu właśnie o to wszystko się rozchodzi że podwajają wszędzie Frenzy nie tylko u tej Hagi ale i jak wspomniał Rafał też i w Chaosie.
I tu właśnie meritum sprawy/tematu z racji kumulacji specjali czy również frenzy się kumuluje bo dość nagminnie używają tego słowa/specjala/bonusu.
Owszem w 7 edycji było jasne że spece się nie kumulują aż tak ale w 8 ed. jest już inaczej. być może tylko pewna grupa się kumuluje a pewna nie a ze GW takie roztropne zapomniało napisać jakąś restrykcje....
Dobra koniec tematu....
Czekam na to co powiedzą ludzie grający innymi rasami z również dziwnymi podwajaniami.
Podkreśliłem na czerwono gdybyś nie mógł znaleźć Frenzy w opisie Hag i Witchek....
Tu właśnie o to wszystko się rozchodzi że podwajają wszędzie Frenzy nie tylko u tej Hagi ale i jak wspomniał Rafał też i w Chaosie.
I tu właśnie meritum sprawy/tematu z racji kumulacji specjali czy również frenzy się kumuluje bo dość nagminnie używają tego słowa/specjala/bonusu.
Owszem w 7 edycji było jasne że spece się nie kumulują aż tak ale w 8 ed. jest już inaczej. być może tylko pewna grupa się kumuluje a pewna nie a ze GW takie roztropne zapomniało napisać jakąś restrykcje....
Dobra koniec tematu....
Czekam na to co powiedzą ludzie grający innymi rasami z również dziwnymi podwajaniami.
A rozróżniasz to że to są 2 inne jednostki? Wiemy i Kocioł, TAK! to 2 różne jednostki. Nie przekładaj z jednej jednostki zdolności na drugą...